Forum Savrseno brijanje

Brijači i britve => SE i DE brijači => Topic started by: adams on August 26, 2017, 02:43:13 PM

Title: Merkur 42C
Post by: adams on August 26, 2017, 02:43:13 PM
Zahvaljući velikom prijatelju i vrlom brijadžiji Bojku, uspeo sam da dodjem do ovog primerka Merkur brijača, i veoma sam srećan!
Zašto?
Zato što, moram da priznam, oduvek sam želeo da ga imam, jer Yuma brijač neverovatno podseća na ovaj brijač, a kako mi se Yuma jako svidela, želeo sam da imam i probam ovaj brijač, za koji sam verovao da je (što i jeste), mnogo kvalitetniji od Yume!
Iako nema nikakve veze (osim što po izgledu drške podseća) sa Yumom, ovaj brijač koji je u stvari replika Merkura iz 1904- te godune, je pun pogodak!
Dakle ovaj brijač je potpuno novo iskustvo u mom brijanju, nije ni nalik na EJ,mada su od istog materijala napravljeni, a to je Zamak!
Po meni ovo uopšte nije agresivan brijač, ali je izuzetno precizan u brijanju, i čini mi se da bolje obrije mnoge delove lica od EJ, verovatno zato što je za nijansu agresivniji od EJ , ali tek toliko da sa lakoćom obrije a ne da iziritira!
Brijač je odlične težine, drška, iako kraća, teža je i "punija" od drške EJ!
Ovo naravno ne znači da je Merkur bolji od EJ, oba brijača su odlična, a Merkur je sada novo iskustvo, te sa većim ushićenjem pišem o njemu!
Čuo sam, a i čitao da su mnogi dobili Merkur brijač sa greškom (oguljena oplata, itd...), čak su neki pisali "Shame on Merkur...", i da su nezadovoljni, medjutim kod mene je sve to hvala Bogu u redu, i za sada sam jako zadovoljan!
Generalno za taj novac (20€), brijač je više nego odličan!
Da rezimiram: odličan balans težine drške i glave, oblik glave i samim tim, izuzetna preciznost pri brijanju, kao i sasvim dovoljna, ne prevelika agresivnost, jesu karakteristika ovog brijača, koji svakodnevno brijanje čini odličnim i ugodnim i u potpunosti opravdava "Merkur shaving culture"!
Stoga sam veoma zadovoljan ovim brijačem!

Nazdravlje!!!


Title: Re: Merkur 42C
Post by: sale vš on August 26, 2017, 03:30:51 PM
A poređenje brijanja merkur i yuma?

Послато са Lenovo A2010-a уз помоћ Тапатока

Title: Re: Merkur 42C
Post by: adams on August 26, 2017, 05:10:23 PM
A poređenje brijanja merkur i yuma?

Послато са Lenovo A2010-a уз помоћ Тапатока
Huh....teško je Yumu porediti sa bilo kojim brijačem, jer, rekao bih da je Yuma van takve konkurencije iz prostog razloga što je ona znatno jeftiniji, nekvalitetan brijač!
To je istina, iako sam zadoviljan kako ona obrije, medjutim desilo mi se to da su dva Yuma brijača pukla na potpuno istom mestu, to jest, šraf na kapici glave je puko.
Jednostavno: loš matetijal, što i opravdava tako nisku cenu!
Medjutim Yuma ima izvanredno odličan oblik glave, što prilično solidno i bez iritacije obrije lice!
Ali moram da priznam da Merkur temeljnije obrije lice nego Yuma!
Šta mislim pod tim temeljnije?
Jednistavno, kada se obrijem Yumom, dobro se obrijem, ali mi dlake na licu brže porastu, odnosno, kada se obrijem u 9h ujutro, negde kasno uveče, odnosno početak novog narednog dana (oko 2h ujutro), lice je već spremno za brijanje, dok je sa Merkurom (EJ ili Gillette), druga priča, naime negde oko 7h ujutro je već spremno!
Ovo naravno i nije neki minus za Yumu, iz prostog razloga što nikome ne trebam obrijan u 2h ujutro, a i ne smetaju mi u to vreme dlačice!
Moram da napomenem da, dok sam se brijao sistemima, lice mi je tada bilo spremno za brijanje već oko 19h (znači u 9h ujutro obrijan,a u 19h već izrasle dlačice), što je za Yumu veliki plus, jer sa Yumom ne pamtim kada sam imao pa ni najmanju posekotinu (mada do sada hvala Bogu ni sa Merkurom), a ipak mi je lice bilo ceo dan lepo obrijano!
Druga stvar je materijal!
Merkur, iako je od Zamaka, poprilično je kvalitetniji od Yume!
Odnosno Zamak je znatno kvalitetniji od materijala od koga je Yuma napravljena!
Takodje je Merkur mnogo preciznije i kvalitetnije napravljen!
E sada, to je sve govori da su Merkur, EJ, i ostali samo "druga kategorija" brijača, što nikako ne umanjuje vrednost Yume!
Često se ja Yumom brijem, a koristim je i na putovanjima, gde ukoliko je (ne daj Bože) izgubim i nije neka šteta, jer me kući čekaju još 4 Yume 😃😜!
Dakle, u brijanju je razlika samo u tome što je brijanje malko temeljnije, i naravno lepši osećaj dok se briješ, jer ipak Merkur ima i težinu, i neuporedivo bolji balans od Yume!
Yuma je praktična kao brijač, i u tome je nenadmašiva!Praktična, plus odlično obrije, i još niska cena za taj kvalitet brijanja...to nema nigde!
Merkur je 20€, a Yuma...(pogledaj kod NUUR-a) 😃

Title: Re: Merkur 42C
Post by: sale vš on August 26, 2017, 08:50:12 PM
Nisam mislio poređenje u smislu materijala nego samog brijanja yume i merkura. Yuma koliko košta daje odlično brijanje. Skontao sam razliku brijanja merkur je precizniji, temeljniji. Znam cenu yume od 80~100 dinara. Žao mi je što nisam iz bg pa da se družim s vama uživo i da razmenjujemo brijače. Samo tako bi našli svoj idealni brijač. Mislim da nema lepšeg osećaja za brijadžiju nego kada dobije neki brijač na probu pa onaj osećaj kako li će brijanje biti. Već posle par brijanja čovek može skontati da li mu brijač odgovara ili ne. Eto ja do sada probao gillette black beauty koji mi nije legao i prodao ga dalje kolegi. Od flojda dobio na probu EJ ,dugo sam se razmišljao da li da ga zadržim. Malo je falilo ali sam ga ipak teška srca vratio. Onda na red došao gillette Tech i yuma, Tech dobio od kolege s posla. U njemu je gillette platinum žilet koji je ostavio iza sebe više od 15 savršenih brijanja. Zadržao sam se na ta 2 ali voleo bih još brijača da probam. Jedno pitanje u vezi merkura kad se obriješ s njim i kad pređeš jagodicom palca u suprotnom smeru rasta dlake u osetljivom delu vrata da li osećaš sitne dlačice ili je sve savršeno glatko?

Послато са Lenovo A2010-a уз помоћ Тапатока

Title: Re: Merkur 42C
Post by: adams on August 26, 2017, 09:30:12 PM
@Sale vš

Naravno malko sam opširnije opisao razliku, ali sam svakako rekao da je razlika u brijanju u tom što sam se sa Merkurom temeljnije obrijao.
To svakako znači da mi je lice kao bebina guza, odnosno, kada povučem dlanom u suprotnom smeru rasta dlaka, nema nikakvih dlačica, sve je glatko!
Takav efekat postižem i sa Yumom, s tim da mi  posle brijanja Yumom, dlake brže porastu, ne mnogo brže, i lice je u toku dana ipak čisto obrijano...to su naravno nijanse!
Ali je, naravno bolji osećaj brijati se Merkurom!
Što jes'-jes'!!!
😃
Title: Re: Merkur 42C
Post by: sale vš on August 26, 2017, 10:41:29 PM
Ja takvo brijanje na žalost ne mogu da priuštim sebi svaki dan. Da moram zbog posla svaki dan mislim da ne bi radio atg.ovako sva sreća pa se brijem kad hoću mada sam probao i na 2 dan ali kao da dlaka ne izraste dovoljno i ne dobijam kvalitetno brijanje kao na 3 dan. Suma sumarum što je dlaka duža to mi je brijanje efikasnije, bolje. Možda i lice dovoljno odmori ne znam ni sam zašto je tako. Otkad znam za sebe najbolje brijanje dobijam na 3 dan ili duže. Blago svima vama što možete svaki dan
Možda bi i ja mogao kada bi naišao na bolji brijač od gillette Tech~a.

Послато са Lenovo A2010-a уз помоћ Тапатока

Title: Re: Merkur 42C
Post by: sale vš on October 09, 2017, 06:14:24 PM
sam sebe ću demantovati, došao sam u taj stadijum da mogu bez problema svakodnevno da se brijem, probao 4 dana i prošlo bez ikakvih problema. kada je brada tako kratka tj posle 24h bez problema mogu samo atg prelaze da radim. Pošto me mrzi svako veče po pola sata da džedžim ispred ogledala to zadovoljstvo radim na 2 dan. Yuma je za sada brijač br 1 za mene a voleo bi da probam ili ovog merkura ili merkur 41c.
Title: Re: Merkur 42C
Post by: adams on October 15, 2017, 10:50:29 PM
Што више користим овај бријач све ми се више и више свиђа!!
И временом, како га користим и привикавам се на њега,, схватам да  је невероватно сигуран (у смислу заштите од посекотина или мирко посекотина), као и благ, али истовремено прецизан бријач.
Не јавља  се потреба да се, због тога што  је блажи, два пута прелази преко једног места, већ одлично и одлучно брије.
Рекао бих  да је баш то бријач по мојој мери!!
Title: Re: Merkur 42C
Post by: sale vš on October 19, 2017, 02:34:06 PM
a ja što više čitam tvoje postove sve više dobijam želju da ga posedujem. koristiću jedno vreme yumu, kad ostane višak para pazariće se nov merkur i završena priča. Druge nema, moram ga posedovati.
koristim yumu poslednje 2-3 nedelje i tek sinoć skontam da joj nisu iste dve strane tj jedna je malo agresivnija od druge  :D
pozdrav i uživaj u brijanju s merkurom.
Title: Re: Merkur 42C
Post by: sale vš on November 29, 2018, 11:28:19 PM
Konačno stigao. Brijač je stvarno kvalitetno odrađen. Brijanje s njim je pravo uživanje. Jednostavno ne može se porediti s yumom to je kao polovan i nov auto. Neverovatno blag brijač koji bi za moj ukus mogao da bude za 2 dlake agresivniji. Kada sam video kako stoji žilet u njemu uplašio sam se da je agresivan za mene. Srećom to je samo na oko tako izgledalo. Brijač samo klizi kao da miluje lice a ne da brije, neverovatno blag gotovo najblaži do sada što sam koristio možda i blaži od yume. Mislim da je ovo idealan brijač za svakodnevno brijanje. Imao sam 2 crvene bubuljice - iritacije od prošlog brijanja yumom rizikovao sam  tu da pređem ma kao da nisam prešao a očekivao sam ono u sebi uh. Probao sam malo da odvrnem drškicu ali onda zna glava da se klima - nije baš pametno raditi. Eto mogao je za nijansu biti agresivniji ali dobro mogu ga lako šimovati i time dobiti na agresivnosti. Merkur kao da voli oštre žilete videću kako će se ponašati zelena astra u njemu. Baš me zanima kako bi gillette platinum legao u njemu jer me je on u yumi klao. Posle yume ruka mi je otpala s ovim tegom nisam navikao na ovako Teške brijače 😁 inače potrebno je dosta popravki i atg prelaza kako bi dobio ono što želim - savršeno brijanje. Sve u svemu mislim da je tu tačka stavljena na izbor mog doživotnog brijača.  (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181129/c96eabe7fe87d33c878d04b4633de5da.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181129/b0ba790382951bfd16b9d0840b0a76aa.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181129/234579c60e0fb0ce54efb50e0831d9f6.jpg)

Послато са Lenovo A2010-a уз помоћ Тапатока

Title: Re: Merkur 42C
Post by: Neša on November 29, 2018, 11:55:45 PM
Koju glavu ima onaj nemački brijač koji si mi prodao a liči na Merkur? Ako sam dobro ispratio berzu, to je neki brijač koji je prodavao Kobayashi.

Inače, tvoj bivši brijač ima odgovarajuću agresivnost, veoma fino brije i drago mi je što sam ga kupio.
Title: Re: Merkur 42C
Post by: sale vš on November 30, 2018, 06:40:49 AM
Ne znam ni ja a mislim da ne zna ni on koja glava je upitanju. U svakom slučaju merkur je mnogo blaži od tog tvog. Meni je taj tvoj bio isuviše agresivan čak i za brijanje na 2 dan. S merkurom je to druga priča možeš se brijati i 2 puta dnevno 😀 zaboravio sam da se zahvalim adamsu kojeg sam udavio oko pitanja i podpitanja oko ovog brijača

Послато са Lenovo A2010-a уз помоћ Тапатока

Title: Re: Merkur 42C
Post by: Neša on November 30, 2018, 12:00:27 PM
Hvala na odgovoru, a odlično je što ovde imamo i poređenje obe glave.

Nadam se da će ti Merkur lepo služiti i da će ti pružiti mnogo prijatnih brijanja.
Title: Re: Merkur 42C
Post by: Sića on January 16, 2019, 11:00:58 PM
Na osnovu svega iznetog, naručeno da zameni Yumu ;)
Title: Re: Merkur 42C
Post by: sale vš on January 16, 2019, 11:11:31 PM
Čekamo utiske...

Послато са Lenovo A2010-a уз помоћ Тапатока

Title: Re: Merkur 42C
Post by: Sića on February 06, 2019, 08:34:01 PM
Evo najzad je stigao Merkur!  Prvo moram napomenuti da se isplatilo čekati pa skoro mesec dana ali ne zbog G&C nego zbog čekanja na poštanskoj carini.
Sledeće što moram napomenuti da me je sa nabavnom cenom, slanjem i carinom izašao oko 33€.
Iako mi danas nije bio po redu dan za brijanje, nisam mogao izdržati a da ga ne napunim Astrom zelenom i da padne vanredno brijanje! 😀
Prvi utisci kažu da je to početak dugog i lepog prijateljstva! Verovatno je to već neko i lepše opisao ali posle Yume, ovo je više nego...
Osim vizuelne sličnosti sve ostalo je na strani novajlije a jedino što moram napomenuti da se možda moram malo privići na razliku u težini brijača.
Kvalitet brijanja je bez zamerki, niz dlaku, uz dlaku i ko dečije dupence 😀
Opet kažem, i to je neko detaljnije i stručnije objasnio.
Pošto nemam neku jaku i tvrdu bradu, mislim da je 42C za mene pun pogodak za brijanje na treći dan.
Eto ukratko moji skromni prvi utisci.
Title: Re: Merkur 42C
Post by: sale vš on February 06, 2019, 09:43:21 PM
Idemoooo in the pedu 😁😁😁😁😁😁
Drago mi je da ti je legao isto kao i meni 😁 posle more traženja konačno i ja mogu da kažem to je taj. Upravo dok pišem ovo prošlo je 10 min od mog brijanja i kao i svaki put utisci su fenomenalni. Toliko dobar brijač da ne mogu da osetim neku značajnu razliku između žileta. Nijanse su Upitanju. Za sada sputnjik vodi tešku bitku međ more žileta.
Uživaj u merkuru

Послато са Lenovo A2010-a уз помоћ Тапатока

Title: Re: Merkur 42C
Post by: Sića on February 06, 2019, 10:15:34 PM
@sale vš. Tako je!
Daću sebi narednih 10-tak brijanja da učvrstim utiske i da se još malo prosvetlim.
😀
Title: Re: Merkur 42C
Post by: sale vš on February 06, 2019, 10:19:18 PM
Piši obavezno utiske da bi i drugi videli kakav je ovo brijač. Da nije bilo adamsa i dalje bi danas yumu drljao.

Послато са Lenovo A2010-a уз помоћ Тапатока

Title: Re: Merkur 42C
Post by: Kibo on February 07, 2019, 07:36:02 AM
Кад би сте пробали Меркур 34 ХД, тек би сте се онда одушевили.
 Поздрав Меркур дружини
Title: Re: Merkur 42C
Post by: Sića on February 07, 2019, 08:53:01 AM
@Kibo  verujem da je tako ali kako u moru raznih naći baš onaj pravi? 😀
Title: Re: Merkur 42C
Post by: markofill on February 07, 2019, 02:03:32 PM
Sićo Taman sam ja hteo to da pitam

Послато са Phone уз помоћ Тапатока

Title: Re: Merkur 42C
Post by: Sića on February 28, 2019, 12:44:35 PM
Evo da dodam još malo utisaka. Poslednjih mesec dana (februar) koristio sam ovu prelepu spravicu napunjenu zelenom Astrom SP i mogu samo reći da je pravo uživanje i da mi ta kombinacija u potpunosti odgovara. Uhvatio sam ritam brijanja sreda/nedelja a sva brijanja sam izvukao jednom Astrom :) .
Za mene najbitnija stvar je da sam se brzo navikao na težinu Merkura jer sam se uspeo resetovati od korišćenja Wilkinson Sword Classica i Yume. ;)
U narednom periodu planiram isprobati i utrošiti Gillete, Gillete Platinum, Merkur i Wilkinson Sword žilete i videti kako se oni ponašaju u Merkuru (taman imam po jedan primerak svakog) a onda nastaviti sa već proverenom kombinacijom.
Title: Re: Merkur 42C
Post by: sale vš on March 01, 2019, 07:54:57 PM
Meni je po defaultu blag i moram ga šimovati s jednim iskorišćenim žiletom. Za sada rapira odnosi pobedu 5 brijanja i još je u upotrebi

Послато са Lenovo A2010-a уз помоћ Тапатока

Title: Re: Merkur 42C
Post by: Sića on March 01, 2019, 08:49:24 PM
Na mojoj bradi svaki žilet može izdržati 5-7 brijanja 😀
Title: Re: Merkur 42C
Post by: Neša on March 01, 2019, 09:38:19 PM
Meni je po defaultu blag i moram ga šimovati s jednim iskorišćenim žiletom. Za sada rapira odnosi pobedu 5 brijanja i još je u upotrebi

Послато са Lenovo A2010-a уз помоћ Тапатока

Jesi li probao sa nekim oštrijim od Rapire, npr. Astra, Polsilver ili ono čudovište Feather? Primetio sam da mi kod nešto blažih brijača odgovaraju oštri žileti i obrnuto.
Title: Re: Merkur 42C
Post by: sale vš on March 01, 2019, 09:42:25 PM
Probao ali ništa. Feather sam probao samo u yumi... Delovao mi je kao i svaki drugi

Послато са Lenovo A2010-a уз помоћ Тапатока

Title: Re: Merkur 42C
Post by: Sića on April 01, 2019, 08:23:29 PM
Evo još malo utisaka. U međuvremenu sam malo izmenjao žileta i utisak je da Astra SP sa njim čini idealnu kombinaciju. Koristio sam i Gilete Platinum i Blue a danas je palo bričenje sa Wilkijem Sword (iz crne kutije) sa kojim sam primetio malu razliku u agresivnosti tj. osetio se žilet ali je uvek bilo uživanje u brijanju i rezultat dečija guza. E sada, pošto sam istrošio ove ostale žilete, ostaje mi da uživam i trošim onih 99 zelenih Astri. Razmišljam da možda naručim na ebuy Gilete Wilkinskon indijske pošto ih hvale pa da imam municije za Merkur do penzije!  ;)
Merkur 42C mi se pokazao stvarno kao odličan brijač a švrljanje po forumu dodaje neke crviće za probu nekih drugih aparata, pa ako krenem u takvu neku avanturu onda priči neće biti kraja! Neka za sada ovo ostane moj izbor i topla preporuka za Vas kojima bi on odgovarao obzirom na njegove performanse.
Title: Re: Merkur 42C
Post by: Sića on May 03, 2019, 07:52:28 PM
E nisam mogao a da ga posle 3 meseca druženja još jednom ne pohvalim 😀
Za mene jednostavno idealan. Težina da u ruci leži odlično a rad sa njim kao dirigent sa njegovom palicom. Oblik i gravura ručke ne dozvoljavaju klizanje i omogućava lep i ugodan rad. Agresivnost taman kako treba. Uz upotrebu raznih ranije pomenutih žileta, izbor za budućnost pao na Ruse i Indijce. Toliko lepo čuče u njemu da mi nikakvo šimovanje nije potrebno. U dva prelaza gore/dole rezultat dečije guze ne izostaje. U manipulaciji mi se nije ukazala potreba za nekom preteranom opreznošću jer za 3 meseca nema nijedna ni najmanja posekotina.
Iskreno, ovu moju nejaku bradu bi mogao penom i plastikanerima brijati za minutu ali brate, nema tu emocije!
Odustajem od ranije iznetog da bi možda probao i nešto drugo, za sada je on moj izbor (nikad ne reci nikad 😀)
Nadam se da ovo neće nikome škoditi a ako ne škodi onda možda može i koristiti!