Forum Savrseno brijanje

Oprema => Četke => Topic started by: Duskos on January 26, 2018, 02:09:12 PM

Title: Četka za brijanje sve na jednom mjestu (poglavlja I-X)
Post by: Duskos on January 26, 2018, 02:09:12 PM
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_22_01_18_10_58_56.jpeg)

Nijesam u zadnje vrijeme zbog tone obaveza bio naročito aktivan pa reko da malo zašiljim olovku i nešto privrijedim.

Vjerovatno većina vas ovo već zna, i sigurno je da sam ponovio nešto od onoga što je prethodno već pisano na ovu temu, međutim, stvarajući ovaj  post rukovodio sam se željom da će zbog novih članova biti zgodno da što više korisnih informacija o četkama bude sabrano na jednom mjestu.
Ukoliko se sa nečim ne slažete, ukoliko smatrate da sam nešto pogrešno naveo, ili pak izostavio, molio  bih da pomognete i da tako dobijemo jedan sveobuhvatan i nadam se koristan post.

kao i uvijek krećemo sa malo Istorije

NASTANAK I ISTORIJA
Već nekoliko stotina godina, tokom kojih joj je popularnost rasla i opadala, četka za brijanje je nezamjenljivi dio arsenala svakog iole ozbiljnog brijadžije.
Faktografija o razvoju četke za brijanje poprilično je opskurna i trebalo je muke da prikupim kakvu-takvu kredibilnu građu da bih rekonstruisao makar okvirnu hronologiju nastanka i razvoja. Neka vas zato ne čudi što je dosta datuma dato okvirno budući da nisu mogli biti nesumnjivo potvrđeni
Najveći broj dostupnih istorijskih referenci ukazuje da nastanak četkice za brijanje možemo smjestiti u 18. vijek u Francuskoj, međutim, nekoliko drugih izvora prije tog datuma ukazuje ne samo na drugi vremenski okvir, već i na nekoliko drugih zemalja širom svijeta, tako da je veoma teško reći sa sigurnošću, odakle kada i kako se četkica za brijanje pojavila. Ono što možemo sa sigurnošću tvrditi - zajedno sa nastankom današnjeg oblika britve koji se desio otprilike u isto vrijeme – pojava četke označila je revoluciju u brijanju.
Prije toga, ukoliko ste željeli da se obrijete morali ste otići  kod berbera ili na depilaciju, gdje su uz upotrebu odgovarajućih krema bukvalno čupali dlake sa lica. U Berbernicama su kao sredstvo za pravljenje pjene i njeno nanošenje na lice korišćeni morski sunđeri ili neko slično sredstvo. Berber bi vlažan sunđer utrljao u sapun, potom ga stisnuo i dobijenu  pjenu nanio na lice mušterije.
Ranih 1800-tih pronalazak i sticanje popularnosti brijača na preklop omogućio je lakoću brijanja kod kuće. Srećniku koji je bio dovoljno privilegovan da posjeduje brijač više nije bilo potrebno da posjećuje berbera zbog rutinskog brijanja. Ukoliko je još dotični htio da doživi iskustvo i uživanje berberskog brijanja morao je uložiti u četku za brijanje, koja je ubrzo postala sastavni korak brijadžijske rutine kod kuće.
Četke kakve danas znamo izmišljene su prema većini izvora u XVIII vijeku, a njihov trag možemo pratiti do  otprilike 1750-ih, kada su u Francuskoj nastale prve četke za brijanje od jazavčeve dlake.  U svom djelu "Hiljadu brada: kulturna istorija dlake na licu“, Alan Peterkin (One thousand beards: a cultural history of facial hair, Allan Peterkin) navodi da je  četka za brijanje izmišljena u Francuskoj 1748. Francuzi četke za brijanje inače zovu “blaireau” iliti jazavac.
U svojoj poslovičnoj pedavosti, roveći po forumima i dostupnoj literaturi, našao sam i drugačije tvrdnje koje su potkrijepljene i određenim dokazima, a koji upućuju na zaključak da je moguće da se četka za brijanje pojavila još i ranije.
Na primjer, katalog za 2011 god. za  "Van Otterloo Collection"  putujuću izložbu prikazuje sliku pod nazivom „Berber-hirurg njeguje seljakovo stopalo",  datiranu oko 1649-50 slikara Ajzaka Koedijka (Eijk and Rose-Marie van Otterloo Collection- Isaack Koedijck: barber surgeon tending a peasant's foot).
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_22_11_17_1_28_40.jpeg)
 U jednom uglu slike je čekinjasti objekat koji kustos opisuje kao  četku za brijanje. To bi starost četki za brijanje pomjerilo u 1649, a ne 1748.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_28_10_17_7_31_00.jpeg)
Prema engleskom izvoru koji je objavljen 1830. [Pulleyn, William. The etymological compendium.], "Prije 1756 godine bio je uglavnom običaj da se sapunica nanosi rukom, ali francuskim berberi negdje u to vrijeme donijeli su četku. Postojala je čak jedna stara izreka: Dobra pjena je pola brijanja."
U svom djelu “Topografija Londona” Džon Tomas Smit (John Thomas Smith – Topography of London) navodi:
"Zabavni i poštovani gospodin Thomas Batrich, berberin, iz Drury-lane, obavijestio me, da je prije 1756 godine, generalno običaj bio da se sapunica nanosi rukom, ali da su francuski berberi, otprilike baš o tom periodu donijeli četke.“
Dopisnik je napisao sledeće za Gentlemans magazine : „dovoljno sam star da se sjećam vremena kada su brijanje u ovom kraljevstvu radili isključivo berberi. Ono o čemu pričam dešavalo se prije otprilike šezdeset godina,  u kom trenutku su  brijači za gospodu (misli se na britve) bili slabije rasprostranjeni. Ekspeditivnost je tada bila prvenstvena odlika berbera, koji su nanosili pjenu na lica svojih mušetrija rukama, jer delikatna uglađenost četke još nije bila uvedena. Nanošenje pjene na lice je završeno, berber je odbacio pjenu,  koja  mu se lijepila na dlanovima neobičnim trzajem ruke koji izaziva pucketanje zglobova prstiju, što je bio brži način čišćenja ruku od korišćenja peškira u tu svrhu; Što se "pucanj" jače čuo, to je berber  više dizao sebe u svojim očima, a time i u očima svog bratstva.“
U "Namještaj naših predaka, Tom 2"  Ester Singlton i Rasel Sturžis ("The furniture of our forefathers, Volume 2", Esther Singleton and Russell Sturgis) navode da četke za brijanje  datiraju iz 1756. i 1761. godine
Kad god tačno da je četka za brijanje stigla u Englesku, do početka 19. vijeka bila je uobičajen dio pribora i krenula je u pohod dalje po svijetu.  Oko 1800. kada je dizajn sklopivih brijača (britva) postao praktičniji omogućavajući muškarcima da se obriju, a da u tu svrhu ne moraju posjećivati berbera, četka za brijanje  postaje statusni simbol, a skupa ili ekscentrična četka je bila način da se izrazi personalitet ili čak i bogatstvo.
U odlomku iz "Mechi's Catalogue of Cutlery"  (Od 1800  po Google, ali najvjerovatnije oko 1830), nalazimo četke za brijanje i nanošenje  pjene na lice. Pisac dalje opisuje čišćenje brade prije brijanja, preporučuje  tehnike stropovanja, propisuje pre-shave ulje za osjetljivu kožu, preporučuje  brijanje hladnom vodom, i opisuje zatezanje kože. Autor takođe preporučuje dvije prakse koje su danas zastarjele: brijanje odmah nakon izlaska iz kreveta, i ostavljanje ekstra pjene da se akumulira u četci.
Do 1867. godine, po navodima Caroline Vells Healei Dall, formiranje lepezastih čvorova od jazavčeve dlake (iliti fan  shape)  bila  je dobro plaćena nadnica za žene koje su pravile četke.
Po svemu sudeći, najstariji aktivni proizvođač četaka za brijanje je Plisson, sa proizvodjom koja datira iz 1808. godine, Kent posluje od 1777., ali je počeo da pravi četke za brijanje oko 1850. Ronney je počeo proizvodnju u Irskoj krajem 18 vijeka, ali kada tačno, nije moguće utvrditi, budući da su u požaru (negdje oko 1800-te) stradale sve knjige
Tokom Prvog svjetskog rata, neprijateljstva prekidaju ustaljenu liniju dobavljanja svinjske i jazavčeve dlake iz Njemačke. Do 1916 četkari u SAD okreću se crnim vlaknima porijeklom iz Kine, gradacije poznate kao "Rachto"  Međutim svinjska dlaka bilo kog nivoa kvaliteta je u deficitu u SAD. Tokom ovog perioda neki proizvođači su počeli da koriste konjsku dlaku.
Do 1921, mnogi Amerikanci koriste široko dostupne i jeftine četke od konjske dlake. Međutim, strah od antraksa i smrtnih slučajeva povezanih sa njim, udaljio je četke od konjske dlake sa tržišta na mnogo godina.
Ovaj događaj i dva krupna istorijaska događaja koji će uslijediti (a od kojih ni jedan nema direktne veze sa brijanjem  ) otvoriće put za nastanak nove familije četaka za brijanje: sintetičkih četaka. Prvi događaj bio je otkriće sintetičkih vlakana, poznatih kao najlon, 1935.    Drugi je bio početak drugog svetskog rata.   
Godine 1941. Japan je preuzeo punu kontrolu nad Mandžurijom i praktično eliminisao trgovinu prirodnim vlaknima sibirskih konja i svinja između Rusije i Kine. Ova vlakna su korišćena za izradu svega i svačega:  od konopaca do četaka za brijanje. Bez obzira na trgovinska ograničenja, Kinezi i Japanci svejedno nijesu htjeli da iz Rusije uvoze  svinjsku i konjsku dlaku. Razlog za to je, navodno, kontaminiranost antraksom i to da nijesu bile bezbjedne za korišćenje.
Da bi riješili problem, japanci usvajaju novootkrivena sintetička vlakna za proizvodnju raznih proizvoda, uključujući i četke za brijanje.
Sintetičke četke i to sa dobrim razlogom, nijesu stekle mnogo popularnosti na početku. Najlonska vlakna bila su gruba, hladna i nisu mogla zadržati vodu. Četke od vještačkih vlakana su ostale inferiorne u odnosu na četke od prirodnih vlakana i niko se nije brinuo da ih poboljša u narednim godinama iz jednog specifičnog razloga: izuma  pjene za brijanje u konzervi.
Kako je pjena za brijanje sticala popularnost, upotreba četke za brijanje proporcionalno je opadala. Tokom narednih decenija, "poboljšanja" karakteristika  pjena za brijanje i uvođenje gelova za brijanje zakovali su, činilo se,  poslednji ekser u kovčeg četkama za brijanje. Njihova upotreba je uglavnom ograničena na hard - kor evropske ljubitelje brijanja i nekoliko kompanija koje su uspjele da opstanu zahvaljujući njima. Ove su brijadžije, međutim, imale malo interesa za korišćenjem sintetičkih četki za brijanje, oni su imali pare i stav da kupuju najkvalitetnije četke od prirodnih vlakana.
Taman se činilo mrka kapa, a onda opet dva događaja, doduše ne tako krupna kao prva dva, i opet bez direktne veze sa brijanjem okreću priču u drugom smjeru: stvaranje lateks sintetičkih vlakana sa boljim svojstvima zadržavanja tečnosti i rast popularnosti kozmetičkih četkica sa mekšim vlaknima koja su sposobna da ravnomjerno nanose šminku. Ovim su otvorena vrata za strahovit razvoj sintetičkih četkica za brijanje.  U relativno kratkom periodu došlo je do prave revolucije. Kada je popularnost tradicionalnog brijanja počela opet da raste ranih 2000-ih, sintetičke četke sa brijanje počinju da krče put koracima od sedam milja.
Title: Re: Istorija četke za brijanje
Post by: nevermind89 on January 26, 2018, 03:32:08 PM
Kao i uvek post vredan naslovne strane foruma. Svaka čast.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Title: Re: Istorija četke za brijanje
Post by: Neša on January 26, 2018, 05:57:36 PM
Hvala na lepom i edukativnom postu. Bilo mi je zadovoljstvo i uživanje da ga čitam.
Title: Re: Istorija četke za brijanje
Post by: Limoozina on January 26, 2018, 06:16:32 PM
Bio je jedan preloman trenutak u istorijatu razvoja cetkica za brijanje. Naime, 1918. u vreme kada je harao spanki grip, otkriveno je da se virus izmedjuostalog prenosio konjskom dlakom. To je unazadilo industriju izrade cetki od konjske dlake, sto se i danas vidi u odnosu ponude na trzistu.
Title: Re: Istorija četke za brijanje
Post by: stanisinjo on January 26, 2018, 06:46:41 PM
Dule, doktoriski tekst kao i uvijek, svaka cast! Ovakvi tekstovi oplemenjuju forum.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Title: Re: Istorija četke za brijanje
Post by: nuur on January 26, 2018, 06:48:52 PM
Хоћемо још!  :D

Напредак синтетике је невероватан. Питам се - може ли још уопште напредовати од овога сада што имамо?  ???
Title: Re: Istorija četke za brijanje
Post by: Limoozina on January 26, 2018, 06:55:20 PM
Хоћемо још!  :D

Напредак синтетике је невероватан. Питам се - може ли још уопште напредовати од овога сада што имамо?  ???
Mozda neke baterije? Grejanje pene u loftu? Smrt skatlovima??
Title: Re: Istorija četke za brijanje
Post by: pj3r on January 26, 2018, 07:55:15 PM
Bravo, bravo! Odličan tekst!

Poslano sa mog EVA-L19 koristeći Tapatalk

Title: Re: Istorija četke za brijanje
Post by: nuur on January 29, 2018, 05:46:16 PM
Title: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje II- funkcija
Post by: Duskos on February 27, 2018, 04:26:55 PM
FUNKCIJA:
Četka za brijanje je posebna vrsta četke namjenski izrađena da se koristi kao sredstvo za nanošenje sapuna ili kreme za brijanje na lice.
Zbog modernizacije (ja ću reći i zaglupljenosti izazvane marketingom) proizvodi za brzu i laku jednokratnu upotrebu, kao što su pjena za brijanje, dobijaju na popularnosti, dok je četka postala pomalo zastarjela. Po opštem običaju vaskolikog čovječanstva, tek nakon dugog hodanja stranputicom, pogledavši preko ramena, muškarci konačno počinju da shvataju značaj brijanja,  brige o koži, a samim tim i četke. Svjetlost pozornice za četku za brijanje se ponovo upalila.
Kada jednom počnete da koristite četku za brijanje, nikada (bar se meni tako čini) se nećete vratiti konzervi. Mnogo je efikasnije, uz korišćenje manje količine kreme za brijanje za bogatu i toplu pjenu, a tu je i manje otpada i manje limenki što je zelenija alternativa (argument za žene). Za one koji žele da koriste sapun za brijanje  ili kremu, četka je neophodna.
Svrha četke je četvorostruka: 
- Stvara bogatu i toplu pjenu umućavanjem vazduha u kreme za brijanje ili sapune.
- Omekšava i podiže dlake na licu.
- Dodaje toplotu na kožu za vrijeme procesa brijanja koji pomaže otvaranju pora i podmazivanju kože.
- Nježno odmašćuje površinu kože i oslobađa je od mrtvih ćelija.
Svima koji misle da se prsti i konzerva mogu nazvati brijanjem:
Zahvaljujući velikom broju svojih vlakana četka za brijanje  je najbolji način da se generiše topla i masna pjena. Bogata sapunica je važna jer štiti i podmazuje kožu. Isto tako, nježno trenje čekinja na vašem licu dok u postupku „sapunjanja“ priprema pjenu i vašu kožu, omekšava bradu i otvara pore. Četka pomaže usmjeravanju pravca vaših dlaka dok su opuštene u porama, pripremajući ih za sječivo. Četka je idealna za obezbjeđivanje adekvatne vlage na licu tokom brijanja: upija i transportuje vlagu ( zbog čega se i natapa prije brijanja) kroz vlakna na kožu i bradu. Ovo je daleko efikasniji metod ovlaživanja kože od sakupljanja vode u rukama i kvašenja lica tokom brijanja, što je ono što treba da uradite bez četke. Konačno, četka daje blagi piling i uklanja mrtve ćelije sa površine kože, nešto što prsti sami po sebi ne mogu da urade.
Recite ovo ljubiteljima konzervi  ;)
Title: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje III- anatomija
Post by: Duskos on February 27, 2018, 04:29:02 PM
ANATOMIJA ČETKE
Vjerovatno ne postoji ni jedan predmet u tradicionalnom wet shaving arsenalu koji nudi toliko izbora i opcija kao  četka za brijanje. Sa cijenama u rasponu od 2.00€ pa do  onoliko koliko je neko spreman da plati, i opisima proizvoda koji zapravo govore veoma malo o  karakteristikama četke, postaje gotovo nemoguće napraviti izbor.
Generalno,  četke za brijanje, kao i većina stvari, uklapaju se u jednu od dvije kategorije: četka koja vam treba, i četka koju želite. Ja ću se baviti prvom kategorijom budući da je poslednja daaaaaaleeeeeko subjektivnija, a izbor kod nje vođen daleko više srcem nego  glavom.
Četka za brijanje se sastoji od dva osnovna dijela: drške i čvora, što je termin za svežanj dlaka ( mada nekad i za sam kraj čvora gdje su dlake slijepljene zajedno).
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_03_11_17_2_34_36.jpeg)
Prvo o dršci:
Materijal
Kao materijali za  izradu drške danas preovlađuju drvo, metal i sintetički materijali. Suštinski, za izradu drške se može korstiti sve što je čvrsto i otporno na vodu. U prošlosti je bilo moguće kupiti četku sa drškom mnogo egzotičnijeg porijekla, kao što je slonovača, rog, kristal, porcelan, u cjelosti napravljenu ili “samo” sa ukrasima od dragocjenih metala, ili bilo čega drugog što bi kupčeva mašta mogla da izmisli. Kod većine slučajeva motivacioni faktor u odluci o kupovini bila je drška i poruka koju ona šalje o korisniku ili osobi koja je dala korisniku kao poklon. Četka je tako od predmeta za svakodnevnu upotrebu postala simbol statusa, sredstvo namijenjeno  da učvrsti kod korisnika ili bilo koga ko ju je vidio, vlasnikovo pravo mjesto u svemiru, i da to čini na redovnoj dnevnoj bazi. Danas u ovu srhu uglavnom koristimo automobile ili žene u krajnjoj liniji, mada SOTD često predstavljaju ličnu kartu brijadžije baš u ovom pravcu.
Današnje drške četkica imaju tendenciju da budu praktične i utilitarne. Preovlađujući faktori pri odluci o kupovini je (ili bar morao biti)  dlakavi dio četke  (kvalitet čvora :-) ) i materijal drške, dok je dizajn prešao na zadnje sjedište. Što se materijala tiče daleko najpopularnije drške danas su sintetičke. To može biti bilo koji od brojnih materijala: najlon, plastika, mikarta, ili bilo koji drugi moderni kompozit. Svaki od njih će poslužiti svrsi podjednako dobro i izbor između njih predstavlja isključivo stvar ličnih estetskih kriterijuma. Prednosti sintetike su otpornost na vlagu, beskrajan izbor boja  i otpornost na lom. Ručke od drveta mogu biti malo problematične. Nije neobično vidjeti da se drvena ručka rascijepi sa strane od vrha do dna. Najčešći uzrok je  upijanje vlage i može se spriječiti pravilnim odnošenjem prema četki, tako što ćete je propisno osušiti i ostaviti u "čvor-nadolje " položaju nakon upotrebe. Drške od farbanog drveta čini se da su sklonije pucanju nego ručke od “čistog” drveta. Drvene drške nude neodoljivu ljepotu strukture drveta i "prirodni materijal" faktor koji mnogi vole.  Metalne drške obično su napravljene da odgovaraju  brijaču ili brijačkom setu. Po mom subjektivnom sudu sem esteskog stanovišta (koje je, opet ću ponoviti, apsolutno subjektivno) ne postoji nikakva prednost na strani četaka sa metalnom drškom, čak (po meni) naprotiv, one zahtijevaju malo više vođenja računa prilikom upotrebe, naročito kada se koriste sa osjetljivom ili lako lomljivom šoljom ili posudom. Nepažnja može dovesti do čipova, pukotina ili potpunog gubitka posude- ovo posebno strogo naglašavam vlasnicima vintage posuda. Grnčarija ili keramika stara 50 i više godina proporcionalno starosti i izlaganju vrućoj vodi i promjeni temperature sredine kroz dugi vremenski period, nema istu otpornost i nemojte rizikovati da nepažnju platite gubitkom posude za koju se nerijetko veoma vežete. 
Generalno govoreći, šta izabrati za rukohvat je najviše stvar ličnog ukusa. Realno, materijal drške više će uticati  na cijenu, a manje na performanse četke sem u slučaju krtih materijala koji zahtijevaju povećanu pažnju u čuvanju i održavanju.   
Konstrukcija:
Kada je u pitanju konstrukcija, drške mogu biti izrađene ručnom odradom ili glodanjem na strugu punog komada materijala ili pak, izlivanjem u odgovarajućem kalupu (izuzetak su četke od stakla i keramike koje koliko ja znam rade samo tri proizvođača is vat tri iz italije: Nero Ardesia Luxury Shaving pravi drške od murano stakla, Pantarei pravi drške od keramike (ko je trapav i sklon da ispusti četku ja bih savjetvao da preskoči), a Tommasso Ratano (Botega del Borgo)  ima divnu liniju četaka od jedne posebne vrste kamena.  Način izrade uslovljava da je unutrašnjost četke od punog materijala, (što opet uslovljava bušenje kanala, u koji se postavlja čvor), ili djelimično ili potpuno šuplje unutrašnjosti.
Ukoliko je u pitanju izrada iz punog materijala počinje se sa tzv “blankom” u kome se buši kanal.
Ukoliko je četka pak izlivana i iznutra šuplja, na kanalu se pravi Shelf. To je dio urađen sipanjem lijepka ili postavljanjem nekog drugog materijala koji se postavlja na dubinu predviđenu za čvor kao podloga i graničnik. Preko Shelfa (doslovce polica) ide ljepilo da bi se potom uglavio čvor. Kod četaka od punog materijala funkciju police ima dno kanala. Vrh rupe neki proizvođači zaštićuju prstenom  od plastike ili metala.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_27_02_18_3_00_11.jpeg)
1. Shelf 2. Kanal 3. knot
Oblik i veličina:
Što se oblika tiče, postoji paaaaaaaa beskonačan broj oblika drški, Čini se, ipak, da se bez obzira na širinu izbora nekoliko popularnih formi poput Simpsons Chubby (chubby - debeljko,  zdepast) ili barber handle iznova i iznova koriste.
Ovo je nekoliko najčešćih formi drške
Persian Jar (Persijska vaza) Ponekad se zove "Tulip", to je najjednostavniji oblik sa vrhom koji ima oblik sijalice i savija prema unutra u široku bazu.
Inverse Tulip: Kao Persian jar osim što je zakrivljena prema vrhu da bi se dobila široka, na dnu teška i okrugla baza.
Emillion: Uski zaobljeni vrh zakrivljen ka unutra sa dugom orebrenom bazom zbog boljeg držanja.
Chubby ("debeljko") : Dobro poznati naziv rasprostranjen za kratku i deblju dršku a potiče od čuvenog Simpsonovog modela kratkog i širokog oblika sa malim konkavnim dijelom u blizini baze.
Urn: Ponekad se zove "Polo" ili “Colonel”  opet po poznatim Simpson modelima. Odlikuje ga cilindrični vrh koji oštro zakrivljuje u blizini baze.
Beehive (Košnica):   Zaobljeni oblik sa rebrima radi lakšeg držanja.
Barber handle ima tradicionalni oblik drške koji je inspirisan berberskim četkama za brijanje sa kraja 19 i početka 20 vijeka. Duga drška prilagođena upotrebi u šolji ili posudi.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_17_02_18_1_43_41.jpeg)
Naravno, mašta je jedina granica različitih oblika drške . Šta da probate? Kakav oblik je najbolji za vas? Šta Vam je omiljeno? Predstavlja put kojim svako mora proći sam.
Vjerovatno vam može biti od koristi da uzmete u obzir nekoliko sledećih parametara:
-  Veličina ruke ( veličina rukavice biće dobar parametar)
- Faceleather ili posuda
- da li je posuda šolja ili skatl (  koliki je promjer posude koju koristite)
- prevashodni način na koji  držite četku tokom brijanja
- da li preferirate kružni pokret ili "slikarsko" nanošenje
Ako imate krupnu šaku (XL-XXL ) kratka drška možda i neće biti dobar izbor. Sa drugne strane face leather bi po prirodi značio kraću dršku. Šolja ili posuda užeg vrha- barber handle četka, a ako baš volite smash (iiti kružni pokret sa jačim pritiskom na lice) možda je  bolje uzeti neki “čabi”, Long handle podrazumijevaju “paint stroke”. Naravno ovdje nema aksioma i svako svojim putem dolazi  do cilja, no ipak kroz moju praksu ovo je nešto  što sam poprilično dobro utvrdio. Dakle, razmislite o ovih nekoliko parametara, probajte, pa vidite koliko će Vam pomoći.
Time smo o dršci rekli manje-više sve i prelazimo na esenciju četke, spoj inžinjerstva, umjetnosti i alhemije. Na čvor.
Čvor
Mnoge brijadžije početnici vide dršku kao primarni faktor u određivanju vrijednosti četke. Međutim, kvalitet čvora određuje koliko dobro će četka obavljati svoj posao (molim one koji počinju da prvo i uvijek ispitaju čvor pa se tek onda oduševljavaju drškom).
Još jednom dakle, "radni" kraj četke, odnosno svežanj dlake ili vlakana, je onaj dio koji je najvažniji i još je i najveća nepoznanica za većinu kupaca. U istraživanju za ovaj post, kao i u ličnoj potrazi za (meni) odgovarajućom četkom,  mnogo sati je potrošeno na istragu materijala za čvor, njihovo porijeklo, prednosti, mane i vrijednosti.
Da budem potpuno iskren malo je korisnog materijala dostupno, a ono što je na raspolaganju, čini se, generiše više pitanja i konflikata nego odgovora. Pokušaću zato, koliko to znam i mogu,  da ponudim rezultat, destilovan od nečistoća, i pomiješan sa jednakim djelovima zdravog razuma i smislenosti. 
Kontra onog što sam rekao za drške, materijali za čvor su mnogo raznovrsniji danas nego u prošlosti, prije svega zbog različitih sintetičkih materijala koji ranije nijesu bili dostupni. Čista sintetika, materijali tipično opisani kao "nylon," "luma," "vještački" " hipo-alergeni" i niz drugih imena su najnoviji dodatak izboru koji je na raspolaganju, a tu su i  tradicionalne dlake životnjskog porijekla. Kod izbora se uvijek vratite na funkciju četke. Dakle:
Jedan od osnovnih zadataka koje vaša četka mora vršiti da bi služila svrsi je da drži vodu koja će se umutiti u napravljenu pjenu, i služiti da se ovlaži i omekša brada. Bez dovoljno vlage vaš brijač će “vući” i čupati, izazivajući neprijatno i ne previše glatko brijanje.
Voda i pjena i služe kao lubrikant omogućavajući brijaču da klizi preko kože bez napora umjesto da preskače i promašuje dlake kada je podloga suva. Materijali koji se koriste u široko dostupnim jeftinim četkama ne upijaju i ne drže dovoljno vode da bi se dobila vlažna pjena. Bez dovoljno vlage ili odgovarajuće konzistencije pjene kvalitetno brijanje je nedostižno. Ovo je po meni formula za izračunavanje koliko neka četka valja, a sve ostalo je sekundarno, jer četka je, ne zaboravite to, upotrebni predmet.
Čvor brijaće četke je dakle grupacija vlakana prirodnog (životinjska dlaka) ili vještačkog (sintetička vlakna) porijekla, vezanih zajedno u određenom obliku i zalijepljenih u bazi.
Ukupna visina  četke mjeri se  od  dna  drške do vrha čvora.  Sam čvor se sastoji iz lofta - (u bukvalnom prevodu  potkrovlje) dijela koji se koristi za pravljenje pjene i čepa koji loft fiksira u jednu funkcionalnu cjelinu dajući joj kompaktnost i čvrstinu (Socket). Spajanje opet, može biti urađeno samo lijepkom ili uz pomoć plastičnog ili metalnog prstena (Ringlet). Imajte na umu da se lijepak odnosno čep koji on formira, proteže i na vlakna do tačke do koje lijepak prodire (time fiksirajući vratila dlaka/vlakana i čineći ih nefleksibilnim, što će posledično uticati na karakteristike čvora).
Kada se kod četke za brijanje pomene „veličina“ uglavnom je parametar veličina (promjer) knota, koji se pak mjeri šublerom na bazi čvora. Razlike su poprilično ekstremne: Simpsonov klasik „Wee Scot“ ima 14 mm čvor, dok kod pojedinih četki knot može imati veličinu 32mm.
I tu je odmah važno napomenuti sledeće: dakle ako je promjer čvora recimo 24mm čep je ŠIRI. Ljepilo dodaje bar još 2 mm, i to je već 26 mm. Dakle rupa mora biti šira od čvora bar 3 mm jer zbog ljepila ili kontejnera doći ćete u situaciju da proširujete rupu. O tome vodite računa kod reknotinga (zamjene čvora). Ako planirate metodu “uradi sam” prvo OBAVEZNO izvadite stari čvor, izmjerite pažljivo rupu šublerom, i onda uzimajte drugi, a svakako konsultujte iskusne kolege ili prodavce čvorova kako bi Vam dali tačnu dinemziju i dužinu dna.
Na raznoraznim brijačkim forumima može se naći opsežna diskusija o čvorovima. Analizira se sve i svašta. Došao sam do zaključka da kada je u pitanju čvor u fokusu je daleko više čep (ajde da  ga radi lakšeg shvatanja tako zovem ) velična čepa, oblik, visina, a ne dužina i lofta  iznad njega.  Ipak  dužina vlakna iznad čepa, je ono je što je  isto tako  važno kao i visina samog čepa .
Kada se kaže Loft misli se na vertikalno rastojanje od a) vrha drške gde je čvor izlazi iz drške ( rupa čvora) do b) krune ili pika čvora, koji, uz pretpostavku da čvor ima vrh u obliku kupole (ili nadstrešnice), će biti na ili vrlo blizu njenog centra.  Loft je najčešća i često jedina mjera data u opisu čvora četke pored prečnika baze. Ove dvije specifikacije, međutim, neadekvatno služe predviđanju kakav osjećaj će četka dati ili kako će se "ponašati" u upotrebi.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_26_02_18_3_08_21.jpeg)
Gornji „slobodni“ dio lofta iliti Collar, dakle dio koji izviruje iz drške i koji obavlja funkciju za koju je četka namijenjena, opet, ima dva dijela: vratila vlakana (stablo iliti po engleski foundation) i krunica (engleski canopy – kupola). "Slobodni " dio lofta  je vertikalno rastojanje od najvišeg nivoa koji lijepak dostiže u centru čvora (tj vrh čepa) do vrha krune (osim ako je vrh lijepka uvučen ispod utičnice oboda, u kom slučaju slobodni dio čvora predstavlja punu dužinu lofta).
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_27_02_18_3_19_03.jpeg)
1. Tačka do koje doseže lijepak
2. Collar
3. Free loft
 Za očekivati je da upravo  "slobodni " dio lofta utiče na osećaj i performanse četke. Ukoliko je sve drugo isto, čvor sa slobodnim loftom od 42 mm i ukupnom  dužinom lofta od 52 mm će biti primjetno različit od čvora sa slobodnim loftom od 48 mm  u loftu koji je iste ukupne dužine kao njegov prethodnik.
Ovo ne znači da znači da će jedan od ta dva čvora biti bolji ili lošiji od drugog. Oni će biti drugačiji, i zapažanja nakon upotrebe jednog ne mogu se pouzdano primijeniti na drugi.
Još jedan bitan faktor je “kanal” (Breach) odnosno način na koji je formiran središnji dio čvora ili kako su i koliko gusto dlake (ili vlakna) formirani u centru lofta. Prvi faktor određuje fleksibilnost, a drugi “protočnost” četke. Odnosno to kako „drži“ i usmjerava pjenu.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_26_02_18_3_08_21.jpeg)
Vrh čvora iliti kupola (canopy) takođe svojim oblikom veoma mnogo utiče na performanse i osjećaj korisinika kod upotrebe četke. Tri najčešća oblika vrha čvora su Bulb (sijalica) - sa zaobljenim vrhom, Fan (lepeza) - koja u načelu ima sve  dlake iste dužine,  Flattop (spljošteni vrh) - popularan kod brijadžija koji pjenu prave na licu, a koji ima ravnu gornju površinu. Još jedna vrsta čvora je takođe poznata kao hibrid čvor, jer kombinuje ravnu površinu Fan-a sa estetikom  čvora u obliku sijalice sa strane. Većina sintetičkih čvorova su, u izvesnoj mjeri, hibridni čvorovi.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_01_02_18_10_08_43.png)
Iz svega navedenog vidimo da nekoliko promjenjivih može uticati na izgled, osjećaj i performanse čvora. Oni uključuju: 1) Tip i kvalitet dlake (npr mekoća, žilavost), 2) Prečnik baze čvora (mjereno na vrhu lijepka), 3) zapreminska gustina u osnovi, 4) dubina na kojoj je postavljen, 5) prečnik prstena (socket - korpa) u koju je čvor postavljen, 6) loft, 7) free loft i 8) oblik vrha. Svi ovi faktori u kombinaciji uticaja postavljanja i oblika (tj oblika usađenog u dršci), ukupne estetike,  rascvjetavanje (bloom) , ili širenje (splay), gustina, kičma, piling, scritch, floppiness, pokretljivost, pravljenje pjene, protočnost i brzina sušenja, daju ukupan karakter i “presudu” četke.
Materijali.
Čvorovi su napravljeni od četiri materijala, Jazavčeve, Svinjske, Konjske dlake ili sintetičkih vlakana.
Title: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje IV- Izrada
Post by: Duskos on February 27, 2018, 04:30:43 PM
Četke zabrijanje prave se ručno ili mašinski. Postoje prednosti i nedostaci oba metoda proizvodnje.
Mašinski napravljeni čvorovi imaju tendenciju da budu ne tako čvrsto upakovani kao hand made čvorovi, postoji veća vjerovatnoća rasipanja dlake, kao i da su dlake trimovane mašinski da bi se postigao željeni oblik. Ovim se gubi najdragocjeniji dio dlake - njen vrh. Hand made čvorovi su gušći, ručno oblikovani (bez obrezivanja) ručno vezani i zalijepljeni. Mašinski knotovi su jeftiniji, što je jedina korist posjedovanja mašinski napravljene četke.   
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_13_12_17_2_56_34.jpeg)
Mašinski pravljene četke
Napomena: Sintetičke četke nisu mašinski napravljene četke (odnosno, nisu sve sintetičke četke mašinski napravljene) Sintetika kao referenca za četku odnosi se na materijale koji se koriste u proizvodnji čvora četke, a ne metoda proizvodnje.
Način dobijanja četaka od prirodne dlake se u početku razlikuje zavisno od toga da li se radi o četkama od prirodnog ili vještačkog materijala.
Četke od prirodnog Vlakna se u iti prave od jazavčeve, konjske ili svinjske dlake.
Sem konja priča najčešće počienjtako što se jazo ili svinja liše ovozemnog postojanja.
U slučaju jazavaca, ipak ima i određeni broj prodavaca koji uzgajaju jazavce na farmama u velikim ograđenim prostorima. Uspavaju ih tejzerom i obriju. Ipak daleko češće sirota životinja naše zadovoljstvo plaća glavom.  Kada se to desi sledi dranje i prodaja krzna.
Krzno se potom gradira od strane distributera i prodaje proizvođačima čvorova. (Napomena: Ovi proizvođači ili prodaju samo čvorove ili cijele četke (dršku nabavljaju od drugih ili je sami izrađuju).
Proizvođač čvorova zatim uklanja dlake iz krzna i sortira dlake u različitim gradacijama dlake koju prodaju.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_13_12_17_2_56_53.jpeg)
Odavde je sve isto bez obzira na vrstu dlake ili porijeklo (sintatika ili priorodna)
Prva faza je usnopljavanje: Kada se dlaka sortira prema razredu, proizvođač sakuplja pravu količinu dlake (po težini) i češlja ih da se uklone sve zalutale dlake i pravilno poravnava snop.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_13_12_17_2_49_34.jpeg)
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_13_12_17_2_50_45.jpeg)
Dlake se zatim stavljaju u kalup koji daje prepoznatljiv oblik. Snop vlasi se potom lupka po dnu dok se svi vrhovi ne poravnaju.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_13_12_17_2_52_43.jpeg)
Čvor se zatim veže navojem i dno vlasi se siječe prema  prema željenoj dužini lofta.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_13_12_17_2_53_59.jpeg)
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_13_12_17_2_54_57.jpeg)
Konačno, kapica se lijepi na dno da bi čvor zadržao oblik i konac se uklanja.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_13_12_17_2_55_32.jpeg)
Sledi montiranje čvora u dršku lijepljenje i magija može da počne
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_13_12_17_2_56_07.jpeg)
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje IV- Izrada
Post by: nevermind89 on February 27, 2018, 06:17:43 PM
Kao i uvek odličan tekst. Svaka čast.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje III- anatomija
Post by: Limoozina on February 27, 2018, 07:17:26 PM
(https://media1.tenor.com/images/c62207367c217db34e295d519e2dd59e/tenor.gif?itemid=8138721)
B R A V O
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje II- funkcija
Post by: Shavenovich on February 28, 2018, 01:32:25 PM
Dule svaka ti cast na ovakvom postu stvarno nemam rijeci,svaka bi te majka u dom pozeljela ^-^najljepse je vidjet ovakvu posvecenost nasem hedonistickom osnovnom predmetu/alatu 👍🏻
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje II- funkcija
Post by: Bokalika on February 28, 2018, 04:44:42 PM
Valjda ce ovi tekstovi da stoje negde da se vide ljudski..
Tipa u ovim opisima sa perkerom i palmirom?
Dule..mnogi su ti rekli,ja cu da se ponovim..svaka cast i hvala
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje II- funkcija
Post by: Limoozina on February 28, 2018, 07:04:10 PM
Valjda ce ovi tekstovi da stoje negde da se vide ljudski..

Ima pri vrhu strane na forumu polje gde se ukucava pojam koji hoces da se pretrazi. Npr, ukucas Palmira Sapokrema i izadju ti svi postovi u kojima se pominjala ta krema. Isto tako i za cetke.
Ko god dodje nov na forum, trebalo bi da iscita sve sto ga zanima i sto bi hteo da pita, da se ne bi ponavljale teme. Tekstovi o cetkama ce biti u "podskupu" -Forum » Oprema » Četke. Svako ko bude imao zelje da se informise, lako ce da pronadje ove sjajne tekstove.
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje II- funkcija
Post by: Bokalika on February 28, 2018, 07:53:35 PM
Idemo u off
Nisi me razumeo na sta sam mislio..
Imamo na forumu evo bas sa strane deo sa izdvojenim temama "Opisi"..stoje samo tri stavke..sto da se to malo ne prosiri kada imamo kvalitetan materijal
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje II- funkcija
Post by: Limoozina on February 28, 2018, 08:59:44 PM
Idemo u off
Nisi me razumeo na sta sam mislio..
Imamo na forumu evo bas sa strane deo sa izdvojenim temama "Opisi"..stoje samo tri stavke..sto da se to malo ne prosiri kada imamo kvalitetan materijal
U pravu si, nisam te razumeo. Izvini. I u pravu si sasvim, ovi tekstovi zasluzuju "naslovnu stranu".
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje II- funkcija
Post by: Bokalika on March 01, 2018, 05:08:01 PM
Idemo u off
Nisi me razumeo na sta sam mislio..
Imamo na forumu evo bas sa strane deo sa izdvojenim temama "Opisi"..stoje samo tri stavke..sto da se to malo ne prosiri kada imamo kvalitetan materijal
U pravu si, nisam te razumeo. Izvini. I u pravu si sasvim, ovi tekstovi zasluzuju "naslovnu stranu".


Sve ok bro..nisam ni ja zeleo da me pogresno razumes.
Jer ima stvarno informacija na forumu...bruka...ali ovo mu dodje nesto ko azbuka :D pa sam zato rekao
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje II- funkcija
Post by: nuur on March 01, 2018, 05:14:21 PM
Све ове сјајне информативне Дускос-ове теме су залепљене двокомпонентним пиксело-епокси лепком на врху четкарског подфорума, да народ чита.
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje III- anatomija
Post by: pj3r on March 05, 2018, 03:21:45 PM
Kapa dole!

Poslano sa mog EVA-L19 koristeći Tapatalk

Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje III- anatomija
Post by: Britva on March 07, 2018, 12:58:28 PM
Bravo, sve pohvale za trud i rad, a posebno za ulozeno vreme.
Title: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje V- rečnik
Post by: Duskos on April 09, 2018, 04:56:41 PM
Postoje različiti termini koji se koriste da opišu fizičke osobine čvora. Scritchy, scratchy, floppy, stiff, prickly, backbone, ukočen, bodljikav, kičma, itd  Ovi termini su subjektivni i variraju. Kod nas su odomaćeni uglavnom u svom originalnom engleskom obliku. Prednjerečene termine shvatite strogo uslovno i kao strogo subjektivnu klasifikaciju, jer četka koju jedna osoba smatra "bockavom," iliti "prickly" drugom može biti čak i "meka".
U  nastavku ću dati popis termina koji se po forumima uglavnom koriste za raznorazna opisivanja četki:
Backbone (Kičma)  Različiti nivoi kvaliteta i različite vrste dlake nude različite vrste kičme. Generalno, ovaj termin se koristi da opiše sposobnost stabljika dlaka da izdrže pritisak i silu
Base (Baza) - Dno četke
Blank: masivan blok drveta, smole, akrila ili drugog materijala koji se koristi za oblikovanje u dršku, bilo ručno, na strugu ili CNC mašini.
Bloom (rascvjetavanje): Pošto su vlakna četke pokvašena i upotrebljena, “slobodni “ dio lofta otvara se poput cvijeta u cvatu (blooming) otuda izraz "Bloom".
Breach (bukvalno pukotina, rupa): unutrašnji funkcionalni dio čvora, odnosno centar.
Collar (ogrlica, kragna) -  Dio četke gdje čvor izviruje iz drške, (kao glava iz Kragne)
Crown (kruna) - Oblik samog vrha lofta, obično ili zaobljena (rounded), odnosno u obliku sijalice (bulb shaped) odnosno u obliku lepeze (fan shaped).
Lepeza vs sijalica oblik lofta: generalno lepezasto oblikovane vrhove su koristili stari britanski proizvođači. Namjena je bila, prije svega, da se koriste za face lathering, jer ovaj oblik vrha omogućava da veća površina vlakana ostvaruje kontakt sa licem. Sijalica loft su svestraniji i mogu se koristiti na mnoge načine. Plisson je poznat po svojim specifičnim bulb  shaped krunama pogodnim za bilo koji način nanošenja sapunice.
Density (Gustina ili  doslovnije čvrstoća čvora) opisuje koliko su čvrsto upakovana vlakna četke. Obično gušće četke bolje "drže" pjenu i daju scrubbier osećaj na licu, "rjeđe" ili bolje "mekše" upakovana četkica je poznata kao flopi (floppy) jer ima manje vlakana spakovanih u čvor.
Često je zabluda o „mekšim“ četkama da one nisu dobre kada se koriste na sapunima, što ne mora da bude istina, u stvarnosti će se pjena praviti čak i brže, jer postoji više prostora za interakciju vazduha i vode. Jedino što inicijalni proces pravljenja pjene sa  mekšom četkom za neke bude malo teži.
Floppy ( mlitav) - četka koja ima manje vlakana u čvoru i  ne sadrži dovoljno kičme (backbone) da omogući da četka „drži“ pjenu , za razliku od mekane četke, u ovom slučaju čvoru nedostaje bar  minimum potrebne čvrstine.
Flow Through - (Protok )  Često čujemo  taj termin, ali šta je to? U suštini sposobnost četke da oslobodi napravljenu pjenu od centra (breach) na  lice ili činiju.
Forms:(Oblici) Kao kalup, način na koji se formiraju ručno vezani čvorovi- pritisnu se u kalup koji nalikuje lijevku kako bi se oblikovali.
Glue Bump (čvoruga od ljepila)  Višak lijepka nastao u centru čvora koji se proteže pored kragne drške (ovo sam vidio nekoliko puta kod Morris & Forndran četki). U većini slučajeva ovo ne utiče na performanse čvorova, međutim, u ekstremnim slučajevima skraćuje bazu lofta i utiče na sposobnost lofta da nanosi sapunicu.
Grades of Hair (Razredi dlake) Svaki proizvođač klasifikuje svoja vlakna, stigma "pure je pure" i "Silvertip je Silvertip", u većem dijelu je lažna. Primjer: Simpsonov "Best badger" Jazavac u stvarnosti je bliži onome što očekujete od drugih proizvođača kao "Silvertip",  Shavemac "Pure" badger bi kod drugih proizvođača bio kategorija "Finest" ili "2 band".
Da ne bude zabune ovo se odnosi isključivo na četke od jazavčeve dlake (badger brushes).
Hand Turned (ručno obrađen) -  izraz korišćen za opisivanje oblikovanja drške ručno ili na strugu; njegova česta slobodna upotreba opisuje okretanje drške na CNC mašinama.
Hand Tied Knot (ručno vezan čvor) Proces mjerenja, usnopljivanja, vezivanja i formiranja svežanja dlake i na kraju njihovog lijepljenja u čvor.
Knot (Čvor) – Posmatrano bukvalno vlakna četke zbijena zajedno. Kod nas se odnosi najčešče (kao što je gore već rečeno), na bazu vlakana koja se ukopava u dršku.
Lather Hog (Sapunica cicija) Gusto upakovana četkica koja ne može da oslobodi pjenu.
Loft (potkrovlje) - Stvarna visina dlaka, mjereno od vrha dlaka do pstena četke. Generalno viši loft će omogućiti kretanje pjene, i može da učini četku floppy u zavisnosti od gustine.
Scritch: Mjera grubosti ili grebanja - ("scratch" kako to poneko voli da kaže) vrhova vlakana četke. Generalno kvalitativni razred dlake i "gustina" (iliti density) čvora određuju nivo Scritch, Pure badger najčešće je vrlo scritchi (svinja takođe), dok je Silvertip jazavac generalno u toj kategoriji na vrijednosti "0", postoje naravno izuzeci od svega i variraju zavisno od proizvođača.
Tips (vrhovi) - sami vrh vlakana četke
Post Bloom: Stepen "rascvjetavanja" glave četkice nakon što se posle upotrebe osušila.
Plugs: Mašinsko pravljenje čvorova prikupljanjem gomile dlake i njeno učvršćivanje u čep od plastike (plug).
Ringlet (doslovno uvojak) - metalni ili plastični prsten, koristi se za učvršćivanje čvora prije njegovog konačnog postavljanja u dršku. Uglavnom se koristi za šuplje drške. (Videti Plisson i Omega kao primjere).
Rod Stok (snop pruća) - takođe osnova za "deljanje" drške - snop štapića akrila, roga, drveta ili drugog materijala u obliku štapa.
Shedding (osipanje, rasipanje) – kada četka tokom upotrebe gubi dlaku.
Postoji nekoliko različitih uzroka ispadanja dlaka: neki su bezopasni, a neki mogu biti kobni znaci za zdravlje četke. Kod nove četke najčešći uzrok je vjerovatno da čvor nije bio dovoljno dobro iščetkan, pa postoje labave dlake koje potom ispadaju. Ove dlake su obično pune dužine, a ponekad savijene kao udica. One uopšte nijesu zalijepljene u čvor,  i jednostavno se održavaju u čvoru zahvaljujući gustini dlaka oko njih. tokom upotrebe čvora, one se razrade i četkica počinje da ih izbacuje. Pokušajte češljanje čvora: možda iščešljate desetak dlaka, a onda se dalji gubitak ako je sve u redu može zaustaviti.
Nešto strašnije je kada se četka linja usled polomljenih dlaka. Ovo može biti uzrokovano grubom upotrebom. Sa pažjivijim postupanjem prema četci ovaj problem se može riješiti. Nemojte gnječiti vlakna, ne koristite vrelu vodu, i prestanite da snažno upirete četku pri kružnim pokretima tokom nanošenja pjene. Ostavite četku da se dobro isuši. Koristite lagani dodir, i izbjegavajte uvijanje četkice. Sušenje peškirom ili tresenje četkice  biće  dovoljno samo da se ukloni kapanje i omogući kapilarnom dejstvu da ukloni vodu iz četkom da ispari. (više o ovome u dijelu održavanje).
Vjerovatno najgori tip ispadanja dlaka je kada dlake pune dužine  ispadaju iz ljepila u koje su zalijepljene. To ukazuje da nešto nije u redu sa lijepkom koji se koristi za čvor, a četkica nije dugo za upotrebu. S druge strane, četka i dalje može dobro da napravi sapunicu, a vjerovatno ima desetine hiljada vlasi koje su preostale. Tako da će ako je ne možete  vratiti vjerovatno poslužiti za još jednu godinu brijanja, osim ako se raspad čvora ubrza.
Shelf (Polica) - Osnova od materijala u unutrašnjosti drške, očvrsla smola ili sam materijal od koga je drška napravljena. Čvor je postavljen u ili na vrhu police.
Water Retention (zadržavanje vode): Sposobnost dlaka (ili u slučaju sintetike vlakana) da zadrže vodu; Zavisno od toga koji razred ili tip dlake je u čvoru on će ili zadržati ili odbijati vodu. Ovo može biti značajno iz više razloga, svinja voli da odbije vodu, što znači da više proizvoda i vode obično mora da se koristi za pravljenje dobre inicijalne pjene, ali može da zahtijeva ponovno punjenje da se nastavi sa daljim prolazima. Dlaka Jazavca najvećim dijelom je finiji razred dlake koja drži vodu, čak i ako se istrese ili istisne. Ova karakteristika čini je četkicom koja će održati pjenu i ravnomjerno je oslobađati kroz brijanje, i generalno ne treba da se ponovo puni. Postoje izuzeci kao što postoje u svemu.
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje V- rečnik
Post by: Shavenovich on April 09, 2018, 11:42:35 PM
Postoje različiti termini koji se koriste da opišu fizičke osobine čvora. Scritchy, scratchy, floppy, stiff, prickly, backbone, ukočen, bodljikav, kičma, itd  Ovi termini su subjektivni i variraju. Kod nas su odomaćeni uglavnom u svom originalnom engleskom obliku. Prednjerečene termine shvatite strogo uslovno i kao strogo subjektivnu klasifikaciju, jer četka koju jedna osoba smatra "bockavom," iliti "prickly" drugom može biti čak i "meka".
U  nastavku ću dati popis termina koji se po forumima uglavnom koriste za raznorazna opisivanja četki:
Backbone (Kičma)  Različiti nivoi kvaliteta i različite vrste dlake nude različite vrste kičme. Generalno, ovaj termin se koristi da opiše sposobnost stabljika dlaka da izdrže pritisak i silu
Base (Baza) - Dno četke
Blank: masivan blok drveta, smole, akrila ili drugog materijala koji se koristi za oblikovanje u dršku, bilo ručno, na strugu ili CNC mašini.
Bloom (rascvjetavanje): Pošto su vlakna četke pokvašena i upotrebljena, “slobodni “ dio lofta otvara se poput cvijeta u cvatu (blooming) otuda izraz "Bloom".
Breach (bukvalno pukotina, rupa): unutrašnji funkcionalni dio čvora, odnosno centar.
Collar (ogrlica, kragna) -  Dio četke gdje čvor izviruje iz drške, (kao glava iz Kragne)
Crown (kruna) - Oblik samog vrha lofta, obično ili zaobljena (rounded), odnosno u obliku sijalice (bulb shaped) odnosno u obliku lepeze (fan shaped).
Lepeza vs sijalica oblik lofta: generalno lepezasto oblikovane vrhove su koristili stari britanski proizvođači. Namjena je bila, prije svega, da se koriste za face lathering, jer ovaj oblik vrha omogućava da veća površina vlakana ostvaruje kontakt sa licem. Sijalica loft su svestraniji i mogu se koristiti na mnoge načine. Plisson je poznat po svojim specifičnim bulb  shaped krunama pogodnim za bilo koji način nanošenja sapunice.
Density (Gustina ili  doslovnije čvrstoća čvora) opisuje koliko su čvrsto upakovana vlakna četke. Obično gušće četke bolje "drže" pjenu i daju scrubbier osećaj na licu, "rjeđe" ili bolje "mekše" upakovana četkica je poznata kao flopi (floppy) jer ima manje vlakana spakovanih u čvor.
Često je zabluda o „mekšim“ četkama da one nisu dobre kada se koriste na sapunima, što ne mora da bude istina, u stvarnosti će se pjena praviti čak i brže, jer postoji više prostora za interakciju vazduha i vode. Jedino što inicijalni proces pravljenja pjene sa  mekšom četkom za neke bude malo teži.
Floppy ( mlitav) - četka koja ima manje vlakana u čvoru i  ne sadrži dovoljno kičme (backbone) da omogući da četka „drži“ pjenu , za razliku od mekane četke, u ovom slučaju čvoru nedostaje bar  minimum potrebne čvrstine.
Flow Through - (Protok )  Često čujemo  taj termin, ali šta je to? U suštini sposobnost četke da oslobodi napravljenu pjenu od centra (breach) na  lice ili činiju.
Forms:(Oblici) Kao kalup, način na koji se formiraju ručno vezani čvorovi- pritisnu se u kalup koji nalikuje lijevku kako bi se oblikovali.
Glue Bump (čvoruga od ljepila)  Višak lijepka nastao u centru čvora koji se proteže pored kragne drške (ovo sam vidio nekoliko puta kod Morris & Forndran četki). U većini slučajeva ovo ne utiče na performanse čvorova, međutim, u ekstremnim slučajevima skraćuje bazu lofta i utiče na sposobnost lofta da nanosi sapunicu.
Grades of Hair (Razredi dlake) Svaki proizvođač klasifikuje svoja vlakna, stigma "pure je pure" i "Silvertip je Silvertip", u većem dijelu je lažna. Primjer: Simpsonov "Best badger" Jazavac u stvarnosti je bliži onome što očekujete od drugih proizvođača kao "Silvertip",  Shavemac "Pure" badger bi kod drugih proizvođača bio kategorija "Finest" ili "2 band".
Da ne bude zabune ovo se odnosi isključivo na četke od jazavčeve dlake (badger brushes).
Hand Turned (ručno obrađen) -  izraz korišćen za opisivanje oblikovanja drške ručno ili na strugu; njegova česta slobodna upotreba opisuje okretanje drške na CNC mašinama.
Hand Tied Knot (ručno vezan čvor) Proces mjerenja, usnopljivanja, vezivanja i formiranja svežanja dlake i na kraju njihovog lijepljenja u čvor.
Knot (Čvor) – Posmatrano bukvalno vlakna četke zbijena zajedno. Kod nas se odnosi najčešče (kao što je gore već rečeno), na bazu vlakana koja se ukopava u dršku.
Lather Hog (Sapunica cicija) Gusto upakovana četkica koja ne može da oslobodi pjenu.
Loft (potkrovlje) - Stvarna visina dlaka, mjereno od vrha dlaka do pstena četke. Generalno viši loft će omogućiti kretanje pjene, i može da učini četku floppy u zavisnosti od gustine.
Scritch: Mjera grubosti ili grebanja - ("scratch" kako to poneko voli da kaže) vrhova vlakana četke. Generalno kvalitativni razred dlake i "gustina" (iliti density) čvora određuju nivo Scritch, Pure badger najčešće je vrlo scritchi (svinja takođe), dok je Silvertip jazavac generalno u toj kategoriji na vrijednosti "0", postoje naravno izuzeci od svega i variraju zavisno od proizvođača.
Tips (vrhovi) - sami vrh vlakana četke
Post Bloom: Stepen "rascvjetavanja" glave četkice nakon što se posle upotrebe osušila.
Plugs: Mašinsko pravljenje čvorova prikupljanjem gomile dlake i njeno učvršćivanje u čep od plastike (plug).
Ringlet (doslovno uvojak) - metalni ili plastični prsten, koristi se za učvršćivanje čvora prije njegovog konačnog postavljanja u dršku. Uglavnom se koristi za šuplje drške. (Videti Plisson i Omega kao primjere).
Rod Stok (snop pruća) - takođe osnova za "deljanje" drške - snop štapića akrila, roga, drveta ili drugog materijala u obliku štapa.
Shedding (osipanje, rasipanje) – kada četka tokom upotrebe gubi dlaku.
Postoji nekoliko različitih uzroka ispadanja dlaka: neki su bezopasni, a neki mogu biti kobni znaci za zdravlje četke. Kod nove četke najčešći uzrok je vjerovatno da čvor nije bio dovoljno dobro iščetkan, pa postoje labave dlake koje potom ispadaju. Ove dlake su obično pune dužine, a ponekad savijene kao udica. One uopšte nijesu zalijepljene u čvor,  i jednostavno se održavaju u čvoru zahvaljujući gustini dlaka oko njih. tokom upotrebe čvora, one se razrade i četkica počinje da ih izbacuje. Pokušajte češljanje čvora: možda iščešljate desetak dlaka, a onda se dalji gubitak ako je sve u redu može zaustaviti.
Nešto strašnije je kada se četka linja usled polomljenih dlaka. Ovo može biti uzrokovano grubom upotrebom. Sa pažjivijim postupanjem prema četci ovaj problem se može riješiti. Nemojte gnječiti vlakna, ne koristite vrelu vodu, i prestanite da snažno upirete četku pri kružnim pokretima tokom nanošenja pjene. Ostavite četku da se dobro isuši. Koristite lagani dodir, i izbjegavajte uvijanje četkice. Sušenje peškirom ili tresenje četkice  biće  dovoljno samo da se ukloni kapanje i omogući kapilarnom dejstvu da ukloni vodu iz četkom da ispari. (više o ovome u dijelu održavanje).
Vjerovatno najgori tip ispadanja dlaka je kada dlake pune dužine  ispadaju iz ljepila u koje su zalijepljene. To ukazuje da nešto nije u redu sa lijepkom koji se koristi za čvor, a četkica nije dugo za upotrebu. S druge strane, četka i dalje može dobro da napravi sapunicu, a vjerovatno ima desetine hiljada vlasi koje su preostale. Tako da će ako je ne možete  vratiti vjerovatno poslužiti za još jednu godinu brijanja, osim ako se raspad čvora ubrza.
Shelf (Polica) - Osnova od materijala u unutrašnjosti drške, očvrsla smola ili sam materijal od koga je drška napravljena. Čvor je postavljen u ili na vrhu police.
Water Retention (zadržavanje vode): Sposobnost dlaka (ili u slučaju sintetike vlakana) da zadrže vodu; Zavisno od toga koji razred ili tip dlake je u čvoru on će ili zadržati ili odbijati vodu. Ovo može biti značajno iz više razloga, svinja voli da odbije vodu, što znači da više proizvoda i vode obično mora da se koristi za pravljenje dobre inicijalne pjene, ali može da zahtijeva ponovno punjenje da se nastavi sa daljim prolazima. Dlaka Jazavca najvećim dijelom je finiji razred dlake koja drži vodu, čak i ako se istrese ili istisne. Ova karakteristika čini je četkicom koja će održati pjenu i ravnomjerno je oslobađati kroz brijanje, i generalno ne treba da se ponovo puni. Postoje izuzeci kao što postoje u svemu.
Svaka cast Dule kao i uvjek impresionirao si me a vjerujem i druge clanove foruma,ne znam kojim rijecima bih prokomentarisao sto bi rekli Amerikanci well done  :D
Title: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje VI -Vrste četki - Jazavac
Post by: Duskos on April 17, 2018, 02:41:29 PM
Vrste četki
Jazavac.
Za svo vrijeme od kako su četke za brijanje u upotrebi, još nije pronađen materijal za koji je nesporno utvrđeno da je poboljšanje u odnosu na četku sa čvorom od jazavčeve dlake. Jazavčeva dlaka fizički savršeno odgovara zadatku, dostupna je u naizgled nepresušnim zalihama, a može biti razumno jeftina. Kao i većina prirodnog krzna, ona je dostupna u različitim stepenima kvaliteta sa korespondentno različitim cijenama. Različite klase dlake se određuju prvenstveno zavisno od toga sa koje površine tijela životinje dlaka dolazi.
Postoje dvije po broju dominantne vrste jazavca:
 – Evropski Jazavac (European badger – lat. meles meles) rasprostranjen po cijeloj evropi sem Rodosa, Krita i Španije. Na području Azije se javlja u Avganistanu, Kini (Ksinjiang), Iranu, Iraku i Izraelu Takva široka dostupnost poslužila je Kinezima, tokom godina, za razvijanje uspješnog biznisa, kroz izvoz dlake jazavca koja se koristi u proizvodnji četaka za brijanje (i u četkama drugih namjena) od strane  proizvođača širom svijeta. Suštinski, ovo je jedan od priamarnih faktora koji  određuje zašto četka od jazavca određenog nivoa košta $ 100.00, dok drugi istog razreda košta $ 500.00 ili više. Sigurno mogu postojati neke razlike u  metodama izrade i postupaka, i eventualno u vrijednosti materijala drške - Ali realna vrednost četke je u dlaci i većina njih dijele isti izvor.
- Svinjski jazavac (Hog badger – lat. arctonyx collaris). Svinjski Jazavac se smatra prilično uobičajenim u Tajlandu i u tropskim četinarskim šumama i pašnjacima u Terai u severoistočnoj Indiji i istočnom Bangladešu. Javlja se u Indokini i u južnoj Kini. Njegova distribucija u Mjanmaru smatra se sporadičnom. U indonežanskom ostrvu Sumatra, svinjski jazavac javlja se prvenstveno iznad 2.000 m (6,600 ft) zabilježeni su (svega par)snimci na 700 m (2,300 ft). Postoji jedan izolovan snimak postojanja ove vrtse jazavca u istočnoj Mongoliji.
Koje su razlike u dlaci ove dvije vrste: prije svega boja dlake. Generalno, dlaka evropskog jazavca je tanja i ima nježnije vrhove. Top tri gradacije dlake jazavca se dobijaju od evropskog jazavca. Two-band, finest i black badger dolaze od svinjskog jazavca.
Kina je regulisala sezonu jazavca i zaštićene rezervate u kojima lovci ne mogu juriti jazavca. Međutim, na sjeveru Meles jazavac se smatra štetočinom i više ili manje nekontrolisano juri. Isto tako, u Rura oblastima, uticaj vlasti ne proteže se na sve oblasti života pa je tako krivolov maltene uobičajen.
Skoro sva dlaka jazavca je porijeklom od trapera u Kini. Preovlađujući metod lova je  ubacivanje gasa u jazavčevo leglo. Cijela životinja se koristi. Krzno se prodaje trgovacima krznom, a meso se prodaje za hranu u siromašnim oblastima. Love se i evropski i svinjski jazavac
Postoji debata o tome da li je Meles vrsta sastoji od tri različite pod vrste  M. meles, M. Leucurs, i M anakuma. Kinezi i većina naučnika vjeruju da su to samo meles meles. Drugi se opet ne slažu (pogađate ko su drugi  )  Meles porodica ima veliki spektar koji se proteže od Evrope do Azije.
Krzno se potom gradira od strane distributera i prodaje proizvođačima čvorova. (Napomena: Ovi proizvođači ili prodaju samo čvorove ili cijele četke (dršku nabavljaju od drugih ili je sami izrađuju). Proizvođač čvorova zatim uklanja dlake iz krzna i sortira dlake u različitim gradacijama dlake koju prodaju.
Kada se dlaka sortira prema razredu, proizvođač sakuplja pravu količinu dlake (po težini) i češlja dlake da se uklone sve zalutale dlake i poravnava dlake pravilno. Dlake se zatim stavljaju u kalup koji daje prepoznatljiv oblik. Snop vlasi se potom lupka po dnu dok se svi vrhovi ne poravnaju. Čvor se zatim veže sa navojem i dno vlasi se siječe prema  prema željenoj dužini lofta. Konačno, kapica se lijepi na dno da bi čvor zadržao oblik i konac se uklanja. (detljnije  -potražiti poglavlje IV izrada)
Jazavčeva dlaka ima neke neobične osobine koje je čine idealnim za upotrebu u četkama za brijanje. Dlake ove životinje su zapravo šire na vrhovima nego  u bazi. To je dio onoga što daje četkici od jazavca karakterističan "cvijet" (bloom). Kao otvaranje cvijeća, četke od dlake jazavca prolaze kroz sličan proces nakon što su korišćene nekoliko puta. Jazavčeva vlakna zarobljavaju vodu između čekinja. To dovodi do četkice koja ima odlična svojstva zadržavanja vode. Vrhovi ove četke su obično mekši od svinjskih čekinja i kao takvoj,  četki od jazavca potrebno je manje vremena za razradu od "svinjske". 
Postoji nekoliko različitih razreda četaka od jazavčeve dlake i to doprinosi konfuziji neiskusnog brijadžije. Da bi se ovo dodatno zamrsilo, različiti proizvođači koriste svoj sistem gradacije.
Ipak osnovni vodič je oblast sa krzna životinje iz koje se uzima dlaka. Na osnovu ovog se može izdvojiti nekoliko osnovnih nivoa kvaliteta dlake. Silvertip se pravi od bijelih područja oko vrata evropskog jazaca. Tek oko 10% ukupne dlake jazavca koristi se za silvertip čvorove. Niži kvalitet (malo tamnije) dlake često nazivane best ili pure se uzimaju od svjetlijih oblasti sa donjeg dijela životinja. Siva jazavčeva dlaka dolazi iz centra leđa. Two-band i finest dlaka je od svijetlih oblasti svinjskog jazavca, black Badger dlaka dolazi iz velikih crnih područja svinjskog jazavca. Najniži stepen kvaliteta čine otpatci- mješavina crne, braon, i silvertip dlake. Nesortirana dlaka, ako hoćete.
Ovo je opšti sistem gradacije: 
Pure badger (čisti jazavac)  Svaka četka koja je označena kao  “pure badger” obično spada u ovu kategoriju. Dlake dolaze sa stomaka jazavca i čvorovi su obično trimovani u formu.
Osim ako vole tvrdu, veoma oštru ( scratchy) četku, novim korisnicima bi bilo bolje da koriste finiju (veoma vodite računa da ne kažem bolju, jer šta je bolje svako prosuđuje za sebe)  gradaciju Badgera. Još jedna od stvari koje treba znati, i o kojoj je već bilo riječi, a posledica je mašinske izrade ove gradacije četki, je ta da mašina nikada ne upakuje vlakna čvrsto kao kod rukom formiranih čvorova, a kao rezultat toga, ovi čvorovi imaju tendenciju da gube vlakna (shedding), često tokom cijelog radnog života četke.
U nekim retkim slučajevima, kada je čvor razrijeđen ili labavo upakovan može doći do mršenja.
 * Napomena: Pure Badger od evropskih i britanskih proizvođača koristi kombinaciju crne, braon, sive, i silvertip dlake. Ovo daje četkici ukupno sivi izgled. Ove četke su generalno dobrog kvaliteta, premda ima brijadžija koji ih smatraju pretjerano bodljikavim.
Best. - Britanski proizvođači zovu  "Pure Badger."  Best Badger četke spadaju u dvije kategorije, neke sadrže mješavinu dlaka pune dužine i trimovanih vlasi ili češće, samo dlake pune dužine, ali sakupljene iz nižih razreda dlake, uglavnom iz predjela stomaka.
Two-band ili Finest. Two-band četke su tako nazvane jer umjesto svijetlo, tamno, svijetle konfiguracije većine četki od jazavaca, oni samo imaju tamno-svijetlu konfiguraciju. Ove četke su napravljene od najdebljih jazavčevih dlaka.  Manje su guste i teže su od većine badgera. Ovo su favoriti za face latherers, iako svaki korisnik može uživati u Two-band badger četki.
Super. High end Britanski proizvođači za ovu gradaciju koriste oznaku "best" . Gradacija je malo ispod ili jednako Silvertip. Ove četkice nisu baš mekane kao Silvertip četke, ali postanu skoro identične u mekoći i performansama kada se jednom razrade. Neki prodavci su počeli izbjeljivanje i tretiranje vrhova super četke da bi im dali osobine Silvertipa.
Three Band. Sličan u konceptu sa two Band, ali je iz onoga što britanski proizvođači zovu "Best" jazavac i što ostatak svijeta naziva "Silvertip" jazavac. Ove četkice su u suštini ultra-gusta Silvertip četka sa dobrom kičmom, idealne za face latherers ili one koji vole meku badger četku na vrhu, ali sa jakom kičmom. One se dobijaju isključivo ručnim slaganjem dlaka jazavca. Generalno treba više vlakana da se obezbijedi dobra kičma (backbone) kod three band nego kod recimo two band četaka što odmah povlači posledicu u cijeni. Napomena: Mnoge četke od jazavca imaju tri nijanse boje dlake, ali to ne znači automatski da je četkica tri band četka. Samo gusto zbijeni Silvertip čvorovi treba da se zovu Three Band.
Silvertip. Britanski proizvođači zovu ovu gradaciju "Super"  i smatraju da je to jedan korak iznad "normalne" Silvertip četke. To su Nom plus ultra svijeta četki. Ove četke su napravljene od najmekše dlake jazavca, koje se uzima iz područja oko vrata i grudi životinje i iznosi oko 15% od ukupne dlake jednog jazavca.  Kod ovih četki dlake imaju karakterističnu sivu boju na vrhovima i kada se gleda odozgo, izgledaju srebrno obojene, otud naziv "silver tip." Zbog ograničenog snabdijevanja i kvaliteta Silvertip dlake, te četke se određuju kao premium.
Silvertip je najduža i najluksuznije gipka od svih “jazavac” četki. Njeno vratilo je finije a vrhovi su veoma lake boje i dobro raširena pruža dekadentno luksuzni osjećaj kada se koristi. Najveća vrijednost Silvertip čekinja nije samo iskustvo korišćenja, već i performanse četke. Prošireni vrhovi koji služe da obezbijede toplotnu izolaciju  jazavca dozvoljavaju četki da održi veću zapreminu vode kada je zasićena. Ova voda se potom infuzira u pjeni da stvori vlažniju, efikasniju pjenu koja omogućava bolje brijanje sa manje iritacije. Veća Silvertip četka = rašireniji vrhovi = više vode održano = vlažnija sapunica = bolje brijanje.
High Mountain White & Manchurian. Ponekad se koriste i drugi nazivi kao Genuine White, Upland White, itd To su uglavnom Limited Edition četke sa magičnim moćima i naduvanim cijenama. U stvarnosti, to su uglavnom two band četkice sa različitom obojenosti nego ostale četke koje konkretni proizvođač prodaje. Marketing i Hajp su glavne karakteristike ovih četaka. Podvlačim način formiranja čvora i gustina dlake uglavnom određuje osjećaj na licu kada su u pitanju četke od jazavčeve dlake, ne boja dlake.
“Pravi”  High Mountain White ili Manchurian badger pravi se od malog dijela dlaka na vratu jazavca (Meles meles). Međutim, mnoge četke na tržištu označene kao "High mountain brushes" potiču od krzna svinjskog jazavca, umjesto od evropskog jazavca. Dlaka svinjskog jazavca je oko 1,5 puta deblja od dlake evropskog jazavca, dajući im malo više kičme. Prava High Mountain White dlaka je skuplja, zbog malog dijela krzna sa koga može biti prikupljena.
Kada je Čarls Roberts (Charles Roberts), prvi put ponudio ove četke, koje su napravljene isključivo za ENCHANTE (budući da su su bili, u to vrijeme, jedan od najvećih Simpson maloprodajnih objekata u Americi) bile su označene kao 'Extra Super'. Međutim, Čarls je rastrubio da je ovo veoma specijalna dlaka rijetke vrste jazavca koja se razvila usled hladnije klime u Mandžuriji. Forumaši su počeli da ih žargonski zovu "mandžurijanci" ( Manchurian) CR je genijalno skontao da ima loptu na voleju i rekao Davidu Carter-u da  želi da kasniji primerci zapravo budu označeni na taj način 'Manchurian badger'.
Podvlačim dvije stvari:
U ovoj klasi zaista postoje vrhunske četke – , ALI kvalitet manchuriana ne leži u posebnoj vrsti jazavca. Sramotna marketinška podvala je to što pojedini proizvođači navode da se četka pravi od “rijetke vrste jazavca” iz Kine. NEMA RIJETKIH JAZAVACA U KINI!!! SKORO SVE RIJETKE VRSTE JAZAVCA SE NALAZE U EVROPI I PODVRSTE SU EVROPSKOG JAZAVCA!!! (kritski jazavac, kizljarski jazavac, iberijski jazavac, norveški jazavac, rodoski jazavac, ferganski jazavac).
Jazavci mijenjaju svoju dlaku tokom sezone. Njima raste debeli zimski kaput, a njegovo odbacivanje slijedi na proljeće. Svinjski jazavac živi u tropskom jugu, tako da on ne može mijenjati svoju dlaku kao njegova sjeverna braća. Pošto je razlog za hvatanje jazavaca prodaja njihove dlake za novac, malo je vjerovatno da je sav  Evroazijski jazavac zarobljen tokom ljeta ili početkom jesenjih meseci kada je sezona. Dakle Manchurian je prosto naprosto dlaka evropskog (melek melek) jazavca najverovatnije uhvaćenog u zimskom periodu ili u prelasku zime u proljeće. Sve ostalo je vještina Simpsonovih ( i nekih drugih) majstora da ovu dlaku slože na izuzetno kvalitetan način, i u genijalnom eksploatisanju marketinga, koji im je omogućio da četku slabije gradacije (odnosno gradacije koja nije sam vrh da budem skroz precizan) prodaju po paprenoj cijeni. I Još nešto imam lično manchuriana i prezadovoljan sam njime, ali prosto ne volim marketinško mazanje očiju.
Posebno poglavlje namjeravam da, akoBog da, posvetim cijenama četaka i zašto nešto košta koliko košta, kao i da li (po mom mišljenju)  mora toliko da košta. Za sada samo par riječi: Kada kupujete četku od jazavca  naići će te na cijene u rasponu od oko $ 40.00 pa do $ 800.00. Jedan dio razlike u cijeni je rezultat razreda dlake koji se koristi, dodatne razlike u koštanju proističu od materijala drški,  metoda izrade, i sasvim iskreno, ponude i potražnje, odnosno "šta će saobraćaj održati" Neki od starijih i manjih proizvođača još uvijek ručno prave svoje četke kao kućne manufakture,  u relativno malom obimu, i naplaćuju u skladu sa tim. Ostali veći proizvođači koji koriste savremenije metode proizvodnje mogu efikasnije proizvoditi četke i samim tim mogu da ih prodaju povoljnije. Pitanje je ovde, šta kupujete, četku za brijanje ili statusni simbol? To je isti razlog zašto neki automobilski proizvođači prodaju automobil od  50,000.00 $, a ostali od $ 15,000.00. Postoji kupac za svaki proizvod.
Ono što vi kao kupac morate da odlučite je koji aspekt četke vam je najvažniji. Vrhunski kvalitet četke koja pruža izuzetnu brijajčko iskustvo može da se kupi$ za oko  100.00- $ 150.00. Trošeći više počinjete ulaziti u pitanje smanjenja povratka u vezi sa performansama protiv cijene. S druge strane, biti u mogućnosti da kažete prijateljima da se svakodnevno brijete sa  300.00$ vrijednom četkicom za brijanje ima svoju vrijednost.
Sa početkom u dnu i na gore: Vidjećete primetne razlike u udobnosti i performanse između između mešavine i 100% svinjske četke; Primijetićete veliku razliku između četke od svinjske čekinje i pure badger četke; Razlika između pure badger  i best badger je mala; razlika između bestbadger i Silvertip je impozantna.
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje VI -Vrste četki - Jazavac
Post by: RistaTraktorista on April 18, 2018, 09:35:55 AM
Super tekst !

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk

Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje VI -Vrste četki - Jazavac
Post by: pj3r on April 18, 2018, 10:53:52 AM
I opet je Duskos razvalio! Bravo!
Title: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje VII -Vrste četki - Svinja
Post by: Duskos on July 25, 2018, 11:38:10 AM
SVINJA ILI PURE BRISTLE

Četka sa čvorom od svinjske čekinje, takođe često nazivana  "Pure Bristle" ili "Natural Bristle" instantno prepoznatljiva po svojim bijelim ili žutim vlaknima (mada nije neuobičajeno da ih proizvođači farbaju ili "udare" crnu traku preko centra da liče na jazavca) je početna tačka većine brijadžija, pogotovo ako budžetska ograničenja zahtijevaju četku sa skromnom cijenom.
“Svinjske" četke su dostupne, a koštaju daleko manje od jazavca, koji je zaštićena vrsta u mnogim djelovima svijeta, imaju tendenciju da budu cjenovno uporedive sa sintetikom i da rade mnogo bolji posao nego što bi to rekli sudeći po cijeni.
VRSTE
Primarni dobavljač svinjske dlake je Kina, ali značajan  iznos potiče iz Indije i Rusije.
Ovaj brijački klasik dobija se od čekinja koje se nalaze na kičmenom stubu vepra.
Za razliku od  dlake jazavca, kod dlake svinja dio životinje sa koga potiče dlaka nema uticaja na kategorizaciju. Ne postoji opšte prihvaćen način da se klasifikuju četke sa svinjskom dlakom. Prvenstveno možemo opisati četke od svinjske dlake kao: 
- Nebijeljena prirodna vlakna, koja mogu biti žuta, smeđa ili čak siva
- Bleached - iliti Izbijeljene - bijeljena prirodna vlakna koja su izvbijeljena upotrebom hemijske supstance
- Sketched (Štraftaste kako ja volim da ih zovem), prirodne dlake izbijeljene i potom obojene sa trakom da liče jazavacu
Slika ispod (s lijeva na desno ) Skeched, Bleached, i četka od Čiste svinjske čekinje
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_25_07_18_11_34_29.jpeg)
- Trimovane -umjesto da se formira  slaganjem, ovim četkama vrh je oblikovan trimovanjem ("šišanjem vrhova") u (najčešće) oblik sijalice.
GRADIRANJE
Proizvođači “svinja” su generalno veoma tajanstveni o njihovom načinu gradacije i do sada, samo Semogue je objavio informaciju o svom gradiranju. Ostali proizvođači gotovo sigurno imaju svoj privatni sistem ocenjivanja koji ne dijele sa javnošću.
Semogov sistem:
Premium 90% tops
Best 90% tops
Extra 75% tops
Super 70% tops
Special Grade 90% tops
Značenje "procenata vrhova" predstavlja iznos u procentu vlakana koja imaju punu dužinu. Što je veći procenat, više se osjeća homogenost i kompaktnost čvora jer je većina vrhova na istom nivou.
Mixed Bristle: Ove četkice su napravljene kombinovanjem dlaka jazavca i svinje ili jazavca i konja i dijele svojstva oba. Uvreženi korisnici jazavca uglavnom ne mare za ove četke, iako mnogi korisnici svinja o njima imaju samo riječi hvale. Ove četkice su bile češće u prošlosti, ali online pretraživanjem će se pojaviti nekoliko proizvođača. Cijena zavisi u velikoj mjeri od ugleda i kvaliteta proizvođača, iako su generalno cijene iste kao ekvivalenta svinje ili jazavca. Semogue mistura i texugo su divan primjer mixed četke.
Još par varijabli o kojim treba voditiračunakod četaka od sinjske dlake : 
Dužina dlake (duže dlake su deblje, a kraće dlake su finije)
loft (nije obavezno isto kao i gore, kako su duge, guste dlake mogu biti potkresane na dnu  da bi se dobio debeo, ali ipak kratak loft)
Debljina dlake (finije dlake mogu biti gušće upakovane,  one su manje Scrubbi,  ali su i mekše)
Veličina čvora (kod svinje, veći čvor, prije svega, znači da će "držati" više sapuna)
Svinjske dlake imaju više "kičme" od jazavca i uglavnom su teže. Svinja takođe "cvjeta" (“blooming” o kome je bilo riječi kod jazavca i ne treba ga miješati sa “cijepanjem” čekinja, o čemu će kasnije biti riječi)   slično četki od jazavca, a takođe se i daleko brže suše.
Osim toga, one ne stare, poput njihovih drugih prirodnih ekvivalenata i krajevi  vlakana će se podijeliti tokom vremena. Međutim, neki korisnici tvrde da rascijepljeni krajevi poboljšavaju kvalitet pravljenja pjene.
Četke od svinjske dlake zahtijevaju drugačiji pristup brijanju. Svinjske čekinje su deblje i jače od dlake jazavca, ali ni približno tako fleksibilne. Njihova vlakna ne drže vodu kao dlake jazavca, naime, dlake svinje apsorbuju vodu, u samim vlaknima, dok dlake jazavaca “zarobaljavaju” kapi vode između vlakana. Jazavac, međutim, može da primi više vode nego svinja, vjerovatno zbog površinskog napona i atrakcije vode ka većoj količini finijih dlaka. Ako ih istresete, međutim, oni će oboje (i svinja i jazo) i osloboditi svu vodu koju su zadržali (minus iznos koji su svinja čekinje apsorbuje).
Najveći broj korisnika svinjske četke stoga i  potopi četku u šolju ili posudu najmanje 10 tak minuta prije početka pravljenja pjene.
Tokom godina spoznao sam sve prednosti i mane četki od svinjske dlake. Mane su:
Često je potrebno mnogo brijanja prije nego četka bude pravilno "razrađena"  i prva brijanja će obilježiti osjećaj hrapavosti i gruboće. 
-Jedna od glavnih mana svinjskih čekinja je da su dosta krte i sklone lomljenju, zbog čega se preporučuje da kada koristite četku  od  vepra pjenu pravite u posudi i koristite četku samo da je nanesete na lice pomoću "slikarske" vrste pokreta (paint stroke).
-   Miris ( to se lako riješi ali ko ne zna foru ima da otrpi par rundi  )
-   Defitivno pravi manje pjene od jazavca i sintetike
-   Lošije drži pjenu od jazavca  i sintetike
-   Traži više sapuna
-   Pojede više pjene
Prednosti svinjskih čekinja  za početnike
-   CIJENA
Top četke od svinjske dlake kakav je SOC na primjer su neuporedivo jeftinije od pristojnog jazavca. Koliko god čak i sitetika bila jeftina svinja se na nivou koštanja sa njome može nositi bez problema. Za nekih 12-15 evra može da se uzme četka za čiji ekvivalent po kvalitetu bi među  jazavcima morali da brojite paaaaaaaa x3.
OBLIK ČEKINjA
Za razliku od sitetičke verzije prirodna čekinja ima kukaste krajeve koji takođe pomažu da se dlačice brade bolje podignu.
RASCVJETAVANjE ČEKINjA
Za razliku od "jazavaca", četke od svinjske dlake su u početku krute i bodljikave i postepeno postaju mekše, a krajevi se razdijele tokom vremena uz upotrebu.
Ovo je vrlo važna stvar kod svinjskih čekinja, koja ih veoma razlikuje od jazavca, naime budući da će se  prirodna dlaka vepra  tokom vremena podijeliti u 2 ili 3 pojedinačne niti povezane istim debelim vratilom to će vam omogućiti prednost jedne finije, tanje i mekše dlake uz podršku deblje, čvršće osnove.
Ovo je slika jedne "Svinjske" četke sa podijeljenim vrhovima
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_23_07_18_1_53_13.jpeg)
A ovo je Svinjska čekinja u poredjenu sa dlako jazavca
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_23_07_18_1_54_03.jpeg)
Međutim,  ukoliko su  čekinje trimovane, to se vjerovatno neće desiti, budući da su vlakna najčešće skraćena  ispod oblasti koja se uobičajeno podijeli. Isto tako, tanji svinjske čekinje će se podeliti manje ali i ređe uodnosu na deblja vlakna.


-   SVINjA JE DEFINTIVNO GRUBLjA PREMA LICU
-   OVO NIJE MINUS. Elem, uprkos bogtastvu našeg divnog  jezika engleski termin „scrubby“ je  (barem meni ) neprevodiv. A baš u njemu se krije magija četki od svinjske dlake. U čemu je caka?
Mnogi od nas koji pate od uraslih dlaka ili iritacije od brijača mogli bi da razmisle o jednom svinjčetu u rotaciji. Sposobnost četke da podigne folikule dlake je veoma važna. Ako imate tip dlake koji je „spljošten“ odnosno polegao pri koži, ili imate tzv. cvjetove, krute čekinje zaista podižu folikule i pomažu da se pjena nanese ispod dlake, omogućavajući ugodnije brijanje bez iritacije.
Pored ovog svinjske čekinje koje su o odnosu na dlake jazavca deblje i jače, što ih čini  prirodno boljim izborom za teške sapune. Mekša i mnogo fleksibilnija dlaka jazavca  će zahtijevati više posla i više vremena da se izvuče ista količina sapuna, samo zato što ima manji "ugriz".
Da bi imali predstavu razmislite koliko sapuna bi žičana četka uklonila iz kutije, i razlog zašto je to tako. Nije naravno toliko ekstremna korelacija, ali plastično odslikava suštinu. I to je razlog zašto je svinja naziva "čekinja" (Bristle -  narogušen, načičkan,nakostriješen) i zašto se jazavac  naziva "dlaka". (Hair - dlaka,kosa,vlas)
ČETKE OD SVINJE  ZADRŽAVAJU MANJE VODE.
Zašto je to prednost?
Zato što čak i četke od svinja zadrže više vode nego što je potrebno, dakle čak i četkama od svinjske dlake mora  da se ocijedi dio vode, ili da se bar dio viška vode otrese. Previše vode u miksu je jedan od najčešćih uzročnika loše pjene. Upotrebom četke od svinjske dlake daleko je manje vjerovatno da ćete imati ovaj problem.
Da budem sažetiji: ako četka od svinjske dlake može da zadrži previše vode za lathering, a četka od dlake jazavca  može da zadrže baaaaš previše vode,  sposobnost četke da drži više vode postaje opasnost za vašu pjenu.
ČETKAMA OD SVINJSKE DLAKE POTREBNO JE VIŠE VREMENA DA  STVORE VELIKU KOLIČINU PJENE.
Zašto je to prednost? Zbog jednostavne činjenice da ako je potrebno više vremena da napravite pjenu, vi ste više u stanju da shvatite greške i da ih kompenzujete;
Takođe, nećete napraviti uobičajene greške u pravljenju pjene. Jednostavna analogija je usporeni snimak; ako možete da vidite stvari kada se dešavaju usporeno, možete da izbjegnete potencijalni veliki problem. Svinjske četke stoga omogućavaju konzistentniju pjenu negošto to čini jazavac, naravno sa rutinom i vremenom ovo se apsolutno prevazilazi.
ČETKE OD SVINJSKE DLAKE SU IDEALNE ZA FACE LATHERING.
 Zašto je to tako? Pa, zato što kada je u pitanju face lathering nije sve u licu, već i dlakama na vašem licu, odnosno načinu na koji ih četka tretira. Svinja " radi" ovu dlaku “teže”, unosi bolje sapunicu u pore i u folikule, i omekšava dlaku dajući joj bolji trening. Isto tako, suprotno popularnom vjerovanju, četka od svinjske dlake, kada je mokra, nije bodljikava, i kada je razrađena, meka je i vrlo laka  čak i onima sa  osetljivom kožom.
BOAR ČETKE SU DONEKLE "PODESIVE".
Naime budući da čekinje apsorbuju vodu, ako ih potopite u toplu vodu za 5 minuta, dok se istuširate, dobićete najmekše moguće brijanje sa tom četkom. Ako ne, međutim, dobićete oštrije brijanje. Ako imate 2 iste svinje i rotirate između njih svaki drugi dan, tako da su četke imju 48 sati  da se osuše, one će vam dati najoštrije  moguće brijanje za ovu vrstu četke.

Faktori pri kupovini nove četke
Četke sa dlakom od svinjskih čekinja se ne prave kao četke od jazavca. Krucijalna razlika je u osnovi proizvodne filozofije, koja opet potiče od same sirovine. Naime, nema proizvođača koji će reči "neću postaviti cjenovni limit, ali ću napraviti najbolju moguću četku, pa ko voli…" kao što to neki proizvođači četaka od Jazavca čine (Wiborg, Morris & Forndran, Declaration itd.) , Prosto svinja (pardon svinjska čekinja) nije takva po svojoj prirodi, u biti (sem ako se ne ode u ekstreme sa materijalom i oblikom drške i naravno brendom koji se na samu dršku stavlja ) nećete četku u najgorem slučaju platiti preko 50€. Ovdje ću napomenuti par stvari da bih potkrijepio gorerečeno : Ruberset je pravio četke sa svinjskom dlakom, i da mitska Ruberset 400 se teško nalazi ispod 80-tak usd, ali tu se plaća ta toliko poželjna vintage drška, ne svinjski čvor. Isto vaći i za everready crveno bijelu ljepoticu ili ostale preijepe vintage svinje koje se kupe da bi se u te drške posle ugnijezdili fensi čvorovi od jazavca sa vrtoglavim cijenama (pri čemu o njihovim osobinama govorim sa dužnim poštovanjem koje oni i njihovi proizvođači zaslužuju), uzmite mastrolivi na primer, i tu ćete za oko 50€ dobiti "svinju" sa drškom od masline ili već nekog drugog drveta koje odaberete, šta mislite šta čini 60% cijene? Poručite samo dršku i biće Vam jasno. Prosto svinjska dlaka ne pruža kao jazavac prostor za razna manipulisanja "rijetkim" vrstama jazavca, gradacijama, tehnikama: može da se varira sa količinom dlaka pune dužine i  debljinom čvora i da se malo više pažnje posveti pripremi i vezanju, zato je "svinjski " čvor tako jeftin.
Preporučio bih zaobilazak onih baš najjeftinijh I orjentaciju na  čvorove od 24 ili 28mm .

ŠTA RADITI SA NOVOM ČETKOM OD SVINJE
Nova četka od svinjske dlake može baš da se"čuje". Tako je kako je, priroda je neumoljiva, njena osnovna "sirovina" potiče od divlje životinje, dakle to je cijena koja mora da se plati. Količina vremena i truda potrebna da se ovaj miris "ubije" je vjerovatno skuplja nego što bi to proizvođači željeli, inače bi vjerovatno uložili više angažmana u ovaj segment.
Za one koji to "zadovoljstvo", nisu osjetili, najviše asocira na miris mokrog psa, ali da omdah kažem ovo je samo poređenje, nije uopšte toliko strašno, takođe miris se osjeti tek kad bukvalno prinesete četku licu. Novajlije budite bez brige, žena neće doći gore pitajući se da li je nešto umrlo u kupatilu.
Ja ću opisati šta je to što volim da radim prije prve upotrebe. Mislim da mogu otkloniti 90% ili više mirisa se ovaj način, i, nakon toga, samo koristim, i na kraju ode u potpunosti. Imajte na umu da svinjska čekinja upija vodu, da je četka apsorbovala neke mirise, vjerovatno, kao deo procesa čišćenja, tako da morate da i o tome voditi računa kao i; to je razlog zašto se iz prve ne može očistiti, i potrebno je nekoliko brijanja da bi se četka očistila:
Dakle uzmete jabukovo sirće i dobro istrljate četku, ostavite da odstoji jedo 3 - 5  min isperite dobro, zatim se uzme kondicioner za kosu (pakovanje, pitajte ženu ), nemojte na njemu štedjeti pogotovo ako imate više četaka, valjaće i kasnije za čišćenje, ostavite tekođe par minuta da djeluje I opet isperite, i vidjećete koliko će mirisa biti odstranjeno.
Mat je puno zgodniji od mene pa evo njegov video:

Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje VII -Vrste četki - Svinja
Post by: pj3r on July 27, 2018, 12:03:14 AM
Kad te nitko neće hvaliti - bravo! Sjedi, 5!

Poslano sa mog EVA-L19 koristeći Tapatalk

Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje VII -Vrste četki - Svinja
Post by: Duskos on July 27, 2018, 10:26:55 AM
Hvala veliko Druže, znači
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje VII -Vrste četki - Svinja
Post by: bojanjurcic72 on July 27, 2018, 10:59:31 AM
Duško, odličan prikaz!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje VII -Vrste četki - Svinja
Post by: AleksandarV on July 28, 2018, 08:36:32 PM
Mokri pas. Pre nježno je to. Proraso četka je smrdila na lešinu.

Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk

Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje VII -Vrste četki - Svinja
Post by: Shavenovich on July 29, 2018, 11:30:31 PM
Ovako malo rijeci za Duska brijacliju u super teskoj kategoriji.Dule svaka cast ti kad pises o brijanju je simptom frizera kad pocne da sisa vidi da je to to ali i dalje nastavi jer ne moze da prestane rad makazama.Molio bih te nebilo ti muka napisi koju i za konjske cetke  :-[
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje VII -Vrste četki - Svinja
Post by: asmir on July 30, 2018, 12:09:34 AM
+1
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje VII -Vrste četki - Svinja
Post by: bojanjurcic72 on July 31, 2018, 02:48:18 PM
Došla četka declaration grooming b5.
Prikaz slijedi.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje VII -Vrste četki - Svinja
Post by: bojanjurcic72 on August 02, 2018, 01:32:19 PM
Došla četka declaration grooming b5.
Prikaz slijedi.


Sent from my iPhone using Tapatalk
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180802/13334e482928311481b352733f4da7dc.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180802/47c858c53fa406529abeee9a14755d94.jpg)čvor je 24 mm a ručka je od Elite razors.Sent from my iPhone using Tapatalk
Title: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)-poglavlje VIII-Svinja -pravljenje pjene
Post by: Duskos on August 06, 2018, 03:08:36 PM
PRAVLJENJE PJENE
Ovo poglavlje sam posebno izdvojio zbog mlađih kolega koji ponekad olako odustaju od svinja. Razlog je taj da se kod pravljenja pjene sa četkama od svinjskih čekinja mora voditi  računa o koječemu. Smatram da postoje osnove koje se moraju savladati u  svemu pa i brijanju, pa da ne učite nasvojim greškama evo:
Lathering je jedna od tačaka gdje se u potpunosti ispoljava brijadžijski individualizam. Kod svakog u ovom procesu postoji nešto unikatno. Neki vole ogromnu vazdušastu pjenu poput ulupanog bjelanceta, drugi vole pastu, neki opet vole vodenu pjenu, drugi suvu, neke brijadžije preferiraju činiju, drugi ruku, dok neki vole face leather. Dakle, u cilju Vaše sreće i uživanja, činite onako kako vam odgovara, ja uvijek podvlačim jedno, najbolji način je onaj način koji vas čini zadovoljnim, zato se ne ustručavajte da eksperimentišete.
E sad, ovdje, koliko god se trudio da sačuvam neutralnost u nastupu, ipak moram predložiti ono što ja smatram da je najbolje, (na osnovu povelike kilometraže i dosta skretanja sa puta i vožnje kojekakvim "prečicama")  da bi se dobilo najbolja moguća podloga za savršeno brijanje: debeo, protektivan, i gladak sloj sapuna.
PONAVLJAM I PODVLAČIM DALJE NAREČENO (iako može biti obostrano primjenjivo) JE LIČNO MOJ PREDLOG I VAŽI ZA SVINJU, JAZAVAC IMA SVOJU FILOZOFIJU.
Koja je moja osnovna filozofija kad je količina sapuna i pjene u pitanju : NE ŠTEDITE SAPUN, koristite ga, i koristite ga  mnogo (sad mnogo je relativan pojam i ne znači nužno “bez granice” ). Napunite dobro prije prvog prolaza, a zatim isperite toplom vodom i ponovite za svaki naredni prolaz.
Za sve koji misle da je ovo rasipanje moj odgovor glasi: Ne treba Vam manje zaštite za drugi ili treći prolaz, treba vam naprotiv VIŠE; Sjetite se najvažijeg : Upravo si ogrebao sloj kože sa lica oštrim sječivom. Koristite puno sapuna! Da ne govorim o početnicima sa britvom koji traže uglove i savladavaju prve lekcije.
Primijetićete da svinja, uz malo pomoći prilično pouzdano drži pravu količinu vode. Radi doslednosti, kada natapate četku nemojte to raditi pod mlazom ispod česme, već je potopite određeno vrijeme u šolju tople vode (10 – tak min).
Zastanimo ovdje:
Kod natapanja (opet ponavljam po meni i mom iskustvu) važne su tri stvari:
1.   Ne koristiti   pretoplu vodu
2.   Ne potapati cio čvor
3.   Ne držati četku potopljenu predugo
Idemo redom:
1.   Vrela voda - Svinja nije neuništiva, šta god vam “stručnjaci” rekli, dakle NE POTAPAJTE JE U VRELU VODU, TOPLA ZNAČI UPRAVO TO TOPLA –NE VRELA.
Dakle ispoštujte pravilo “4 sekunde” ne potapajte četku u vodu u kojoj ne možete držati prst bar 4 sekunde.
Zašto? Dlake će vremenom postati krte (srazmjerno učestalosti upotrebe sve brže) I počeće da se lome.
2.   Ne potapajte cio čvor
Greška iz prve stavke +ova+ česta upotreba četke = relativno brzo kupovaćete novu.
Određeni proizvođači (Semog recimo) izričito preporučuju da se ne koristi baš topla voda. U suprotnom, bez da to želite, može Vam se desiti da jednog dana držite čvor svoje četke u ruci.
Takođe “gubitak kičme” kod nekih Semog četki, njihovi vlasnici imaju zahvaliti upravo ovim greškama.
3.   Ne pretjerujte sa dužinom potapanja
Razlog – iz mog iskustva- svinja koja je bila duže u vodi jede osjetno više sapuna.
Kombinovano sa prve dvije stavke: lijepak koji drži čvor sve teže će izdržati test.
Potopite četku i sačekajte 10- tak min. Ovo je (po meni) način da dobijete baš onu količinu vode koja Vam je potrebna. Ova voda će Vam služiti za  stvaranje pjene.
Sapunica će u početku biti previše vlažna. Nemojte se brijati sa njom, koristite ovu mokru pjenu, da bi kao konačan rezultat dobili onu pravu, potrebnog kvaliteta. Ova sapunica ima visok sadržaj vode, i samo nastavite da je hvatate četkom i "ulupavate"  u sapun, izvlačeći sve više i više sapuna iz miksa, praveći sve deblju i deblju pjenu, sve do trenutka kada imate četkicu koja je u potpunosti napunjena šlagom. Tek onda ga možete koristiti na licu.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_24_07_18_12_53_41.jpeg)
Ovo je pjena kod koje je postignuta odgovarajuća konszistencija. Obratite pažnju na nedostatak bilo kakvog ogromnog "oblaka" ono što je unutra je gusto, glatko, i zaštitno.
Dakle tačke koje ja smatram bitnim u pravljenju pjene:
•   Upotreba sapuna, vode i četka su sastojci da se napravi sapunica
•   Počnite sa četkicom koja sadrži dovoljno vode (što je najčešće više vode nego što mislite da Vam je potrebno)
•   Ponovo  uhvatite vodu četkom tako što ćete zavrtjeti četku u činiji; koristite ovu vodu da bi napravili  više pjene
•   Koristite pjenu koju se stvara da nastavite proces, miješajući sve više i više sapuna dok ne napravite kremu i dok četkica nije napunjena njom
•   Ako izgubite sapunicu sa strane činije, ne brinite o tome
•   Kada napravite pjenu, nanesite je na mokro lice da dodatno izgradite u bradu
•   završite sa slikarskim potezom da sve ujednačite;
•   Toplija voda će učiniti više štete sapunu
•   Čvršća četka će učiniti više štete sapunu
•   Koristite vodu u četci da napravite više i više kreme koja će ići sve dublje i dublje u četku da riješi problem duge oštre četke koja  'jede' kremu
•   Ako insistirate na tri prolaza iz jednog "punjenja" možete i to postići. U početku procesa “lomljenja” četke možete stisnuti pjenu iz baze u vrh četke.
Pravljenje pjene sa kremom
Prednje rečeno kada je u pitanju pravljenje pjene sa četkom od svinjske čekinje se odnosi na upotrebu sapuna i kropova. Ni kada se koristi krema nije to ništa teže,  međutim, za razliku od sapuna, to nije u potpunosti copy - paste.
Sa sapunom, ne možete imati previše vode, sa kremom itekako možete.  U spoju Svinjske četke i kreme za brijanje, važnije je da počnete sa pravom količinom vode. Najbolji način da se osigura konzistentan rezultat je da u početku bude malo suvo, a zatim da pokvasite vrhove četkice da bi dodali još vode po potrebi.
Postoji nekoliko načina na koje ovo možete da odradite: 1) Koristite posudu i stavite količinu kreme u činiju. U zavisnosti od vrste kreme i veličine četke, dovoljno je otprilike količina veličine badema, mada za neke kreme može i malo više. Uzmite natopljeni četkicu iz čaše, ili ako baš želite na taj način, stavite četku pod mlaz vode i držite dok ne prestane da kaplje, onda odradite jedan dobar šejk. Zatim počnite da pravite pjenu. Ako želite debeo "kajmak", možete ga napraviti za 15 sekundi u posudi, a zatim ga nanijeti direktno na vlažno lice, i nastaviti da radite na licu najmanje 30 sekundi, do jednog minuta, ako želite. Završite sa slikarskim potezom radi ujednačavanja. Ukoliko vam je potrebno više vode, nakon što ste razradili pjenu na licu,e, umočite lagano vrhove (recimo 1/2 "do 3/4" od vrhova) u malo tople vode, i brzo pokrenite preko lica da ravnomerno dodate vlagu, i zatim nastavite preko brade.
Ako volite mekanu pjenu, možete praviti pjenu u posudi 1-2 minuta, dodavanjem vode koliko je potrebno, dok se posuda ne napuni pjenom, a zatim nanesite na lice. Ako želite mokru pjenu, pravite je u posudi po gorenavedenom receptu samo sa više vode.
2) Možete staviti malo kreme u dlan, i potom sa četkom natopljenom na jedan od dva gorenavedena načina, uz jedan veliki “otres” počnite da pravite sapunicu na dlanu. Nastavite ovo tokom nekih 20-30 sekundi; Sapunjavi dlan obrišite na mokro lice, zatim četkom, nanesite pjenu na lice. Ukoliko vam je potrebno više vode, umočite vrhove u malo vrele vode, četkicom pređite preko lica, a zatim brzo i ravnomjerno rasporedite vodu, i nastavite sa pravljenjem sapunice na licu i dovršite slikarskim potezom da sve ujednačite.
3) Umočite mokru četku direktno u posudu sa kremom; okrenite posudu sa kremom i zavrtite četku u kremi, naopako, dok imate lijepo opterećenje na četci. Razlog za to okretanje naopako je da slučajno ne razblažite kremu sa vodom iz četke.
Ako ostanete bez sapuna za završni prolaz ili eventualnu popravku, možete stisnuti i vlakna od čvora sve do vrhova, pomjerajući zarobljeni sapun tamo gde možete da ga koristite.  Ako želite toplu pjenu možete šolju potopiti u toplu vodu da apsorbuje toplotu, i ta toplota može se prenijeti na vašu kremu. Najgori način bi bio četkom direktno u lonac kreme, direktno u lice; ovo će biti hladno. Za najbolju moguću topllu pjenu, naravno, investirajte u skatl.
Zatim četkom direktno na vlažnom licu, napravite pjenu minut ili dva. Ukoliko vam je potrebno više vode, umočite vrhove u malo vrele vode, , a zatim brzo i ravnomerno rasporedite vodu, i nastavite sa pravljenjem sapunice; na kraju ko što reče vegetin kuvar : završite slikarskom potezom da sve ujednačite.
4) istisnite ili nanesite prstom kremu na vlažno lice, kao i korišćenjem stika, i napravite sapunicu mokrom četkicom. Ovo je vrlo jednostavan i vrlo efikasan način da se napravi pjena bilo kojim četkom, međutim, ako imate osjetljivu kožu, to nije dobra ideja sa nekim sapunima koji mogu biti iritantni, na primer, Trumper Violet. Druge kreme takođe mogu izazvati sušenje ovom velikom koncentracijom; moraćete da eksperimentišete sa onim što je najbolji odnos za vas.
Bez obzira na to koji metod koristite, počnite sa suvljom četkom, i dodajte vodu ako je potrebno.  Što više vode koristite "ulupaćete" više vazduha u pjenu i stvorićete više pjene. Ova pjena može da izgleda impresivno, ali ona nije dobra za brijanje.
Četka od dlake jazavca, zahvaljujući svojim finijim dlakama, može da unese više vazduha u pjenu nego što je to slučaj sa svinjskim čekinjama, i može napraviti da sapunica impresivnije izgleda.  Ako imate previše vlažnu pjenu, možete dodati još kreme za kompenzaciju.
Eto nadam se da će ovo pomoći.
U svakom slučaju što reče Lane Gutović : ne škodi, a čim ne škodi znači da koristi
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)-poglavlje VIII-Svinja -pravljenje pjene
Post by: Babadzonka on August 06, 2018, 04:34:35 PM
Pa fenomenalno  :smiley:
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)-poglavlje VIII-Svinja -pravljenje pjene
Post by: Shavenovich on August 07, 2018, 08:50:34 AM
Duskoooo o Duskoooo,sto radis covjece pa ja te ne mogu ishvalit toliko koliko ti mozes postova napravit 👍🏻👍🏻👍🏻
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)-poglavlje VIII-Svinja -pravljenje pjene
Post by: Neša on August 07, 2018, 10:19:06 AM
Hvala na ovom korisnom i zanimljivom tekstu, a odlično je i što je tema istaknuta.
Title: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)-poglavlje IX-Svinja - Briga o četci
Post by: Duskos on August 09, 2018, 11:07:26 AM
BRIGA O ČETCI

Na kraju pošto ćete o svinjama naći možda i najmanje po raynim foruima a od toga što nađete pola slobodno odma bacite niz  mutnu Maricu, da kažem koju i o brizi, jer ako je dostupna i (nekome ) možda manje atraktivna, četka od svinjske dlake ipak zaslužuje da se o njoj adekvatno brine i naravno da se poštuje i ona  rad mjastora koji su je stvorili. Dakle:

Dobar vepar neće trajati dugo koliko i dobar jazavac, (naravo ukoliko se o obojici adekvatno brinete, u protivnom uzmite paaaaa ….  metlu?) 
Postoje tri razloga za to:
Prvo, četke od svinje su predmet kvantiteta, dok su četke od jazavca (pričamo o ČETKAMA NE "ČETKAMA" ) predmet kvaliteta. Svinja je proizvod za mase, i kao takav se proizvodi masovno. Jazavac je za (ajde da budem politički korektan)  probirljiviju klijentelu  i napravljen je  na mnogo delikatniji način. Naravno i njihove cijene slijede ovu distinkciju.
Drugo, Svinjska čekinja je deblja i manje fleksibilna, tako da puca nakon nekog vremena. Nakon nekoliko godina upotrebe, ono za šta vi mislite da je "linjane" je vjerovatnije lomljenje na području oko vrha čvora, zbog savijanja.
Treće, budući da čekinja upija vodu, dakle širi se kada je mokra, čvor se u skladu sa time skuplja i širi tokom dana (širi tokom kvašenja, skuplja kako se suši) , i samim tim usled dejstva ovog procesa daleko je skloniji pucanju nego čvor jazavca. Još jedna potrvda zašto ne valja skroz potapati čvor, zašto ne treba četku natapati predugo , i zašto voda ne treba da je prevruća.
Takođe, pošto je čekinja deblja, rupe u lijepku koji drži čvor su veće, prema tome čvor ima manje lijepka u sebi, i stoga je podložniji razbijanju nego čvor jazavca.
Omega stavlja svoj čvor u plastičnu 'ćašicu' da bi se ovo spriječilo, ali većina ne (Kent, Vulfik, i sve jeftinije četke, a mislim da ni Semogue ne koristi plastični kontejner.).
Uprkos svemu možete očekivati da Vam svinja potraje možda čak i 10-tak godina. ali, na kraju, ona neće istrajati ako jazavac.
Što se tiče brige o četci, nakon početnog čišćenja, možete da koristite četku od svinjske dlake kao bilo koju drugu.
Svinja ne pretenduje da se zalijepi i zahtijeva čišćenje skoro onoliko često koliko i jazavac, međutim, ako želite, možete je očistiti, s vremena na vrijeme I onako rutinski,  ali, pošto će čekinje apsorbovati vodu, pazite šta koristite, i koliko dugo ga koristite.
O čiščenju sam pisao post na ovom forumu, http://savrsenobrijanje.com/forum/index.php?topic=1324.msg24922#msg24922
 imate i Meta deliju, tako da mislim da bi pisanje istog ovdje bilo bespotrebno ponavljanje.
Budući da četke od svinjske dlake upijaju vodu, a jazavac ne, veoma je važno da ne dozvolite da četka duže stoji sa čvorom punim pjene. Sapun će se apsorbovati u čekinjama, a kasnije, kada se četkica osuši nakon ispiranja one će postai krute i nefleksibilne;
Takođe, posle duže upotrebe, ako nemate običaj da je dobro isperete posle upotrebe, četka od vepra će na kraju postati suva i kruta. Važno je da je potopiti ovu četku prije upotrebe, a zatim dobro isperite i pustite da se osuši, potapanje prije svake upotrebe za najmanje mesec dana je pod obavezno u nastojanju da pokušate da popravite štetu. Ako koristite četku u ovom stanju, imaćete veoma dobre šanse da slomite čekinje, a možda čak i izazovete pucanje čvora.
Pročitao sam sve te stvari  po raznim forumima  mnogo puta pa Vam na njih ukazujem na kraju
Dakle NEMOJTE NIPOŠTO OVO RADITI: 
• Ne udaraj četku po vrhovima čekinja čekićem da omekšaju
 • Nemojte koristiti šmirgl papir na svojoj četci od svinjske dlake iz istog razloga
• Ne potapjte četku u Barbicide
• Ne pravite pjenu svojom četkom na cigli ili cementu
• Ne "kuvajte" svoju četku
Eto toliko u poglavlju dok probam lava Svinja je zakon
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)-poglavlje VIII-Svinja - Briga o četci
Post by: Shavenovich on August 09, 2018, 06:00:06 PM

BRIGA O ČETCI

Na kraju pošto ćete o svinjama naći možda i najmanje po raynim foruima a od toga što nađete pola slobodno odma bacite niz  mutnu Maricu, da kažem koju i o brizi, jer ako je dostupna i (nekome ) možda manje atraktivna, četka od svinjske dlake ipak zaslužuje da se o njoj adekvatno brine i naravno da se poštuje i ona  rad mjastora koji su je stvorili. Dakle:

Dobar vepar neće trajati dugo koliko i dobar jazavac, (naravo ukoliko se o obojici adekvatno brinete, u protivnom uzmite paaaaa ….  metlu?) 
Postoje tri razloga za to:
Prvo, četke od svinje su predmet kvantiteta, dok su četke od jazavca (pričamo o ČETKAMA NE "ČETKAMA" ) predmet kvaliteta. Svinja je proizvod za mase, i kao takav se proizvodi masovno. Jazavac je za (ajde da budem politički korektan)  probirljiviju klijentelu  i napravljen je  na mnogo delikatniji način. Naravno i njihove cijene slijede ovu distinkciju.
Drugo, Svinjska čekinja je deblja i manje fleksibilna, tako da puca nakon nekog vremena. Nakon nekoliko godina upotrebe, ono za šta vi mislite da je "linjane" je vjerovatnije lomljenje na području oko vrha čvora, zbog savijanja.
Treće, budući da čekinja upija vodu, dakle širi se kada je mokra, čvor se u skladu sa time skuplja i širi tokom dana (širi tokom kvašenja, skuplja kako se suši) , i samim tim usled dejstva ovog procesa daleko je skloniji pucanju nego čvor jazavca. Još jedna potrvda zašto ne valja skroz potapati čvor, zašto ne treba četku natapati predugo , i zašto voda ne treba da je prevruća.
Takođe, pošto je čekinja deblja, rupe u lijepku koji drži čvor su veće, prema tome čvor ima manje lijepka u sebi, i stoga je podložniji razbijanju nego čvor jazavca.
Omega stavlja svoj čvor u plastičnu 'ćašicu' da bi se ovo spriječilo, ali većina ne (Kent, Vulfik, i sve jeftinije četke, a mislim da ni Semogue ne koristi plastični kontejner.).
Uprkos svemu možete očekivati da Vam svinja potraje možda čak i 10-tak godina. ali, na kraju, ona neće istrajati ako jazavac.
Što se tiče brige o četci, nakon početnog čišćenja, možete da koristite četku od svinjske dlake kao bilo koju drugu.
Svinja ne pretenduje da se zalijepi i zahtijeva čišćenje skoro onoliko često koliko i jazavac, međutim, ako želite, možete je očistiti, s vremena na vrijeme I onako rutinski,  ali, pošto će čekinje apsorbovati vodu, pazite šta koristite, i koliko dugo ga koristite.
O čiščenju sam pisao post na ovom forumu, http://savrsenobrijanje.com/forum/index.php?topic=1324.msg24922#msg24922
 imate i Meta deliju, tako da mislim da bi pisanje istog ovdje bilo bespotrebno ponavljanje.
Budući da četke od svinjske dlake upijaju vodu, a jazavac ne, veoma je važno da ne dozvolite da četka duže stoji sa čvorom punim pjene. Sapun će se apsorbovati u čekinjama, a kasnije, kada se četkica osuši nakon ispiranja one će postai krute i nefleksibilne;
Takođe, posle duže upotrebe, ako nemate običaj da je dobro isperete posle upotrebe, četka od vepra će na kraju postati suva i kruta. Važno je da je potopiti ovu četku prije upotrebe, a zatim dobro isperite i pustite da se osuši, potapanje prije svake upotrebe za najmanje mesec dana je pod obavezno u nastojanju da pokušate da popravite štetu. Ako koristite četku u ovom stanju, imaćete veoma dobre šanse da slomite čekinje, a možda čak i izazovete pucanje čvora.
Pročitao sam sve te stvari  po raznim forumima  mnogo puta pa Vam na njih ukazujem na kraju
Dakle NEMOJTE NIPOŠTO OVO RADITI: 
• Ne udaraj četku po vrhovima čekinja čekićem da omekšaju
 • Nemojte koristiti šmirgl papir na svojoj četci od svinjske dlake iz istog razloga
• Ne potapjte četku u Barbicide
• Ne pravite pjenu svojom četkom na cigli ili cementu
• Ne "kuvajte" svoju četku
Eto toliko u poglavlju dok probam lava Svinja je zakon
Nemoguce eto jutros sam se zapitao kad Dule izbaca novu sotd.Hvala sto si nam odrzao dozivotne lekcije,ja cu odmah da priznam da 80% ovoga nisam znao a prestavljam se ko neki wet shaver c c c c  :-[
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje VI -Vrste četki - Jazavac
Post by: bojanjurcic72 on August 19, 2018, 12:41:13 AM
Moj prijatelj Duško je genije!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje VI -Vrste četki - Jazavac
Post by: Dača011 on August 19, 2018, 08:35:35 PM
Hvala, za ovako dobar tekst !
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje VI -Vrste četki - Jazavac
Post by: Britva on August 21, 2018, 02:57:03 AM
Enigma Simpsons Manchuriana je zaista enigma. Ja jos nisam uspeo da pronadjem bas takvu dlaku, ali ono sto sigurno znam je da dlaka za njihove cetke dolazi sa najkvalitetnijih zivotinja, hog badger-a (a ne nekakvog jazavca jednoroga), ili neke posebne vrste jazavaca. Kao sto Dule lepo rece, uostalom... Slicna je stvar i sa Shavemac D01 2-band. Ok, do sada znamo da D01 oznaku nose Shavemac-ovi gusto pakovani cvorovi, ali osecaj koji daje ta dlaka jos nisam iskusio na drugoj cetki.

Nekoliko ljudi mi je reklo da je Simpson Manchurian precenjen i da su neki drugi proizvodjaci danas mnogo povoljniji i bolji. S tim se licno ne slazem. Medjutim, mozda je razlog za to cinjenica da oni zapravo ispunjavaju san svakog brijadzije - daju 2-band dlaku koja nije bas ista gradacija kao Finest, vec za klasu ili dve iznad, a pri tom je jaka kao Simpsonov manchurian, na vrhovima meksa, a cena dvostruko niza. Pa to je dlaka “san snova”! Dodajmo tome da vecina ozbiljnih proizvodjaca cetki sama vezuje svoje cvorove, jer industrijski jazavci (sa izuzetkom Maseta) realno nisu ni blizu kvaliteta na koji ovi mali proizvodjaci ciljaju.

Meni je licno zanimljivo da vidim da je kod odredjenih visoko cenjenih proizvodjaca, 2-band cetka skuplja nego 3-band (silvertip gradacije). U nabavci, 2-band dlaka je UVEK jefitinija od 3-band silvertip-a, samim tim sto je ima vise. Istina je, HMW silvertip je jako retka dlaka i najskuplja u nabavci. Treba razmisliti zasto niko od izvikanih Amerikanaca ne nudi tu dlaku, dok recimo Simpsons i Shavemac nude - ali po dosta visokoj ceni.

Dakle Simpsonsu i Shavemacu treba bar odati neko priznanje, jer na trzistu imaju unikatne proizvode, koje drugi ne mogu ili nece da ponude. Ne treba zaboraviti cinjenicu da je recimo engleski proizvodjac ipak jedno malo (ili srednje) preduzece, koje se bavi manufakturom i zaposljava radnike, i to sve u Engleskoj, a ne u Kini.

Dule, zaboravio si kategoriju stugarskih artisan cetki. To sam sad izmislio... To su likovi koji prave mnogo lepe drske od svih mogucih i nemogucih vrsta materijala, a unutra trpaju jedva natprosecne cvorove. Misle da je uzasno velika nauka odeljati komad materijala na strugu, a svoje poluproizvode (drske) ponekada cene na blizu 100 dolara. I onda kad hoces da strpas unutra neki krsten cvor, eto te opet na $250+ za jednu neobicno-obicnu, no svakako prekrasnu, cetku za brijanje.
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje VI -Vrste četki - Jazavac
Post by: Shavenovich on August 21, 2018, 11:47:28 AM
Dule za ovu pohvalu sam morao da se strpim 10 minuta citanja 😂 svaka cast ! Ne daj boze da ti dam pusku u ruke,cijelu Crnu Goru bi osurio za cetke 🤣
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje VI -Vrste četki - Jazavac
Post by: morr on August 21, 2018, 03:32:39 PM
Odličan tekst Duskos!

Ja sam si pojednostavnio život i jednostavno sve 2 band čvorove zovem Finest, a tri band silvertip  ;).
Nema nekakve standardizirane podjele kvalitete dlake, a npr. Simpsonov Best/Super mi je čudna podjela jer kako nešto može biti bolje od Best tj. zašto ga onda označavaš Best?

Zapravo, ako se ne varam, Rooney je svoje najskuplje modele označavao Finest, a pošto su navedeni predmet požude ljubitelja četki i smatraju se jednim od najfinijih četki ikada izrađenih, tako da po meni (ovisno o proizvođaču) Finest se može smatrati ekvivalent i za Manchurian, HMW i ostalu jednorog dlaku. Ipak je to samo naziv, a potvrdu ili neku pouzdanu informaciju o porijeklu dlake nećete dobiti nikada od Kineza.

Slažem se da je Simpson Manchurian vrhunski čvor, sličan je Declarationu koji smatram daleko najboljim od danas dobavljivih čvorova. Probao sam većinu: Shavemac (2 band ST i finest), M&F Finest, Paladin Select, Thater 2 band i 3 band ST itd. - Declaration je za koplje bolji i kvalitetniji od navedenih. Moje mišljenje, naravno.
Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje V- rečnik
Post by: markofill on November 24, 2018, 10:49:22 PM
Svaka čast.... Pokrio se baš sve što treba da se zna

Послато са Phone уз помоћ Тапатока

Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)-poglavlje VIII-Svinja - Briga o četci
Post by: markofill on November 24, 2018, 10:50:05 PM
Nisam imao pretpostavku

Послато са Phone уз помоћ Тапатока

Title: Re: Četka za brijanje (sve na jednom mjestu)- poglavlje VI -Vrste četki - Jazavac
Post by: markofill on November 24, 2018, 10:52:19 PM
Jbt...... Šokiran sam količinom i detaljnosti kojima ljudi ovde dajete informacije... Svaka čast i pohvale

Послато са Phone уз помоћ Тапатока

Title: ČETKA ZA BRIJANJE (SVE NA JEDNOM MJESTU)-POGLAVLJE X ČETKE OD KONJSKE DLAKE
Post by: Duskos on May 17, 2019, 03:12:08 PM
Pošto sam našao malo vremena ajde da polako dovršim ovaj dugačak ciklus postova  o četkama. Kontam nekome će možda i valjati.

Došao je red na četke o kojima se, ne njihovom krivicom, medju brijadžijama najmanje priča, - četke od konjske dlake.  Nije baš da su to zaslužile ali, primijetio sam da svi koji pitaju ili preporučuju idu podjelom svinja-jazavac-sintetika dok četke od konjske dlake ostaju nekako u zapećku. Pa i ja sam probao tuce od svih i svega tri četke od konjske dlake. E pa, nakon što sam relativno nedavno "obnovio gradivo" ajde da malo zajedno "proširimo vidike".
Nakon pauze od skoro 100 godina, izazvane strahom od antraksa  nastalim u periodu oko I svjetskog rata (vidi poglavlje I istorija četke za brijanje), četke napravljene od konjske dlake se vraćaju na scenu. Iako ih je ponuda i dalje poprilično ograničena, "konjske četke" nude neke jedinstvene osobine, zbog kojih,  pokazalo je vrijeme,  imaju malu, ali odanu grupu sledbenika.
Ajmo kao i uvjek prvo malo istorije:
Postoje neka neslaganja u vezi sa prvom upotrebom konjske dlake. Mnogi izvori ukazuju da su Španci u 8. vijeku bili  prvi koji su koristili konjsku dlaku za izradu tekstila. Međutim, prva dokumentovana upotreba konjske dlake bila je u 9. vijeku u Švajcarskoj, gdje su je švajcarci koristili za planove Manastira Sv. Galusa (Abbey of Saint Gall). Planovi, nacrt za manastirska imanja u srednjem vijeku, su nacionalno blago Švajcarske za koje se tvrdi da je satkano od konjske dlake.
Konjska dlaka masovno je korišćena u 19. vijeku kao ispuna za namještaj, ali i kao sirovina za izradu tkanina kojima se namještaj pokrivao, takođe je uobičajena u šeširima i ženskom rublju, a korišćena je u 18. vijeku za izradu perika. Ribolovačke strune su vjekovima pravljene od pletene konjske dlake, a vrijedna pomena je upotreba konjskih dlaka u strunama na Violinama i naravno Guslama.
Konjska dlaka je do 20. vijeka, bila uobičajena u upotrebi za pravljenje finih slikarskih kistova, zajedno sa dlakom samura, lisice, vuka, koze i jagnjadi.  Kaligrafske četke su pored zečije i lisičije, pravljene i od  konjske dlake.
Dakle konjska dlaka se koristi odavno i nije nikakva nepoznanica. Četke od konjske dlake imaju 85% od dobrih osobina “jazavaca” i 85% od dobrih osobina “svinja”. Takođe su savršene za vegane i vegetarijance, jer nijedna životinja nije povrijeđena, u njihovoj proizvodnji se koriste samo isječci iz normalnog četkanja. Na koji god način da ih gledate one su zaista odlične i nisu skupe. Dakle, zašto nisu češće?
Pa prvi dio odgovora je još uvijek strah od Antraksa.
Antraks je bukvalno urnisao njihov ugled na Zapadu. Danas to više nije razlog za brigu. Poznati proizvođači iz nekoliko velikih zemalja prave savršeno bezbjedne četke, na primjer Vie-Long u Španiji .  Četke od konjske dlake su danas veoma popularne u muslimanskim zemljama koje su u zemljama u razvoju, dlaka jazavca je (većini)  previše skupa, a svinjska čekinja je nečista. Nijesam naišao ni na jedno pominjanje medicinskog problema uzrokovanog ovim četkama, a bukvalno hiljade ljudi koriste  četke od konjske dlake svaki dan. Takođe tehnike javnog zdravlja su napredovale od 1920. Godine i, naravno, ovaj oblik antraksa danas se vrlo lako liječi uobičajenim antibioticima.
O samoj dlaci:
Postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada razmatra kupovina četke od konjske dlake. Odnos količina dlake koja potiče iz grive i i dlake uzete iz repa konja u velikoj mjeri utiče na osjećaj prilikom korišćenja četke. Možda spolja izgleda isto, ali dlaka iz repa i grive konja se razlikuje. Dlaka iz grive je kraća, finija i tanja, dosta slična ljudskoj kosi, meka, svilenkasta i duža. Ona se kreće od meke rastresite dlake na bazi do dugih pramenova jakih skoro kao žice gitare, ali mnogo tanjih.
Dlaka iz repa  je takođe nešto poput ljudske kose, samo deblja,  i ne mislim u obimu, mislim da je stvarna osnova dlake veća, grublja, i deblja. Zamislite nešto krtije ljudske dlake. Nije baš sasvim tako, ali dovoljno blizu. Dakle ako se želi više sličnosti sa četkom od dlake jazavaca stavlja se veća količina mekše dlake iz grive, ako se pak želi osobina sličnija “svinji” dodaje se više dlake iz repa konja. Takođe kao i svaka druga i konjska dlaka se mijenja sa godišnjim dobima, od fine i glatke u ljeto, do debele i čuperaste zimi. Tekstura konjske dlake,takođe, može biti pod uticajem rase i "držanja" konja, uključujući i prirodne uslove, kao što su ishrana i klima. Obrada takođe može uticati na kvalitet i osećaj. Imao sam sreću da se sretem sa konjima Arapske pasmine.  Araberi imaju finu, meku dlaku koja  je na tijelu  veoma kratka. Pod rukom njihova griva daje  osećaj kao meko i vrlo kratko mačije krzno.
Nemojte zaboraviti, pojedinačne niti konjske dlake su prilično jake. Pogledajte sprave za timarenje i vidjećete kako konjska dlaka na kraju pojede zube češagija!
Takođe ako pogeldamo različite loftove vidjećemo da njihova promjena takođe mijenja osećaj četke. Duži loft daje mekši osećaj, lakši splaing četkice, uz dodavanje malo elastičnosti ispod. Kraći loft će za malo čvršće i “scratchier” četke bez realnog gubitka splai ili pretjerane grubosti.
Ako želite da oprobate četku od konjske dlake, moja preporuka je da kupite jednu sa loftom između 45-47mm. One nemaju problema sa mršenjem koje je najveći problem visokih loftova. Jedini proizvođači četaka od konjske dlake sa kojima sam se sretao su Vie Long i Frank.
Konjska četka se pravi slično jazavcu i svinji:
Počinje tretiranjem dlake i češljanjem,
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_01_02_19_5_55_18.jpeg)
Zatim sledi uvzivanje u duge snopove pomoži pamučnog konca
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_01_02_19_5_56_31.jpeg)
Potom se snopovi reži na manje snopove
i ručno vežu
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_06_02_19_7_46_51.jpeg)
ili se pakuju u kalupe
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_01_02_19_5_57_03.jpeg)
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_01_02_19_5_57_33.jpeg)
sledi vezanje čvora
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_06_02_19_7_44_36.jpeg)
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_06_02_19_7_46_05.jpeg)
I lijepljenje
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_06_02_19_8_07_11.jpeg)
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_06_02_19_8_06_37.jpeg)
Sada o korišćenju:
Dok Jazavac i svinja drže vodu u čitavom volumenu četke, uz razliku da jazavac kapi vode “zarobljava” izmedju vlasi dlake, a svinjska čekinja se “puni vodom” (detaljno objašnjeno u ovim poglavljima), Konjska dlaka  drži vodu sa spoljne strane četke, zhavljajujući čemu vrlo lako oslobađa pjenu upotrebom tehnike "šamaranja" (znate na šta mislim), "slikarskim tehnikom " , a li i korišćenjem "čišćenje" pokreta, (kao kad se mete - prosto ne znam bolje poređenje - englezi ovu tehniku  zovu wiping) .
Po prirodi krta, četka od konjske dlake nije baš otporna i ne toleriše kružne pokrete i upiranje. Zapravo, kada je " zgnječite", ona "uzvraća" bockanjem. Ja to zovem "kritična tačka" bockavosti. Ako počnete da osjećate da je vaša "konjska četka" previše scritchi, to je nepogrešiv indikator da ste uložili previše pritiska. Obično, čvorovi su napravljeni sa višim loftom da bi se vlakna zaštitila od lomljenja i da bi bila savitljivija.

Održavanje
Već smo rekli da Većina četaka od konjske dlake imaju šupalj centar. To će reći, dlake su raspoređene na spoljnoj ivici četke. Ovo je uradjeno u cilju sprećavanj mršenja četke. Jedan od nedostataka četaka od konjske dlake (ako odlučite da ne kupite onu koja je napravljena na tradicionalan način (sa šupljim centrom) je što morate biti oprezni, ako čvor nije upakovan čvrsto ili dovoljno gusto, dlaka ima tendenciju da se umrsi i formira klupko u centru.
Vodite računa o pritisku to je prvo, dobro osušite četku prije odlaganaj i nije lose da je agano i pažljivo “iščešljate”. Ovime će te spriječiti mršenje.
Generalno, mislim da su četke od konjske dlake vrijedne više korišćenja i pohvala nego što  ih dobijaju. Uprkos tome što mogu da oponašaju ili svinju ili jazavca, stvarno su klasa za sebe. Međutim, pošto postoje brojne promenljive sa kojima se možete igrati, može biti teško da se utvrdi prava dobitna kombinacija. To bi moglo da da znači da izmijenite nekoliko dok ne dodje do “klika”.
Finalna presuda, dobre su, čak odlične i mislim da svaki pravi četkica-oholic treba stvarno imati bar jednu.
Title: Re: ČETKA ZA BRIJANJE (SVE NA JEDNOM MJESTU)-POGLAVLJE IX ČETKE OD KONJSKE DLAKE
Post by: michurin on May 17, 2019, 04:46:51 PM
Odlichan post,kao i svi drugi do sada.Hvala ti.
Title: Re: ČETKA ZA BRIJANJE (SVE NA JEDNOM MJESTU)-POGLAVLJE IX ČETKE OD KONJSKE DLAKE
Post by: nuur on May 17, 2019, 04:59:44 PM
Да ли да све ове сјајне Душкове тексотве саџгамо у једну свеопшту издвојену тему? Шта мислите елитно обријани другари?
Title: Re: ČETKA ZA BRIJANJE (SVE NA JEDNOM MJESTU)-POGLAVLJE IX ČETKE OD KONJSKE DLAKE
Post by: michurin on May 17, 2019, 08:01:49 PM
Valjalo bi to.Ovo je nauchni trud.
Title: Re: Istorija četke za brijanje
Post by: nuur on May 29, 2019, 04:54:42 PM
Tekstovi Duskos-a su objedinjeni u jednu izdvojenu temu.

Pročitajte, ako niste, i komentarišite. Ako mislite da treba još neku temu izdvojiti na forumu - vi predložite.

Temu sam ničim izazvan pojačao anketom - uzmite nesputano učešće u brijoglasanju klikom.
Title: Četka za brijanje sve na jednom mjestu: Poglavlje X - Sintetičke četke - dio 1
Post by: Duskos on July 05, 2019, 09:55:05 AM
Četke za brijanje sa čvorom od vještačkih vlakana
Evo, nako što smo prošli sve tri vrste četaka sa čvorom od prirodne dlake došao je red na najmlađu “porodicu”- četke za brijanje sa čvorom napravljenim od sintetičkih materijala. Ove četke se konstantno razvijaju i polako “stežu omču” oko vrata četaka sa prirodnom dlakom. Kako je do toga došlo i kako je teklo dramatično poboljšanje od modela koji su sada već dio nekih “davno prošlih vremena” do današnjih, koje su vrste i gdje su,  i  da li se mogu nazrijeti granice? Ajmo redom,
Kada se govori o tome kada su  četke od sintetičkih vlakana počele i kako su napredovale, ili što je još važnije, kako to da nisu napredovale do poslednjih nekoliko godina,moramo se vratiti dosta unazad do 1920-tih i pionirskog rada Valasa Hume Karodersa (Wallace Hume Carothers) Američkog hemičara, pronalazača i lidera organske hemije.
Godine 1928., hemijska kompanija DuPont otvorila je laboratoriju za osnovna istraživanja, sa ciljem razvoja vještačkih materijala. Karoders im se pridružio sa svojim timom istraživača kako bi razvio nove materijale koji će se kasnije nazvati sintetički. 1934. Karoders i njegov tim izvlače svoje prve duge, snažne, fleksibilne pramenove sintetičkih polimerskih vlakana iz epruvete. DuPont je patentirao ta vlakna pod imenom "najlon".
Zbog oružanog sukoba Japana i Kine tokom 1930-ih nabavka svile je postala veliki problem. Na drugom frontu, Rusija je primarni izvor prirodnih vlakana, uključujući dlaku jazavca, konja i svinje. Zbog smrti uzrokovanih Antraksom od dlake dobijene od ruskih konja, kao i posledice komunističkog preuzimanja te zemlje, eliminisan je i taj izvor uvoza. Bilo je neophodno naći novi izvor vlakana kao zamjenu  za dotadašnje izvore snabdijevanja. Pored toga, početak Drugog svetskog rata 1939. godine svuda u svijetu  donosi velike napore u snabdijevanju. U julu 1941. godine, Japan, koji je u potpunosti kontrolisao Mandžuriju, presjekao je sav izvoz iz te oblasti u pripremi za rat. Dakle, proizvođači četaka svih vrsta, od metli, pajalica, četkica za pranje zuba, pa i četaka za brijanje, počinju da osjećaju posledice embarga i nedostatka slobodnog  tržišta.  Najlon je razmatran i za druge primjene sem tankih tkanina, pa se razvoj najlonskih vlakana i niti unapređuje za zamjenu u raznim poljima primjene čekinje divlje svinje. Kada su SAD stupile u rat, Odeljenje za rat preuzima sve zalihe najlona kako bi ih iskoristilo za padobrane i kao zamjenu za konopce.  Proizvođači četki je trebalo da snabdijevaju najkritičnije potrebe vojske tokom rata i količine roba široke potrošnje, uključujući četke za brijanje su jednostavno bile drastično smanjene ili potpuno eliminisane iz produkcije.
Nakon savezničke pobjede u Drugom svetskom ratu, ekonomija je opet pomjerena iz ratne proizvodnje na proizvodnju robe široke potrošnje, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama. Budući da su Rusija i Kina u rukama komunista, proizvođači četaka ostali su bez dva velika dobavljača vlaknima. Jedan od načina da se ovaj problem riješi bila bi zamjena najlonom čiji kapacitet proizvodnje je pojačan tokom rata da bi zamijenio svinjsku čekinju tamo gdje je njena primjena bila neophodna. Najlonska vlakna razvijena za korišćenje u konopcima sada počinju da nalaze   primjenu u kozmetičkom tržištu, naprije u proizvodnji četkica za zube, a zalihe najlona koji je odbijen u razvoju tankih materijala  bile  su pogodan izvor jeftine sirovine .
Decenijama unazad svinjska čekinja bila je osnovna komponenta  četkica za pranje zuba.  Međutim, čim su se pojavila nova najlonska vlakna, svako je želio da prestane sa stavljanjem čekinje divlje svinje u usta. Četkice za zube napravljene od najlonskih vlakana su već u startu razvoja bile dovoljno blizu po kompaktnosti i fleksibilnosti, dok su najlonska vlakna bila čak i udobnija od svinjskih čekinja. Pored toga, vegetarijanci, Muslimani i Jevreji (koji ne konzumiraju svinjsko meso) imali su proizvod koji mogu da koriste mirne savjesti. Prva četkica za zube od najlonskih vlakana bila je  "dr Vest čudesna četkica za zube"  (Dr. West’s Miracle-Tuft Toothbrush).
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_11_06_19_11_59_21.jpeg)
sa njom je počela era sintetičkih četaka - Dr. West’s Miracle-Tuft Toothbrush
Reklamna mašinerija  krenula je punom snagom krajem 1940-ih , ubrzo javnost je zahtijevala najlon i cijela industrija je brzo napravila prelaz.
Sintetičke Četke za brijanje su doživjele svoju premijeru u trenutku kada je primjenom najlonskih vlakana mnogo sličnih proizvoda doživjelo potpunu promjenu u načinu proizvodnje. Prihvatanje tržišta je što se pak  njih tiče bilo umjereno. U brijačkoj  zajednici nove četke nisu predstavljale iole veći  izazov bilo kojoj četki od prirodne dlake, tako da za  razliku od četkica za zube, četke za brijanje nijesu prešle u eksluzivni domen sintetike. Zao ovo je bilo  nekoliko razloga:
Najlonska vlakna za četke za brijanje su proizvođena istim postupkom kao vlakna za četkice za zube uz jedinu razliku u dužini, i po količini backbone-a koju su mogla da pruže mogla su da se porede sa svinjskom čekinjom. Nažalost druge osobine, kao što je zadržavanje vode, i mekoću nijesu mogla da isprate. Dužina vlakana, višak krutosti, zadržavanje vode (ili nedostatak istog), i oštri vrhovi činili su rane najlon četke nepodesnim za korisničku bazu koja je zahtijevala mekše vrhove, promenljiv izbor krutosti, i srednje do visoko zadržavanje vode.
Neke četkarske kompanije su pribjegle kombinovanju najlon i prirodnih vlakana u pokušaju da učine najlon četke privlačnijim. Ever Ready je lansirao Badger-lon četku koja predstavja spoj dlake jazavca i najlonskih vlakana.  Ni ovaj pokušaj nije urodio nikakvim plodom.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_05_07_19_9_52_51.jpeg)
Baddgerlon četka
Ubrzo je postalo jasno da i pored ponude u velikim trgovinskim lancima najlon vlakna moraju da pretrpe ozbiljna poboljšanja kako bi sintetičke četke mogle da naprave ozbiljniji prodor na tržište. Jedndostavno, ogromna superiornost performansi  četaka napravljenih od prirodne dlake a koje su bile cjenovno dostupne, pokazala se nepremostivom  preprekom. Međutim, još 1949. bilo je skeptika prema snazi argumenata onih koji su garantovali trajnu pobjedu skupljih vlakana protiv nad ostallim jeftinijim alternativama.
Četke za brijanje predstavljaju aristokratiju četkarskog svijeta i često se prodaju za više od 100 $, luksuzna cijena koja proističe iz skupih sati ručnog rada koji su  potrebni da biste izabrali razred i odgovarajuću dužinu i boju vlasi jazavca. Legenda kaže da je najbolje, duge vlasi sa srebrnim vrhovima, moguće dobiti samo od zrelih netaknutih ženki jazavca uhvaćenih duž rijeke Lene u polarnom krugu u Sibiru, Teorija koja može pomoći da se objasni cijena od sto dolara za četkicu za brijanje. Izvor citata je kniga:  Bristles and Brushes: A Footnote to the Story of American War Production – Merrill Denison strana 30. Sada, s obzirom da je prethodna hiperbolička ili možda ironična, izjava napisana 1949. godine, ako uzmemo u obzir inflaciju u međuvremenu, ta četka koja je 1949 koštala 100 sada bi koštala ciglo $1,073.73. Jasno je da bi danas za 100 dolara mogla da se kupi četka odličnog kvaliteta a što bi bilo oko 10 $ te 1949. Dakle, sa izborom odične četkice od prirodne dlake, naspram jasno inferiorne sintetičke četkice, bilo je jasno da sintetika neće brzo napredovati, osim ako se ne uloži više truda. Nažalost, ne samo da se to nije dogodilo, već su i "prirodne" četke koje su dominirale u ormarićima svih brijadžija postale ugrožena vrsta usled jednog pronalaska.
Title: Četka za brijanje sve na jednom mjestu: Poglavlje X - Sintetičke četke - dio 2
Post by: Duskos on July 05, 2019, 10:39:07 AM
Pronalazak pjene za brijanje u konzervi izazvao je seizmički pomak u svijetu brijanja. 1949 kompanija Karter Valas (Carter-Wallace) predstavlila  je novi proizvod u muškoj kozmetici za njegu lica: proizvod za brijanje u konzervi sa sistemom za brizganje na aerosolu pod nazivom Rise.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_12_06_19_12_16_54.jpeg)
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_05_07_19_10_09_48.jpeg)
Rise prva pjena za brijanje
To je bila prva pjena za brijanje spakovana u limenku.  Ubrzo nakon što je predstavljen Rise ranih 1950-ih predstavljene su i prve pjene za brijanje koje kombinuju brzinu i praktičnost pjene za brijanje za koju nije potrebna četka sa "vrhunskim pjenećim i hidratantnim svojstvima" . Potrošačka populacija nažalost  ide ka onom što je instant i brzo usvaja pojednostavljeno. Brzo i čisto brijanje sa Rise pjenom za brijanje koje se pokazalo veoma efikasnim, a pritom bez potrebe za vodom ili četkom. Na scenu je stupio najveći neprijatelj svih četaka za brijanje i napravio ogromnu promjenu u brijačkoj filozofiji. Osnovni adut novog proizvoda je vrijeme, u odnosu na veću hidrataciju koja se može postići tradicionalnim brijačkim alatima. U novom marketinškom naletu koji je prvi put vezan za mlazni motor, "Džet doba", (Jet age) a kasnije "svemirsko doba" (space age)  pojedinci bi odbacivali stariji, sporiji i dokazaniji pristup, zarad novijeg marketinški agresivno propagiranog sa pjenom iz konzerve.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_05_07_19_10_14_45.jpeg)
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_05_07_19_10_17_23.jpeg)
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_05_07_19_10_20_40.jpeg)
nekoliko pjena u konzervi iz 1950-ih
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_05_07_19_10_19_29.jpeg)
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_05_07_19_10_30_33.jpeg)
reklame za prve pjene u konzervi
Proizvodnja četkica za brijanje svih vrsta počinje da bilježi veliki pad kako naredne generacije "brijadžija"  počinju da usvajaju novu senzaciju u  konzervi. Kako je vrijeme prolazilo sve više i više proizvođača četkica potpuno obustavlja proizvodnju četaka za brijanje nižeg do srednjeg cjenovnog ranga.
U SAD, ASR (American Safety Razor Company) konsoliduju svoje proizvode namijenjene tradicionalnom brijanju pod imenom Burma Shave i Ever Ready četke nestaju. Samo tip C40 je nastavio da se proizvodi po imenom Burma Shave brush. Ostali proizvođači SAD, kao što su, Rubberset, Erksine, Made Rite pa čak i Fuller prosto su iščileli sa scene. Sa dramatičnim smanjenjem potražnje za četkama od prirodne dlake, nisu vršena ni istraživanja niti su ulagana sredstva u razvoj i poboljšanje performansi sintetičkhih četaka za brijanje. Prosto tržište je diktiralo takvu logiku: ne bi bilo povraćaja uloženih sredstava za proizvod sa izuzetno ograničenim mogućnostima prodaje.
Interes za brijanje tradicionalnom metodom uz korišćenje četke spao je na skoro ništa  u Sjedinjenim Američkim Državama i na veoma nizak nivo, čak i u Zapadnoj Evropi gdje su samo neki od najjačih prozvođača četkica za brijanje nastavili da traju tokom decenija dominacije "konzervi". To bi značilo da je tehnologija najlon četaka 1950-tih bila sve što će biti na raspolaganju tokom narednih pedeset sušnih godina za one koji su željeli četku bez životinjskih vlakana. Morale su da se dese promjene u drugim oblastima koje će izazvati vaskrsenje u obijema tradicionalnim metodama brijanja i razlog za razvoj novih sintetičkih vlakana. Iz perspektive ljubitelja  tradicionalnog brijanja, skoro svi su prešli na novu pjenu iz konzerve i bilo je vrlo malo izbora za četke na osnovu tog drastičnog smanjena potražnje. Veliki tradicionalni proizvođači četaka za brijanje od prirodne dlake u Evropi će imati ostatke tržišta uglavnom za sebe tokom narednog dugog perioda. Sintetičke četke su činilo se jednostavno osuđene na nestajanje aliiiiiiii…. S obzirom na trenutak postavlja se logično pitanje da li uopšte postoji tržišna sila kadra da ponovo pokrene dalji razvoj sofisticiranijih sintetičkih vlakana?
Title: Četka za brijanje sve na jednom mjestu: Poglavlje X - Sintetičke četke - dio 3
Post by: Duskos on July 05, 2019, 10:55:26 AM
Ovo je završni dio istorije sintetičkih četaka. Podijelio sam ga na tri dijela jer je takođe bitan da bi se imao uvid u sunovrat i renesanu klasičnog brijanja, i zaokružilo četkarsko poglavlje u tom dijelu. Dakle prošli smo prve dvije faze - nastanak, "život na aparatima" i sada počinje treća faza-razvoj.

Stara najlon vlakna u mnogim aspektima bila su jedva bolja od najlona za pecanje. Moralo je da se uloži vrijeme i što je daleko važnije novac i stručni resursi u njihovo unapređenje. Proizvođači četaka za brianje za to nisu imali interes, ipak jedna druga grana ponudila je ruku spasa - slikarska industrija, a pokretač su  nove boje koje su izazvale problem zastarelosti četaka napravljenih od svinjskih čekinja.
Tokom veoma dugog perioda, sve do pojave lateks boje najmasovnije slikarske četke su uglavnom pravljene od čekinja divljeg vepra uvezenih iz Kine. Standardna Kineska četka nije se dobro pokazala sa novim lateks bojama na bazi vode, prirodna četka naime imala je problem, jer voda čini čekinje opuštenim. Takođe svinjska čekinja je postala teža za nabavku, pa su fabrike zadužile svoja R&D (research & development - istraživanje i razvoj) odeljenja da naprave sintetičko vlakno za četke koja bi bolje radile sa novim lateks bojama. Pokušaji i greške i novi razvoj doveli su do vlakna današnjih sintetičkih četki. Rane sintetičke četkice bile su siromašne kopije prirodne "svinjske" četke, ali s vremenom su proizvođači razvili način "rascvjetavanja" (Split) krajeva vlakna, kombinujući vlakna različitih dužina i krutosti koja su dala četkama bolji konus i osećaj. Tokom dugog niza godina proizvođači slikarskih četkica radili su na razvoju varijacija i varijacija materijala, vrsta i oblika vlakana, razdvajanja vrha (flagging), itd. U stvari su model samog vlakna i vrhova, kao i rascvjetavanja na vrhovima bili veoma važni u razvoju sintetičkih čekinja. Obeležavanje (flagging) je tehnika koja "eksplodira" vlakno, tako da ono nanosi tečnosti glatko, bez krutosti na vrhu. Svaka naredna generacija sintetičkih slikarskih četkica donosila je nova dostignuća u razvoju  najlon i poliesterskih materijala koji će biti u stanju da se suprotstavi surovosti boja, razređivača i rastvarača za čišćenje. Tokom 1970-tih  i u prvim godinama naredne decenije  DuPont je bio lider u pogledu  proizvodnje i daljeg razvoja sintetičkih vlakana pod različitim imenima, kao što su: Tynex, Ore i Chinex.
Međutim, u Japanu kompanija po imenu Toraj (Toray) Počinje da pravi prodor na tržište sintetičkih vlakana. 1964. Toraj počinje proizvodnju TORAILON akrilnih vlakana i proizvodnju SILLOOK poliesterskih vlakana nalik svili. 1966. Toraj počinje proizvodnju PROMILAN najlon 66 vlakana. Najlon, poliester, i druga vlakna će imati istaknutu ulogu u drugim oblastima poslovanja koja su nastavila razvoj sintetičkih vlakana koja će na kraju da obezbijede nove mogućnosti za proizvođače sintetičkih četkica. Postojanje sintetičkih materijala samo za sebe  ne bi moglo obaviti posao i bilo je potreban novi set strukturnih projekata sintetičkih vlakana da počne da vodi složen posao kontrolisane aplikacije.
Pjena u konzervi je u međuvremenu postala kralj, a kertridž -brijači takođe efikasno ograničavaju klasične brijače na veoma mali segment tržišta za brijanje. U međuvremenu, potpuno nepovezano  tržište industrije boja nastavlja da razvija sintetičke materijale. Pojavila se potreba za četkicma podesnim za lateks boje sa kojima četkice od prirodne dlake ne mogu da pruže optimalne performanse. U to vrijeme već su bile razvijene sintetičke četkice koje mogu nanijeti nove oblike boje glatko i ravnomerno. To je bila odlična vijest za slikarsku industriju, ali kakve veze ima sa četkama za brijanje?
Vlakna za četkice su prevelika i ne zadržavaju tečnosti  dovoljno dugo, a pride su bila i gruba. Malo potrošača u zemljama razvijenog svijeta je željelo čak i prirodne, a kamoli sintetičke četke na ovom stupnju razvoja. Ovde je mjesto gde će potražnja drugog tržišta nastaviti razvoj sintetičkih vlakana. Industrija četaka za kozmetiku je vjekovima koristila prirodna vlakna baš kao i oblast četki za brijanje. Neke od vlasi koje su istorijski korišćene za izradu kozmetičkih četaka su: Jazavac, Vjeverica, Poni (konj), Koza, Samur, Lasica, i Vepar. Postoje neke velike razlike između tržišta kozmetičkih četkica i tržišta četkica za brijanje u pogledu obima prodaje. Prva je ta, da četkica za brijanje ima jednu funkciju  u odnosu na kozmetičke četkice, gdje postoji više vrsta četkica koje služe za više funkcija, o čemu svjedoče arsenali naših sestara, supruga, majki itd, itd. U periodu od 1950. do 1980. godine, dok je tršište četaka za brijanje zbog uvođenja i usvajanja pjene u konzervi praktično kolabiralo, u industriji kozmetičkih četkica dogodilo se suprotno. U tom periodu, potražnja za kozmetičkim četkama se dramatično povećala zbog rasta stanovništva, snažne reklamne kampanje, kao i povećanja broja žena koje ulaze u radnu snagu. Žene počinju da imaju više zagarantovanu zaradu u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi, Japanu, i ubrzo druge zemlje u razvoju će početi da svjedoče dinamičan rast potražnje za ovim proizvodima. Sav taj rast će početi da izaziva određenu zabrinutost kod proizvođača čija se proizvodnja zasniva na dostupnosti prirodnih vlakana za proizvodnju. Bolest i karantin životinja, prikupljanje dovoljne količine dlaka, pa čak i politička nestabilnost može da izazove poremećaj, ili čak eliminaciju zaliha (kao što smo već i vidjeli). Dakle, opet, sintetika je predložena kao alternativni skup vlakana, posebno zbog niže cijene i nižih profitnih marži linija  kozmetičkih četkica. Problem je bio kvalitet i nedostatak sintetičkih vlakana koja bi mogla da imitiraju mnoge karakteristike prirodnih vlasi u pogledu zadržavanja proizvoda i primjene. Bilo je jasno da četkica koja je dobra za nanošenje boje na zidu ne bi baš bila poželjna za nanošenje šminke veoma zahtevnoj grupi korisnika kozmetičkih četkica. Sintetička vlakna bi morala da budu mekša i pružaju različite vrste debljine, kičme, i gustine da bi omogućila primjenu različitih proizvoda baš kao prirodna vlakna koja treba da zamijene. To bi zahtijevalo novi set strukturnih dizajna na samim vlaknima da bi se promijenile karakteristike kako bi se omogućilo da se tečnosti, kreme i čak praškovi (puderi) zadržavaju na vlaknima četkica koje bi morale služiti različitim dizajnima. Kozmetička industrija je otvorila put za ove nove projekte u 1980-im. na osnovu zahteva uzrokovanih očekivanim rastom stanovništva i novih metoda primene kozmetičkih proizvoda
Sada smo došli do tačke kada je povećana potreba za zamjenu sintetičkih vlakana koja bi zadržala (a ne apsorbovala) tečnost čime bi imitirala kozmetičke četke napravljene od prirodne dlake. Mnogi patenti su napravljeni, ali 1979. tim pronalazača iz TORAI Industries razvio je  proces za oblikovanje sintetičkih vlakana da liče na funkciju prirodnih vlakana koji će se koristiti i u četkama  i u tkaninama. 
Problem sa sintetičkih vlaknima u vrijeme ovog pronalaska bio je da je materijal bio čvrst i nije upijao tečnost poput prirodnih dlaka (neki sa većim nivoom apsorpcije od drugih). Sa ovim pronalaskom, sintetička vlakna mogu se formirati da obezbijede "kanale" da drže tečnosti, kreme i čak prah, pod uslovom da postoji dovoljna gustina vlakana u četci. Ovo zajedno sa drugim modifikacijama sintetske supstance koja se zove Taklon daje, uz najlon, dva različita vlakna za sintetičke četki.
DuPont je izmislio proces izrade Taklon, u kojem su poliesterska vlakna ekstrudirana i  oblikovana u fine vrhove. DuPont prodaje prava za ovaj proces Toraj Chemical Co. Osaka Japan. Taklon je prvobitno dizajniran da imitira karakteristike prirodnog samura. Tako su sada svi glavni elementi za izradu sintetičkih četki bili na mjestu. Višestruki sintetički materijali, "rascvjetani krajevi" (krajevi koji imitiraju cijepanje svinjske čekinje) versus konusnih krajeva, vlakna koja imaju kanal da bolje zadrže proizvod bili su dostupni za eksperimentisanje. Tokom godina kozmetička industrija nastavlja da usavršava i razvija vlakna i četke za pružanje Low End kozmetičke četke. Kako je vrijeme prolazilo, sve više kozmetičkih četaka više klase je proizvođeno od sintetičkih vlakana. U međuvremenu tradicionalno brijanje i dalje se oslanja na prirodnu dlaku dugi niz godina  zbog ograničene potražnje proizvoda namijenjenih tradicionalnom brijanju na tržištu. Sledeća važna prekretnica u razvoju  četke za brijanje će se desiti nakon promjena u globalnom načinu komuniciranja.
Do ranih 2000-ih proizvodi namijenjeni tradicionalnom brijanju čine i dalje veoma mali segment tržišta. Novi oblik komunikacije je trebalo da promeni tu situaciju. Internet je otvorio svijet komunikacije i trgovine širom planete i to je omogućilo razvoj ograničenijih trišta. Ako ste bili vetšejver prije 2000. godine imali ste neke ograničene izbore cigle i maltera , osim ako ste živjeli u oblasti koja bi mogla održati velike radnje namijenjene tradicionalnom brijanju kao što su St James Street i Jermin Street u Londonu. Internet je promijenio tu situaciju obezbjeđujući pristup prodavcima širom svijeta. Međunarodni šiping dozvolio je ljudima priliku da imaju pristup proizvodima namijenjenim tradicionalnom brijanju koji nekoliko godina prije ne bi bili ni u  njihovoj mašti. Internet je omogućio procvat "oglasnih tabli" ("Bulletin Boards"). Ovo je omogućilo prvu pomoć za razmenu podataka, savjeta, tehnika, gdje kupiti itd, itd. Ovo na kraju je utrlo put  punopravnim forumima koji dozvoljavaju korisnicima da prodaju i razmijene između sebe, zajedno sa svim ostalim funkcijama starih "oglasnih tabli." E bay je bukvalno stvorio "virtuelno tržište". Ovaj novi sajt dozvolio je  pojedincima i malim preduzećima sposobnost kupovine ili prodaje i starih i novih proizvoda  širom svijeta. You tube je omogućio razjenu iskustava kroz video formu, i vetšejveri su mogi da se vrate u sedlo. Uz sve ove inovacije, tržište je počelo da raste za sve proizvode namijenjene tradicionalnom brijanju i proizvođači četkica počeli su da shvataju da se otvara nekoliko pitanja. Prvo pitanje je da li će se održati rast i pored toga što će potražnja na kraju prestići zalihe prirodne dlake. Drugo pitanje je bilo da će mnogi novi korisnici koji ulaze u svijet tradicionalnog brijanja tražiti jeftinije proizvode koji će imati dug vijek trajanja. Ovi novi korisnici su tražili da nađu ekonomičnu zamjenu za ketridž i konzerve, interesovale su ih stvari koje bi štedjele novac na duže staze, i nisu željeli da pređu na skup hobi. Treće pitanje je koje nas vraća na prvobitnu priču o četkicama za zube,  Muslimani i Jevreji (koji ne konzumiraju svinjsko meso) će tražiti proizvod koji mogu da koriste čiste savjesti. Četvrti problem je bio taj koji je počeo da utiče na više od jednog tržišta. Internet je omogućio komunikaciju o više pitanja nego samo o brijanju. To obezbeđuje komunikaciju i informacije za drugi pokret koja je građen godinama, a to je pokret za prava životinja. Slagali se vi ili ne sa njihovom pretpostavkom o upotrebi životinja, njihov uticaj na društvo je osjetan. Neki proizvođači shvatili su je u nastanku jako tržište za četke koje nisu koristile životinjske dlake, baš kao što je to bio slučaj i u  kozmetičkoj industriji tokom mnogo godina.
Sa ovim stvarima na umu, nekoliko kompanija je počela da se upušta se u razvoj sintetičke četkice Men-ü. 2005. godine,(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_05_07_19_11_04_04.jpeg)
novi početak Men-ü
Napis jednog blogera iz tog vremena : Jedina sintetički četka za brijanje koju sam mogao naći koštala je  $ 50 sa jezivim nazivom Men-ü, ali ako proverite vrlo pažljivo, možete pronaći `četke od prirodne čekinje 'koje su biljnog porijekla . Troškovi ranih četkica bili su visoki i svaka prirodna četka jednake cene bila je bolja u performansama, ali opet, performanse mogu biti pitanje manje važnosti, ako korisnik ima druge brige koje onemogućavaju korišćenje prirodne četke.
Uskoro druge kompanije prihvataju izazaov izrade sintetičke četkice koristeći materijale i tehnike razvijene u kozmetičkoj industriji i dodatna konkurencija niče širom svijeta.
Sve ovo čini da  potražnja za sintetičkim četkicama počinje da biva primijećena od strane nekoliko kompanija. Kompanije kao što su The Bodi Shop ®, Omega, i Muhle` su pružale ulaz u domen sintetičkih četkica. U poslednjih nekoliko godina događa se pojava novih učesnika u  tržištu  četaka za brijanje. Ovi proizvođači, kao što su Frank Shaving i Artist Brushstrokes obezbijedili su još veći izbor u pogledu cijene, novih vlakana koja se koriste, i dizajna rukohvata.
Posle teškog porođaja i života na kiseoniku, sintetičke četke, ali i klasično brijanje uopšte se podiglo na noge i sada rastu.
Title: Re: Četka za brijanje sve na jednom mjestu: Poglavlje I Istorija četke za brijanje
Post by: pj3r on July 05, 2019, 03:25:20 PM
Po običaju- sjedi 5!

Poslano sa mog SM-A600FN koristeći Tapatalk

Title: Re: Četka za brijanje sve na jednom mjestu: Poglavlje I Istorija četke za brijanje
Post by: Duskos on July 05, 2019, 09:34:34 PM
Hej druzeeeee živ siii :laugh: hvala puno,
Title: Re: Četka za brijanje sve na jednom mjestu: Poglavlje I Istorija četke za brijanje
Post by: Babadzonka on July 05, 2019, 10:18:31 PM
Ovo treba u bukvar da ide  :D
Title: Re: Četka za brijanje sve na jednom mjestu: Poglavlje I Istorija četke za brijanje
Post by: Knackboy2000 on July 08, 2019, 06:22:56 PM
Svaka cast,ovo de zove BRIO ARHIVA !!! I TO SA SVETIM RELIKVIJAGOOOOO

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Title: Četka za brijanje sve na jednom mjestu: Poglavlje X - Sintetičke četke - dio 4
Post by: Duskos on July 09, 2019, 03:18:38 PM
Generacije su zasnovane na klasi sintetičkih vlakana ili grupisane po skupu parametara koji određuju kakav osjećaj četka daje na koži kada je suva, a kakav opet kada je mokra. Dakle, sva vlakna koja su u jednoj generaciji nijesu istog hemijskog sastava ili identične veličine i prečnika već se ove osobine razlikuju između vlakana koje su različiti proizvođači tog vremena koristili za svoje četke.
Svi proizvođači četkica za brijanje kupovali su vlakna od velikih kompanija koje su isporučivale vlakna za kozmetičku industriju tokom više od tri decenije. Proizvodnja vlakana je posao koji zahtijeva velike hemijske proizvodne objekte koje male kompanije za proizvodnju četkica za brijanje ne bi imale sposobnost da razviju i upravljaju njima zbog ekonomije obima i tehničkih pitanja.
Generacija 1: 1940 - 1990
Prva generacija vlakana je razvijena tokom 1930-tih a preuzeta je kasnih 1940-tih. Vlakna prve generacije su su jednostavna  jednonitna najlonska vlakna koja su korišćena kao najlon za pecanje, a potom  u četkicama za zube i na kraju u četkama za brijanje. Suštinski, ova vlakna su korišćena više od 50 godina. Generalno boja je bijela, osećaj na suvoj koži vrlo krut, dok su prema mokroj koži ova vlakna gruba i bodljikava. Imao sam priliku da probam ova vlakna i slažem se sa konstatacijom da su bliža žičanoj nego brijaćoj četci. Dakle obilježje  generacije 1 su veoma čvrsta, bockava vlakna, daleko oštrija od jednostavnog scritch, ali na samoj granici ili čak nekim korisnicima potpuno sklona grebanju. Nanošenje pjene sa njima daje osjećaj kao da u tu svrhu koristite ribarsku mrežu. Ona su i dalje dostupna u jeftinim putničkim četkama za jednokratnu upotrebu i Omega White Syntex. Ovo ne bih preporučio nikome sem ako mu  lice treba jako dobro ribanje.
Par četaka prve generacije
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_04_07_19_8_10_23.jpeg)
Ever-REady 300N
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_04_07_19_8_04_22.jpeg)
Fuler nylon shaving brush
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_04_07_19_7_49_31.jpeg)
Rubberset 200N
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_21_06_19_7_33_25.jpeg)
Omega white synthecs
 Generacija2: 2000-2005
Ove četkice koriste benefite naprednih sintetičkih vlakana razvijenih za makeup četkice (jedna korist konačno i od ženske kozmetike). Iako su bile daaaleko mekše od prve generacije četki, one i dalje zaostaju u performansama. Ova vlakna nisu bila samo okrugla monofilamentna vlakna, već imaju neke najosnovnije obrasce i kanale isječene na mikro nivou čime je pokušano da se omogući zadravanje vode u vlaknima. Vlakna su i dalje prilično kruta kada se trljaju preko suve kože i ponašaju se otprilike kao da ste ukrstili četku od svinjske i četku od konjske dlake. Jedna od glavnih nedostataka četke "druge" generacije jeste da su sklone da forimraju rupu u sredini četke a što baš nije poželjna osobina. Rane verzije Men-ü, The Bodi Shop i Parker sintetika koriste ovu vrstu vlakana. Ova poboljšana i upotrebljivija vlakna pomogla su da počne potraga za boljim verzijama sintetike. Još uvijek postoje četke ove generacije i oni koji ih koriste.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_21_06_19_7_25_51.jpeg)
Četke druge generacije Men-ü i The Bodi Shop
Generacija 3: 2005 - 2010
Sintetičke četke lansirane od sredine 2000. godine  do 2010. godine izgrađene su na unapređenju osobina svojih prethodnika. Nekako mi je nedvosmisleno da ih podijelim na dvije podgrupe.
Treća generacija
izašla 2000-tih Treća generacija i dalje koristi najlon vlakna koja se koriste u kozmetičkim četkama, međutim, vlakna su tanja, sa podijeljenim (flagged)  ili suženim  (tapered) vrhovima da bi pružila mekši osjećaj, a neka su i obojena da bi pružila prirodniji izgled.  Ovaj put je uzeta daleko viša klasa sintetičkih vlakana razvijenih za potrebe kozmetičke industrije. Razlika ovih vlakana je da su veoma elastična i mekih vrhova bez obzira da li su mokra ili suva. Treća generacija vlakana je donijala konačno osjećaj da kada su mokra kožu dodiruje dlaka. Budući da vlakna imaju tendenciju da budu tanja, više niti može biti upakovano u čvor praveći tako gušću četku, jake kičme i mekih vrhova.
Ova vlakna imaju visok nivo definicije vrha, koji se može lako osjetiti kada se osuše. Takođe imaju poboljšano kanalisanje i  strukturu na mikro nivou koji dozvoljavaju bolje zadržavanje vode, ali ni približno nivou apsorbcije prirodne dlake. Dakle obilježje 3 generacije vlakana je vlakno koje oponaša prirodnu dlaku mnogo više od prethodnika, u smislu sprovodljivosti, bolje kontrole aplikacije vode, visok nivo definicije vrha, mekani vrhovi koji koji se mogu lako osjetiti i kada su mokri i kada su suvi.
Performanse četki  koje koriste ovu verziju vlakana dramatično su se popravile. The Jack Black, Three Band TGN, Omega Synthetic (ne bijeli najlon) Kent Silvertex, i niz drugih proizvođača koriste ovu klasu vlakana da stvore četke bolih performansi.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_05_07_19_2_03_15.jpeg)
Wolfwhiskers sa čvorom 3 generacije
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_05_07_19_2_03_41.jpeg)
Jack black
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_05_07_19_2_04_14.jpeg)
KEnt Sylvertex
Polu korak od treće generacije (Generacija 3.5) izašao je kada Muhle izbacio treću generacju vlakana i počeo da kovrdža i prilagođava dužinu vlakana da bi stvorio četku koja  izgleda i ponaša se više kao prirodna dlaka. Ova vlakna su poznata kao verzija 1 Silvertip Fiber iliti V1 STF. Te četke su mnogo bolji performeri od četaka treće generacije, a pojavile su se negdje 2010 god.   Generacija 3 i 3.5 vlakana zaista je izborila sintetičkim četkama da postanu popularne i prihvaćene u vetšejving zajednici.  Dakle glavnja odlika ove generacije su “kovrdžava” ili krimpovana vlakna
Kovrdžavost (engl. Crimp) je jedna od najvažnijih karakteristika prirodnih i vještačkih vlakana. U tekstilnim vlaknima se definiše kao talasanje ili sukcesija talasa ili pregiba u lancu, indukovana prirodno tokom rasta vlakana, mehanički ili hemijski. Kovrdžanje u vlaknima se tako smatra stepenom odstupanja od linearnosti vlakna koje nije pravo. Ovaj postupak daje vještačkim vlaknima  strukturu više nalik prirodnim vlaknima,
Oko 95% vlasi Sterling četkica podrvgava se kovrdžanju (engleski Crimping). Iako nije preuveličano kao kod Muhle (3.5 generacija) četaka, primjetno je. Mnoga vlakna 3 generacije pokazuju kovrdžanje, ali u slučaju Muhle je to urađeno namjerno da se proizvede puniji efekat. Oni su pokušavali da postignu da se četkica ponaša više nalik “rascvjetavanju “ (blooming – pogleda poglavlje rečnik) čvora od dlake jazavca upotrebom ovog pretjeranog metoda. Dakle, to je razlog zašto ona potpadaju pod Gen 3.5. Sada, ako bi proizvođač u Gen 4 želio da pokuša ovaj metod bilo bi zanimljivo da se stvori generacija 4.5 tipa vlakana, ali to bi troškove razvoja i proizvodnje pa samim tim i nabavke vlakna i mislim da osjetljivost na profite porizvođača četaka sprečava dalje eksperimantisanje u tom pravcu Znam mnoge ljude koji još uvijek zahtijevaju od  Mühle da  ponovo izbaci STF v1 sa general 3.5 teško uvijenim vlaknima, i da ta vlakna vole više od Generacije 4 STF v2. Mühle je međutim, nastavio sa Gen 4.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_05_07_19_2_09_42.jpeg)
Mühle V1 silvertip fibre
Genercija 4: 2010 i Nadalje
Nastavljajući dalje razvoj putem koji je utrla treća generacija  vlaknima IV generacije je poboljšano kanalisanje i struktura u mikro nivou koji dozvoljavaju više vode koja će se održati i poboljšanu aplikaciju pjene. Kao 3 generacija vlakana, ova vlakna su veoma elastična i mekanih vrhova i kada su mokra i kada se osuše , ono što ih odvaja od prethodne generacije vlakana, koju odlikuje veoma visoka definicija vrha, je to da vlakna 4 generacije imaju tendenciju da budu više zatupljena na vrhu dajući  više "somota" u osjećaju. Ovaj  osjećaj mekoće može se detektovati i sa suvom i vlažnom četkom i pruža feeling gotovo kao somotsko ćebe, za razliku od tačkasto definisanih vrhova generacije 3. Ove sintetički četke (Muhle Silvertip Fiber, Frank Shaving  Pur Tech, Tuxedo, Plisson,itd, itd  ) se smatra da koriste state-of-the-art vlakna i njihov učinak je vrlo blizu četkama od prirodne dlake.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_09_07_19_3_16_50.jpeg)
ČEtke 4 generacije GC, Plisson,Muhle, Edwin Jagge 
par napomena:
Postoje neke četke koje nisu pomenute jer bi zauzelo previse protora i neke koje se prosto teže klasifikuju, budući da svuda postoje izuzeci.  BEAUTY STROKES NYC H.I.S. 28 mm četkica je bila prva četka koja pripada IV generaciji vlakana (2008/2009). Radilo se  o konvertovanoj kabuki četci (kozmetička četka pitajte žene  >:() koja je koristila kozmetička vlakna najviše klase. Međutim njihovu liniju četaka 3D retro kod koje je vlaknima 4 generacije eliminisan vrh karakterističan za tu generaciju nisam nigdje mogao uvrstiti. Ova vlakna nemaju “somotske vrhove”  i po “filingu” su ekvivalentna vlaknima 2 generacije. Evo i njihove reklame za ovu četku: “3D četka za brijanje ima sposobnost da nanosi "tačkanjem" zbog jedinstvenog dizajna. Ova četkica ima superiornu piling sposobnost, povećanu proizvodnju pjene i veću površinu od tradicionalnih četki. Unikatan (proprietary) sintetički materijal koji je anti mikrobski i bez zlostavljanja životinja”.
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_08_07_19_12_04_43.jpeg)
prikaz generacija sintetičkih četki
 Novija generacija ne znači obavezno i bolju četku. Klasifikacija po generacijama uzima u obzir samo koja klasa vlakana je korišćena za određene četke. To je jedna komponenta, ali samo jedna komponenta, koja definiše upotrebnu vrijednost četke. Već sam pisao o tome.
Loft - loft (vidi dio rečnik) igra veoma važnu ulogu u skod sintetičkih četaka jer su vlakna deblja i jača od prirodnih dlaka. Sintetika obično traži viši loft kako bi se jačim vlaknima omogućila fleksibilnst i savitljivost  koje omogućavaju dobar splay. Da bi loft jedne sintetičke četke bio ekvivalentan jazavcu, on zahtijeva  povećanje dužine. Dobro pravilo (Ali na to utiče prečnik vlakna o čemu ću malko dalje) je od 4-6% više za četke sa manjim i srednjim čvorom  do 7-10% za veoma velike veličine čvora da bi iali čvor pogodan i za pravljenje pjene na licu i u posudi. Primer ako je mjerilo 20 mm Čvor od Jazavca sa 50 mm loftom, onda bi pandan trebalo da ima oko 52 mm, da obezbedi dodatnu krivinu i savitjivost čime bi učinio četku efikasnijom i sličnijom prirodnoj po većini  performansi. U poređenju sa 26 mm, Jazavac čvorom sa 50 mm loftom, sintetički bi trebalo da ima oko 54 - 56 mm da bi parirao jazavcu po performansama. Ponovljam ovdje cilj nije četka sa naglašeno kratkim loftom podešena za face lathering, ili  izrazito dugog lofta podešenog za posudu i slikarske poteze, već čvora koji bi bio unverzalno dobar performer.
Debljina Vlakna  iliti Dijametar- Iako sintetika imaju tendenciju da budu deblja od prirodnih dlačica neki proizvođači su odlučili da izaberu tanja vlakna koja mogu da omoguće kraći loft zbog dodatne fleksibilnosti koju vrlo tanka vlakna mogu da donesu. Ako su vlakna dovoljno tanka, ali ipak dovoljno jaka, u loftu možeda se prilično podudara sa prirodnim. To bi omogućilo da proizvođač treba manje korekcije u mjerenju kao što je ranije rečenu.
Primjer tankog vlakna je vlakno 3 generacije u Plisson sintetičkim četkama. Mnogi korisnici zapravo vole ovu četku jer tanja vlakna dozvoljavaju više flaksibilnosti i veću podudarnost sa ponašanjem prirodne dlake. Nedostatak tanjih vlakana je da je četka može postati flopi, a takođe i da se neće baš dopasti onima koji žele veću kičmu. Dakle, debljina vlakna je još jedan kompromis koji je dostupan proizvođaču u procesu izrade četki.

Setup čvora - Ovo važi i za prirodnu dlaku i sintetiku.  Veličina, gustina čvora, dubina postavljanja i te kako utiču na to ako će četka da “radi”.
•   Veličina čvor može da pojača ili umanji kako vlakna reaguju sa kožom i u pjeni. Ako se sintetička četkica reklamira kao gušća od uobičajenih, trebalo bi da postoji neki dodatni “backbone” osjećaj (možda i ne mnogo, ali razlika treba da bude primjetna) zbog dodatnih vlakana. Ovo može zahtijevati malo veći pritisak na četku da se čvor raširi.
•   Gušći čvor je pun vlakana i čak i kada se radi o čvorovima manje veličine, pravi veliku razliku u tome kako četka "radi". Neki korisnici preferiraju čvorove koji su manje gusti zbog veće fleksibilnosti, dok drugi opet vole gušće čvorove zbog jače kičme.
•   Visina postavljanja čvora. Koliko visoko čvor je postavljen u dršci  trebalo bi da dodatno doprinese količini backbone. Visočije postavljen čvor može mu dati više "floppier" osećaj, obrnuto, čvor postavljen niže u kanalu trebalo bi da ima više kičme.
•   Poslednja stvar koja može da utiče na performanse sintetičkog čvora je prečnik rupe u dršci za čvor. 24mm čvor u 24-25mm rupi neće imati dovoljno prostora da se raširi, tako da čvor može biti zbijeniji, što dovodi do više kičme. 24mm čvor u 25-26mm rupi može imati više prostora za širenje.
Glue Bump (čvoruga od ljepila) ispod nivoa drške ili preko nivoa drške - Ovo može da napravi razliku u tome koliko se četkica rascvjetava ili ostaje čvrsto “stisnuta”. Budući da Sintetička vlakna ne mogu da upiju vodu, i "rasvjetaju" se (bloom-vidi rečnik), kao prirodno vlakno, Glue Bump ako se pravilno koristi i oblikuje oponaša"otvaranje" do koga bi došlo kod “prirodnog čvora” koji je “rascvjetao” stvarajući "raštrkaniji"  i rašireniji čvor. Ako se koristi nepravilno jednostavno skraćuje efektivni loft četke i ništa više. Ako se Glue Bump drži ispod otvora drške (ne prelazeći je), onda će onda će se četkica djelovati kao čvršće spakovana cjelina i ispoljavaće više backbone-a. Svaki metod može raditi na stvaranju izuzetne četke ili opet promašenog projekta u zavisnosti od vještine majstora.
Oblik i tehnika izrade - To jednostavno znači da čvorovi mogu imati sledeće oblike: Bulb, Hybrid (Bulb/Fan), Fan, Flat Top (pisao o tome u ranijim poglavljima). Kao i kod prirodne dlake, oblik će izazvati različite interakcije sa kožom korisnika. Preferencija oblika je vrlo subjektivna korisniku i čini razliku u tome kakav osjećaj mu vlakna pružaju. Tehnika proizvodnje ima veze sa načinom izgradnje čvora: da li je rađen ručno  ili mašinski. Hand made čvorovi obezbjeđuju veću primjenu vještine i izrade dok mašinski napravljeni čvorovi obezbjedjuju jednoobraznost i obično niže troškove za proizvodnju i možda nižu cijenu potrošaču (prednosti jednih i drugih dao sm u jedno od ranijih poglavlja). Opet još jedan skup kompromisa koji je dostupan proizvođaču u procesu pravljenja četki.
Oblik veličina i materijal drške - drška i materijal od koga ja izrađena, koliko duboko čvor "sjedi", i ergonomija (centar gravitacije, težine, veličina, oblik) mogu da igraju dodatne uloge u tome koliko dobro četkica "leži" krajnjem korisniku. Svi ovi predmeti mogu imati veliki uticaj na uspjeh četke, bez obzira na vrstu vlakana koja koristi. Dakle, dobra četkica sa čvorom od vlakana 3 generacije može velikom broju korisnika nadmašiti ne tako dobro napravljenu četku, u kojoj su iskoršćena vlakna 4 generacije.
Takođe  proizvođači sa dužim stažom,  koji su proizveli više četaka će imati prednost u eksperimentisanju sa svim gorepomenutim faktorima.Sve ovo doprinosi daljem poboljšanju kvalieta i raznolikosti sintetičkih četkica.