Forum Savrseno brijanje

Dešavanja na forumu i oko njega => Off Topic => Topic started by: zarko.meca on September 10, 2018, 08:59:53 AM

Title: Stripovi
Post by: zarko.meca on September 10, 2018, 08:59:53 AM
Pošto smo na drugoj temi videli da među ljubiteljima klasičnog brijanja ima i ljubitelja "devete umetnosti", tj. stripa, u ovoj temi možemo da pišemo o našim junacima, kolekcijama...
Ja sam kao mali čitao, sporadično, Zlatnu seriju i LMS. Omiljeni junaci su mi bili Zagor, Blek, Teks, Kapetan Miki...
Posle gašenja Dnevnikovih edicija, taman, kad sam pošao u srednju školu, imao svoj džeparac, Horus je krenuo  da izdaje Boneli junake, i počeo sam redovno da ih kupujem, ali se na žalost brzo ugasio. Posle njih Vannini je isto pokušao, ali nije takođe nije uspeo. Kad je Vesli četvrtak, mislio sam da će biti ista stvar, ali Veseli se i dalje drži.
Sada kupujem Zagora, Teksa, Martija, Mister Noa, po nekog Dilana.
Title: Re: Stripovi
Post by: Shavenovich on September 10, 2018, 10:14:11 AM
Ja sam kolekcionar Dylan Doga i Corto Maltese ali da pocnem od pocetka...Rodio sam se i odrastao u Niksic,prelijep grad bez asfalta a drustvo na ulicu 24/7,drugim rijecima ,,tukli su” nas da udjemo u kucu a ne da izadjemo iz iste.Ja sam prvi poceo da citam stripove,isao sam na trafiku i vidjeo Dylan-a i Dampira...Ja onako otvorim i poceo da citam kad teta sa trafike kaze Djemba (moj nadimak) uzmi nosi kuci pa ces platit kad budes uzimao novine za oca.Ja sav srecan a kako i nebi bio podjem kuci i pocnem da citam :D Od tad do dan danas sam pravio kolekciju sa malim i dugim pauzama,imao sam nesto vise 200 stripova ali sam ih dao na poklon pa sam prosle godine poceo opet sve iz pocetka   ^-^ Jedna zanimljivost za forum,imam slike i Dylan Doga i Corto Maltese kako se briju,obije wet shaveri dabome  :D Ako mogu nekome da posaljem da izbaci na temu bio bih jako zahvalan !
Title: Re: Stripovi
Post by: kobayashi on September 10, 2018, 10:47:04 AM
(http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/273_10_09_18_10_46_37.jpeg)
Title: Re: Stripovi
Post by: Neša on September 10, 2018, 10:55:53 AM
Ja sam imao sreće da odrastem tokom osamdesetih, zlatnom dobu za stripove, filmove, muziku i još mnogo toga. Čitao sam sve u okviru Lunovog Magnus stipa i Zlatne serije, otprilike ono što i Žarko. Sa društvom sam razmenjivao stripove pa sam dosta toga pročitao, ali sam voleo da povremeno kupim i Stripoteku, Tarzana ili Spunk (takođe izdanje novosadskog Dnevnika). Naročito mi se dopadao domači Tarzan, koga su crtali Bane Kerac i Branko Plavišć, a ovaj prvi je umeo da napiše i scenario za dozom humora. Italijanske stripove iz ZS i LMS sam gutao i bili su mi omiljeni, a tu je bio i neizbežni Alan Ford. I danas se sećam odličnih prevoda Nenada Briksija i toliko sam navikao na hrvatsku verziju Alana Forda da mi je bilo čudno kada sam jednom uzeo srpsku verziju. Nemojmo zaboraviti ni stripove kao što su Marti Misterija, Rip Kirbi ili edicuju Otkriće sveta u Stripu, koju sam takođe voleo.

Iako i danas ima stripova, nažalost nisu zastupljeni kao nekada. Negde sam i pročitao da su stripovi nekada bili 'demokratska' zabava, tj. zabava za sve, a da ih danas čita samo elita. Mislim da je ovo tačno, jer mnogi se nažalost povode za trendovima i stripove zamenjuju nekvalitetnim sadržajima sa interneta. Kada se osvrnem na prošlost, mislim da su stripovi imali i edukativnu ulogu - iz Mister Noa sam naučio nešto o geografiji Južne Amerike, iz Velikog Bleka i komandanta Marka o ratu za nezavisnost SAD, dok sam iz vesterna naučio još ponešto o SAD. Ima tu još mnogo korisnih momenata, ali ovi mi prvi padaju na pamet.

Lepo vreme to beše, sto mu jelenskih rogova  :smiley:
Title: Re: Stripovi
Post by: Stefann on September 10, 2018, 02:46:33 PM
Moji matorci su ljubitelji stripova, tako da se može reći da sam uz strip odrastao.
Naučio sam da čitam iz stripa (Mikijev Zabavnik  ), kada sam imao 5, pošto sam ih kao mali stalno prelistavao.
Moji su imali veliku kolekciju M. Misterije (I danas mi je omiljen), Dilana Doga, i Stripoteke. Na žalost, dali su komšijskom klincu da pročita stripove, a ovaj ih je skoro sve prodao. (!?) Tako da su mene sačekali tek po koji Dilan i dvadesetak Misterija, koje sam stalno čitao. Kada je Marti ponovo izašao kod nas, obv da sam počeo da ga skupljam.
A matorci i dalje čitaju Stripoteku. Tipa, za poslednji rođendan sam kevi uzeo par ukoričenih brojeva Astera Blistoka. :-)

Poslato sa PLK-L01 uz pomoć Tapatoka

Title: Re: Stripovi
Post by: Neša on September 10, 2018, 04:42:13 PM
Kada si već spomenuo Mikijev zabavnik, tu bih dodao i Mikijev almanah, koji je izlazio u izdanju dečjih novina iz Gornjeg Milanovca.

Od ostalih junaka koje nisam spomenuo u prvom postu, tu su Talični Tom i Asteriks sa fenomenalnim prevodima Đorđa Dimitrijevića, Iznogud (takođe francuski strip), Konan, Hulk (u Stripoteci i u Marvelovim licenciranim sveskama), porodica Tarana, Dikan (slovenski pandan Asteriksa), a verujem da se oni stariji sećaju i manje poznatih stripova koji su se prodavali uz Alan Ford, a to su Johnny Logan, Maxmagnus i Družina od vešala. Za ljubitelje sigurno ne predstavljaju tajnu ni pronc Valijant, Aksa, Aster Blistok, Bluberi, Mandrak, Fantom, Srebrni letač ili Tor.

Vreme je da ovde zastanem, inače će spisak stripova biti dugačak kao telefonski imenik ili popis stanovništva  :smiley:
Title: Re: Stripovi
Post by: Stefann on September 10, 2018, 05:00:55 PM
...Valerijan, Komandant Mark, Blek Stena, Konan, i naravno, Kran Varvarin, Trtoje i Džudžabajac! :-)


Edit: Domaći strip, Vekovnici, mi se poprilično svideo. Svakako preporuka.


Title: Re: Stripovi
Post by: zare on September 10, 2018, 05:05:12 PM
Zaboravili ste Teksa Vilera, Kapetana Mikija, Modesti Blejz...
Title: Re: Stripovi
Post by: zarko.meca on September 10, 2018, 06:46:56 PM


Sada kupujem Zagora, Teksa, Martija, Mister Noa, po nekog Dilana.

Zaboravili ste Teksa Vilera, Kapetana Mikija, Modesti Blejz...

Nismo... :)


Sent from my HUAWEI CUN-L21 using Tapatalk

Title: Re: Stripovi
Post by: Limoozina on September 10, 2018, 06:52:48 PM
Kapetan Miki mi je uvek bio hit, sta je sve mogao pistoljem da uradi. A i ekipa mu je bila sjajna. Smuk i Salaso. Mogli su ruku pod ruku da se svrstaju sa Zagorovim Cikom kao i Blafom i Zalosnom Sovom Kapetana Marka.
Lepo vreme...
Title: Re: Stripovi
Post by: inemet on September 10, 2018, 11:00:55 PM
I kod mene je slična priča :)
Ono što mu je interesantno da su moje klinke  (sada su 9 i 10) pored svih slikovnica i sl. ovu knjigu najviše listale i posle čitale. Evo par slika...(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180910/811876e240abfab3a1936711c17c246e.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180910/b839d698b1228da112d9560146542c7a.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180910/0afd5c02e9c2130853834a75cbda2fda.jpg)

Sent from my GEM MICROMATIC

Title: Re: Stripovi
Post by: nuur on September 10, 2018, 11:50:51 PM
И ја сам као мали читао стрипове, крај осамдесетих до економског колапса 1992. - златна ера.
Сви смо кући имали пуне полице стрипова, у коју год кућу да одеш код другара, иста слика као мене кући, у неком углу, на некој полици - гомила стрипова. Па је било мењажа, и продаја.
Тешко злопамћење и најцрње клетве ка ономе ко не врати стрип с читања.
На ТВ-у 3 канала, ретко ко је још имао компјутер, сви су углавном имали видео-рекордере...
Омиљени - Марти Мистерија и Дилан Дог + Алан Форд. Али број 1 - Мистер Но. Најреалнији херој.
Имао сам и укоричене Гаше, Астерикса и Тин-Тина... Те бројне Стрипотеке. Стрипотека је била невероватна, једва сам чекао да изађе.
Пре нешто година су опет кренули да издају златну тројку - Д. Дога, М. Мистерију и Ноа Мистера. А ладно сам као матор коњ накуповао неких 15-ак бројева Дилана... Нисам одолевао том осећају кад изађе нови стрип, мирис папира... :-[  Вероватно су пукли издавачи, или још излази нешто!?
Никад нисам волео Загора и Блека.
Title: Re: Stripovi
Post by: Limoozina on September 11, 2018, 12:21:55 AM
  Do 1989. godine sam živeo na Miljakovcu (deo Beograda). Deo grada nekako skrajnut od svega. Zgrade posute na ivicu sumetine koja nam je bila i igraliste i skrivaliste. Lotlorijen.
  Ceo kraj je imao jednog bricu. Čika Branko. Gospodin čovek. Tanka, uvek savršeno zalizana kosa, brčići samo preko pola gornje usne, bela radna bluza, pomislio bi čovek od gleđi da je izlivena.
  Taj čika Branko je bio veliki šmeker. Radnja mu je bila i radionica i pričaonica. Posebnu pačnju su kod njega imala deca iz kraja. Imao je ugao radnje gde su stajali stripovi. Gomila, ma gomiletina. Kada sam otišao odatle, bio sam šesti razred, još ih nisam sve pročitao. Zlatna Serija i Lunov Magnus Strip. Voleo je samo da dodjemo i da čitamo kod njega. Bili smo kao bubice mirni. Miriše Brion i Filter 57, zveckaju makaze. Matorci pričaju o fudbalu, o kome je tada imalo šta da se priča. A mi klinci, u našem ćošku kao u sred šume nevidljivi, bez daha gutamo stripove kao da su nam poslednji koje ćemo pročitati.
  Kao da smo osećali da ćemo jednog dana sa setom da se sećamo nečega tako običnog kao što je čitanje stripova u tišini frizerskog salona, dok matorci raspravljaju da li će Partizan da pobedi Hajduk za vikend.
  Kažem vam ja, lepo vreme... 
Title: Re: Stripovi
Post by: Neša on September 11, 2018, 12:53:45 AM
Ja sam imao sreće da je društvo iz odeljenja volelo stripove, pa sam zato i naveo toliko različitih. Pošto ne potičem iz porodice Rokfeler ili Gejts, malo je verovatno da bi mi roditelji kupili sve pomenute stripove.

Svih mi dabrova sa Ontarija, tako mi čukundede vrača i svih mi bubnjeva Darkvuda, sve više shvatam koliko sam imao dobro društvo.
Title: Re: Stripovi
Post by: stanisinjo on September 11, 2018, 07:24:08 AM
Mene jos uvijek drži skupljanje stripova iz djetinjstva tako da i sada imam pozamašnu kolekciju sto Bonellijevih, što američkih stripova. Zadnjih 10 godina je živnulo tržište, ima dosta izdavača i zaista se ima uzeti šta i pročitati.

Sent from my STF-L09 using Tapatalk

Title: Re: Stripovi
Post by: zarko.meca on September 11, 2018, 08:33:23 AM
. :-[  Вероватно су пукли издавачи, или још излази нешто!?
Никад нисам волео Загора и Блека.

Nisu. Baš naprotiv, tu je veći broj izdavača, koji redovno izdaju, kao što su Veseli četvrtak, Darkwood, Čarobna knjiga, System comics, Phoenix press...
Title: Re: Stripovi
Post by: Neša on October 06, 2018, 02:19:00 PM
Ukoliko ovde ima ljubitelja komandanta Marka, predlažem da pogledate i jedno ostvarenje turske filmske industrije iz daleke 1971.

(https://i.imgur.com/9vGVKnT.jpg)

Nemojte se čuditi što se imena malo razlikuju, jer komandant Mark se u Turskoj zove Captain Swing. U pitanju je ekranizacija epizode „Streljanje u zoru”, Zlatna serija 92, naslov originala je Mister Bluff.
Prepričana verzija turskog filma (sa izvesnim nedostacima) nalazi se ovde: http://www.matineja.com/korkusuz-kaptan-swing/


Film je dostupan na Youtubeu bez titlova:


Ukoliko hoćete titlovanu verziju, idite na Google, unesite "neustrašivi komandant Mark" (ne zaboravite navodnike) i naći ćete i titlovanu verziju na jednoj strani na Facebooku.

Naravno, u filmu se Mark-delija uspešno bori protiv engleskih crvenih šejtana, te mlati redom njihove čauše, juzbaše i bimbaše, sve do glavnih aga i begova.

- Da li će Mark reći „aferim” i „mašala” kada izmlati crvene šejtane?
- Da li će hanuma Beti skuvati Marku kahvu i poslužiti rahatluk, ili će mu napraviti odlične balkave i tulumbe?
- Da li će Mark jataganom rasterati Engleze na buljuke?
- Da li će se efendi Blaf spasiti od nabijanja na kolac?
- Da li će Žalosna Sova-beg uspeti da im pomogne?

Pogledajte film, pa ćete saznati.  :icon_beer:
Title: Re: Stripovi
Post by: bela plomba on October 07, 2018, 02:55:43 PM
Nacrtao Gosini, napisao Tabari!

Jedno vreme je Politikin Zabavnik davao stripove iz delova, obozavao sam da citam Tintina i Iznoguda, jedno vreme ako se ne varam bio je i Korto. Imao sam kod kuce nekoliko komada Alana Forda ali se to izgubilo ko zna gde. Prosle godine sam nasao aplikaciju za Android Alan Ford sa svim brojevima, i procitao sam ih bukvalno za 3 dana...

Sent from mTalk
Title: Re: Stripovi
Post by: Shavenovich on October 07, 2018, 09:02:01 PM
Nacrtao Gosini, napisao Tabari!

Jedno vreme je Politikin Zabavnik davao stripove iz delova, obozavao sam da citam Tintina i Iznoguda, jedno vreme ako se ne varam bio je i Korto. Imao sam kod kuce nekoliko komada Alana Forda ali se to izgubilo ko zna gde. Prosle godine sam nasao aplikaciju za Android Alan Ford sa svim brojevima, i procitao sam ih bukvalno za 3 dana...

Sent from mTalk
Ne ne varas se bio je Korto,ahh sto ne vrate nazad u prodaju ero strip 🤣🤣🤣🤣
Title: Re: Stripovi
Post by: stevston on January 13, 2019, 09:27:06 PM
Listajući šta je novo po Forumu naleteh na ovu temu,odmah potsećanje na detinjstvo, druženje,razmenu stripova sa drugarima,prigovaranje roditelja da se batalimo ćorava posla i prihvatimo knjige i domaćeg-a nama deci k'o deci odmah još i sladje da kupujemo i listamo nove naslove...Imao sam sreću da sam rastao 80-tih,zlatne godine stripa,strip kultura je bila na zavidnom nivou,od džeparca smo mogli da kupimo po strip-dva a i više ponekad,gledali smo starije likove iz kraja kako ih i oni sa uživanjem čitaju te smo zaključivali kako to nije danguba već ipak nešto više,imali smo veliku podršku u liku nastavnika likovnog Spiridona-Spire koji je i sam voleo stripove te nas je usmeravao na koje naslove treba da "bacimo oko".Sve smo čitali,ništa nismo zapostavljali,doduše kao i u svemu uvek je bilo nekih koji su bliži srcu-Mister No bez premca,uličar,avanturista bez premca ali i srećković kupio me je na prvu loptu,Nik Raider valjda sto smo svi voleli u ono vreme detektivske serije a ovo je bio njihov produžetak u svetu stripa,Marti Misteria detektiv nemogućeg naš izlet u naučnu fantastiku šta drugo reći... Kit Teler i neizbežna western tematika.Doduše bilo je i nekih koje "nisam vario" ponajbolje-Blek stena, Komadant Mark i Zagor nekako nisu bili moj broj...
Title: Re: Stripovi
Post by: michurin on January 13, 2019, 10:25:51 PM
A ima li neko kome se dopada Alan Ford?
Title: Re: Stripovi
Post by: Limoozina on January 13, 2019, 10:33:28 PM
A ima li neko kome se dopada Alan Ford?
A ima li neko kome se ne dopada? :)
Dopada se naravno, ali starije epizode. Bez Bryxsija kao prevodioca, to stvarno nije to. A i od onih epizoda, u kojima su krenuli da forsiraju golotinju, crtez je postao jako los, a prica prilicno tanka.
Title: Re: Stripovi
Post by: michurin on January 13, 2019, 10:36:51 PM
Imam stotinak stripova,onako u folderima,ali su oko 50-60MB kako mogu da ih prikachim da mogu drugi da ih skinu i citaju?
Title: Re: Stripovi
Post by: michurin on January 13, 2019, 10:46:37 PM
Imam stotinak stripova,onako u folderima,ali su oko 50-60MB kako mogu da ih prikachim da mogu drugi da ih skinu i citaju?
Evo o ovome govorim.
Title: Re: Stripovi
Post by: Limoozina on January 13, 2019, 10:48:14 PM
Imam stotinak stripova,onako u folderima,ali su oko 50-60MB kako mogu da ih prikachim da mogu drugi da ih skinu i citaju?
Evo imas ovde sve epizode u .cbr formatu. Da skines, citas i uzivas.\
https://www.besplatnistripovi.com/AlanFord/Super-Strip
Title: Re: Stripovi
Post by: Neša on January 13, 2019, 10:50:06 PM
Ima i ovde dosta:
https://striputopija.blogspot.com/
Title: Re: Stripovi
Post by: stevston on January 13, 2019, 11:19:13 PM
Zaboravio sam Alana Forda-neponovljiv,naravno onaj stari prevod-to mu daje dušu...
Imam stotinak stripova,onako u folderima,ali su oko 50-60MB kako mogu da ih prikachim da mogu drugi da ih skinu i citaju?
Evo imas ovde sve epizode u .cbr formatu. Da skines, citas i uzivas.\
https://www.besplatnistripovi.com/AlanFord/Super-Strip
Dobri su-www.besplatnistripovi.com-čitao sam baš pre neku noć kada sam dežurao par naslova...
Title: Re: Stripovi
Post by: Duskos on January 14, 2019, 08:33:41 AM
Rip Kirbi komplet edicija, heroj mog djetinjstva :-)
Title: Re: Stripovi
Post by: Duskos on January 15, 2019, 10:52:54 AM
Velikani Yu stripa,
Bane Kerac
Kobra
Bilal (Enes Bilalovic)
Falange Crnog reda
Title: Re: Stripovi
Post by: Duskos on January 15, 2019, 10:54:18 AM
Svetski klasici
Torped,
Sin City
Title: Re: Stripovi
Post by: miler on January 22, 2019, 08:15:48 PM
Корто Малтезе, Инкал, стрипови Алана Мура, Гарт Ениса, Брајана Талбота, Френк Милера али пре свега и изнад свега - Сендмен Нила Гејмана  :S)