Author Topic: Espreso  (Read 50285 times)

Offline milostdr

  • Doktor za brijanje
  • ******
  • Location: Beograd
  • Posts: 320
  • Thanked: 190 times
    • Email
Re: Espreso
« Reply #195 on: August 18, 2020, 07:05:35 PM »
Saeco incanto digital. Kupljen polovan za 160 eura, pre 8 godina. Redovna svakodnevna upotreba, od 6 do 10 kafa. Koristi kafu u zrnu, sam je melje i pravi brikete u presi, po unapred podesivoj gramaži količine kafe. Takođe i krupnoća mlevenja se podešava. Ukus kafe umnogome zavisi od vrste kafe i blenda sorti i njihovog udela.
Kafa iz ovakvih automatskih kafeaparata, ne može se porediti sa moka potom. Ovo je espresso, a ono je moka. Razlika je neverovatna.
Svakako preporučujem, a ko je u mogućnosti da pribavi ovakav ili sličan model. Na ceni su Jura i Saeco aparati. Ima ih na oglasima i pristojno koštaju.
Za kućne potrebe više su nego odlični i daju ukus kafe kao u kafiću, spravljenu na profi mašinama.
Preporuka je servis Espresoplanet na Nbgd, ulica Džona Kenedija prekoputa Nis pumpe. Radi prodaju i servis, kao i propratni asortiman.

Poslato sa POT-LX1 pomoću Tapatoka

Poliranje i čišćenje brijoopreme - kontakt na PP
 
The following users thanked this post: Limoozina

Offline Goran.v

  • Doktor za brijanje
  • ******
  • Location: Land Far Far Away
  • Posts: 475
  • Thanked: 212 times
    • Email
Re: Espreso
« Reply #196 on: August 18, 2020, 08:52:43 PM »
Он је једна од мојих еспресо машина и док прави бољи еспресо од многих кафића далеко је од правилне екстракције. Супер аутоматске машине (којима он припада) нуде огроман комфор и лакоћу коришћења, но то постижу жртвујући потенцијал. Нај јефтинија права машина је Gaggia Classic која половна може са времена на време да се нађе за веома пристојан новац (130 еур+-) док нова кошта 350+ и при томе гледати једино про модел. Обичан Classic направљен од 2015 до 2018 избегавати у широком луку. Е сад сам млин је још важнији од машине њих је теже наћи на огласима но није немогуће, Нови крећу од 400 еур е сад влада дискусија у вези равних и конусних ножева и разлици у укусу који производе, нема правог одговора лични укус варира ја сам у табору равних но као што рекох многима одговарају конусни. Још је важно напоменути да прави еспресо мало ко од људи блиских мени хоће да пије јер су навикли на другачији укус, јачину, карактер и слично. Тако да иако је један од веома технички захтевних начина израде омиљеног нам напитка и даље је само један од многих и ништа мање или више битан.
« Last Edit: August 18, 2020, 09:00:01 PM by Goran.v »
Everybody falls down, what one does afterwards is what separates the few from the bunch!
 

Offline macak No1

  • Veliki Majstor brijanja
  • *****
  • Posts: 151
  • Thanked: 39 times
Re: Espreso
« Reply #197 on: August 19, 2020, 06:09:02 PM »
Ja sam navikao na kafu bez pjene, iskreno, meni je i jedna od najboljih takva jer arome ostanu i punoća je tu, osjeti se svaki gutljaj i ukus prave kafe.
Inače pijem čistu, bez mlijeka i šećera.
Bialetti je stvarno odličan brend.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

 

Offline Goran.v

  • Doktor za brijanje
  • ******
  • Location: Land Far Far Away
  • Posts: 475
  • Thanked: 212 times
    • Email
Re: Espreso
« Reply #198 on: August 19, 2020, 07:04:17 PM »
Пена у кафи је угљен диоксид (настао при пржењу кафе) заточен у балончићима уз помоћ протеина из кафе, практично гас заточен у самој кафи. Разлог зашто га нема при мока пот прављењу је низак притисак целог поступка (отуд 6 бари за еспресо), разложивост CO2 у води се повећава са притиском а губи смањивањем истог, разлог зашто газирана пића изгубе газу ако се оставе отворена.
Everybody falls down, what one does afterwards is what separates the few from the bunch!
 
The following users thanked this post: adams, Limoozina

Offline Brado21

  • Iskusni brijač
  • ***
  • Location: Beograd
  • Posts: 34
  • Thanked: 20 times
Re: Espreso
« Reply #199 on: August 21, 2020, 05:25:15 PM »
Brijadzije, tek sad vidim da postoji thread u kome se prica o kafi! Odusevljen sam. Vec duze vremena spremam moka pot varijaciju (bialetti 3 cup). Elem, ako ste istinski ljubitelji kafe preporucujem vam lokal Fresh Cup koji se nalazi u Kajmakčalanskoj 20 na Crvenom Krstu (Beograd). Garantujem najkvalitetnija kafu u Bg, za pocetak preporucujem house blend, a takodje postoje i single origin varijante od kojih su meni Indija i Meksiko omiljene, mada sve su fantasticne u zavisnosti kakav smek volite.
"Everybody has a plan until they get punched in the mouth." M.T.
 

Offline Limoozina

  • Doktor za brijanje
  • ******
  • Location: Beograd, Srbija
  • Posts: 1063
  • Thanked: 439 times
    • Email
Re: Espreso
« Reply #200 on: February 21, 2021, 12:43:31 AM »
Molim misljenje znalaca o aparatu DeLonghi ECAM 23.420.
Kafu sam probao i odlicna je, ali mozda neko zna neke tajne koje se ne vide odmah kada se digne hauba.
 

Offline Goran.v

  • Doktor za brijanje
  • ******
  • Location: Land Far Far Away
  • Posts: 475
  • Thanked: 212 times
    • Email
Re: Espreso
« Reply #201 on: February 21, 2021, 09:03:02 AM »
Супераутомат (еспресо фанатици жмиркају намргођено), то су ОК машине, делова за њих има. Ако ти кафа одговара ( сама кафа и вода играју подједнаку улогу) само напред.
Everybody falls down, what one does afterwards is what separates the few from the bunch!
 
The following users thanked this post: Limoozina

Offline Goran.v

  • Doktor za brijanje
  • ******
  • Location: Land Far Far Away
  • Posts: 475
  • Thanked: 212 times
    • Email
Re: Espreso
« Reply #202 on: February 21, 2021, 05:01:17 PM »
Једна важна ствар коју заборравих модерни супераутомати су веома осетљиви на каменац стога декалцификација једном месечно пожељно, максимално једном на 3 месеца. Ако укус то дозвољава филтрирана вода је пожељна мада минерали играју значајну улогу при екстракцији стога је ситуација зачарани круг.
Everybody falls down, what one does afterwards is what separates the few from the bunch!
 
The following users thanked this post: Limoozina

 

Najnovije:

Users Online
Users: 0
Guests: 22
Total: 22