Author Topic: Olaf Rasmussen surgical prep shaver  (Read 1039 times)

Offline Duskos

 • Veliki Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Niksic
 • Posts: 240
 • Thanked: 246 times
Olaf Rasmussen surgical prep shaver
« on: April 14, 2019, 06:49:07 PM »
Predrasuda je ako ne majka onda bar babica svakog zla.

Moj Engleski kolega od koga sam dobio ovaj brijač, ( da zaista bukvalno dobio toliko je povoljno bilo) nazvao ga je The Ugly Duckling (ružno pače). Zapravo, rekao je doslovce da je to  ugliest piece of razor he ever seen, tako da kada nas dvojica pričamo o njemu, on je prosto „Ugglly“. Riječ je o jednom  od zaista najposebnijih ikada napravljenih brijača. Mješavini genijalnosti, posvećenosti, slučajnosti i loše sreće. OLAF RASMUSSEN SURGICAL PREP SHAVER.
Pričajući o listi želja sa nekoliko prekaljenijih i stručnijih brijadžija, a takođe i strastvenih kolekcionara, začudio sam se da u većini imaju istu tačku presjeka -  Olaf Rasmussen surgical prep shaver (preostala trojica su ga već imala). Kada sam se raspitao kod njih i kod srećnika koji su ga nabavili, otkrio sam da u tom društvu Olaf ima status brijača koji se po kvalitetu brijanja svrstava u sam vrh, kao jedinstvena kombinacija učinkovitosti i udobnosti, i baš su tvrdnje tipa „ne mogu ti to opisati dok ne probaš“  „navukle“ i mene da počnem lov. Lov je poduže trajao i već kad sam mislio da će biti „never get“, pokazalo se da brijački život pored drama nekada piše i bajke. Zahvaljujući spletu sretnih okolnosti i darežljivosti kolege iz engleske, Olaf i ja krenuli smo putem od žute cigle.
O samom brijaču:
Olaf Rasmussen je došao na ideju da počne sa radom na konstruisanju sasvim posebnog brijača, kada je pomagao kao asistent u bolnici Port Klinton u Ohaju (Port Clinton, Ohyo) gdje je  uočio da prilikom pripreme pacijenata, Gillette brijači koji su tamo najčešće korišćeni pate od stalnog začepljivanja, te da pacijenti trpe iritacije i nerijetko posjekotine. Stoga je došao na ideju da razvije hirurški „pripremni“ brijač. Na kraju je došao do tri varijacije brijača: hirurški pripremni, običan DE (brije isto, ali nema iste  rupe za odvod) i brijač za upotrebu u institucijama (šuplja drška sa pripadajućim ključem koja se bez njega ne može skinuti).
Šta je novo donijelo „ružno pače“ iz Ohaja?Da bi ovo shvatili potrebno je da malo pojasnim kako DE brijač “radi”. Nožić (relativno tanak i savitljiv komad metala) stegnut je između dvije kontaktne komponente glave brijača: Base platea (donja – osnovna iliti naležuća ploča) i top cap-a (gornja iliti pokrovna ploča). Kod uobičajenog brijača nožić je savijen samo poprečno, zbog čega je apsolutno neophodno da ima savršenu liniju kontakta sa dvije uzdužne ivice naliježućih površina da bi se osigurala odgovarajuća krutost sječiva. Ova krutost sječiva, odnosno odsustvo bilo kakvih vibracija presudno je za udobno brijanje.
Olaf Rasmusen je praveći ovaj brijač krenuo baš od ovog i riješio da napravi brijač kod koga će nožić biti zategnut i uzdužno i poprečno, čime bi bila osigurana njegova maksimalna krutost  . U komercijalnoj proizvodnji takvo savršenstvo je prije izuzetak nego pravilo i samim tim nesavršeni kontakt ivica pokrovne i osnovne ploče i rezultira gapom koji omogućava (nepoželjnu) fleksibilnost nožića i time vibriranje pa čak i vitoperenje (distorziju) nožića tokom brijanja, što dovodi do mogućnosti neravnomjernog kontakta i konsekventno, iritacije ili posjekotina. Dakle, neophodno je da se konstrukcijski obezbijedi ne samo da nožić bude poprečno pritisnut, već i zategnut po dužini, u kom slučaju strukturalni nedostaci, neće imati značajan uticaj na nožić koji se stalno održava pod tenzijom, onemogućavajući na taj način njegove nepoželjne vibracije.
Za razliku od 98% proizvođača brijača namijenjenih brijanju lica, Rasmusen je sve ovo imao u vidu praveći krajnje specifičan oblik glave svog “medicinskog” brijača. U oči pada konkavna zakrivljenost naliježućih površina top capa i base plate-a, sa izuzetkom krajeva. Površina top cap-a je poprečnog konkavnog oblika dok je  platforma base plate-a konkavna uzdužno ili najvećim dijelom njene dužine, medjutim njihovi krajevi su ravni.


Blago produženi konkavni dio obezbjeđuje da prilikom "stezanja" brijača tokom nalijeganja Top cap-a i base plate-a dolazi do “ispravljanja” nožića tokom koga  konkavni dio platforme base plate-a pomjera integralne ravne krajeve base platea spolja u suprotnim pravcima, primjenjujući znatnu silu zatezanja na sječivo, držeći ga zategnutim i savršeno ravnim. Dobijeni rezultat je da uprkos  nepravilnosti kod sječiva postoji kontakt ivice glave ili garda obezbjeđujući prostor u kome sječivo nije aktivno. Bez uzdužnog zatezanje noža - takvi nedostaci  kako sam već rekao, omogućili bi fleksibilnost nožiću time i  vibriranje ili čak distorziju,koja prilikom upotrebe čini brijanje nezadovoljavajućim i bolnim.
Dakle Olaf Rasmusen je ušao u samu esenciju brijanja – smirio je nožić- i ne samo to koliko se proizvođača koji reklamiraju “savršene” brijačke mašine ovoliko posvetilo da zaista unaprijedi brijač?
Kada ga uzmete u ruke osjećanja su pomiješana. Olaf je krajnje specifičan brijač. Napravljen je od hirurškog čelika, i prilagođen da se može sterilisati u bolničkom sterilizatoru. Odlikuje se sasvim specifičnim oblikom glave, prije svega safety bara. Kada ga pogledate pitate se: kako li će ovo da brije majku mu? Ja sam riješio da to maksimalno utvrdim pa sam dokopao najjeftinijih komponenti, Astra i Timor nožića i Palmira kockice.
I onda smo došli do one tačke koja je kod mene presudna- brijač na licu. Osjećaj? Balans je perfektan. Imam nekoliko brijača koij se mogu svrstati u top klasu, ali ni jedan, ponavljam, nijedan brijač koji sam do sada probao nema ovakav balans. Nekoliko kolega čije mišljenje poštujem kažu da je to možda i jedini brijač koji je po balansu u egalu sa Blackland Vector-om. Nisam se sreo s Vektorom, ali znajući njegovu reputaciju i cijenu ovo je baaaš ozbiljan compliment. Kada krene u “kosidbu”? Uhhhhhh. Glaaaaaaaaaatkooooooo. Tako nježan, tako uglađen, toliko fin osjećaj dok ovaj brijač klizi licem, a skidaaaaaaaaaaaaaaa. Maksimalna kombinacija uglađenosti i učinkovitosti. Ovaj brijač je čudovište. Svrstavam ga u veoma mali klub sa Gibsom, Kirbijem, i još svega par brijača. “Ružno pače” je postalo Labud. Odgovorno tvrdim kao i kod Kirbija: Gillette ovim “čudovištima” nije ni blizu. Ovo su daleko kompletniji i beskompromisno brijački promišljenije napravljeni brijači.  Ovo je ipak klasa gore. Za koplje klasa gore.
Prije svega svaki detalj konstrukcije ovih brijača išao je ka tome da se komfor mušterije unaprijedi do maksimuma. U Kirbijevom slučaju to je bio brijač za onog ko “želi, hoće i može”, dok se kod Olafa željela konstrukcijska perfekcija – prosto i jednostavno. Pogledajte izloženost nožića kod dva Gillette modela: New short comb i Tech Hybrid i upordite to sa Olafom. A šta mislite koji je od njih najučinkvitiji?Ovaj brijač u upotrebnom dijelu daje mnogo baš mnogooooooooooooo. Bukvalno mijenja Vam pogled na brijanje. Oblik drške je specifičan, vrlo tanka ali začudo ne i laka “šipkica” heksagonalnog presjeka zahvaljujući specifičnoj površini ne kliza i dobro leži. Prilagođavanje uopšte nije problem, međutim kome smeta može da montira bilo koju drugu dršku. Ugao se nalazi trenutno, pritisak je bespotreban. Jednostavno čini mi se da je familijarizacija trenutna.
Ipak nisam džabe rekao ono slučajnosti, i loše sreće.
Ovaj brijač u startu nije zamišljen kao “klasičan” DE već kao bolnički brijač. Ovu “drugu” namjenu konstruktor je otkrio usput. Na žalost borba sa Gillette-om tad je bila utopija. Plus je ovo bio i za proizvodnju tada ne baš jeftin brijač, (ne zaboravite daje tada čelični brijač bio knjiga od jednog slova – Darwin). Za njega se nije znalo sem u uskostručnim krugovima instrumentarista na pa je na žalost proizveden u ekstremno malom broju primjeraka.
Danas bi sa internetom, reklamom, brijačkom zajednicom, kick-starter projektima stvar bila drugačija. U to sam siguran
Na kraju ono sa početka - predrasuda. Brijadžije dijele sudbinu vaskolike populacije modernog doba. Fast food pristup nije zaobišao ni brijačku zajednicu. Zašto kopati, istraživati, trošiti  vrijeme, zadovoljavamo se sa par informacija sa interneta. Zapitam se, a šta je sa podizanjem brijačke, ali  i kulture o muškom stilu uopšte? U Olafovom slučaju,  čućete i komentare tipa ovo je “brijač za bolnicu” ili “ko zna ko je i šta time brijao?” ili je prosto – ružan. Time je jedan od najboljih (ovo odgovorno tvrdim) brijača po kvalitetu “vršenja posla” dobio metak u ledja.
Suma sumarum. Ovo je vrhunski šejver, jedan od onih iz najužeg vrha. Normalno bih rekao da je must have zbog kvaliteta, dijelom i kontroverzi oko njega, specifične istorije. Ali…
Ako sam za Kirbi, Streamline, RFB, koristio termin “rijedak” šta tek reći za Olafa. Nije napravljeno je oko 800 kom u sva tri modela. Doći do nekog maltene je nemoguća misija. Nije skup začudo. Zadnjih par je prodato za oko 120-150 usd. Ali je zadnje 3 god na ebay I forumima moj pedantni engleski kolega  izbrojao ciglo 4 kom. I ko ga kupi teško će ga pustiti.
Zahvaljujući Olafu utvrdio sam da imajoš vrhunskih brijača koje treba otkriti. Zato journey continuing.

« Last Edit: July 17, 2019, 02:11:51 PM by Duskos »


 
The following users thanked this post: Limoozina, Merkur34c, Sparki, Babadzonka

Offline Limoozina

 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Beograd, Srbija
 • Posts: 847
 • Thanked: 328 times
  • Email
Re: Olaf Rasmussen surgical prep shaver
« Reply #1 on: April 14, 2019, 09:19:21 PM »
Bravo na tekstu! Srecno u upotrebi i uzivanju ovog sjajnog i retkog brijaca.
 

Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Вожд
 • Posts: 3356
 • Thanked: 859 times
 • Ким Џонг НУУР
Re: Olaf Rasmussen surgical prep shaver
« Reply #2 on: April 20, 2019, 02:16:11 PM »
Биће супер тај бријачки музеј у Никшићу једног дана. 
''Нека. Волим да имам на стању.'' - Мобајк
 

Offline Kibo

 • Veliki Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Beograd/Voždovac
 • Posts: 230
 • Thanked: 81 times
  • Email
Re: Olaf Rasmussen surgical prep shaver
« Reply #3 on: April 20, 2019, 07:12:36 PM »
Црна Гора мила, увек с нама била!
« Last Edit: April 22, 2019, 09:02:09 PM by Kibo »
 

Offline Duskos

 • Veliki Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Niksic
 • Posts: 240
 • Thanked: 246 times
Re: Olaf Rasmussen surgical prep shaver
« Reply #4 on: April 20, 2019, 08:00:43 PM »
Vazda ste dobrodosli!!! Nuure majstore daleko smo jos od muzeja ali ozbiljno radimo :-)
 

 

Najnovije:

Users Online
Users: 3
Guests: 117
Total: 120