Author Topic: Istorija četke za brijanje  (Read 4686 times)

Offline Duskos

 • Veliki Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Niksic
 • Posts: 184
 • Thanked: 195 times
Istorija četke za brijanje
« on: January 26, 2018, 02:09:12 PM »Nijesam u zadnje vrijeme zbog tone obaveza bio naročito aktivan pa reko da malo zašiljim olovku i nešto privrijedim.

Vjerovatno većina vas ovo već zna, i sigurno je da sam ponovio nešto od onoga što je prethodno već pisano na ovu temu, međutim, stvarajući ovaj  post rukovodio sam se željom da će zbog novih članova biti zgodno da što više korisnih informacija o četkama bude sabrano na jednom mjestu.
Ukoliko se sa nečim ne slažete, ukoliko smatrate da sam nešto pogrešno naveo, ili pak izostavio, molio  bih da pomognete i da tako dobijemo jedan sveobuhvatan i nadam se koristan post.

kao i uvijek krećemo sa malo Istorije

NASTANAK I ISTORIJA
Već nekoliko stotina godina, tokom kojih joj je popularnost rasla i opadala, četka za brijanje je nezamjenljivi dio arsenala svakog iole ozbiljnog brijadžije.
Faktografija o razvoju četke za brijanje poprilično je opskurna i trebalo je muke da prikupim kakvu-takvu kredibilnu građu da bih rekonstruisao makar okvirnu hronologiju nastanka i razvoja. Neka vas zato ne čudi što je dosta datuma dato okvirno budući da nisu mogli biti nesumnjivo potvrđeni
Najveći broj dostupnih istorijskih referenci ukazuje da nastanak četkice za brijanje možemo smjestiti u 18. vijek u Francuskoj, međutim, nekoliko drugih izvora prije tog datuma ukazuje ne samo na drugi vremenski okvir, već i na nekoliko drugih zemalja širom svijeta, tako da je veoma teško reći sa sigurnošću, odakle kada i kako se četkica za brijanje pojavila. Ono što možemo sa sigurnošću tvrditi - zajedno sa nastankom današnjeg oblika britve koji se desio otprilike u isto vrijeme – pojava četke označila je revoluciju u brijanju.
Prije toga, ukoliko ste željeli da se obrijete morali ste otići  kod berbera ili na depilaciju, gdje su uz upotrebu odgovarajućih krema bukvalno čupali dlake sa lica. U Berbernicama su kao sredstvo za pravljenje pjene i njeno nanošenje na lice korišćeni morski sunđeri ili neko slično sredstvo. Berber bi vlažan sunđer utrljao u sapun, potom ga stisnuo i dobijenu  pjenu nanio na lice mušterije.
Ranih 1800-tih pronalazak i sticanje popularnosti brijača na preklop omogućio je lakoću brijanja kod kuće. Srećniku koji je bio dovoljno privilegovan da posjeduje brijač više nije bilo potrebno da posjećuje berbera zbog rutinskog brijanja. Ukoliko je još dotični htio da doživi iskustvo i uživanje berberskog brijanja morao je uložiti u četku za brijanje, koja je ubrzo postala sastavni korak brijadžijske rutine kod kuće.
Četke kakve danas znamo izmišljene su prema većini izvora u XVIII vijeku, a njihov trag možemo pratiti do  otprilike 1750-ih, kada su u Francuskoj nastale prve četke za brijanje od jazavčeve dlake.  U svom djelu "Hiljadu brada: kulturna istorija dlake na licu“, Alan Peterkin (One thousand beards: a cultural history of facial hair, Allan Peterkin) navodi da je  četka za brijanje izmišljena u Francuskoj 1748. Francuzi četke za brijanje inače zovu “blaireau” iliti jazavac.
U svojoj poslovičnoj pedavosti, roveći po forumima i dostupnoj literaturi, našao sam i drugačije tvrdnje koje su potkrijepljene i određenim dokazima, a koji upućuju na zaključak da je moguće da se četka za brijanje pojavila još i ranije.
Na primjer, katalog za 2011 god. za  "Van Otterloo Collection"  putujuću izložbu prikazuje sliku pod nazivom „Berber-hirurg njeguje seljakovo stopalo",  datiranu oko 1649-50 slikara Ajzaka Koedijka (Eijk and Rose-Marie van Otterloo Collection- Isaack Koedijck: barber surgeon tending a peasant's foot).

 U jednom uglu slike je čekinjasti objekat koji kustos opisuje kao  četku za brijanje. To bi starost četki za brijanje pomjerilo u 1649, a ne 1748.

Prema engleskom izvoru koji je objavljen 1830. [Pulleyn, William. The etymological compendium.], "Prije 1756 godine bio je uglavnom običaj da se sapunica nanosi rukom, ali francuskim berberi negdje u to vrijeme donijeli su četku. Postojala je čak jedna stara izreka: Dobra pjena je pola brijanja."
U svom djelu “Topografija Londona” Džon Tomas Smit (John Thomas Smith – Topography of London) navodi:
"Zabavni i poštovani gospodin Thomas Batrich, berberin, iz Drury-lane, obavijestio me, da je prije 1756 godine, generalno običaj bio da se sapunica nanosi rukom, ali da su francuski berberi, otprilike baš o tom periodu donijeli četke.“
Dopisnik je napisao sledeće za Gentlemans magazine : „dovoljno sam star da se sjećam vremena kada su brijanje u ovom kraljevstvu radili isključivo berberi. Ono o čemu pričam dešavalo se prije otprilike šezdeset godina,  u kom trenutku su  brijači za gospodu (misli se na britve) bili slabije rasprostranjeni. Ekspeditivnost je tada bila prvenstvena odlika berbera, koji su nanosili pjenu na lica svojih mušetrija rukama, jer delikatna uglađenost četke još nije bila uvedena. Nanošenje pjene na lice je završeno, berber je odbacio pjenu,  koja  mu se lijepila na dlanovima neobičnim trzajem ruke koji izaziva pucketanje zglobova prstiju, što je bio brži način čišćenja ruku od korišćenja peškira u tu svrhu; Što se "pucanj" jače čuo, to je berber  više dizao sebe u svojim očima, a time i u očima svog bratstva.“
U "Namještaj naših predaka, Tom 2"  Ester Singlton i Rasel Sturžis ("The furniture of our forefathers, Volume 2", Esther Singleton and Russell Sturgis) navode da četke za brijanje  datiraju iz 1756. i 1761. godine
Kad god tačno da je četka za brijanje stigla u Englesku, do početka 19. vijeka bila je uobičajen dio pribora i krenula je u pohod dalje po svijetu.  Oko 1800. kada je dizajn sklopivih brijača (britva) postao praktičniji omogućavajući muškarcima da se obriju, a da u tu svrhu ne moraju posjećivati berbera, četka za brijanje  postaje statusni simbol, a skupa ili ekscentrična četka je bila način da se izrazi personalitet ili čak i bogatstvo.
U odlomku iz "Mechi's Catalogue of Cutlery"  (Od 1800  po Google, ali najvjerovatnije oko 1830), nalazimo četke za brijanje i nanošenje  pjene na lice. Pisac dalje opisuje čišćenje brade prije brijanja, preporučuje  tehnike stropovanja, propisuje pre-shave ulje za osjetljivu kožu, preporučuje  brijanje hladnom vodom, i opisuje zatezanje kože. Autor takođe preporučuje dvije prakse koje su danas zastarjele: brijanje odmah nakon izlaska iz kreveta, i ostavljanje ekstra pjene da se akumulira u četci.
Do 1867. godine, po navodima Caroline Vells Healei Dall, formiranje lepezastih čvorova od jazavčeve dlake (iliti fan  shape)  bila  je dobro plaćena nadnica za žene koje su pravile četke.
Po svemu sudeći, najstariji aktivni proizvođač četaka za brijanje je Plisson, sa proizvodjom koja datira iz 1808. godine, Kent posluje od 1777., ali je počeo da pravi četke za brijanje oko 1850. Ronney je počeo proizvodnju u Irskoj krajem 18 vijeka, ali kada tačno, nije moguće utvrditi, budući da su u požaru (negdje oko 1800-te) stradale sve knjige
Tokom Prvog svjetskog rata, neprijateljstva prekidaju ustaljenu liniju dobavljanja svinjske i jazavčeve dlake iz Njemačke. Do 1916 četkari u SAD okreću se crnim vlaknima porijeklom iz Kine, gradacije poznate kao "Rachto"  Međutim svinjska dlaka bilo kog nivoa kvaliteta je u deficitu u SAD. Tokom ovog perioda neki proizvođači su počeli da koriste konjsku dlaku.
Do 1921, mnogi Amerikanci koriste široko dostupne i jeftine četke od konjske dlake. Međutim, strah od antraksa i smrtnih slučajeva povezanih sa njim, udaljio je četke od konjske dlake sa tržišta na mnogo godina.
Ovaj događaj i dva krupna istorijaska događaja koji će uslijediti (a od kojih ni jedan nema direktne veze sa brijanjem  ) otvoriće put za nastanak nove familije četaka za brijanje: sintetičkih četaka. Prvi događaj bio je otkriće sintetičkih vlakana, poznatih kao najlon, 1935.    Drugi je bio početak drugog svetskog rata.   
Godine 1941. Japan je preuzeo punu kontrolu nad Mandžurijom i praktično eliminisao trgovinu prirodnim vlaknima sibirskih konja i svinja između Rusije i Kine. Ova vlakna su korišćena za izradu svega i svačega:  od konopaca do četaka za brijanje. Bez obzira na trgovinska ograničenja, Kinezi i Japanci svejedno nijesu htjeli da iz Rusije uvoze  svinjsku i konjsku dlaku. Razlog za to je, navodno, kontaminiranost antraksom i to da nijesu bile bezbjedne za korišćenje.
Da bi riješili problem, japanci usvajaju novootkrivena sintetička vlakna za proizvodnju raznih proizvoda, uključujući i četke za brijanje.
Sintetičke četke i to sa dobrim razlogom, nijesu stekle mnogo popularnosti na početku. Najlonska vlakna bila su gruba, hladna i nisu mogla zadržati vodu. Četke od vještačkih vlakana su ostale inferiorne u odnosu na četke od prirodnih vlakana i niko se nije brinuo da ih poboljša u narednim godinama iz jednog specifičnog razloga: izuma  pjene za brijanje u konzervi.
Kako je pjena za brijanje sticala popularnost, upotreba četke za brijanje proporcionalno je opadala. Tokom narednih decenija, "poboljšanja" karakteristika  pjena za brijanje i uvođenje gelova za brijanje zakovali su, činilo se,  poslednji ekser u kovčeg četkama za brijanje. Njihova upotreba je uglavnom ograničena na hard - kor evropske ljubitelje brijanja i nekoliko kompanija koje su uspjele da opstanu zahvaljujući njima. Ove su brijadžije, međutim, imale malo interesa za korišćenjem sintetičkih četki za brijanje, oni su imali pare i stav da kupuju najkvalitetnije četke od prirodnih vlakana.
Taman se činilo mrka kapa, a onda opet dva događaja, doduše ne tako krupna kao prva dva, i opet bez direktne veze sa brijanjem okreću priču u drugom smjeru: stvaranje lateks sintetičkih vlakana sa boljim svojstvima zadržavanja tečnosti i rast popularnosti kozmetičkih četkica sa mekšim vlaknima koja su sposobna da ravnomjerno nanose šminku. Ovim su otvorena vrata za strahovit razvoj sintetičkih četkica za brijanje.  U relativno kratkom periodu došlo je do prave revolucije. Kada je popularnost tradicionalnog brijanja počela opet da raste ranih 2000-ih, sintetičke četke sa brijanje počinju da krče put koracima od sedam milja.


 

Offline nevermind89

 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Novi Sad
 • Posts: 473
 • Thanked: 106 times
  • Email
Re: Istorija četke za brijanje
« Reply #1 on: January 26, 2018, 03:32:08 PM »
Kao i uvek post vredan naslovne strane foruma. Svaka čast.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

 

Offline Neša

 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Novi Beograd
 • Posts: 559
 • Thanked: 225 times
Re: Istorija četke za brijanje
« Reply #2 on: January 26, 2018, 05:57:36 PM »
Hvala na lepom i edukativnom postu. Bilo mi je zadovoljstvo i uživanje da ga čitam.
Volim kada brijanje predstavlja uživanje.
 

Offline Limoozina

 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Beograd, Srbija
 • Posts: 753
 • Thanked: 294 times
  • Email
Re: Istorija četke za brijanje
« Reply #3 on: January 26, 2018, 06:16:32 PM »
Bio je jedan preloman trenutak u istorijatu razvoja cetkica za brijanje. Naime, 1918. u vreme kada je harao spanki grip, otkriveno je da se virus izmedjuostalog prenosio konjskom dlakom. To je unazadilo industriju izrade cetki od konjske dlake, sto se i danas vidi u odnosu ponude na trzistu.
 

Offline stanisinjo

 • Majstor brijanja
 • ***
 • Location: Podgorica
 • Posts: 103
 • Thanked: 28 times
  • Email
Re: Istorija četke za brijanje
« Reply #4 on: January 26, 2018, 06:46:41 PM »
Dule, doktoriski tekst kao i uvijek, svaka cast! Ovakvi tekstovi oplemenjuju forum.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

 

Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Вожд
 • Posts: 3099
 • Thanked: 721 times
 • Ким Џонг НУУР
Re: Istorija četke za brijanje
« Reply #5 on: January 26, 2018, 06:48:52 PM »
Хоћемо још!  :D

Напредак синтетике је невероватан. Питам се - може ли још уопште напредовати од овога сада што имамо?  ???
''Нека. Волим да имам на стању.'' - Мобајк
 

Offline Limoozina

 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Beograd, Srbija
 • Posts: 753
 • Thanked: 294 times
  • Email
Re: Istorija četke za brijanje
« Reply #6 on: January 26, 2018, 06:55:20 PM »
Хоћемо још!  :D

Напредак синтетике је невероватан. Питам се - може ли још уопште напредовати од овога сада што имамо?  ???
Mozda neke baterije? Grejanje pene u loftu? Smrt skatlovima??
 

Offline pj3r

 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 457
 • Thanked: 140 times
  • Email
Re: Istorija četke za brijanje
« Reply #7 on: January 26, 2018, 07:55:15 PM »
Bravo, bravo! Odličan tekst!

Poslano sa mog EVA-L19 koristeći Tapatalk

 

Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Вожд
 • Posts: 3099
 • Thanked: 721 times
 • Ким Џонг НУУР
Re: Istorija četke za brijanje
« Reply #8 on: January 29, 2018, 05:46:16 PM »
''Нека. Волим да имам на стању.'' - Мобајк
 
The following users thanked this post: Dragce

 

Najnovije:

Users Online
Users: 2
Guests: 21
Total: 23