Poll

Preferiram četku od:

sintetičkog vlakna
7 (43.8%)
svinjske čekinje
2 (12.5%)
konjske dlake
0 (0%)
jazavičje dlake
3 (18.8%)
uživam u različitosti
4 (25%)

Total Members Voted: 16

Author Topic: Četka za brijanje sve na jednom mjestu (poglavlja I-X)  (Read 36176 times)

Offline Duskos

  • Doktor za brijanje
  • ******
  • Location: Niksic
  • Posts: 388
  • Thanked: 351 times
Hvala veliko Druže, znači
 

Offline bojanjurcic72

  • Veliki Majstor brijanja
  • *****
  • Posts: 181
  • Thanked: 34 times
    • Email
Duško, odličan prikaz!


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
The following users thanked this post: Shavenovich

Offline AleksandarV

  • Veliki Majstor brijanja
  • *****
  • Location: Sarajevo
  • Posts: 250
  • Thanked: 52 times
Mokri pas. Pre nježno je to. Proraso četka je smrdila na lešinu.

Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk

 

Offline Shavenovich

  • Doktor za brijanje
  • ******
  • Location: Podgorica
  • Posts: 406
  • Thanked: 154 times
  • shave is meditation,not iritation
    • Email
Ovako malo rijeci za Duska brijacliju u super teskoj kategoriji.Dule svaka cast ti kad pises o brijanju je simptom frizera kad pocne da sisa vidi da je to to ali i dalje nastavi jer ne moze da prestane rad makazama.Molio bih te nebilo ti muka napisi koju i za konjske cetke  :-[
 

Offline asmir

  • Majstor brijanja
  • ****
  • Location: novi pazar
  • Posts: 64
  • Thanked: 21 times
 

Offline bojanjurcic72

  • Veliki Majstor brijanja
  • *****
  • Posts: 181
  • Thanked: 34 times
    • Email
Došla četka declaration grooming b5.
Prikaz slijedi.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Offline bojanjurcic72

  • Veliki Majstor brijanja
  • *****
  • Posts: 181
  • Thanked: 34 times
    • Email
Došla četka declaration grooming b5.
Prikaz slijedi.


Sent from my iPhone using Tapatalk
čvor je 24 mm a ručka je od Elite razors.



Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Offline Duskos

  • Doktor za brijanje
  • ******
  • Location: Niksic
  • Posts: 388
  • Thanked: 351 times
PRAVLJENJE PJENE
Ovo poglavlje sam posebno izdvojio zbog mlađih kolega koji ponekad olako odustaju od svinja. Razlog je taj da se kod pravljenja pjene sa četkama od svinjskih čekinja mora voditi  računa o koječemu. Smatram da postoje osnove koje se moraju savladati u  svemu pa i brijanju, pa da ne učite nasvojim greškama evo:
Lathering je jedna od tačaka gdje se u potpunosti ispoljava brijadžijski individualizam. Kod svakog u ovom procesu postoji nešto unikatno. Neki vole ogromnu vazdušastu pjenu poput ulupanog bjelanceta, drugi vole pastu, neki opet vole vodenu pjenu, drugi suvu, neke brijadžije preferiraju činiju, drugi ruku, dok neki vole face leather. Dakle, u cilju Vaše sreće i uživanja, činite onako kako vam odgovara, ja uvijek podvlačim jedno, najbolji način je onaj način koji vas čini zadovoljnim, zato se ne ustručavajte da eksperimentišete.
E sad, ovdje, koliko god se trudio da sačuvam neutralnost u nastupu, ipak moram predložiti ono što ja smatram da je najbolje, (na osnovu povelike kilometraže i dosta skretanja sa puta i vožnje kojekakvim "prečicama")  da bi se dobilo najbolja moguća podloga za savršeno brijanje: debeo, protektivan, i gladak sloj sapuna.
PONAVLJAM I PODVLAČIM DALJE NAREČENO (iako može biti obostrano primjenjivo) JE LIČNO MOJ PREDLOG I VAŽI ZA SVINJU, JAZAVAC IMA SVOJU FILOZOFIJU.
Koja je moja osnovna filozofija kad je količina sapuna i pjene u pitanju : NE ŠTEDITE SAPUN, koristite ga, i koristite ga  mnogo (sad mnogo je relativan pojam i ne znači nužno “bez granice” ). Napunite dobro prije prvog prolaza, a zatim isperite toplom vodom i ponovite za svaki naredni prolaz.
Za sve koji misle da je ovo rasipanje moj odgovor glasi: Ne treba Vam manje zaštite za drugi ili treći prolaz, treba vam naprotiv VIŠE; Sjetite se najvažijeg : Upravo si ogrebao sloj kože sa lica oštrim sječivom. Koristite puno sapuna! Da ne govorim o početnicima sa britvom koji traže uglove i savladavaju prve lekcije.
Primijetićete da svinja, uz malo pomoći prilično pouzdano drži pravu količinu vode. Radi doslednosti, kada natapate četku nemojte to raditi pod mlazom ispod česme, već je potopite određeno vrijeme u šolju tople vode (10 – tak min).
Zastanimo ovdje:
Kod natapanja (opet ponavljam po meni i mom iskustvu) važne su tri stvari:
1.   Ne koristiti   pretoplu vodu
2.   Ne potapati cio čvor
3.   Ne držati četku potopljenu predugo
Idemo redom:
1.   Vrela voda - Svinja nije neuništiva, šta god vam “stručnjaci” rekli, dakle NE POTAPAJTE JE U VRELU VODU, TOPLA ZNAČI UPRAVO TO TOPLA –NE VRELA.
Dakle ispoštujte pravilo “4 sekunde” ne potapajte četku u vodu u kojoj ne možete držati prst bar 4 sekunde.
Zašto? Dlake će vremenom postati krte (srazmjerno učestalosti upotrebe sve brže) I počeće da se lome.
2.   Ne potapajte cio čvor
Greška iz prve stavke +ova+ česta upotreba četke = relativno brzo kupovaćete novu.
Određeni proizvođači (Semog recimo) izričito preporučuju da se ne koristi baš topla voda. U suprotnom, bez da to želite, može Vam se desiti da jednog dana držite čvor svoje četke u ruci.
Takođe “gubitak kičme” kod nekih Semog četki, njihovi vlasnici imaju zahvaliti upravo ovim greškama.
3.   Ne pretjerujte sa dužinom potapanja
Razlog – iz mog iskustva- svinja koja je bila duže u vodi jede osjetno više sapuna.
Kombinovano sa prve dvije stavke: lijepak koji drži čvor sve teže će izdržati test.
Potopite četku i sačekajte 10- tak min. Ovo je (po meni) način da dobijete baš onu količinu vode koja Vam je potrebna. Ova voda će Vam služiti za  stvaranje pjene.
Sapunica će u početku biti previše vlažna. Nemojte se brijati sa njom, koristite ovu mokru pjenu, da bi kao konačan rezultat dobili onu pravu, potrebnog kvaliteta. Ova sapunica ima visok sadržaj vode, i samo nastavite da je hvatate četkom i "ulupavate"  u sapun, izvlačeći sve više i više sapuna iz miksa, praveći sve deblju i deblju pjenu, sve do trenutka kada imate četkicu koja je u potpunosti napunjena šlagom. Tek onda ga možete koristiti na licu.

Ovo je pjena kod koje je postignuta odgovarajuća konszistencija. Obratite pažnju na nedostatak bilo kakvog ogromnog "oblaka" ono što je unutra je gusto, glatko, i zaštitno.
Dakle tačke koje ja smatram bitnim u pravljenju pjene:
•   Upotreba sapuna, vode i četka su sastojci da se napravi sapunica
•   Počnite sa četkicom koja sadrži dovoljno vode (što je najčešće više vode nego što mislite da Vam je potrebno)
•   Ponovo  uhvatite vodu četkom tako što ćete zavrtjeti četku u činiji; koristite ovu vodu da bi napravili  više pjene
•   Koristite pjenu koju se stvara da nastavite proces, miješajući sve više i više sapuna dok ne napravite kremu i dok četkica nije napunjena njom
•   Ako izgubite sapunicu sa strane činije, ne brinite o tome
•   Kada napravite pjenu, nanesite je na mokro lice da dodatno izgradite u bradu
•   završite sa slikarskim potezom da sve ujednačite;
•   Toplija voda će učiniti više štete sapunu
•   Čvršća četka će učiniti više štete sapunu
•   Koristite vodu u četci da napravite više i više kreme koja će ići sve dublje i dublje u četku da riješi problem duge oštre četke koja  'jede' kremu
•   Ako insistirate na tri prolaza iz jednog "punjenja" možete i to postići. U početku procesa “lomljenja” četke možete stisnuti pjenu iz baze u vrh četke.
Pravljenje pjene sa kremom
Prednje rečeno kada je u pitanju pravljenje pjene sa četkom od svinjske čekinje se odnosi na upotrebu sapuna i kropova. Ni kada se koristi krema nije to ništa teže,  međutim, za razliku od sapuna, to nije u potpunosti copy - paste.
Sa sapunom, ne možete imati previše vode, sa kremom itekako možete.  U spoju Svinjske četke i kreme za brijanje, važnije je da počnete sa pravom količinom vode. Najbolji način da se osigura konzistentan rezultat je da u početku bude malo suvo, a zatim da pokvasite vrhove četkice da bi dodali još vode po potrebi.
Postoji nekoliko načina na koje ovo možete da odradite: 1) Koristite posudu i stavite količinu kreme u činiju. U zavisnosti od vrste kreme i veličine četke, dovoljno je otprilike količina veličine badema, mada za neke kreme može i malo više. Uzmite natopljeni četkicu iz čaše, ili ako baš želite na taj način, stavite četku pod mlaz vode i držite dok ne prestane da kaplje, onda odradite jedan dobar šejk. Zatim počnite da pravite pjenu. Ako želite debeo "kajmak", možete ga napraviti za 15 sekundi u posudi, a zatim ga nanijeti direktno na vlažno lice, i nastaviti da radite na licu najmanje 30 sekundi, do jednog minuta, ako želite. Završite sa slikarskim potezom radi ujednačavanja. Ukoliko vam je potrebno više vode, nakon što ste razradili pjenu na licu,e, umočite lagano vrhove (recimo 1/2 "do 3/4" od vrhova) u malo tople vode, i brzo pokrenite preko lica da ravnomerno dodate vlagu, i zatim nastavite preko brade.
Ako volite mekanu pjenu, možete praviti pjenu u posudi 1-2 minuta, dodavanjem vode koliko je potrebno, dok se posuda ne napuni pjenom, a zatim nanesite na lice. Ako želite mokru pjenu, pravite je u posudi po gorenavedenom receptu samo sa više vode.
2) Možete staviti malo kreme u dlan, i potom sa četkom natopljenom na jedan od dva gorenavedena načina, uz jedan veliki “otres” počnite da pravite sapunicu na dlanu. Nastavite ovo tokom nekih 20-30 sekundi; Sapunjavi dlan obrišite na mokro lice, zatim četkom, nanesite pjenu na lice. Ukoliko vam je potrebno više vode, umočite vrhove u malo vrele vode, četkicom pređite preko lica, a zatim brzo i ravnomjerno rasporedite vodu, i nastavite sa pravljenjem sapunice na licu i dovršite slikarskim potezom da sve ujednačite.
3) Umočite mokru četku direktno u posudu sa kremom; okrenite posudu sa kremom i zavrtite četku u kremi, naopako, dok imate lijepo opterećenje na četci. Razlog za to okretanje naopako je da slučajno ne razblažite kremu sa vodom iz četke.
Ako ostanete bez sapuna za završni prolaz ili eventualnu popravku, možete stisnuti i vlakna od čvora sve do vrhova, pomjerajući zarobljeni sapun tamo gde možete da ga koristite.  Ako želite toplu pjenu možete šolju potopiti u toplu vodu da apsorbuje toplotu, i ta toplota može se prenijeti na vašu kremu. Najgori način bi bio četkom direktno u lonac kreme, direktno u lice; ovo će biti hladno. Za najbolju moguću topllu pjenu, naravno, investirajte u skatl.
Zatim četkom direktno na vlažnom licu, napravite pjenu minut ili dva. Ukoliko vam je potrebno više vode, umočite vrhove u malo vrele vode, , a zatim brzo i ravnomerno rasporedite vodu, i nastavite sa pravljenjem sapunice; na kraju ko što reče vegetin kuvar : završite slikarskom potezom da sve ujednačite.
4) istisnite ili nanesite prstom kremu na vlažno lice, kao i korišćenjem stika, i napravite sapunicu mokrom četkicom. Ovo je vrlo jednostavan i vrlo efikasan način da se napravi pjena bilo kojim četkom, međutim, ako imate osjetljivu kožu, to nije dobra ideja sa nekim sapunima koji mogu biti iritantni, na primer, Trumper Violet. Druge kreme takođe mogu izazvati sušenje ovom velikom koncentracijom; moraćete da eksperimentišete sa onim što je najbolji odnos za vas.
Bez obzira na to koji metod koristite, počnite sa suvljom četkom, i dodajte vodu ako je potrebno.  Što više vode koristite "ulupaćete" više vazduha u pjenu i stvorićete više pjene. Ova pjena može da izgleda impresivno, ali ona nije dobra za brijanje.
Četka od dlake jazavca, zahvaljujući svojim finijim dlakama, može da unese više vazduha u pjenu nego što je to slučaj sa svinjskim čekinjama, i može napraviti da sapunica impresivnije izgleda.  Ako imate previše vlažnu pjenu, možete dodati još kreme za kompenzaciju.
Eto nadam se da će ovo pomoći.
U svakom slučaju što reče Lane Gutović : ne škodi, a čim ne škodi znači da koristi
« Last Edit: August 06, 2018, 03:11:10 PM by Duskos »
 
The following users thanked this post: Ki30, Neša, Shavenovich, stevokv92, Babadzonka

Offline Babadzonka

  • Veliki Majstor brijanja
  • *****
  • Location: Vranje
  • Posts: 232
  • Thanked: 112 times
Pa fenomenalno  :smiley:
"Чим сам купио, одмах сам мало накапао на руку, и кришом на улици мирисао затим кад год никог није било у близини (обазриво, јер знам да то није нормално понашање)."  -  nuur o Malizia AS-u :D
 

Offline Shavenovich

  • Doktor za brijanje
  • ******
  • Location: Podgorica
  • Posts: 406
  • Thanked: 154 times
  • shave is meditation,not iritation
    • Email
Duskoooo o Duskoooo,sto radis covjece pa ja te ne mogu ishvalit toliko koliko ti mozes postova napravit 👍🏻👍🏻👍🏻
 

Offline Neša

  • Doktor za brijanje
  • ******
  • Location: Novi Beograd
  • Posts: 756
  • Thanked: 315 times
Hvala na ovom korisnom i zanimljivom tekstu, a odlično je i što je tema istaknuta.
Volim kada brijanje predstavlja uživanje.
 

Offline Duskos

  • Doktor za brijanje
  • ******
  • Location: Niksic
  • Posts: 388
  • Thanked: 351 times
BRIGA O ČETCI

Na kraju pošto ćete o svinjama naći možda i najmanje po raynim foruima a od toga što nađete pola slobodno odma bacite niz  mutnu Maricu, da kažem koju i o brizi, jer ako je dostupna i (nekome ) možda manje atraktivna, četka od svinjske dlake ipak zaslužuje da se o njoj adekvatno brine i naravno da se poštuje i ona  rad mjastora koji su je stvorili. Dakle:

Dobar vepar neće trajati dugo koliko i dobar jazavac, (naravo ukoliko se o obojici adekvatno brinete, u protivnom uzmite paaaaa ….  metlu?) 
Postoje tri razloga za to:
Prvo, četke od svinje su predmet kvantiteta, dok su četke od jazavca (pričamo o ČETKAMA NE "ČETKAMA" ) predmet kvaliteta. Svinja je proizvod za mase, i kao takav se proizvodi masovno. Jazavac je za (ajde da budem politički korektan)  probirljiviju klijentelu  i napravljen je  na mnogo delikatniji način. Naravno i njihove cijene slijede ovu distinkciju.
Drugo, Svinjska čekinja je deblja i manje fleksibilna, tako da puca nakon nekog vremena. Nakon nekoliko godina upotrebe, ono za šta vi mislite da je "linjane" je vjerovatnije lomljenje na području oko vrha čvora, zbog savijanja.
Treće, budući da čekinja upija vodu, dakle širi se kada je mokra, čvor se u skladu sa time skuplja i širi tokom dana (širi tokom kvašenja, skuplja kako se suši) , i samim tim usled dejstva ovog procesa daleko je skloniji pucanju nego čvor jazavca. Još jedna potrvda zašto ne valja skroz potapati čvor, zašto ne treba četku natapati predugo , i zašto voda ne treba da je prevruća.
Takođe, pošto je čekinja deblja, rupe u lijepku koji drži čvor su veće, prema tome čvor ima manje lijepka u sebi, i stoga je podložniji razbijanju nego čvor jazavca.
Omega stavlja svoj čvor u plastičnu 'ćašicu' da bi se ovo spriječilo, ali većina ne (Kent, Vulfik, i sve jeftinije četke, a mislim da ni Semogue ne koristi plastični kontejner.).
Uprkos svemu možete očekivati da Vam svinja potraje možda čak i 10-tak godina. ali, na kraju, ona neće istrajati ako jazavac.
Što se tiče brige o četci, nakon početnog čišćenja, možete da koristite četku od svinjske dlake kao bilo koju drugu.
Svinja ne pretenduje da se zalijepi i zahtijeva čišćenje skoro onoliko često koliko i jazavac, međutim, ako želite, možete je očistiti, s vremena na vrijeme I onako rutinski,  ali, pošto će čekinje apsorbovati vodu, pazite šta koristite, i koliko dugo ga koristite.
O čiščenju sam pisao post na ovom forumu, http://savrsenobrijanje.com/forum/index.php?topic=1324.msg24922#msg24922
 imate i Meta deliju, tako da mislim da bi pisanje istog ovdje bilo bespotrebno ponavljanje.
Budući da četke od svinjske dlake upijaju vodu, a jazavac ne, veoma je važno da ne dozvolite da četka duže stoji sa čvorom punim pjene. Sapun će se apsorbovati u čekinjama, a kasnije, kada se četkica osuši nakon ispiranja one će postai krute i nefleksibilne;
Takođe, posle duže upotrebe, ako nemate običaj da je dobro isperete posle upotrebe, četka od vepra će na kraju postati suva i kruta. Važno je da je potopiti ovu četku prije upotrebe, a zatim dobro isperite i pustite da se osuši, potapanje prije svake upotrebe za najmanje mesec dana je pod obavezno u nastojanju da pokušate da popravite štetu. Ako koristite četku u ovom stanju, imaćete veoma dobre šanse da slomite čekinje, a možda čak i izazovete pucanje čvora.
Pročitao sam sve te stvari  po raznim forumima  mnogo puta pa Vam na njih ukazujem na kraju
Dakle NEMOJTE NIPOŠTO OVO RADITI: 
• Ne udaraj četku po vrhovima čekinja čekićem da omekšaju
 • Nemojte koristiti šmirgl papir na svojoj četci od svinjske dlake iz istog razloga
• Ne potapjte četku u Barbicide
• Ne pravite pjenu svojom četkom na cigli ili cementu
• Ne "kuvajte" svoju četku
Eto toliko u poglavlju dok probam lava Svinja je zakon
« Last Edit: June 07, 2019, 07:45:43 AM by Duskos »
 
The following users thanked this post: adams, Neša, Limoozina, Shavenovich, stevokv92, Babadzonka

Offline Shavenovich

  • Doktor za brijanje
  • ******
  • Location: Podgorica
  • Posts: 406
  • Thanked: 154 times
  • shave is meditation,not iritation
    • Email

BRIGA O ČETCI

Na kraju pošto ćete o svinjama naći možda i najmanje po raynim foruima a od toga što nađete pola slobodno odma bacite niz  mutnu Maricu, da kažem koju i o brizi, jer ako je dostupna i (nekome ) možda manje atraktivna, četka od svinjske dlake ipak zaslužuje da se o njoj adekvatno brine i naravno da se poštuje i ona  rad mjastora koji su je stvorili. Dakle:

Dobar vepar neće trajati dugo koliko i dobar jazavac, (naravo ukoliko se o obojici adekvatno brinete, u protivnom uzmite paaaaa ….  metlu?) 
Postoje tri razloga za to:
Prvo, četke od svinje su predmet kvantiteta, dok su četke od jazavca (pričamo o ČETKAMA NE "ČETKAMA" ) predmet kvaliteta. Svinja je proizvod za mase, i kao takav se proizvodi masovno. Jazavac je za (ajde da budem politički korektan)  probirljiviju klijentelu  i napravljen je  na mnogo delikatniji način. Naravno i njihove cijene slijede ovu distinkciju.
Drugo, Svinjska čekinja je deblja i manje fleksibilna, tako da puca nakon nekog vremena. Nakon nekoliko godina upotrebe, ono za šta vi mislite da je "linjane" je vjerovatnije lomljenje na području oko vrha čvora, zbog savijanja.
Treće, budući da čekinja upija vodu, dakle širi se kada je mokra, čvor se u skladu sa time skuplja i širi tokom dana (širi tokom kvašenja, skuplja kako se suši) , i samim tim usled dejstva ovog procesa daleko je skloniji pucanju nego čvor jazavca. Još jedna potrvda zašto ne valja skroz potapati čvor, zašto ne treba četku natapati predugo , i zašto voda ne treba da je prevruća.
Takođe, pošto je čekinja deblja, rupe u lijepku koji drži čvor su veće, prema tome čvor ima manje lijepka u sebi, i stoga je podložniji razbijanju nego čvor jazavca.
Omega stavlja svoj čvor u plastičnu 'ćašicu' da bi se ovo spriječilo, ali većina ne (Kent, Vulfik, i sve jeftinije četke, a mislim da ni Semogue ne koristi plastični kontejner.).
Uprkos svemu možete očekivati da Vam svinja potraje možda čak i 10-tak godina. ali, na kraju, ona neće istrajati ako jazavac.
Što se tiče brige o četci, nakon početnog čišćenja, možete da koristite četku od svinjske dlake kao bilo koju drugu.
Svinja ne pretenduje da se zalijepi i zahtijeva čišćenje skoro onoliko često koliko i jazavac, međutim, ako želite, možete je očistiti, s vremena na vrijeme I onako rutinski,  ali, pošto će čekinje apsorbovati vodu, pazite šta koristite, i koliko dugo ga koristite.
O čiščenju sam pisao post na ovom forumu, http://savrsenobrijanje.com/forum/index.php?topic=1324.msg24922#msg24922
 imate i Meta deliju, tako da mislim da bi pisanje istog ovdje bilo bespotrebno ponavljanje.
Budući da četke od svinjske dlake upijaju vodu, a jazavac ne, veoma je važno da ne dozvolite da četka duže stoji sa čvorom punim pjene. Sapun će se apsorbovati u čekinjama, a kasnije, kada se četkica osuši nakon ispiranja one će postai krute i nefleksibilne;
Takođe, posle duže upotrebe, ako nemate običaj da je dobro isperete posle upotrebe, četka od vepra će na kraju postati suva i kruta. Važno je da je potopiti ovu četku prije upotrebe, a zatim dobro isperite i pustite da se osuši, potapanje prije svake upotrebe za najmanje mesec dana je pod obavezno u nastojanju da pokušate da popravite štetu. Ako koristite četku u ovom stanju, imaćete veoma dobre šanse da slomite čekinje, a možda čak i izazovete pucanje čvora.
Pročitao sam sve te stvari  po raznim forumima  mnogo puta pa Vam na njih ukazujem na kraju
Dakle NEMOJTE NIPOŠTO OVO RADITI: 
• Ne udaraj četku po vrhovima čekinja čekićem da omekšaju
 • Nemojte koristiti šmirgl papir na svojoj četci od svinjske dlake iz istog razloga
• Ne potapjte četku u Barbicide
• Ne pravite pjenu svojom četkom na cigli ili cementu
• Ne "kuvajte" svoju četku
Eto toliko u poglavlju dok probam lava Svinja je zakon
Nemoguce eto jutros sam se zapitao kad Dule izbaca novu sotd.Hvala sto si nam odrzao dozivotne lekcije,ja cu odmah da priznam da 80% ovoga nisam znao a prestavljam se ko neki wet shaver c c c c  :-[
 

Offline bojanjurcic72

  • Veliki Majstor brijanja
  • *****
  • Posts: 181
  • Thanked: 34 times
    • Email
Moj prijatelj Duško je genije!


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Offline Dača011

  • Veliki Majstor brijanja
  • *****
  • Location: Beograd
  • Posts: 281
  • Thanked: 9 times
  • Straight razor & OC rules
    • Email
Hvala, za ovako dobar tekst !
No fear no mercy !
 

 

Najnovije:

Users Online
Users: 4
Guests: 27
Total: 31