Poll

Preferiram četku od:

sintetičkog vlakna
7 (43.8%)
svinjske čekinje
2 (12.5%)
konjske dlake
0 (0%)
jazavičje dlake
3 (18.8%)
uživam u različitosti
4 (25%)

Total Members Voted: 16

Author Topic: Četka za brijanje sve na jednom mjestu (poglavlja I-X)  (Read 36023 times)

Offline Duskos

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Location: Niksic
 • Posts: 385
 • Thanked: 350 times
Hej druzeeeee živ siii :laugh: hvala puno,
 

Offline Babadzonka

 • Veliki Majstor brijanja
 • *****
 • Location: Vranje
 • Posts: 232
 • Thanked: 112 times
Ovo treba u bukvar da ide  :D
"Чим сам купио, одмах сам мало накапао на руку, и кришом на улици мирисао затим кад год никог није било у близини (обазриво, јер знам да то није нормално понашање)."  -  nuur o Malizia AS-u :D
 

Offline Knackboy2000

 • Iskusni brijač
 • ***
 • Location: Podgorica
 • Posts: 46
 • Thanked: 24 times
  • Email
Svaka cast,ovo de zove BRIO ARHIVA !!! I TO SA SVETIM RELIKVIJAGOOOOO

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

 

Offline Duskos

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Location: Niksic
 • Posts: 385
 • Thanked: 350 times
Generacije su zasnovane na klasi sintetičkih vlakana ili grupisane po skupu parametara koji određuju kakav osjećaj četka daje na koži kada je suva, a kakav opet kada je mokra. Dakle, sva vlakna koja su u jednoj generaciji nijesu istog hemijskog sastava ili identične veličine i prečnika već se ove osobine razlikuju između vlakana koje su različiti proizvođači tog vremena koristili za svoje četke.
Svi proizvođači četkica za brijanje kupovali su vlakna od velikih kompanija koje su isporučivale vlakna za kozmetičku industriju tokom više od tri decenije. Proizvodnja vlakana je posao koji zahtijeva velike hemijske proizvodne objekte koje male kompanije za proizvodnju četkica za brijanje ne bi imale sposobnost da razviju i upravljaju njima zbog ekonomije obima i tehničkih pitanja.
Generacija 1: 1940 - 1990
Prva generacija vlakana je razvijena tokom 1930-tih a preuzeta je kasnih 1940-tih. Vlakna prve generacije su su jednostavna  jednonitna najlonska vlakna koja su korišćena kao najlon za pecanje, a potom  u četkicama za zube i na kraju u četkama za brijanje. Suštinski, ova vlakna su korišćena više od 50 godina. Generalno boja je bijela, osećaj na suvoj koži vrlo krut, dok su prema mokroj koži ova vlakna gruba i bodljikava. Imao sam priliku da probam ova vlakna i slažem se sa konstatacijom da su bliža žičanoj nego brijaćoj četci. Dakle obilježje  generacije 1 su veoma čvrsta, bockava vlakna, daleko oštrija od jednostavnog scritch, ali na samoj granici ili čak nekim korisnicima potpuno sklona grebanju. Nanošenje pjene sa njima daje osjećaj kao da u tu svrhu koristite ribarsku mrežu. Ona su i dalje dostupna u jeftinim putničkim četkama za jednokratnu upotrebu i Omega White Syntex. Ovo ne bih preporučio nikome sem ako mu  lice treba jako dobro ribanje.
Par četaka prve generacije

Ever-REady 300N

Fuler nylon shaving brush

Rubberset 200N

Omega white synthecs
 Generacija2: 2000-2005
Ove četkice koriste benefite naprednih sintetičkih vlakana razvijenih za makeup četkice (jedna korist konačno i od ženske kozmetike). Iako su bile daaaleko mekše od prve generacije četki, one i dalje zaostaju u performansama. Ova vlakna nisu bila samo okrugla monofilamentna vlakna, već imaju neke najosnovnije obrasce i kanale isječene na mikro nivou čime je pokušano da se omogući zadravanje vode u vlaknima. Vlakna su i dalje prilično kruta kada se trljaju preko suve kože i ponašaju se otprilike kao da ste ukrstili četku od svinjske i četku od konjske dlake. Jedna od glavnih nedostataka četke "druge" generacije jeste da su sklone da forimraju rupu u sredini četke a što baš nije poželjna osobina. Rane verzije Men-ü, The Bodi Shop i Parker sintetika koriste ovu vrstu vlakana. Ova poboljšana i upotrebljivija vlakna pomogla su da počne potraga za boljim verzijama sintetike. Još uvijek postoje četke ove generacije i oni koji ih koriste.

Četke druge generacije Men-ü i The Bodi Shop
Generacija 3: 2005 - 2010
Sintetičke četke lansirane od sredine 2000. godine  do 2010. godine izgrađene su na unapređenju osobina svojih prethodnika. Nekako mi je nedvosmisleno da ih podijelim na dvije podgrupe.
Treća generacija
izašla 2000-tih Treća generacija i dalje koristi najlon vlakna koja se koriste u kozmetičkim četkama, međutim, vlakna su tanja, sa podijeljenim (flagged)  ili suženim  (tapered) vrhovima da bi pružila mekši osjećaj, a neka su i obojena da bi pružila prirodniji izgled.  Ovaj put je uzeta daleko viša klasa sintetičkih vlakana razvijenih za potrebe kozmetičke industrije. Razlika ovih vlakana je da su veoma elastična i mekih vrhova bez obzira da li su mokra ili suva. Treća generacija vlakana je donijala konačno osjećaj da kada su mokra kožu dodiruje dlaka. Budući da vlakna imaju tendenciju da budu tanja, više niti može biti upakovano u čvor praveći tako gušću četku, jake kičme i mekih vrhova.
Ova vlakna imaju visok nivo definicije vrha, koji se može lako osjetiti kada se osuše. Takođe imaju poboljšano kanalisanje i  strukturu na mikro nivou koji dozvoljavaju bolje zadržavanje vode, ali ni približno nivou apsorbcije prirodne dlake. Dakle obilježje 3 generacije vlakana je vlakno koje oponaša prirodnu dlaku mnogo više od prethodnika, u smislu sprovodljivosti, bolje kontrole aplikacije vode, visok nivo definicije vrha, mekani vrhovi koji koji se mogu lako osjetiti i kada su mokri i kada su suvi.
Performanse četki  koje koriste ovu verziju vlakana dramatično su se popravile. The Jack Black, Three Band TGN, Omega Synthetic (ne bijeli najlon) Kent Silvertex, i niz drugih proizvođača koriste ovu klasu vlakana da stvore četke bolih performansi.

Wolfwhiskers sa čvorom 3 generacije

Jack black

KEnt Sylvertex
Polu korak od treće generacije (Generacija 3.5) izašao je kada Muhle izbacio treću generacju vlakana i počeo da kovrdža i prilagođava dužinu vlakana da bi stvorio četku koja  izgleda i ponaša se više kao prirodna dlaka. Ova vlakna su poznata kao verzija 1 Silvertip Fiber iliti V1 STF. Te četke su mnogo bolji performeri od četaka treće generacije, a pojavile su se negdje 2010 god.   Generacija 3 i 3.5 vlakana zaista je izborila sintetičkim četkama da postanu popularne i prihvaćene u vetšejving zajednici.  Dakle glavnja odlika ove generacije su “kovrdžava” ili krimpovana vlakna
Kovrdžavost (engl. Crimp) je jedna od najvažnijih karakteristika prirodnih i vještačkih vlakana. U tekstilnim vlaknima se definiše kao talasanje ili sukcesija talasa ili pregiba u lancu, indukovana prirodno tokom rasta vlakana, mehanički ili hemijski. Kovrdžanje u vlaknima se tako smatra stepenom odstupanja od linearnosti vlakna koje nije pravo. Ovaj postupak daje vještačkim vlaknima  strukturu više nalik prirodnim vlaknima,
Oko 95% vlasi Sterling četkica podrvgava se kovrdžanju (engleski Crimping). Iako nije preuveličano kao kod Muhle (3.5 generacija) četaka, primjetno je. Mnoga vlakna 3 generacije pokazuju kovrdžanje, ali u slučaju Muhle je to urađeno namjerno da se proizvede puniji efekat. Oni su pokušavali da postignu da se četkica ponaša više nalik “rascvjetavanju “ (blooming – pogleda poglavlje rečnik) čvora od dlake jazavca upotrebom ovog pretjeranog metoda. Dakle, to je razlog zašto ona potpadaju pod Gen 3.5. Sada, ako bi proizvođač u Gen 4 želio da pokuša ovaj metod bilo bi zanimljivo da se stvori generacija 4.5 tipa vlakana, ali to bi troškove razvoja i proizvodnje pa samim tim i nabavke vlakna i mislim da osjetljivost na profite porizvođača četaka sprečava dalje eksperimantisanje u tom pravcu Znam mnoge ljude koji još uvijek zahtijevaju od  Mühle da  ponovo izbaci STF v1 sa general 3.5 teško uvijenim vlaknima, i da ta vlakna vole više od Generacije 4 STF v2. Mühle je međutim, nastavio sa Gen 4.

Mühle V1 silvertip fibre
Genercija 4: 2010 i Nadalje
Nastavljajući dalje razvoj putem koji je utrla treća generacija  vlaknima IV generacije je poboljšano kanalisanje i struktura u mikro nivou koji dozvoljavaju više vode koja će se održati i poboljšanu aplikaciju pjene. Kao 3 generacija vlakana, ova vlakna su veoma elastična i mekanih vrhova i kada su mokra i kada se osuše , ono što ih odvaja od prethodne generacije vlakana, koju odlikuje veoma visoka definicija vrha, je to da vlakna 4 generacije imaju tendenciju da budu više zatupljena na vrhu dajući  više "somota" u osjećaju. Ovaj  osjećaj mekoće može se detektovati i sa suvom i vlažnom četkom i pruža feeling gotovo kao somotsko ćebe, za razliku od tačkasto definisanih vrhova generacije 3. Ove sintetički četke (Muhle Silvertip Fiber, Frank Shaving  Pur Tech, Tuxedo, Plisson,itd, itd  ) se smatra da koriste state-of-the-art vlakna i njihov učinak je vrlo blizu četkama od prirodne dlake.

ČEtke 4 generacije GC, Plisson,Muhle, Edwin Jagge 
par napomena:
Postoje neke četke koje nisu pomenute jer bi zauzelo previse protora i neke koje se prosto teže klasifikuju, budući da svuda postoje izuzeci.  BEAUTY STROKES NYC H.I.S. 28 mm četkica je bila prva četka koja pripada IV generaciji vlakana (2008/2009). Radilo se  o konvertovanoj kabuki četci (kozmetička četka pitajte žene  >:() koja je koristila kozmetička vlakna najviše klase. Međutim njihovu liniju četaka 3D retro kod koje je vlaknima 4 generacije eliminisan vrh karakterističan za tu generaciju nisam nigdje mogao uvrstiti. Ova vlakna nemaju “somotske vrhove”  i po “filingu” su ekvivalentna vlaknima 2 generacije. Evo i njihove reklame za ovu četku: “3D četka za brijanje ima sposobnost da nanosi "tačkanjem" zbog jedinstvenog dizajna. Ova četkica ima superiornu piling sposobnost, povećanu proizvodnju pjene i veću površinu od tradicionalnih četki. Unikatan (proprietary) sintetički materijal koji je anti mikrobski i bez zlostavljanja životinja”.

prikaz generacija sintetičkih četki
 Novija generacija ne znači obavezno i bolju četku. Klasifikacija po generacijama uzima u obzir samo koja klasa vlakana je korišćena za određene četke. To je jedna komponenta, ali samo jedna komponenta, koja definiše upotrebnu vrijednost četke. Već sam pisao o tome.
Loft - loft (vidi dio rečnik) igra veoma važnu ulogu u skod sintetičkih četaka jer su vlakna deblja i jača od prirodnih dlaka. Sintetika obično traži viši loft kako bi se jačim vlaknima omogućila fleksibilnst i savitljivost  koje omogućavaju dobar splay. Da bi loft jedne sintetičke četke bio ekvivalentan jazavcu, on zahtijeva  povećanje dužine. Dobro pravilo (Ali na to utiče prečnik vlakna o čemu ću malko dalje) je od 4-6% više za četke sa manjim i srednjim čvorom  do 7-10% za veoma velike veličine čvora da bi iali čvor pogodan i za pravljenje pjene na licu i u posudi. Primer ako je mjerilo 20 mm Čvor od Jazavca sa 50 mm loftom, onda bi pandan trebalo da ima oko 52 mm, da obezbedi dodatnu krivinu i savitjivost čime bi učinio četku efikasnijom i sličnijom prirodnoj po većini  performansi. U poređenju sa 26 mm, Jazavac čvorom sa 50 mm loftom, sintetički bi trebalo da ima oko 54 - 56 mm da bi parirao jazavcu po performansama. Ponovljam ovdje cilj nije četka sa naglašeno kratkim loftom podešena za face lathering, ili  izrazito dugog lofta podešenog za posudu i slikarske poteze, već čvora koji bi bio unverzalno dobar performer.
Debljina Vlakna  iliti Dijametar- Iako sintetika imaju tendenciju da budu deblja od prirodnih dlačica neki proizvođači su odlučili da izaberu tanja vlakna koja mogu da omoguće kraći loft zbog dodatne fleksibilnosti koju vrlo tanka vlakna mogu da donesu. Ako su vlakna dovoljno tanka, ali ipak dovoljno jaka, u loftu možeda se prilično podudara sa prirodnim. To bi omogućilo da proizvođač treba manje korekcije u mjerenju kao što je ranije rečenu.
Primjer tankog vlakna je vlakno 3 generacije u Plisson sintetičkim četkama. Mnogi korisnici zapravo vole ovu četku jer tanja vlakna dozvoljavaju više flaksibilnosti i veću podudarnost sa ponašanjem prirodne dlake. Nedostatak tanjih vlakana je da je četka može postati flopi, a takođe i da se neće baš dopasti onima koji žele veću kičmu. Dakle, debljina vlakna je još jedan kompromis koji je dostupan proizvođaču u procesu izrade četki.

Setup čvora - Ovo važi i za prirodnu dlaku i sintetiku.  Veličina, gustina čvora, dubina postavljanja i te kako utiču na to ako će četka da “radi”.
•   Veličina čvor može da pojača ili umanji kako vlakna reaguju sa kožom i u pjeni. Ako se sintetička četkica reklamira kao gušća od uobičajenih, trebalo bi da postoji neki dodatni “backbone” osjećaj (možda i ne mnogo, ali razlika treba da bude primjetna) zbog dodatnih vlakana. Ovo može zahtijevati malo veći pritisak na četku da se čvor raširi.
•   Gušći čvor je pun vlakana i čak i kada se radi o čvorovima manje veličine, pravi veliku razliku u tome kako četka "radi". Neki korisnici preferiraju čvorove koji su manje gusti zbog veće fleksibilnosti, dok drugi opet vole gušće čvorove zbog jače kičme.
•   Visina postavljanja čvora. Koliko visoko čvor je postavljen u dršci  trebalo bi da dodatno doprinese količini backbone. Visočije postavljen čvor može mu dati više "floppier" osećaj, obrnuto, čvor postavljen niže u kanalu trebalo bi da ima više kičme.
•   Poslednja stvar koja može da utiče na performanse sintetičkog čvora je prečnik rupe u dršci za čvor. 24mm čvor u 24-25mm rupi neće imati dovoljno prostora da se raširi, tako da čvor može biti zbijeniji, što dovodi do više kičme. 24mm čvor u 25-26mm rupi može imati više prostora za širenje.
Glue Bump (čvoruga od ljepila) ispod nivoa drške ili preko nivoa drške - Ovo može da napravi razliku u tome koliko se četkica rascvjetava ili ostaje čvrsto “stisnuta”. Budući da Sintetička vlakna ne mogu da upiju vodu, i "rasvjetaju" se (bloom-vidi rečnik), kao prirodno vlakno, Glue Bump ako se pravilno koristi i oblikuje oponaša"otvaranje" do koga bi došlo kod “prirodnog čvora” koji je “rascvjetao” stvarajući "raštrkaniji"  i rašireniji čvor. Ako se koristi nepravilno jednostavno skraćuje efektivni loft četke i ništa više. Ako se Glue Bump drži ispod otvora drške (ne prelazeći je), onda će onda će se četkica djelovati kao čvršće spakovana cjelina i ispoljavaće više backbone-a. Svaki metod može raditi na stvaranju izuzetne četke ili opet promašenog projekta u zavisnosti od vještine majstora.
Oblik i tehnika izrade - To jednostavno znači da čvorovi mogu imati sledeće oblike: Bulb, Hybrid (Bulb/Fan), Fan, Flat Top (pisao o tome u ranijim poglavljima). Kao i kod prirodne dlake, oblik će izazvati različite interakcije sa kožom korisnika. Preferencija oblika je vrlo subjektivna korisniku i čini razliku u tome kakav osjećaj mu vlakna pružaju. Tehnika proizvodnje ima veze sa načinom izgradnje čvora: da li je rađen ručno  ili mašinski. Hand made čvorovi obezbjeđuju veću primjenu vještine i izrade dok mašinski napravljeni čvorovi obezbjedjuju jednoobraznost i obično niže troškove za proizvodnju i možda nižu cijenu potrošaču (prednosti jednih i drugih dao sm u jedno od ranijih poglavlja). Opet još jedan skup kompromisa koji je dostupan proizvođaču u procesu pravljenja četki.
Oblik veličina i materijal drške - drška i materijal od koga ja izrađena, koliko duboko čvor "sjedi", i ergonomija (centar gravitacije, težine, veličina, oblik) mogu da igraju dodatne uloge u tome koliko dobro četkica "leži" krajnjem korisniku. Svi ovi predmeti mogu imati veliki uticaj na uspjeh četke, bez obzira na vrstu vlakana koja koristi. Dakle, dobra četkica sa čvorom od vlakana 3 generacije može velikom broju korisnika nadmašiti ne tako dobro napravljenu četku, u kojoj su iskoršćena vlakna 4 generacije.
Takođe  proizvođači sa dužim stažom,  koji su proizveli više četaka će imati prednost u eksperimentisanju sa svim gorepomenutim faktorima.Sve ovo doprinosi daljem poboljšanju kvalieta i raznolikosti sintetičkih četkica.
 
The following users thanked this post: Limoozina, Babadzonka

 

Najnovije: