Author Topic: Gilletteovi Veliki momci - Prvo poglavlje - GILLETTE BIG FELLOW OLD TYPE  (Read 1378 times)

Offline Duskos

 • Veliki Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Niksic
 • Posts: 204
 • Thanked: 214 times
Postoje proizvodi koji su puno više od nastojanja da se na nečemu ostvari profit. Oni su “statement”, izjava kroz formu produkta jedinstvenog karaktera, koji od alatke sa konkretnom namjenom prelazi na polje možemo slobodno reći primijenjene  umjetnosti. Ovakav proizvod je dokaz kojim proizvođač dokazuje da je sposoban da drugima može da postavi granicu. Plastičan je primjer unikatnih Janc revolvera. Kada je legendarni Geri Mikulek probao jedan od njih pitali su ga jel praktičan? Geri je američki nacionalista pogotovo kadje oružje u pitanju  medjutim ovaj put je odbrusio novinaru: “druže ovaj švaba je napravio revolver od   10000€, on nije pravio “praktičan” revolver, on je pravio “najbolji” revolver.”
Gillette Big Fellow predstavlja takav proizvod među brijačima. Simbol jedinstvenog trenutka u istoriji, i Gillette-a kao jednog od kapitalnih  primjera oportunog trgovca odlučnog da to iskoristi. Prvi od brijača kojma će Gillete postavljati granice epoha i stilova u brijačkoj Istoriji.
Nastao je 1919. Prvi svetski rat je završen i vojnici se vraćaju kući na ekonomiju koja je rasplamsala sa proizvodnjom, ali joj je očajnički trebala radna snaga. Žrtve iz Prvog svetskog rata stvorile su potražnju na tržištu rada, a pozicije " plave kragne"  su bile top plaćene. Ovo je stvorilo rastuću srednju klasu i na kraju ti radnici bili su u mogućnosti da imaju zagarantovanu zaradu.
I tu je nastalo polje za razvoj Big Felowa. Gillette je stvorio priču : “svako zaslužuje brijač po svojoj mjeri”. Tako je Gillette imao Singl ring za muškarce, milady decollete namijenjen damama i na kraju je morao, u krajnjoj tački koncepta da se rodi i on- brijač za one koji nisu prosječni i traže brijač drugačiji od prosječnog.


Marketing Big fellow'a je jasan, pravi muškarci trebaju pravi brijač.

Ovo je najveći, najteži, lišen suvišnih detalja set koji je Gilet ikada proizveo i još uvijek je u velikoj potražnji medju kolekcionarima!
img]http://savrsenobrijanje.com/forum/gallery/607_24_10_18_9_25_53.jpeg[/img]
Big fellow je kao standardni brijač, bio luksuz. Radjen je u Srebnom i zlatnom finišu i cjenovno je govorio da se radi o premium proizvodu. 5$ (74.69$ u današnjem novcu) za “srebrni” i 10$ ($149.41 $ danas) za “zlatni”  old type bilo je znatna suma. Čak i cijena New improved koja je bila nešto niža, 5$ (74.69$ u današnjem novcu) za “srebrni” i 6$ (89.62$ danas) za “zlatni”, daleko je više nego što se to nama čini kada danas gledamo ove brojke.
Ovaj markantni gospodin rodonačelnik je jedne od najinteresantnijih porodica Gillette-ovih, a i DE brijača uopšte.
Big Fellow/ Big boy porodicu čine sledeži brijači
Big fellow old type (zlatni i srebrni finiš 1919-1921)
Big fellow new improved (zlatni i srebrni finiš1922-1929)
Big Fellow Chromium #20  (Hrom finiš 1930)
Big Boy Deluxe (Hrom i zlatni finiš 1930)
Big Boy Hybrid (Hrom i zlatni finiš 1930)
Pa krenimo redom
 
Big Fellow Old Type
Kada se sretnete sa Big Fellow old type brijačem prvo što vam upadne u oči je tako karakterstična drvena Kutija. Tu nema ukrasa, nema hroma, nema sjaja. Najsličnija im je kutijama u kojima su držani pištolji  ili mačevi za dvobojeili stari mjerni instrumenti. Jednostavna,  pomalo mistično mračna, bez ičeg suvišnog i kad otvoriš shvatiš da je zapravo  jedini ukras sadržina: hladan, decentan, aristokratski oholi sjaj brijača koji bukvalno hipnotiše.

Sama kutija ima više nego interesantnu priču. Autor ideje,a zatim i dizajna same kutije je Ralf Tompson, (Ralph E. Thompson) Narečeni je svoj dizajn uredno i patentirao, (US Design Patent No. 56392, 5 Oct 1920 files 13 Nov 1919, ).
Za materijal je izabran gumwood (porodica hrasta),a jedini ukras je logo Gillette-a. Ako je g-din Tompson želio stvoriti nešto instant prepoznatljivo, po meni, zadao je domaći svima nakon sebe.
E onda je život riješio da kao obično udari kontru. Željeznica je stupila u štrajk. Rokovi su bili tu,a kutije van domašaja. Šta raditi? Neko u kompaniji Gilette pribjegava ingenioznom taktičkom manevru: kutije se pakuju kao hrana namijenjena radnicima u fabrici, a na ambalaži je otisnut ekstremno kratak rok trajanja i kutije dobijaju status „kvarljivo“ i prolaze štrajk kao prioritetna roba.
Legenda je mogla da se rodi.
Otvaram kutiju i gledam sadržaj. Efekat opisuje samo  jedna riječ: strahopoštovanje.

Težak 82 grama i dug 9.85 cm pravi je džambo džet medju klasičnim brijačima. Veliki, mačo, reklamiran je kao veliki brijač za velike momke, za one koji muški zaradjuju i cijene samo “muške” stvari.
Moj primjerak je u bukvalno perfektnom stanju sa srebrnim finišem. Toliko me impresionirao da ga bukvalno prva dva dana nisam iz ruku ispuštao. Remek djelo dizajna i zanatske izvedbe tog dizajna.
Osjećaj težine, duboki knurling, osjećaj okretanja ključa i njegovo izvlačenje koje traje “vječnost”. Riječi su nemoćne da to opišu. Poređenje. Pa ko je ikad urukeuzeo mauzer K98 ili automat Thompson zna taj  osjećaj.

Kako brije? To je opet priča za sebe, i nije to laka priča za ispričati. Zašto?
Old type brijače uopšte bije glas da supretjerano agresivni, da su bukvalno britva na dršci,da se ugao teško nalazi. Big fellow old type takođe, bukvalno: “to je kolekcionarski brijač za policu i nije za brijanje” E pa ja pod punom odgovornošću tvrdim: srazmjerno često koristim svoj Big fellow i uživam sa njim. U čemu je tajna?
Tu se slika mora staviti u odgovarajući ram. Old type je pravljen za drugačiji tip žileta.

Old type/new type nozica
Stariji tip žileta je deblji i manje učinkovit od modernih. Ovo su uporedne slike žileta Od type i New type.


Big Fellow old type je prilagođen tupljem, debljem nožiću. Samim tim, čim u brijač old type ubacite novi nožić on se pretvara u “zvijer”. Šalu na stranu sa tanjim nožićem gap se drastično poveća i brijač zaista postaje drastično agresivniji. Ali, zato kad se tu nađe ugao dobijate tako temeljno i brzo brijanje da je to teško opisivo. DA mora mnogo da se pazi na ugao. DA nema govora o bilo kakvom pritisku, DA mora da se bude koncentrisan pogotovo u početku. ALI, kad se “razgazi” e onda je to ljubav za cio život.
Sav je vic da se koristi “riding the cap” . To je tehnika kod koje se vrh pokrovne ploče svo vrijeme oslanja na lice.
Tadaje drska pod maltene pracimuglom u odnosu na lice. Jeste malo čudan osjećaj aliiiiiiiiiiii. Brate 1 prelaz niz i još jedan poprijeko. I ćao.
Brzo, temeljno, brutalno.
Kod izbrijavanja (kome to sa ovim brijačem bude potrebno) preporučujem tzv ”glide” tehniku. Ne ići okomito već poprijeko u odnosu na dlaku i efekat je brutalno dobro brijanje.
Na kraju suma:
Za kog je Big Fellow?
Big Fellow je dosta rijedak brijač. Ne toliko i zbog količine u kojoj je napravljen (mada ni ona nije velika) već zbog činjenice da je sve teže naći brijač bez oštećenja. Jde zdravo zubalo nije toliki problem ali drška uopšte bez  pukotina, pa još brijač sa dobrom originalnom oplatom : eeeeeeee.
Odma zaključujete: cijena ide ka gornjem domu. Nije ona toliko velika ali ipak za naše uslove oko 140€  nije da je malo. Ova cijena je sada čak i veća kako ih je sada još manje u dobrom ili odličnom stanju.
Šta dobijate zauzvrat: Top napravljen brijač, koji sjajno brije (kad se savlada), koji neviđeno izgleda i izrađen je BRUTALNO, rijedak je i njegov vlasnik može baš da se isprsi.
Da li je dovoljno: po meni jeste, čak i više od toga.

Kao što je statement proizvođača tako je ovaj brijač pomalo i statement kupca koji kaže: poznajem materiju, imam živce da jurim i jebem liga platiću ono što volim.
« Last Edit: December 28, 2018, 06:08:52 PM by Duskos »


 
The following users thanked this post: Ki30, Limoozina, Merkur34c, Babadzonka

Offline Shavenovich

 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Podgorica
 • Posts: 406
 • Thanked: 152 times
 • shave is meditation,not iritation
  • Email
Re: Gilletteovi Veliki momci - Prvo poglavlje GILLETTE bIG FELLOW OLD TYPE
« Reply #1 on: December 28, 2018, 06:21:05 PM »
Dragi kolega,sugradjanine i brate Dusko...hvala ti sto si podijelio svoj golemi talenat sa nama (ne samo ovaj put) a to je pisanje...no eto,zivot te ponio drugim vodama sta da se radi nekome je majka a nekome maceha.Zelio bih da napomenem da smo ja i Dusko kolekcionari oruzja i brijaca,evo ovo drugo...Mi smo prvi kolekcionari koji su unijeli Gillette Big Fellow old type i new imp....Dusko kakav je osjecaj  :D :D  8) Ja bih podijelio svoje mislje o gosn. velicanstvenom....Kao sto rekoh ja i Dusko imamo old type i new imp. a ako mene pitate new imp. je mama dok je old type stvarno ne jedna,nego 10 britvi na drsci.Kada bih pustio bradu 3 mjeseca bez trimovanja,uredjivanja i slicno (tj. Rasputin stil) uzeo bih old type big fellow,brijac je je*eeeeno agresivan znaci r41 mu nije ni do nokta malog prsta za otvaranje kutija cigareta.Zadnji put sam u isti stavio izrael personna da bih brijac koliko toliko ukrotio ali.....nista 😞 E sad svi znaju koliko ja volim i cijenim bostonian  ^-^ velikan new imp. ima istu glavu kao bostonian i ako mene pitate OVO JE BRIJAC IZ SNOVA ! koji god zilet stavim,koji god sapun zapjenim,koji god rast brade imao rezultat je uvjek isti,a to je BBS bez premca  ;) Uzgled Dusko,cekaj da vidimo sta ce Dzeri Mikulek rec za mog Sig Sauer X Five-a,em praktican em najbolji 😎 Salu na stranu,ne mozes tako predit oruzje,ja kao IPSC strijelac gledam preciznost,brzinu,prakticnost i drzanje ugla prilikom manipulacije kod pistolja.Isto tako moras da znas (ne konkretno ti) da svaki pistolj ima svoju funkciju a to su:IPSC,Precizno streljastvo,Sluzbeni pistolj,Pistolj za skrivenu nosnju a pritom da se pokaze kao dobar (komakti) i naravno pistolj za samodobranu,tako da Dzeri Mikulekova prica pada u vodu....ALI kad je Janc u pitanju mozda i ne pada 😂
 

Offline markofill

 • Majstor brijanja
 • ***
 • Location: pirot
 • Posts: 88
 • Thanked: 12 times
  • Email
Re: Gilletteovi Veliki momci - Prvo poglavlje - GILLETTE BIG FELLOW OLD TYPE
« Reply #2 on: December 28, 2018, 06:27:50 PM »
A ti old school žileti.. koji su potpuno drugačiji od ovih danas ,jel ima gde kupiti... Inače sjajan tekst

Послато са Razer Phone уз помоћ Тапатока

 

Offline Duskos

 • Veliki Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Niksic
 • Posts: 204
 • Thanked: 214 times
Re: Gilletteovi Veliki momci - Prvo poglavlje - GILLETTE BIG FELLOW OLD TYPE
« Reply #3 on: December 28, 2018, 10:02:18 PM »
Mladi Shavenovicu hvala na pohvali. Kad se mogne napisacu i o ostalim clanovima familije Big fellow/Big boy. Obi to zasluzuju. Pogotovo sto mislim da treba baciti svjetlo na taj tok Old type/ New improved / New type.
Sto se SIG-a tiče, SIG je takodje klasa za sebe a tvoj X five je drzava u drzavi. Nema boljeg u njeoggovoj klasi I prosto to je to. Geri je ipak iskljucivi revolveras i on kad kaze pistolj misli revolver. Janc je opet cijenom, nacinom izrade I onim sto se zeljelo postici tesko tretirati kao oruzje. Ti i oni pravi zaljubljenici znaju na sta mislim. On je u neku ruku etalon, ono kad se kaze: evo moze revolver i ovako da se napravi. Otprilike kao Vašeron sat, kao Bugati Vejron, kao Iwasaki Tamahagane (ajde Srki ukljuci se :-)) ili kao Basko nozevi. Znam da je recimo cuveni americki tvorac custom made revlovera visoke klase Linebaugh kad su ga pitali ko je najbolji kad su revolveri u pitanju odgovorio : one proklete Švabe. I dodao Kort i Janc su klasa za sebe. E sad momci cijene su im Boze sacuvaj ali su i dokaz da je izuzetnost uvijek imala klijentelu
« Last Edit: December 28, 2018, 10:05:19 PM by Duskos »
 

Offline Duskos

 • Veliki Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Niksic
 • Posts: 204
 • Thanked: 214 times
Re: Gilletteovi Veliki momci - Prvo poglavlje - GILLETTE BIG FELLOW OLD TYPE
« Reply #4 on: December 28, 2018, 10:14:27 PM »
Kolega Markofil Oldtype nozice mozes naci na forumima i na ebay. ipak sem za display ja ih ne bih uzimao. Šavenovič je mislim probao pa neka on kaže koju ali, nožići su kvalitativno evoluirali skoro onoliko koliko DE nisu. Mozda sam ja zadrti ljubitelj klasičnog ali (tu se apsolutno slažem sa Šavenovičem) jedino polje napretka su materijali i završna obrada, pa i to koje oprobao Darwina i još neke  klasične modele može da bude predmet diskusije. Dakle moj ti je savjet drži se modernih nožića i nebudi lijen da istražuješ da bi našao sa njima odgovarajući ugao (ovo važi za svaki Vintage brijač) rezultat će onda biti wooooooow
 

Offline Neša

 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Novi Beograd
 • Posts: 579
 • Thanked: 230 times
Re: Gilletteovi Veliki momci - Prvo poglavlje - GILLETTE BIG FELLOW OLD TYPE
« Reply #5 on: December 28, 2018, 10:58:52 PM »
A ti old school žileti.. koji su potpuno drugačiji od ovih danas ,jel ima gde kupiti... Inače sjajan tekst

Послато са Razer Phone уз помоћ Тапатока

Povremeno se mogu naći i na Kupujem prodajem. Pogledaj dobro ovu rubriku:
https://www.kupujemprodajem.com/Nega-lica-tela-i-ulepsavanje/Oprema-za-brijanje/20-2267-1-grupa.htm

Povremeno se mogu naći razni komadi old school opreme, a nekad ih ima čak i na forumskoj berzi.
Volim kada brijanje predstavlja uživanje.
 

Offline pj3r

 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 462
 • Thanked: 143 times
  • Email
Re: Gilletteovi Veliki momci - Prvo poglavlje - GILLETTE BIG FELLOW OLD TYPE
« Reply #6 on: December 28, 2018, 11:09:03 PM »
Duško, kapa dole majstore!

Poslano sa mog SM-A600FN koristeći Tapatalk

 

Offline markofill

 • Majstor brijanja
 • ***
 • Location: pirot
 • Posts: 88
 • Thanked: 12 times
  • Email
Re: Gilletteovi Veliki momci - Prvo poglavlje - GILLETTE BIG FELLOW OLD TYPE
« Reply #7 on: December 29, 2018, 01:46:02 PM »
Hvala na odgovorima..Ma pitao sam onako rekreativno. Nisam nikada video. Ali mi se mnogo sviđaju ti old school brijači... Veliki sam ljubitelj tehnologija ali kada su brijači i automobili u pitanju volim starije stvari.. kao moj sportski kadett c coupe inače posle nove planiram nabavku   dva brijača.. prvo za mene a zatim za caleta koji je doživeo penziju a tu blizu mu je i rodjendan. Kad sam bio klinac polomio sam mu jedan brijač koji je imao to stelovanje uglova brijanja ..sad ću da nadoknadim. Opet kažem ja sam nov i još učim ovde ali sam video na kp jedan aristocrat kao nov i msm da je to fin poklon za rođendan i penziju... Sigurno ima još nekih modela .. tako da sam otvoren za savete ..


Послато са Razer Phone уз помоћ Тапатока

 

Offline stevokv92

 • Veliki Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Beograd
 • Posts: 194
 • Thanked: 35 times
  • Email
Re: Gilletteovi Veliki momci - Prvo poglavlje - GILLETTE BIG FELLOW OLD TYPE
« Reply #8 on: December 29, 2018, 01:54:50 PM »
Bolje mu uzmi Rockwell 6S 90 dolara sa sve postarinom(stalno imaju oni popusti 10 posto) nego onog aristokrata sa KP, moci ce i praunuci da ga koriste ako se ocisti jednom u 7 dana. Isti djavo kao gillette slim adjustable samo druge boje(ako pricamo o istom). A i onaj lik mnogo trazi.
 

Offline markofill

 • Majstor brijanja
 • ***
 • Location: pirot
 • Posts: 88
 • Thanked: 12 times
  • Email
Re: Gilletteovi Veliki momci - Prvo poglavlje - GILLETTE BIG FELLOW OLD TYPE
« Reply #9 on: December 29, 2018, 02:05:55 PM »
Ma otvaram temu za savetenije ovde mesto.

Послато са Razer Phone уз помоћ Тапатока

 

Offline Duskos

 • Veliki Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Niksic
 • Posts: 204
 • Thanked: 214 times
Re: Gilletteovi Veliki momci - Prvo poglavlje - GILLETTE BIG FELLOW OLD TYPE
« Reply #10 on: December 29, 2018, 03:02:40 PM »
Kolega, ja bih svakako savjetovao klasiku prije Rokvela no opet to je stvar ukusa. Elem, napjpostenije cijene su ti po forumima. Okaci ovdje kad bides htio a mozes I na par ino foruma ako ti treba savjet gdje ili kontakt pitaj.
 

Offline markofill

 • Majstor brijanja
 • ***
 • Location: pirot
 • Posts: 88
 • Thanked: 12 times
  • Email
Re: Gilletteovi Veliki momci - Prvo poglavlje - GILLETTE BIG FELLOW OLD TYPE
« Reply #11 on: December 29, 2018, 03:05:57 PM »
Ma ovde ... Šta će da me savetuje neki tamo koji misli da je pametniji od nas

Послато са Razer Phone уз помоћ Тапатока

 

Offline Duskos

 • Veliki Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Niksic
 • Posts: 204
 • Thanked: 214 times
Re: Gilletteovi Veliki momci - Prvo poglavlje - GILLETTE BIG FELLOW OLD TYPE
« Reply #12 on: December 29, 2018, 05:52:49 PM »
Ok tu smo :-)
 

Offline Shavenovich

 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Podgorica
 • Posts: 406
 • Thanked: 152 times
 • shave is meditation,not iritation
  • Email
Re: Gilletteovi Veliki momci - Prvo poglavlje - GILLETTE BIG FELLOW OLD TYPE
« Reply #13 on: December 29, 2018, 07:14:20 PM »
znaci penzija,pa gillette gold tech je jedan jako lijep poklon ako je radio u preduzece nek mu se slaze sa nivada satom...Salu na stranu Dusko je upravu klasika je klasika
 

Offline markofill

 • Majstor brijanja
 • ***
 • Location: pirot
 • Posts: 88
 • Thanked: 12 times
  • Email
Re: Gilletteovi Veliki momci - Prvo poglavlje - GILLETTE BIG FELLOW OLD TYPE
« Reply #14 on: December 29, 2018, 07:18:45 PM »
Ma i ja sam za klasiku.. ma kakav sat.. propala firma. Odavno ne postoji.. još im nisu isplatili ni dinar od toga što su im dužni.. sude se godinama. Čekao starosnu i Bože zdravlja u maju ide.. u martu mu je rođendan,tako da planiram da nabavim to .. mozda mu poklon dam i ranije...

Послато са Razer Phone уз помоћ Тапатока

 

 

Najnovije:

Users Online
Users: 2
Guests: 29
Total: 31