Author Topic: ČETKA ZA BRIJANJE (SVE NA JEDNOM MJESTU)-POGLAVLJE IX ČETKE OD KONJSKE DLAKE  (Read 191 times)

Offline Duskos

 • Veliki Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Niksic
 • Posts: 184
 • Thanked: 195 times
Pošto sam našao malo vremena ajde da polako dovršim ovaj dugačak ciklus postova  o četkama. Kontam nekome će možda i valjati.

Došao je red na četke o kojima se, ne njihovom krivicom, medju brijadžijama najmanje priča, - četke od konjske dlake.  Nije baš da su to zaslužile ali, primijetio sam da svi koji pitaju ili preporučuju idu podjelom svinja-jazavac-sintetika dok četke od konjske dlake ostaju nekako u zapećku. Pa i ja sam probao tuce od svih i svega tri četke od konjske dlake. E pa, nakon što sam relativno nedavno "obnovio gradivo" ajde da malo zajedno "proširimo vidike".
Nakon pauze od skoro 100 godina, izazvane strahom od antraksa  nastalim u periodu oko I svjetskog rata (vidi poglavlje I istorija četke za brijanje), četke napravljene od konjske dlake se vraćaju na scenu. Iako ih je ponuda i dalje poprilično ograničena, "konjske četke" nude neke jedinstvene osobine, zbog kojih,  pokazalo je vrijeme,  imaju malu, ali odanu grupu sledbenika.
Ajmo kao i uvjek prvo malo istorije:
Postoje neka neslaganja u vezi sa prvom upotrebom konjske dlake. Mnogi izvori ukazuju da su Španci u 8. vijeku bili  prvi koji su koristili konjsku dlaku za izradu tekstila. Međutim, prva dokumentovana upotreba konjske dlake bila je u 9. vijeku u Švajcarskoj, gdje su je švajcarci koristili za planove Manastira Sv. Galusa (Abbey of Saint Gall). Planovi, nacrt za manastirska imanja u srednjem vijeku, su nacionalno blago Švajcarske za koje se tvrdi da je satkano od konjske dlake.
Konjska dlaka masovno je korišćena u 19. vijeku kao ispuna za namještaj, ali i kao sirovina za izradu tkanina kojima se namještaj pokrivao, takođe je uobičajena u šeširima i ženskom rublju, a korišćena je u 18. vijeku za izradu perika. Ribolovačke strune su vjekovima pravljene od pletene konjske dlake, a vrijedna pomena je upotreba konjskih dlaka u strunama na Violinama i naravno Guslama.
Konjska dlaka je do 20. vijeka, bila uobičajena u upotrebi za pravljenje finih slikarskih kistova, zajedno sa dlakom samura, lisice, vuka, koze i jagnjadi.  Kaligrafske četke su pored zečije i lisičije, pravljene i od  konjske dlake.
Dakle konjska dlaka se koristi odavno i nije nikakva nepoznanica. Četke od konjske dlake imaju 85% od dobrih osobina “jazavaca” i 85% od dobrih osobina “svinja”. Takođe su savršene za vegane i vegetarijance, jer nijedna životinja nije povrijeđena, u njihovoj proizvodnji se koriste samo isječci iz normalnog četkanja. Na koji god način da ih gledate one su zaista odlične i nisu skupe. Dakle, zašto nisu češće?
Pa prvi dio odgovora je još uvijek strah od Antraksa.
Antraks je bukvalno urnisao njihov ugled na Zapadu. Danas to više nije razlog za brigu. Poznati proizvođači iz nekoliko velikih zemalja prave savršeno bezbjedne četke, na primjer Vie-Long u Španiji .  Četke od konjske dlake su danas veoma popularne u muslimanskim zemljama koje su u zemljama u razvoju, dlaka jazavca je (većini)  previše skupa, a svinjska čekinja je nečista. Nijesam naišao ni na jedno pominjanje medicinskog problema uzrokovanog ovim četkama, a bukvalno hiljade ljudi koriste  četke od konjske dlake svaki dan. Takođe tehnike javnog zdravlja su napredovale od 1920. Godine i, naravno, ovaj oblik antraksa danas se vrlo lako liječi uobičajenim antibioticima.
O samoj dlaci:
Postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada razmatra kupovina četke od konjske dlake. Odnos količina dlake koja potiče iz grive i i dlake uzete iz repa konja u velikoj mjeri utiče na osjećaj prilikom korišćenja četke. Možda spolja izgleda isto, ali dlaka iz repa i grive konja se razlikuje. Dlaka iz grive je kraća, finija i tanja, dosta slična ljudskoj kosi, meka, svilenkasta i duža. Ona se kreće od meke rastresite dlake na bazi do dugih pramenova jakih skoro kao žice gitare, ali mnogo tanjih.
Dlaka iz repa  je takođe nešto poput ljudske kose, samo deblja,  i ne mislim u obimu, mislim da je stvarna osnova dlake veća, grublja, i deblja. Zamislite nešto krtije ljudske dlake. Nije baš sasvim tako, ali dovoljno blizu. Dakle ako se želi više sličnosti sa četkom od dlake jazavaca stavlja se veća količina mekše dlake iz grive, ako se pak želi osobina sličnija “svinji” dodaje se više dlake iz repa konja. Takođe kao i svaka druga i konjska dlaka se mijenja sa godišnjim dobima, od fine i glatke u ljeto, do debele i čuperaste zimi. Tekstura konjske dlake,takođe, može biti pod uticajem rase i "držanja" konja, uključujući i prirodne uslove, kao što su ishrana i klima. Obrada takođe može uticati na kvalitet i osećaj. Imao sam sreću da se sretem sa konjima Arapske pasmine.  Araberi imaju finu, meku dlaku koja  je na tijelu  veoma kratka. Pod rukom njihova griva daje  osećaj kao meko i vrlo kratko mačije krzno.
Nemojte zaboraviti, pojedinačne niti konjske dlake su prilično jake. Pogledajte sprave za timarenje i vidjećete kako konjska dlaka na kraju pojede zube češagija!
Takođe ako pogeldamo različite loftove vidjećemo da njihova promjena takođe mijenja osećaj četke. Duži loft daje mekši osećaj, lakši splaing četkice, uz dodavanje malo elastičnosti ispod. Kraći loft će za malo čvršće i “scratchier” četke bez realnog gubitka splai ili pretjerane grubosti.
Ako želite da oprobate četku od konjske dlake, moja preporuka je da kupite jednu sa loftom između 45-47mm. One nemaju problema sa mršenjem koje je najveći problem visokih loftova. Jedini proizvođači četaka od konjske dlake sa kojima sam se sretao su Vie Long i Frank.
Konjska četka se pravi slično jazavcu i svinji:
Počinje tretiranjem dlake i češljanjem,

Zatim sledi uvzivanje u duge snopove pomoži pamučnog konca

Potom se snopovi reži na manje snopove
i ručno vežu

ili se pakuju u kalupe


sledi vezanje čvora


I lijepljenje


Sada o korišćenju:
Dok Jazavac i svinja drže vodu u čitavom volumenu četke, uz razliku da jazavac kapi vode “zarobljava” izmedju vlasi dlake, a svinjska čekinja se “puni vodom” (detaljno objašnjeno u ovim poglavljima), Konjska dlaka  drži vodu sa spoljne strane četke, zhavljajujući čemu vrlo lako oslobađa pjenu upotrebom tehnike "šamaranja" (znate na šta mislim), "slikarskim tehnikom " , a li i korišćenjem "čišćenje" pokreta, (kao kad se mete - prosto ne znam bolje poređenje - englezi ovu tehniku  zovu wiping) .
Po prirodi krta, četka od konjske dlake nije baš otporna i ne toleriše kružne pokrete i upiranje. Zapravo, kada je " zgnječite", ona "uzvraća" bockanjem. Ja to zovem "kritična tačka" bockavosti. Ako počnete da osjećate da je vaša "konjska četka" previše scritchi, to je nepogrešiv indikator da ste uložili previše pritiska. Obično, čvorovi su napravljeni sa višim loftom da bi se vlakna zaštitila od lomljenja i da bi bila savitljivija.

Održavanje
Već smo rekli da Većina četaka od konjske dlake imaju šupalj centar. To će reći, dlake su raspoređene na spoljnoj ivici četke. Ovo je uradjeno u cilju sprećavanj mršenja četke. Jedan od nedostataka četaka od konjske dlake (ako odlučite da ne kupite onu koja je napravljena na tradicionalan način (sa šupljim centrom) je što morate biti oprezni, ako čvor nije upakovan čvrsto ili dovoljno gusto, dlaka ima tendenciju da se umrsi i formira klupko u centru.
Vodite računa o pritisku to je prvo, dobro osušite četku prije odlaganaj i nije lose da je agano i pažljivo “iščešljate”. Ovime će te spriječiti mršenje.
Generalno, mislim da su četke od konjske dlake vrijedne više korišćenja i pohvala nego što  ih dobijaju. Uprkos tome što mogu da oponašaju ili svinju ili jazavca, stvarno su klasa za sebe. Međutim, pošto postoje brojne promenljive sa kojima se možete igrati, može biti teško da se utvrdi prava dobitna kombinacija. To bi moglo da da znači da izmijenite nekoliko dok ne dodje do “klika”.
Finalna presuda, dobre su, čak odlične i mislim da svaki pravi četkica-oholic treba stvarno imati bar jednu.


 
The following users thanked this post: Merkur34c, michurin

Offline michurin

 • Veliki Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Skopje,R.Makedonija
 • Posts: 246
 • Thanked: 98 times
  • Email
Odlichan post,kao i svi drugi do sada.Hvala ti.
A man who works with his hands is a laborer; a man who works with his hands and his brain is a craftsman; but a man who works with his hands and his brain and his heart is an artist. ~Louis Nizer (1902–1994)
 

Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Вожд
 • Posts: 3101
 • Thanked: 721 times
 • Ким Џонг НУУР
Да ли да све ове сјајне Душкове тексотве саџгамо у једну свеопшту издвојену тему? Шта мислите елитно обријани другари?
''Нека. Волим да имам на стању.'' - Мобајк
 
The following users thanked this post: Babadzonka

Offline michurin

 • Veliki Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Skopje,R.Makedonija
 • Posts: 246
 • Thanked: 98 times
  • Email
Valjalo bi to.Ovo je nauchni trud.
A man who works with his hands is a laborer; a man who works with his hands and his brain is a craftsman; but a man who works with his hands and his brain and his heart is an artist. ~Louis Nizer (1902–1994)
 

 

Najnovije:

Users Online
Users: 3
Guests: 46
Total: 49