Author Topic: Vikings Blade The Emperor podesivi brijač  (Read 909 times)

Offline Jack Bauer

 • Veliki Majstor brijanja
 • ****
 • Location: USA
 • Posts: 240
 • Thanked: 25 times
Vikings Blade The Emperor podesivi brijač
« on: May 22, 2019, 12:21:04 PM »
Juče mi je stigao Vikings Blade The Emperor podesivi brijač.
Duže vreme sam planirao da kupim neki podesivi brijač ali nisam mogao da se odlučim koji. Rex Ambassador mi je preskup, Merkur Futur i Progress mi se ne svidjaju, kao ni Parker Variant. Ne svidja mi se ni ideja da uzmem neki korišćen vintage Gillette pa da ga sredjujem, a oni sredjeni sa Razor Emporiuma su mi skupi. I tako sam na Amazonu naišao na Vikings Blade The Emperor. Ovaj brend je prilično popularan na Amazonu, ali sam ga ja izbegavao jer sam imao loše iskustvo sa jednom njihovom četkom koja se raspala posle par meseci korišćenja. Ovaj brijač mi se svideo pa sam rešio da im dam još jednu šansu. Cena je $52.97. Na kraju krajeva, na Amazonu postoji mogućnost povraćaja novca u roku od 30 dana ako nešto nije u redu sa proizvodom.Dakle, ovo je TTO podesivi brijač u Frosted Chrome varijanti. Postoji isti brijač i u Vintage Bronze & Cognac varijanti koji mi izgleda lepše ali sam pročitao da postoji problem sa tom završnicom. Konstrukcija je od mesinga, a nije mi poznato da li postoje delovi koji su od nekog drugog materijala. Prvo što se može uočiti je da je ovo veoma masivan brijač. Težak je 134g (na mojoj kuhinjskoj vagi je 132g), i dugačak 110mm. Poređenja radi Rockwell 6S je težak 118g i dugačak 95mm. Glava brijača je asimetrična: jedna strana je solid safety bar, druga je scalloped safety bar. Još nisam na čisto da li je ovo vrlina ili mana. S jedne strane je dobro jer je jedna strana brijača blaža za osetljive delove lica. S druge strane je to malo bez veze jer je ovo i onako podesivi brijač, pa čemu onda blaža i agresivnija strana.

Ovo mi je prvi susret sa TTO brijačem tako da nemam sa čim da uporedim mehanizam otvaranja i zatvaranja vratanca. Primetio sam da se jedna vratanca ne otvaraju ravnomerno kao druga. Međutim, kada su skroz zatvorena ili skroz otvorena sve izgleda u redu, tj. sve je potpuno simetrično. Prsten za podešavanje agresivnosti takođe nemam sa čim da uporedim, ali mi se čini da radi kako treba. Jedina očigledna mana je što su brojevi i strelica na prstenu svetle boje pa se vide samo pod određenim uglom svetla.

Prvo brijanje sa Gillette Nacet žiletom je prošlo bez većih problema. Drška lepo leži u ruci i nema klizanja čak i kada ima sapunice na brijaču. Za prvi prelaz sam podesio agresivnost na 4, za drugi na 5, i za treći na 5.5. Strana sa scalloped safety bar-om je osetno agresivnija. Trebalo mi je nekoliko pokušaja da "uhvatim" pravi ugao. Obrazi i brada su ispali BBS. Na vratu nisam hteo da silim tako da nije bilo BBS, ali nije bilo ni iritacije. Sve u svemu, sasvim pristojno brijanje.

To bi bio kratki prikaz ovog brijača i utisci posle prvog brijanja. Trebaće mi jos nekoliko brijanja da se priviknem. Nadam se da ću naći vremena da napišem i utiske posle 10ak brijanja.


 
The following users thanked this post: Neša, Limoozina, floyd, Babadzonka

Offline Neša

 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Novi Beograd
 • Posts: 693
 • Thanked: 277 times
Re: Vikings Blade The Emperor podesivi brijač
« Reply #1 on: May 22, 2019, 06:03:37 PM »
Hvala ti na ovom detaljnom prikazu, a nadam se da će te brijač dugo i lepo služiti.

Sa zadovoljstvom ćemo čitati i naknadne utiske.
Volim kada brijanje predstavlja uživanje.
 

Offline Duskos

 • Veliki Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Niksic
 • Posts: 288
 • Thanked: 281 times
Re: Vikings Blade The Emperor podesivi brijač
« Reply #2 on: May 23, 2019, 11:36:16 AM »
lijep i temeljan opis.

Sa radošću primjećujem nastavak trenda "pozajmljivanja ideja" sa francuskih brijača. od Rex ambasadora, preko  Douglasovog "omaža" Kirbiju, i Rocwell "adjustable" DE pa do ovog primjera.

Ovdje je zanimljivo ukrštanje Gillettea i brijača Hol'pif dalko poznatije po kasnijem imenu L'essor le supreme. Nažalost preuzeto je samo rešenje sa asimetričnom agresivnošću glave, gdje se jednim klikom vrše dva podešavanja.

 Daleko više bih volio da je klasičan top cap (kao kod Gibbsa, Apollo-Ben hur, Mercura, Le Coqa i upravo L'essora i sl.)   Kostrukcijski to je daleeeko bolje  rešenje.


 

 

Najnovije:

Users Online
Users: 4
Guests: 27
Total: 31