Savršeno brijanje
Ууууу, брееее, опака ла макина. Копа ми по бријодуши. Узгред, стандардни ножић марке Џибс (тако ли се вика?) је најбољи жилет у мом бријачком животу.Како би упоредио подеок 1 на Џибсу са цифрама подешености Џилет подесивих бријача?
E neka se vala povela priča i o Gibbsu. On to zasluzuje, a francuski brijači definitnivno zaslužuju više pažnje na ovom forumu. Elem dragi moji, ko što reče broj jedan, ja bi jedno, a to su dvije stvari,Unaprijed se izvinjavam ako griješim, ali molim da moderator provjeri, mislim da je uvaženi kolega Pjer ranije pisao o Gibbsu, pa ako me sjecanje ne vara valja bi sve to lijepo spojiti.Drugo, sjajan članak kolega Šavenoviču, piši malo češće, i generalno volio bih da opisa i priče o brijačima bude još više, i Niko brate nikad više sok od rotkvice i sok od šargarepe, vidiš šta bude.Kao treće, u dijelu jedne komlikovane trampe koja je končano posle više od 7 mjeseci realizovana prije 10 dana sam I ja (konačno) postao vlasnik jednog Gibbsa. Konačno jer je dva puta bio kod mene na pozajmici I jedva sam ga vraćao nazad, I sada konačno, tu je trajno, ali o verziji u kojoj samga finalno dobio na kraju. Pa evo malo:GIBBSGlavni kompanija za proizvodnju toaletnih preparata za svakodnevnu upotrebu u Francuskoj je Tibo Gibs, kompanija sa dugim anglo-francuskim istorijskim vezama. D. & W. Gibbs Limited Kompanija nastala je u Engleskoj 1712., i posvetila se proizvodnji sapuna u vrijeme kada se upotreba sapuna smatrana maltene snobizmom, nečim pogodnim maltene samo za aristokrate. U vrijeme kada je Vlada kraljice Ane uvela poreza na sapun, sapun je zaista bio luksuz. Gibbs sapuni postaju popularni kod dama na dvoru kraljice Ane, i dok u Engleskoj gospoda već koristi tvrdi sapun za brijanje, francuska gospoda se još brjiala puderastim sapunom. To je trajalo do 1906. godine, kada je, Lusian Alegre (Lucien Allegre) i Pjer Tibo ( Pierre Thibaud), francuski proizvođači četki dobijaju ugovor za uvoz britanskih Gibbs sapuna za Francusku i njene kolonije. Dakle, Pierre Thibaud & Co prave četke za bojenje, četke za brijanje, i četke za zube po d brendom Gibbs i takođe distribuiraju Gibbs sapune. Prva francuski Gibbs sapuni su proizvedeni u Holandiji sa posebnim pakovanjima za francusko tržište.Od 1923. godine, Gibbs proizvodi su proizvedeni u Sent Deniju (Saint-Denis, Francuska), u saradnji sa gospodinom Lever. Na početku Drugog svetskog rata potpuno nova fabrika izgrađena je u Renu (Rennes). 1939 Tibo Gibs je imao promet od 2.900 miliona franaka, od čega oko 50 odsto od prodaje paste za zube, 30 odsto od proizvoda za brijanje i 12 odsto od četkica za zube. Filijale su otvorene u Italiji, Belgiji, Alžiru, Tunisu i Maroku, a agenti-predstavnici Gibbs proizvoda proizvedenih u Francuskoj su bili angažovani i u Južnoj Americi i na Bliskom Istoku. Tokom 2. svetskog rata, Gibs nastavljda proizvodi i prodaje svoje proizvode. Nakon oslobađanja, Tibo i Lever modernizuju fabriku i osnivaju la Société des Établissements Gibbs, 1955. godine, postao je Thibaud-Gibbs et Cie prije konačnog integrisanja Unilever multinacionalne grupe 1957. Fabrika će u talsu deindustrijalizacije zatvoriti svoja vrata do 1980 god.Ono što je nama najinteresantnije su naravno brijački proizvodi ondnosno genijalni Gibbs brijači. Nožići i brijači sa Gibbs robnom markom proizvođeni su u Nacionalnoj fabrici nožića i brijača u Poasiju ( Fabrique Nationale des Lames de Rasoirs at Poissy), koju je Tibo osnovao 1927. U njoj su nastali neki od najposebnijih brijača :Modèles 9, 14, 15, 16 i 17 Ipak izdvajaju se Modeli 9,15 i 17 po meni najbolji adjustable ikada. Ko želi da proba stvarno izuzetan i vanserisjki adjustable treba jednostavno da uzme Gibbs. Najvejroavtnije neće više tražiti.Ključni događajza nastanak ove izuzetne porodice je nastanak mitskog francuskog brijača Hol'Pif 1930-tih, nažalost bio je 300 godina ispred vremena,i sad a kamoli tada, kada se tome visoka cijena nažalost presuda je bila maltene neminovna. Firma je promijenila vlasnike, pokušala opet pod imenom L’esor a brijač je nazvan Le supreme (aaaa sada se pale lampice), ipak ni to nije bilo dugog daha i firmu kupuje Gibbs. Spojem drške L’essora i glave Gibbsa nastaje bijeli kit, njegovo veličanstvo alu Gibbs.E njega sam upecao na kraju. Opis? Paaaa, zamislite RFB koji možete da podešavate. Ne, ne šalim se,strašno temeljan, i drastično udoban. TTO brijači imaju po meni više mana o kojiima mogu negdje posebno da pišem, ali reći ću da ovdje toga nema i da uvijek, uvijek prednost dajem klasičnom top kapu. Ono što fascinira je koliko se osjeti razlika između podeoka. Nisam baš fan adjustable brijača ali ovaj je sigurno pri vrhu tog koncepta. Za kraj par slika.
Rex Ambasador je ljuta kopija ovog klasika.