Author Topic: Wilkinson Sword "Sticky"  (Read 2423 times)

Offline pj3r

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 663
 • Thanked: 232 times
  • Email
Wilkinson Sword "Sticky"
« on: September 24, 2019, 11:02:11 AM »
DISCLAIMER
Ovo je trebao biti jedan kratki, simpatični post o Stickyu. Ali se pretvorio u jedan dugačak post o svemu, pa i o Stickyu. Sorry...Negdje na početku mojeg wetshaving putovanja vidio sam sliku brijača koji je bio sve samo ne onako kako sam tada zamišljao da treba izgledati jedan pravi, punokrvni brijač. Plastičan, s TTO mehanizmom. Sve je to tada bilo veliko NE za mene. A opet... Postoje neke stvari u koje se zaljubite na prvi pogled. Wilkinson Sticky je jedna od njih.No prije nego što krenemo sa pričom o Stickyu, ispričajmo još jednu zanimljivu priču. Priču o kompaniji koja stoji iza Stickyja.
Wilkinson Sword postoji od davne 1772., kada ga je u Londonu osnovao Henry Nock. Poduzetni Henry odlučio se da će proizvoditi, logično, mačeve, ali i vatreno oružje. Tijekom godina Wilkinson Sword je počeo proizvoditi cijelu paletu različitih proizvoda. Našlo se tu svega, i pisaćih mašina, vrtnih škara pa čak i motocikala. No ipak, danas su najpoznatiji kao proizvođači lamica za DE brijače i cartridge brijača.
A do proizvodnje prvih lamica i brijača prošlo je više od 100 godina. Tamo negdje 1890-ih, najprije izbacuju britvu - The Figaro, a prvi pravi brijač izbacuju 1898. Riječ je o poznatim Pall Mall brijačima, koji su koristili wedge lamice, a u različitim varijacijama (Empire, De Luxe, Popular...), Wilkinson ih je proizvodio negdje do 1952. odnosno 1953.

A onda su napravili revoluciju u svijetu DE lamica. I to kakvu! Najprije su 1956. izbacili prve stainless still lamice, koje su bile pravo malo čudo. Ali to nije bilo ništa prema onomu što je uslijedilo 1961., kad su najprije najavili a onda 1962. i izbacili prve stainless still lamice sa teflonskim coatingom. Teflonski premaz je već ionako superiornije SS lamice, u odnosu na tada uobičajne karbonske lamice, učinio da su one odjednom postale puno ugodnije za korištenje, puno oštrije i još važnije – trajale su puno, puno duže! Riječ je o poznatim (New) Chromium Edge lamicama znanim i kao Light Brigades (po slici koja ih je krasila). Ove lamice i dan danas smatraju jednim od ponajboljih lamica ikad napravljenim! Stavljaju ih uz bok Personna 74 Tungsten lamica.

Koliko su bile dobre, potvrđuje i činjenica, da je Gillette, makar na kratko, morao priznati poraz i morao je kupiti licencu od Wilkinsona kako bi i sam mogao proizvoditi slične lamice. No Gillette ne bi bio Gillete, pa je tu tehnologiju iskoristio za proizvodnju svojeg prvog cartridge brijača koji je imao dvije oštrice. No to je već jedna skroz druga priča.

A kad su već napravili takvu lamicu, trebali su i brijač u kojem će te ih moći koristiti. I tu dolazimo, napokn, do Stickya.Wilkinson je ozbiljno shvatio priliku koja mu se pružala da debelo zacementira svoj trenutni broj 1 u odnosu na Gillette pa su odlučili posao dizajna novog brijača povijeriti Kennethu Grangeu. Nama ovo ime možda i ne zvuči previše poznato, no gotovo svaki prosječni Britanac jako dobro zna tko je on! Za Kennetha Granga kažu da je čovjek koji dizajnirao britansku svakodnevnicu. On je bio čovjek koji je stvarao, a ne samo reflektirao ukus naraštaja. Stoga ne začuđuje što je tromjesečna retrospektiva u londonskom Muzeju dizajna 2011. nosila ime - "Kenneth Grange: Making Britain Modern".

Njegovi su predmeti gotovo uvijek postizali odličan komercijalni uspjeh, ali redovito su bili i iznimno funkcionalni.

"Dizajneri djeluju u kontekstu vizualnoga jezika na području na kojem forma vremenom dobiva značenje. Rijetko nam se dogodi da naruče kreaciju posve nove, neviđene forme. Mnogo je češće naš zadatak redizajn, ponovno oblikovanje, preoblikovanje već postojećih predmeta tzv. arhetipova koje treba poljepšati i/ili učiniti još funkcionalnijima. Valja nam proizvesti neočekivano, uvijek u obzir uzimati cijenu i utilitarnost predmeta, a često je riječ samo o maloj stilskoj intervenciji s ciljem da se predmet modernizira. Nikad nisam bio prijatelj dizajna predmeta koji ih čini neprepoznatljivima i za koje odmah ne znate čemu služe. Proizvod mora biti savršen u svakom pogledu, ali ne smije privlačiti izgledom. Dizajn mora riješiti neki problem, dobro funkcionirati, biti trajan i - da - trebao bi dobro izgledati", tvrdi Grange.

Dizajnirao je cijeli niz proizvoda kojima su se koristili mnogi Britanci, ali i ne samo oni. Fotoaparat Kodak Instamatic, kemijska Parker 25, redizajnirani londonski taxi, kuhinjski mikseri, sunčane naočale, lampe, namještaj... Samo su mali dio onoga za što je zaslužan Grange. Gotovo svaki od ovih proizvoda sadržavao je tehnološki naprednu tehnologiju za vrijeme u kojem je nastajao, kao i dotad nepoznate, moderne materijale.Dobar primjer Grangeove tvrdnje o preoblikovanju već postojećih predmeta tzv. arhetipova i korištenje novih, modernih materijala, upravo je – Sticky! Jer s njim je napravio upravo to – klasičan oblik brijača je redizjanirao, učinio modernim (ne samo onda, već i sada izgleda poprilično moderno!) i isloristio nove materijale, zbog kojih je i dobio nadimak Sticky! Uostalom, to potvrđuje i nekoliko nagrada koje je dobio za njega, poput recimo one London Center for Design ili to što je bio izložen u Victoria & Albert Museum

Kada ga prvi put uzmete u ruku, iznenadi vas nekoliko stavri. Prva je težina. Očekujete od brijača koji djeluje jako plastično da je jako lagan. Ali nije baš toliko lagan. Težak je 53,2 grama, ali kad ga uzmete u ruku, on odlično leži u ruci zahvaljujući dugoj i debeljuškastoj dršci, dobro je balansiran (head-heavy)i odmah uviđate koliko je dobro napravljen, gotovo poput tenka. I gotovo odmah nestaje onaj osjećaj plastičnosti koji ste imali na samom početku. Po meni jedan od najboljih brijača, što se tiče osjećaja dok ga držite u ruci.
TTO mehanizam radi glatko, neki kažu da je riječ  jednom od ponajboljih TTO mehanizama, puno boljem nego kod mnogih popularnijih Gillettovih modela (npr. Superspeedova).

Nadimak Sticky, ovaj brijač je zaslužio zbog posebnog materijala od kojeg je napravljena njegova drška. Riječ je o nekoj vrsti plastike, koja je na prvu skliska, a to nije dobro kad je brijač u pitanju, ali kada se smoči, prestaje biti skliska i osigurava siguran hvat brijača tijekom brijanja. I nema straha da će vam skliznuti!

Postoje dvije verzije, britanska i američka, a razlike među njima su uglavnom kozmetičke prirode. Dvije najveće razlike su u kutiji u kojoj dolaze i end capu na kraju drške.

Britanska verzija dolazi u kutiji sa poklopcem koji se otvara/zatvara po dužini a brijač ima sivkasti end cap, dok se američka verzijakutije otvara/zatvara po širini a sam brijač ima plavi end cap. Same kutije se razlikuju i po mjestu gdje se nalazi prostor za odlaganje paketića lamica. U britanskoj verziji, on se nalazi na užoj strani kutije i vidljiv je kada se pogleda kutija. U američkoj verziji, prostor je skriven na dnu kutije i „nevidljiv“ je.

Također,kažu da je američka verzija nešto agresivniji nego britanska.

Nisam imao priliku koristiti američku verziju pa o njoj ne mogu puno reći. Ali britanska verzija je definitivno blaga. Mala izloženost lamice i blagi kut rezanja, Sticky svrstavaju u blage i izrazito ugodne brijače. Ali to ne znači da je loš brijač. Dapače! Uz oštru lamicu (npr. Feather) i dobro pogođen kut (što je, objektivno, na početku malo teže), Sticky će vam osigurati jako ugodno i poprilično efikasno brijanje. Ako se brijete svakodnevno, ovo bi mogao biti brijač baš za vas! Ako ne, pomanjkanje efikasnosti bi vam ponekad moglo ići na živce. Ne znam zašto, ali mene Sticky od prvog brijanja u mnogočemu podsjeća na Feather AS-D2. Iako mi možda nije toliko lijep kao AS-D2, definitivno mi je puno zabavnije brijanje sa njime! Uostalom, Kenneth Grange jednom je rekao da kada nešto dizajnira, želi da korištenje tog proizvoda bude zadovoljstvo. A sa Stickyjem je to, i te kako uspio!Sticky, nije doživio uspijeh kakvom su se nadali. A i bio je skup za proizvodnju. A s druge strane, njihove lamice su se prodavale kao lude pa nije bilo potrebe za brijačem. Pa su 1977. Izbacili New Classic brijač, poznatiji kao Flip Top. Bio je vrlo sličan Stickyju, ali jeftiniji za proizvodnju. Prepoznatljiv je po glavi koja se otvarala sa strane. Slično kao recimo Gibbs No9 Click Pen. No, ni on nije dugo potrajao. Njegao nasljedio svima znani Wilkinson Classic, iliti ga Wilkie, koji možete nabaviti i kod nas. A od nedavno tu je i novi, potpuno metalni, TTO Wilkinson Sword brijač.


Poslano sa mog SM-A600FN koristeći Tapatalk 
The following users thanked this post: adams, Limoozina, floyd, Babadzonka

Offline Duskos

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Location: Niksic
 • Posts: 449
 • Thanked: 418 times
Re: Wilkinson Sword "Sticky"
« Reply #1 on: September 25, 2019, 08:05:12 PM »
Svaka Čast druze, uzivanje je citati tvoje postove. Desetka!!!
 

Offline pj3r

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 663
 • Thanked: 232 times
  • Email
Re: Wilkinson Sword "Sticky"
« Reply #2 on: September 25, 2019, 10:46:13 PM »
Svaka Čast druze, uzivanje je citati tvoje postove. Desetka!!!
Tnx. Da citiram jednog dobrog i meni jako dragog čovjeka - Ti jedini razumiješ moje ludilo

Poslano sa mog SM-A600FN koristeći Tapatalk

 

Offline adams

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Zemun
 • Posts: 2101
 • Thanked: 596 times
Re: Wilkinson Sword "Sticky"
« Reply #3 on: September 26, 2019, 07:27:21 AM »
Свака част на посту! Генијално!
 

Offline pj3r

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 663
 • Thanked: 232 times
  • Email
Re: Wilkinson Sword "Sticky"
« Reply #4 on: September 26, 2019, 08:29:05 AM »
Свака част на посту! Генијално!
Hvala @adams

Poslano sa mog SM-A600FN koristeći Tapatalk

 

Offline Limoozina

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Location: Beograd, Srbija
 • Posts: 1118
 • Thanked: 481 times
Re: Wilkinson Sword "Sticky"
« Reply #5 on: June 30, 2020, 11:09:09 PM »
  Nedavno sam imao ludu sreću da naletim na lep primerak Wilkinson Sword Sticky brijača. Moj je u ovakvoj kutijici, nisam siguran da li je to američko ili britansko pakovanje.  Brijač je izuzetno prijatan za korišćenje. U njega sam stavio Permasharp nožić i lepo su se složili. Brijač je jako blag, ali zadovoljavajuće efikasan. Traži malo plići ugao pri brijanju (da se glava brijača malo više vozi na poklopcu nego na braniku). Ugao pri kome brije je relativno uzan, ali zato kada ste van tog ugla u kome radi, neće doći ni do kakvog struganja ni povređivanja.
 Brijač je kombinacija metala i plastike, vrlo lepo dizajniran. Težina mu je sjajno distribuirana i blago preteže prema glavi, pa to donekle poništava njegovu relativno malu težinu (težak je oko 57g).
 U ruci jako lepo leži. Vrlo je okretan i sve vreme ste sigurni da neće ispasti. Iako je drška glatka, napravljena je od posebne "smolaste" plastike, koja postaje malo lepljiava pod prstima kada je mokra. Otuda i njegov nadimak Sticky.
  Iako je u svoje vreme važio za jeftin brijač koji se praktično poklanjao uz paklicu nožića, relativno mali broj sačuvanih primeraka čini ga vrlo poželjnim u svakoj kolekciji.
  Drago mi je da sam ga nabavio i osetio delić brijačke istorije i na svojoj koži.
 
The following users thanked this post: nuur, floyd, Babadzonka

Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Вожд
 • Posts: 3782
 • Thanked: 1122 times
 • Ким Џонг НУУР
Re: Wilkinson Sword "Sticky"
« Reply #6 on: July 01, 2020, 10:52:32 AM »
Сјајан улов, нека ти траје 100 година бар.

Данас да избаце Стикија - деловао би модеерно.  Штета је што то не ураде.
- Добра дела не смеју остати некажњена.

- Не заборавите да оставите на форуму што мање утисака.
 

Offline Limoozina

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Location: Beograd, Srbija
 • Posts: 1118
 • Thanked: 481 times
Re: Wilkinson Sword "Sticky"
« Reply #7 on: July 01, 2020, 11:21:26 AM »
Zaboravio sam da dodam jedan šmekerski detalj koji ovaj brijač ima. Još 1968. dizajner brijača je vodio računa da ivice nožića budu pokrivene, pa su vratanca TTO mehanizma malo razvučena u odnosu na tadašnje Gillettove modele. Vrlo avangardno razmišljanje u odnosu na tadašnju konkurenciju.
 

Offline pj3r

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 663
 • Thanked: 232 times
  • Email
Re: Wilkinson Sword "Sticky"
« Reply #8 on: July 01, 2020, 01:15:09 PM »
Zaboravio sam da dodam jedan šmekerski detalj koji ovaj brijač ima. Još 1968. dizajner brijača je vodio računa da ivice nožića budu pokrivene, pa su vratanca TTO mehanizma malo razvučena u odnosu na tadašnje Gillettove modele. Vrlo avangardno razmišljanje u odnosu na tadašnju konkurenciju.
Kenneth Grang je jedan od bogova dizajna!

Poslano sa mog YAL-L21 koristeći Tapatalk

 

Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Вожд
 • Posts: 3782
 • Thanked: 1122 times
 • Ким Џонг НУУР
Re: Wilkinson Sword "Sticky"
« Reply #9 on: October 03, 2020, 05:44:52 PM »
Уважени бријопретходници су истакли врлине овог сјајног бријача, тешко је шта додати.

Али, не мрзи ме да то и потврдим!

Имах част да пробам Стикија (хвала Лимузино!):Дакле - импресивно бријање.  Пуњење - Перма шарп.

Неко време после бријања сам се гледао у чуду како сам се лепо обријао.

Бријачки алат за сваки дан.  То су најбољи бријачи.

Колико је леп - толико лепо и брије.  Бријач - фетиш.

Остаје жал што овако нешто данаас није доступно мушкарцима у продавницама.  Мислим - овако лепо и квалитетно.
- Добра дела не смеју остати некажњена.

- Не заборавите да оставите на форуму што мање утисака.
 
The following users thanked this post: adams, Ki30, Limoozina

Offline Gile

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Location: Podgorica
 • Posts: 554
 • Thanked: 228 times
Re: Wilkinson Sword "Sticky"
« Reply #10 on: October 26, 2020, 08:24:30 PM »
Zahvaljujući dobrom i po malo poštenom brijadžiji Nikši @Knackboy2000 probah i ja ovaj raritet među brijačima. Pošto sam odradio samo tri brijanja sa njim neka ovo budu neki prvi utisci. Koristio sam Gillette platinum kao all-around nožić koji koristim najčešće u svim brijačima. Tri jako ugodna brijanja su iza mene. Osjećaj pri korišćenju je jako blag. Usudio bih se da kažem i najblaže nešto što sam probao do sada a da brije. Ne ostavlja utisak temeljnog brijača i na problematičnim mjestima na vratu traži malo više truda da bi se dobio željeni rezultat. Nakon samog brijanja nemam utisak da sam bog zna kako obrijan ali par stvari kasnije upućuju na suprotn. Prvo iako pojedina mjesta pređem i više puta do sada me jako malo ili ni malo ne pecne after posle brijanja. Drugo obrijanost traje baš dugo. 12 sati kasnije sam i dalje smooth iako nakon samog brijanja se ne stiče utisak da će to biti tako. Probaću ga sa još par nožića pa iznosim konačan sud.

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

 

 

Najnovije:

Users Online
Users: 2
Guests: 31
Total: 33