Author Topic: Cijene brijača - zašto i kako? Poglavlje 3 šta mislim o vrhunskim brijačima  (Read 971 times)

Offline Duskos

 • Veliki Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Niksic
 • Posts: 238
 • Thanked: 245 times
Da li ovo opravdava cijenu i ono najvažnije šta to doprinosi kvalitetu brijanja?
Razlike u proizvodnom procesu mogu da opravdaju razliku u cijeni, ali nikako ne mogu da odrede kvalitet brijanja samog brijača. Vrlo jeftin brijač može da brije podjednako dobro (ili čak i bolje) kao i veoma skup brijač. To je već isključivo stvar dizajna. Loš dizajn ne može se nadoknaditi ni izdradom ni materijalom.
E sada konačno prelazimo na polje ličnog. Podijeliću ga na empirijski mjerljivo i lični doživljaj:
Prvo ono što je koliko-toliko egzaktno:
Od high end brijača imao sam priliku da probam: ATT, Pils, Wolfman, Timeless, takođe i klasični Darwin (ovom prilikom  hvala drugarima koji su mi pozajmili svoje ljubimce).  Neke i posjedujem. Skoro da nema low budget brijača koji nisam probao, a daću sebi slobodu da kažem (ko zna šta imam u kolekciji može me slobodno demantovati) imao sam priliku da probam ili čak i posjedujem manje-više većinu najznačajnijih klasičnih brijača. Zašto ovo naglašavam? Prosto, da bi znali „da je to sve isto“ mislim da je neophodno da ih probate. Imao sam sreću da svaki od rečenih imam ili ga probam natenane. Iznijeću još jedan ličan stav. PONAVLJAM DALJE REČENO JE STROGO LIČAN STAV:
Da bi se brijač adekvatno probao po meni je neophodno barem mjesec dana. Zašto? Pa tek onda imate vremena da isprobate više nožića, različite dužine brade, tempo ( neki brijači nisu za brijanje u žurbi) različite sapune i pripremu. Vjerujte mi, jedan brijač na hladno jutro i brijanje pred posao neće dati isto kao i kada je uveče kupatilo toplo i imate svo vrijeme ovog svijeta. 
Sad dolazimo do ličnog:
Mogu da kažem sledeće:  NIJE SVEJEDNO!!!!!!!!
Kao alat namijenjen određenoj svrsi ove su alatke impresivne
Tolerancije su minimalne, taman posla da treba projeravati ravnomjernost gapa ili ravnoću base platea, nema tu landaranja, popravke nožića - kvalitet njihove izvedbe vam neće biti kriv za kvalitet brijanja to garantujem.
Kad je potrebno da se obrijete na brzinu u 6.00 ujutro neće vas kazniti jer ste bili bunovni i niste provjerili da li je nožić dobro legao. Sve je tu tight and locked.
Da, Bic upaljač pali isto kao Zippo ali... jel bi raije uzeli bic? Craftmaship ovih stvarčica je priča za sebe. Kako se to ogleda u upotrebnom smislu. Pa na sledeći način: koje god govno od nožića da u njega stavite nećete završiti izgedajući kao da ste za brijanje koristili motornu testeru ili vrišteći po kupatilu posle stavljanja AS. Jel Merkur ili EJ to mogu 100% da garantuju?
Ostaje pitanje šta ko voli po pitanju agresivnosti ili tipa brade, i naravno zanatske perfekcije.
Tek sa ovom klasom brijača možete doći do jedne magične tačke u wet shavingu: Oni briju onoliko dobro, koliko vi dobro možete da ih eksploatišete:  Sada da ubacimo još jedan momenat u svemu tome, treba uzeti u obzir tolerancije i specifikacije. Nova stvar, da ne bude zabune o tome, može biti utegnuta i replicirana sa najvećim mogućim stepenom preciznosti. Ali, u kom trenutku je preciznost zapravo bespotrebnost. Šta Vam ona donosi da bi je toliko platili?
Volim streljaštvo, i nisam baš loš. Kroz dugi period sa "štapovima koji grme" itekako sam skontao da neke pružaju daleko više od drugih, ali u određenom momentu bio sam perfektno svjestan da sam ja postao ograničenje punog potencijala alata. Imao sam rijetku sreću da se mogu u kontinuitetu družiti sa jednom od najbolje izrađenih revolvera svih vremena (opet podvlačim napisao sam „najbolje izrađenih revolvera“ bez tvrđenja da je isti „najbolji“) Radi se o revolveru Korth Njemačke firme Korth iz Racenburga. Slobodno mogu reći da je Korth Wolfman u svijetu revolvera, takođe nasledio sam revolver koji se svrstava u sam vrh po kvalitetu i peciznosti francuski Manurhin MR 73. Oba pripadaju starijim serijama Manurhin je napravljen 1985 dok je Korth četiri godine mlađi. Koliko god se trudio nisam ni sa jednim mogao da napravim razliku ili je bila minorna. Prosto došao sam do tačke kad ja više nisam bio u stanju da izvučem ništa više iz oružja. Uz  neki dug naporan trening i adekvatnog trenera to bi se sigurno dalo pomjeriti, ali to više nije do alata već do „majstora“. Pištolj je bio ograničen strijelcem. Ne obratno. Pitanje, koliko vrijedi stvar koja iz Vas izvuče limit sposobnosti.
Ove stvari imaju svoju magiju, magiju kojoj je neko sve podredio. Sjetimo se Zippoa, da li znate da fabrika plaća jednog zaposlenog sa samo jednim zadatkom: da svaki upaljač ručno otvori izatvori nekoliko puta kako bi se osigurao legendarni škljocaj.
Ispričaću još jednu priču:


Ovo je brijač Džona Kenedija. Nalazi se kod jednog gospodina u Engleskoj. Procjenjuje se na nekoliko desetina hiljada dolara. Elem, kad je kupljen JFK je imao 4 godine. Njegov otac ga je vidio, oduševio se, kupio i naručio gravuru kod Gillette-ovih gravera specijalno da bi ga jednog dana poklonio sinu. Evo i koliko ga je to koštalo:

danas bi to bilo 1,145.35$
E sad jel bi neko uzeo Merkur 34 da ga  pokloni nasledniku?
To zadovoljstvo kada se divite ultimativnoj izradi, kada se divite nečijoj posvećenosti, inventivnosti, mogu da Vam daju samo izuzetni zanatski produkti. Dakle samo kada uzmete zbir svih ovih faktora o meni možete dođi do magične formule koja daje rezultat zašto neko daje za brijač 300$.
Ostaje lični izbor da li to uraditi il ne, ali im ne mođete poreći jedno: oni se mogu porediti samo međusobno, svako ostalo poređenje paaaaaa.,,
Eto. Nije mi bio cilj da dajem konačne odgovore već više da malo približim ovu materiju “širim masama” da okrenem jednu novu inadam se zanimljivu temu . 
The following users thanked this post: adams, kobayashi, Limoozina, Babadzonka, michurin

Offline pj3r

 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 504
 • Thanked: 162 times
  • Email
Nije kratko, ali je sve vrlo, vrlo jasno. Bravo!

Poslano sa mog SM-A600FN koristeći Tapatalk

 

Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Вожд
 • Posts: 3306
 • Thanked: 838 times
 • Ким Џонг НУУР

E sad jel bi neko uzeo Merkur 34 da ga  pokloni nasledniku?


Зашто да не?
''Нека. Волим да имам на стању.'' - Мобајк
 
The following users thanked this post: feston

Offline Kibo

 • Veliki Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Beograd/Voždovac
 • Posts: 225
 • Thanked: 79 times
  • Email
Ђедови и очеви оставили су нам оно што су могли да приуште. На нама је да својим наследницима дамо зрно више. Како ће се они односити према томе, зависи којим смо их вредностима научили.
Ја сам наследио слим твист, ако оставим Меркур 34, ето ти напретка.😀
 

 

Najnovije:

Users Online
Users: 0
Guests: 19
Total: 19