Author Topic: Stripovi koje preporučujemo  (Read 443 times)

Offline Duskos

 • Veliki Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Niksic
 • Posts: 247
 • Thanked: 255 times
Stripovi koje preporučujemo
« on: March 22, 2020, 03:48:19 PM »
Enki Bilal - Falanga crnog reda
 
Budući da sam se u zadnje vrijeme (konačno) malo ozbiljnije vratio svojoj velikoj ljubavi- stripovima, a da ćemo zbog korone imati malo više vremena za čitanje, upregoh se da malo obnovimo i aktiviramo ovaj prostor. Ne zmajerite na dužem postu ili prosto – preskočite, jer nemam vemena da pišem kratko 
Ljubav prema stripu zasluga je mog pokojnog oca. Zahvajujući njemu dosta rano sam  dobio moje prve novine - Mikijev i Politikin zabavnik, tu smo se ja i “Deveta umjetnost” upoznali i  na prvi pogled zaljubili i od tad živimo u istoj ljubavi kao prije 33 god kad je naša veza počela.
Zato sam za početak i odabrao strip koji sam dobio od oca dobro se sjećam u 6 osnovne i kojim je moja ljubav prema “pravom” stripu i počela.Nekako kod mene je sve mimo svijet, pa su me tako veoma brzo umjesto “normalnih “ stripova, počeli privlačiti strip albumi i neki “malo” zahtjevniji oblici stripskog izražavnja. U pitanju je jedan posve poseban strip, posve posebnog autora - francuski strip Falange Crnog reda iz 1979 autora Enkija Bilala.
“Francuski” crtač Enki Bilal rođen je u Beogradu 1951 kao Enes Bilalović. Već kod njegovog porijekla počinju zanimljivosti, Otac mu je bio bosanskog porijekla, po zanimanju Titov krojač, dok mu je majka bila Čehinja. Kada je napunio 9 godina sele se u Pariz. Zbog lakšeg izgovora prezime su skratili u Bilal, a Enes je postao Enki i time je već trasiran put ka njegovoj instantnoj prepoznatljivosti čak i kroz ime.
Enki je odmalena dobro crtao, i volio strip. Naišao sam i na podatak da je čak i Legendarni Gošini (René Goscinny francuski strip scenarista Poljskog porijekla - autor Asteriksa, scenista Taličnog Toma, Iznoguda, i drugih), prepoznao njegov talenat i ohrabrivao ga da se ozbiljno posveti stripu, međutim, on upisuje studije književnosti. Ipak, nije prestajao da crta i kad ti je nešto suđeno od tog ne možeš uteći. Kako mu strip mu nije dao mira,  odlučio je da učestvuje na konkursu francuske revije "Pilot" za mlade autore - pobijedio je i riješio da postane profesionalni crtač.
Počev od 1972. Bilal sarađuje sa raznim scenaristima i redovno objavljuje kratke priče (od 1 do 8 tabli) u žanru naučne fantastike. Kao i svi veliki autori odmah je postao instantno prepoznatljiv, sa za početnika izuzetnim kvalitetom grafičkog izraza. Najbolji od tih ranih radova su 1975. skljupljeni u zaseban album "Poziv zvezda" (kasnije reizdat pod naslovom "Prokleta lopta"(franc. Le Bal Maudit).
1975 pretstavlja posebnu godinu u ostatku njegove karijere , Bilal je tada počeo da radi sa piscem skripti Pjerom Kristinom (franc.Pierre Christin)  na nekoliko mračnih fantastičnih priča, formirajući rad pod nazivom „Legende današnjice” (franc. Légendes d'Aujourd'hui) i stvoren je još jedan magični duo. Bilal i Kirsten će od tada stalno sarađivati. Već prvi albumi koje su zajedno realizovali ("Krstarenje zaboravljenih" 1975., "Kameni brod" 1976., "Grad koji ne postoji" 1977.) donijeli su znatno duže (40 - 60 tabli) i razvijenije priče.
Junak ove priče album "Falange crnog reda" nastao je 1979 a
Definitivni proboj u sam vrh Bilal i Kristen su ostvarili 1983-e albumom "Partija lova". Priča se odigrava u Poljskoj i zapadnoj publici je ponudila rijetko objekivan prikaz života u real-socijalizmu, bez uvredljivih pojednostavljenja i ideološke opterećenosti. Album je samo u Francuskoj prodat u preko 150 000 primeraka, a izdat je u još desetak zemalja, uključujući SAD. Priznanja su stigla i od stručnjaka - na međunarodnom festivalu stripa u Barseloni, Enki je proglašen za najboljeg.
Bilal je kompletno sam  odradio album "Sjećanja iz drugog prostora" (1977) dok je album "Istrebljivač - 17" (1978) odradio po scenariju Žan-Pjer Dionea. Oba ova stripa po meni su više oslonjena na crtež nego na scenario koji je Kirsten tako sjajno stopio sa Bilalovom slikom. Ne znam možda je i do mene, ali kao i kod Magnusa i Bunkera, Van Haama i Rosinkog ili naravno kod mog najmilijeg dueta Žan Žiro – Šarlije jedno bez drugog prosto – to nije to.
Enki je najpoznatiji po Nikopol trilogiji: otvorio ju je "Sajam besmrtnika" (1980.), franc. La Foire aux immortels, „Žena zamka”, franc. La Femme piège (1986) Album za koji je dobio izuzetne kritike i koji se mjesecima nalazio na vrhu liste najpopularnijih, da bi je posle 12 godina zaokružio biserom  „Hladan ekvator”, franc. Froid Équateur (1992). Kojeg je časopis Lir proglasio knjigom godine u francuskoj. Glavni likovi su besmrtni Alsid Nikopol (Alcide Nikopol), pobunjenik i dezerter, osudjen na kriogenizaciju, koji greškom biva "oslobodjen", u čije tijelo ulazi Horus, vanzemaljac sa likom egipatskog boga sokola, inače pobunjenik i dezerter,. Cilj mu je da zavlada Parizom i da se osveti drugim "bogovima" I Džil bioskop novinarka.između njih serađa ljubav,dalje…   pročitajte 
Za tu trilogiju, Bilal je napisao cjelokupan tekst i crteže. Ta trilogija je poslužila Lepu Rubingu, izumitelju šahboksa kao inspiracija za sport. 
Početkom 1988-e na poznatom Festivalu stripa u Angulemu, Bilal je nagrađen gran-prijem za komletan opus. Odmah se pojavila i knjiga "Stanje zaliha", koje na 120 strana rekapitulira ono što je uradio na crtačkom, ilustratorskom i dizajnerskom planu.
Konačno o samom stripu


Falange Crnog reda su nastale 1979 u saradnji sa Pjerom Kirstenom. O kakvom se stripu radi najbolje govori činjenica da ga je Pjer Paskal (direktor međunarodnog festivala stripa u Angulemu) svrstao na 16 mjesto top liste najboljih strip ostvarenja na francuskom govornom području od 1978 na ovamo. A kakva je tu sve konkurencija.
Sam strip nastao je posle jednog perioda tokom kog je Bilal kao Džeger krenuo solo bez svog Ričardsa pa mu je za povratak Kirsten dao strip u kome su ozbiljnije i mnogo slojevitije nego ranije zaronili u svijet savremene Evrope, obilježen političkim nasiljem i odjecima starih klasnih i ideoloških sukoba. Tu se kao i kod Stonsa na Anybody Seen My Baby najbolje pokazalo da je najbolje kad se zna “ko kosi a ko vodu nosi”  strip je ukazivao na dublje korjene aktuelne eskalacije terorizma i usput bilježio organizovani kriminal, finansijske manipulacije u diplomatskim krugovima, narastajuću ulogu medija, omladinsku subkulturu, feminizam, slivajući ih u preciznu i uzbudljivu sliku vremena..
Priča prati Džefersona Pričarda Engleskog novinara i bivšeg pripadnika internacionalnih brigada koji je saznao da je Crna Falanga (Frankistička jedinica smrti) ponovo na okupu i da je zbrisala sa zemlje jedno ljevičarsko selo u Španiji. Pričard ponovo okuplja staru ekipu koja je u međuvremenu postala pisci, glumci, ambasadori, špijuni, sveštenici, I potjera počinje.
Oduševljava me Kirstenov scenario. Bez banalnosti i stereotipa, poput sažetog romanopisačkog izraza sračunatog na munjevite flešbekove kod čitaoca (pročitati Nika Hornbija ili besmrtnog Kamija).  Rezultat je dinamičan triler čije vrijednosti ne opadaju s protokom vremena. Naprotiv, ovih dana sve ga češće dohavatam i začuđeno iščitavam pitajući se “da ova dvojica nisu nešto načuli majku mu”. Čitajući Falange stalno sam se prisjećao riječi mog uvaženog profesora “uvijek nastoj da razumiješ procese a ne aktere koji ih sprovode”. U “Falangama“ teško da se iko može smatrati junakom. Kao u kakvom građanskom ratu tu bolje pristaje termin “suprotstavljene strane”. S jedne strane ostarjeli ultra desničari a sa druge ostrjeli pripadnici međunarodnih brigada, na kojima mi arhetip junaka djeluje poput ofarbane kose na muškarcima od 70 godina, epitet antijunaka –  nekako im daleko bolje pristaje.Moji omiljeni likovi su dva najbolja druga - tandem na mitraljezu - Efraim Katz jevrej i špijun Mosada i Felipe Kastehon baskijski katolički sveštenik. Ko pročita shvatiće.
Crtež Enkija Bilala priča je za sebe. Potez mu je čvrst, a upotreba kolorita u fazonu “sve nijanse sive” snažno i sugestivno dočarava atmosferu nemoći, umora i sumnje da je svaki pokušaj promene uzaludan. Sam Bilal je priznao da plavoj boji dodaje malo pepela od cigarete da bi dobio za njega karakterističnu sivkastu nijansu, a ponekad umjesto crvene koristi prah bulke koji Marokanke, i njegova žena, upotrebljavaju umjesto karmina.


Njegovi su likovi, baš kao i mizanscen, daleko od ispeglanosti. Rezultat – osjećaj sve ove likove i scene kao da sam koliko juče negdje vidio. Bukvalno se uklešu u mozak i ne izlaze odatle.
Jednom riječju ovo je onaj dio strip svijeta zbog koga sam zaista zaljubljen u devetu umjetnost.
Strip je kod nas izdat odstrane “Dnevnih novina” iz Gornjeg Milanovca u predivnom, kvalitetnom izdanju, na  luksuznom papiru, i po meni predstavlja izuzetan izdavački projekat i obavezan dio svake ozbiljne kolekcije.

« Last Edit: March 22, 2020, 03:50:57 PM by Duskos »


 
The following users thanked this post: ARSA, adams, Limoozina, vlados

Offline inemet

 • Administrator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Novi Sad
 • Posts: 791
 • Thanked: 133 times
  • Email
Re: Stripovi koje preporučujemo
« Reply #1 on: March 22, 2020, 08:10:06 PM »
Hvala na sjajnom tekstu!
Oduvek sam voleo stripove i kao dečak svašta čitao, a kako sam postajao stariji sve manje i manje (bilo je i onih ružnih godina kada nisi mogao kupiti strip). I eto, na moju veliku žalost, nisam se popeo na tu stepenicu sa koje strip mogu posmatrati kao umetnost (samo ponekad nešto naslutim).
Mora neko da ti ukaže na bitne stvari, da ti da "background", objasni vrednost i sl.
U svako slučaju, ovim si me dosta zaintrigirao da se vratim stripu :)
 
 

Offline floyd

 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: NS
 • Posts: 470
 • Thanked: 151 times
Re: Stripovi koje preporučujemo
« Reply #2 on: March 23, 2020, 06:59:49 AM »
Hvala na sjajnom tekstu!
Oduvek sam voleo stripove i kao dečak svašta čitao, a kako sam postajao stariji sve manje i manje (bilo je i onih ružnih godina kada nisi mogao kupiti strip). I eto, na moju veliku žalost, nisam se popeo na tu stepenicu sa koje strip mogu posmatrati kao umetnost (samo ponekad nešto naslutim).
Mora neko da ti ukaže na bitne stvari, da ti da "background", objasni vrednost i sl.
U svako slučaju, ovim si me dosta zaintrigirao da se vratim stripu :)
Da dobri stari stripovi.
https://www.limundo.com/kupovina/Casopisi-stripovi-i-igre/Stripovi/Lunov-Magnus-Strip/LMS-4-Blago-Crvene-Planine-Zagor/87699745
Sto ne zelis sebi nemoj raditi drugom !
 

Offline adams

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Zemun
 • Posts: 1774
 • Thanked: 390 times
Re: Stripovi koje preporučujemo
« Reply #3 on: March 23, 2020, 09:06:50 AM »
Хвала на одличном посту!!! Као и увек одушевљено читамо твоје постове!
 

Offline SweeneyTodd

 • Majstor brijanja
 • ***
 • Location: Fleet Street
 • Posts: 54
 • Thanked: 3 times
Re: Stripovi koje preporučujemo
« Reply #4 on: March 23, 2020, 01:21:10 PM »
Još kao osnovac sam krenuo da čitam stripove - najviše Dilan Dog i Alan Ford, pa Mister No i Zagor, a u manjoj meri Komandant Mark i Blek, te Kapetan Miki
Od novijih The Walking Dead serijal
Uglavnom ih čitam na tabletu sada - preporuka za Challenger Comics Viewer
 

Offline pj3r

 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 513
 • Thanked: 162 times
  • Email
Re: Stripovi koje preporučujemo
« Reply #5 on: March 23, 2020, 02:06:38 PM »
Moj naklon majstore!

Poslano sa mog EVA-L19 koristeći Tapatalk

 

Offline Knackboy2000

 • Iskusni brijač
 • **
 • Location: Podgorica
 • Posts: 41
 • Thanked: 22 times
  • Email
Re: Stripovi koje preporučujemo
« Reply #6 on: March 25, 2020, 04:37:57 PM »
Što se mene tiče,zna se...Dylan Dog
Ljudi znate li koliko sam ja ljepsih polova očarao Gručovim humorom i Dogovim šarmom pa da vas ne slazem makar 2 od 300

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

 

 

Najnovije:

Users Online
Users: 0
Guests: 19
Total: 19