Author Topic: Wizamet W-11  (Read 845 times)

Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Вожд
 • Posts: 3618
 • Thanked: 984 times
 • Ким Џонг НУУР
Wizamet W-11
« on: June 29, 2020, 09:46:35 PM »
Подесиви ''Пољак'':На тајном бријоскупу добих широкогрудо Нешин бријач Визамет  W-11, подесиви антикварни бријач из ере Гвоздене завесе.

По мом нескромном мишљењу ово је најбољи источноблоковски бријоалат уз скроз металну руску копију Слим подесивог - совјетског Конзула.

Визамет бријачи су се правили у Лођу.  На интернету стоји непроверен податак да је пољска влада покренула производњу уз помоћ Вилкинсона 60-их година 20. столећа. Фабрика је купљена 1992., од Џилета, а позната је и по Полсилвер/Супер иридиум ножићима. Имали су још неколико модела бријача, али најимпресивнији је  овај подесиви модел.

Widzewskie Zaklady Metalow -тако је настало ово енигматично име.

Елем, бријање.  Одушевљен сам. Иако је зјапећи зазор већ на цифри 1 претио да је ово нека агресивна алатка, испоставило се да сам (пре)обазриво кренувши од подеока 1 током бријања догурао до броја 5 (подеоци су на скали 1-9), где је и даље било угодно бријање.

Све је било готово у 2 прелаза, савршено угодно и чисто бријање са избријавањем каквом тежим.  Бријач има, по мојој ваги, 72 грама.

Постоје 2 верзије бријача, разликују се по доњем делу дршкице, мени се свиђа више глађа верзија:


''Нека. Волим да имам на стању.'' - Мобајк
 
The following users thanked this post: adams, Ki30, Neša, Limoozina

Offline alekRe_11080

 • Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Zemun
 • Posts: 135
 • Thanked: 43 times
  • Email
Re: Wizamet W-11
« Reply #1 on: October 15, 2020, 07:36:18 AM »
Thank you Mr Kim Jong-žhe, na ovoj temi, brijač o kome se ne sećam da se pisalo, unapred se zahvaljujem ako me neko ispravi i uputi na temu koja poseduje recenziju posvećenu ovom brijaču koja mi je promakla.

Na izvestan način osećam se neprijatno, zbog čega u nastavku malo kasnije..
 
Promakla mi ili ne, mišljenja sam da smo svi mi ovde okupljeni upravo oko zajedničkih ineresovanja, a ono je tradicionalno brijanje. Bez obzira na razlike, ja bar smatram da je prva stvar kada pomislimo na brijanje upravo brijač, naravno savršeno je moguće da postoje poštovane kolege kod kojih se javi druga druga vrsta asocijacije, npr briva, ili četka, možda losion, neki drugi predmet, sredstvo... koje obožaba da koristi. Kad spomenuh već asocijacije, a ako dam odgovor krajnje iskreno, uložim kompletnog sebe u ovo i dovedem u rizik stvari neke zbog kojh uh, uh.. Prekidam, ne nastavljam, ali zato, znači muški, uz nezapamćenu, ma šta nezapaćenu, ma nevidjenu dozu odlučnosti i ni sekunde, ma ni trenutka oklevanja.. upravo sam doneo odluku u skladu sa nadprirodnim čojstvom, nadčovečnom hrabrošću i bez trunke strepnje izgovaram jasno i glasno da ću od ovog trenutka momentalno zanemeti i možda nikada više nikada ništa slično neću spomenuti. Nikada. Možda nikada. Možda, a možda, ma nego da se vvratimo na temu.

Posedujem jedan ovakav brijač, ako me sećanje ne vara 4, možda čak i 5 godina.
Primerak u koji imam u svojoj kolekciji je, na osnovu slika kako su poredjane, praktično ovaj prvi tj. brijač sa prve slike, ili vice versa na trećoj slici, neko bi rekao levi ili brijač sa leve strane, a neko bi rekao opet prvi. Za većinu ne znam kako bi to videli, čitali. Ali sigurno znam da bi za isti brijač sa te slike, na drugom mestu rekli da je, pa ko, pa naša braća arapi.
Šta bi pa rekoh da se vraćam na temu. Mada mislim da znam šta je i gotovo sam siguran, posle ću o tome.

Vitamet 11-ica. Kao što Dule reče, i hvala na ilustraciji, imamo dve izvedbe ovog brijača. Krenuvši od dizajna u najkraćem, neprivlačan brijač, razlika nije velika i ta uba slučaja nesrećna drška različito završava. Gotovo da se radi o sitnici kad već pominjem ralike. E sa što se mog ukusa tiče, taj detalj kod mene stvara takvu percepciju, da ni ovaj ni o onaj nisu lepi, stim što sticajem okolnosti moj primerak je sa metalnim nazovimo krajem drške i samim tim, to je jedan od onih brijača koje imam ko kuće i slobodno za mogu reći da mi nije lep. Dok kada se radi o ovom drugom, e za njega bih se već usudio reći da je jedan od onih brijača kije čak i ružan.
Ali zahvaljujući tome što je nekada bilo istinski mudrih ljudi, i ova se planeta sa pravom imala i čime ponosi, još davno je nastala izreka "De gustibus non disputandum est", zbog potencijalne mogućnosti da su nam neki ovde članova latini, pa iz poštovanja prema njima i njihovoj profesiji napisaću i "De gustibus non est disputandum" što neuporedivi češće može čuti, ali potpuno je pravopisno prihvatljivo, razlika je samo ko je kakv prisup imao i šta je prvo usvojio...
Dakle posle konstatacije da se o ukusima ne raspravalja, u vezi sa dizajnom ovede stavljam tačku, ali sa zarezom je postoji ipak nešto. Upravo zbo dizajna iste te drške, pominjem da nisam imao priliku da koristim onaj kako Dule reče sa

 

Offline alekRe_11080

 • Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Zemun
 • Posts: 135
 • Thanked: 43 times
  • Email
Re: Wizamet W-11
« Reply #2 on: October 15, 2020, 10:35:18 AM »
...kako Dule reče sa gladjom drškom zaista pojma nemam kako leži u ruci, ali kada je u pitanju ovaj kako gah ovde pozicionirah, kao brijač prvi. Nazovimo recke, prsenove, svejedno, kada ga uzmete u ruku, istog trenutka vam je jasno da ta drška ne da ne klizi, već prilično je upadljiv osećaj da su ti prtenovi čak ću se usuditi i reći na izvestan način čak oštri. Jedno kratko razjašnjenje u trajanju od sekunde, a posebno se odnosi na članove kojima položaj ili tehnika neretko izazovu nelagodan osećaj proklizavanja, pa možda im zbog glatkosti drške postoji mogućnosti da im se može desiti da im drška tj. brijač isliizne i padne, a po nekom pravilu većina nas se brije u kupatilu i baš gle čuda, nad kermaičkim lavabomom (pozdrav za ove koji imaju staklene, znači ima ih žešće gotivnih, ako neko od članova to ima svaka čast i čuvajte ih) ili bolnija varijana mimo njega pogotovo, iako čudno zvuči, ali rećiću krene li tim drugim putem, njegov pravac je tada nesumnjivo jasno odredjen i onda pada na pločice, uh znato drugačija neprijatnija varijanta gde brijač počevši od svoje potenicijalne može doći u priliku da se upozna i sa kinetičkom energijom, trenutno energije o kojima govorimo su mehaničke enrgije.
Kinetička energija tela srazmerna je masi tela i kvadratu njegove brzine. E sada pošto je bilo često govora tome koliko koji brijač ima grama, ne sumnjam da je to i danas tema nalik onoj kako je brijč izbaalansiran kakokav je odnoz glave prema dršci i onda držeći u ruci pokušavamo uz maksimalnu konceraciju, da osećaj koji posedujemo pri različitim pološajima koje zauzimamo pre svega one koje koristimo u trenucima samog brijanja. Još jedna nimalo retka kategorija koje se pominje možda kao parametar  kojim ćamo često lakše i preciznije moći da odlučimo da li da brijač koji nam se svidja kupimo ili ne, je iz stečenog iskustva imamo neku sliku o tome kolikaka je pa bar znali i aproksimativno težina prijatna za našu ruku, mada većina nas voli da to zna tačno u gram koliko je težak brijač i da li je to po našoj meri.
E sad ta posvećenost i prevelika želja za upoznavanjem, pa i do detalja, karakteristika brijača koji planiramo da kupimo i na drugim poljima moše imati značajnu ulogu. Vratićemo se na slučajeve ispadanja brijača i padanje na čvrstu podlogu (izvinjavam se kolegama, ako ima onih osim pločica koje svi imamao, možda imaju preko i persijski tepih, debljine 5cm ili više, višeslojajan, maksimalno kvalitetno impregniran, i to sa veoma gustom teksturom ručno radjenih vlakana, takve kolege su značajnom delu rasterećenije, opuštenije i kod njih ispadanje brijača iz ruku prilkom brijanja svakako podrazumeva drastično manja oštećenja, i njihovo odsustvo u potpunosti. Da ne zaboravim, ako se nekome od kolega dešava ispadanje brijača, posebno ako je to često, ili možda kolege koje imaju npr. takve primerke u kolekciji ko sam ja eventualno možda nekad, moga da vidim na slici. Mogu da računaju na forumsku kolegijalnos i za tave kolege sam tu, a molim ih da ne strahuju ili došivljavaju stresne faze pri tom divnom periodu kada volimo svi da budemo maksimalni opuštreni, neka se jave i učinićemo sve da im život bude još lepši i bezbrižniji. Napišite kolege kolika je masa, težina, visina (dok stojite što približniji izmrite visinu haje recimo to ovako, sredine svojih obra, tj. raqstojanje te tačke kao H1), uz ubranje zemljine teže, i izračunavanje brzine, moći ćemo da dodjemo do vrlo približnih podataka koji nam mogu biti jako korisni. Energija koja je uslovljena uzajamnim položajem tela ili uzajamnim položajem molekula jednog istog tela naziva se potencijalna energija.
Ne bih nastavljao ovde sa formulama i pisanjem svih jedinica mere, jernebih da skrenem sa teme, vidite da to uvek i svuda intezivno. Još nešto, ako je nekom potreban bilokakav podatak ili ima bilo kakvo pitanje, tu smo.

Ako neko voli, želi nešto da pročita, obnovi znanje ili poželi da nauči nesto novo. Slobodno da se javi za literaturu.
Odmalena sam skupljao knjige, hvatao beleške uvek sve to, kao i dan danas čuvao...
Jer svestan svojih skromni intelektualnih sposobnosti i tankog krhkog obrazovanja, uvek sam se oslanjao na literaturu i rad.
Za sve ostale kolege, kojima knjige nisu potrebne i možda onih koji jednostavno sve znaju i u sve razumeju (kojma ovom prilikom čestitam, želim mnogu uspeha u svom radu) pozivam da podele ovde sa nama nešto, posebno onih koji se ne stide da pitaju, žeeljni su znanja i umeju da poštuju. Evo baš je divno što nas ima i takvih i očekujem veliki broj kolega da se priključi, i potpuno slobono shodno svojim interesovanjima, saznanjima, očekujem ljude da se uključe.

Tu smo, jer svi smo mi kolege, volimo jedni druge, o poštovanju da ne govorima, jednostavno svi smo svesni da se to podrazumeva.

Evu u duhu dobre tradicije i sve do trenutka dok na par godina godina nisam bio odsutan ssa foruma, za čime izuzetno žalim, kao zbog kolega koji su se za mene često raspitivali, interesovali se i kojima sam ne dostajao, a ovo se posebno odnosi sa nekom dodatnom specifičnošću prema onima koje sam na skupovima upoznao, imao prilike da razgovaram i drušim.

Da zaokružim, konačno vratio sam se. Ne da ne planiram da ponovo napustim forum, već ću dati sve od sebe da kada god sam u prilici budem ponovo posvećen ovom našem zajedničkom mestu, biće više ne ikada, ne sumnjam da najveći deo foruma deli tu radost i oduševljenje samnom.

O Wizametu sam tek poče, takoreći nisam ni zagrebao temu, jer je on za mene jedna strašno imresivna stvar, a o svojoj kolekciji planiram da nastavim, ipak me dugo nije bilo.....

Sada sam tu, ne idem nigde, tek će da me bude i nezamerite evo ovakvik ponekim šturim tekstovima i što ne uspevam da prisustvujem u još većem broju te i diskusija. Biće to sve mnogo , mnogo bolje, i imam već sada jedan sjajan osećaj, da ću biti u prilici neverovatno mnogo da postignem i to već uskoro i verujem da već samo u narednim nedeljama i mesecima neće biti kolege kome će se dogoditi dam slučajno nedostajem.

Bilo kakvo ptanje, bilo sa čim u vezi. !Tu sam. Molim vas sve bez ustručavanja.

Hvala sjajnim ljudima koji su tu da podrže inicijativu, čast mi posebna što se radi o velikim ljudima kojima je stalo do ovog mesta i to pokazuju dajući sebe najiskrenije i sa najboljim namerama, moram naglasiti da sam očekivao drastično veći broj ljudi (nešto slično onome što sam očekivaoda ću zateći kada se vratim, ali prvi utisci, otvoreno govoreći uvek, da i sada ću i to se sigurno neće menjati), pa eto po nekoj svojoj pretpostavci mislio sam da bi savakome bilo čast da bude deo, u kontaktu, šta nam već forum sve
omogućava.

Svakako sve pozivam na jedinstvo i solidarnos na kakvu sam ovde godinama bio naviknut, to ne znaju možda samo novi članovi, ali i to je ok svi smo ovde nekda bili novi.

O vizametu nastavak tek sledi!
 

Offline Ksaver

 • Iskusni brijač
 • ***
 • Location: Beograd
 • Posts: 31
 • Thanked: 20 times
  • Email
Re: Wizamet W-11
« Reply #3 on: October 15, 2020, 04:59:51 PM »
Nažalost sam propustio da ga kupim par puta misleći da je lošiji brijač od Gillette čija je kopija rekao bih. Vidim da ga dosta ljudi hvali tako da mi je u planu da ga probam.
 

Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Вожд
 • Posts: 3618
 • Thanked: 984 times
 • Ким Џонг НУУР
Re: Wizamet W-11
« Reply #4 on: October 15, 2020, 06:17:45 PM »


Пуна подршка за писање о бријању овим бријачем. Не само теби, него свим, за сада, некако тихим власницима.  :-[
Фотке су увек пожељне.
''Нека. Волим да имам на стању.'' - Мобајк
 

Offline alekRe_11080

 • Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Zemun
 • Posts: 135
 • Thanked: 43 times
  • Email
Re: Wizamet W-11
« Reply #5 on: October 15, 2020, 06:56:11 PM »
Nažalost sam propustio da ga kupim par puta misleći da je lošiji brijač od Gillette čija je kopija rekao bih. Vidim da ga dosta ljudi hvali tako da mi je u planu da ga probam.

Ne da nije lošiji, nego je stvarno žešće dobar. Čak je moj neki utisak da ima mogućnost agresivnijeg brijanja i kao da glava može nešto više da se otvori. Iskreno pre bih se bijao Vizametom. Ali izgled meni lično, ne želim da ga sada kudim, ali baš nije po mom ukusu... Sa razliku od konkurenta koji mi se jako svidja...
 

Offline Игор В.

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 634
 • Thanked: 245 times
  • Email
Re: Wizamet W-11
« Reply #6 on: October 15, 2020, 11:29:46 PM »
Пробах овај необичан бријач управо захваљујући колеги Неши коме се и захваљујем на понуђеној прилици (хвала @Neša).
Стекао сам утисак једног блажег бријања и делује ми да је погодан како за сваки дан тако и за угодно бријање уз мање агресивне жилете.
Не могу рећи да сам одушевљен резултатима али далеко од тога да сам био лоше обријан.
Ако га поредим са Џилет Слим подесивим морам да споменем да је Џилет урадио бољи посао, што сам осетио итекако у бријању и осећају након њега.
Уколико негде наиђете на Визамет В11 верујем да нећете много новца издвојити за  куповину а заузврат мислим да ће вам се вратити веома коректним квалитетом бријања, такорећи добра куповина.
« Last Edit: October 16, 2020, 12:26:44 AM by Игор В. »
 

 

Najnovije:

Users Online
Users: 1
Guests: 24
Total: 25