Savršeno brijanje
Mislio sam na ovakav crnihttps://i.ebayimg.com/images/g/8osAAOSwmAheW7CE/s-l400.jpgPo meni kao sto rekoh spada u Super Slim Tvist
Gillette super speed flare tip safety razor ( 1960)Na red je došao i ovaj komad brijača. Na žalost u lošem stanju. TTO se okreće i pomera ROD gore-dole. Na bočnim stranama nedostaje "end cap", što je posledica nasilnog stezanja vratanaca. To je upravo uzrokovalo da se brijač jedva otvara, odnosno još teže zatvara. Prilikom takve vrste "tuninga" krilca koja drže vratanca rolaju po base plate-u i brijač teško ide ili uopšte se ne otvara. Oplata je bila već popustila, i oksidacija je učuinila svoje i podigla je oplatu. Šteta zaista za ovaj brijač. Inače spada u srednje agresivne brijače i preteča je blue, red i black tipa. Proizvodio se od 50-tih godina prošlog veka, i doživljavao je svoje modifikacije i transformacije. Promene su se odnosile prvenstveno na dršku odnosno na " knurling" i tek posle šesdesetih i na base plate i top cap.Slike pre čišćenja: Slike posle sređivanja. Nisam srećan što je oplata popustila, ali je zato utegnut i radi nesmetano.Važno je da živi i radi, stanje mi nije bitno. Pritom je divan poklon, koji sam dobio danas.
Вечерас бих желео да се осврнем на труд нашег колеге @milostdr и овде прикажем његово умеће на делу и верујем да ће било какве моје речи хвале бити сувишне јер ће фотоси говорити сами за себе.Најпре су приказане фотографије Gillette Fat Boy F4 кога сам недавно пазарио и какав је бријач био приликом куповине:Потом следе фотографије које сам лично усликао ПРЕ него је Милош уложио свој труд и знање како би бријач довео у боље стање:На крају, фотографије након онога што је Милош урадио и рекао бих да је готово нов бријач у питању, ако мене питате Још једном, велико хвала @milostdr на комплетном труду и времену које је уложио у сређивање овог, мени сада веома драгог, бријача из моје колекције.Наравно, препорука се сама намеће али ево и моје званичне препоруке за Милошев рад уколико желите да полирате и добро средите неки од ваших бријача, верујем да нећете погрешити.
FATBOY E - 4 kodne oznakeDakle u pitanju je novi projekat, gillette adjustable fatboy E 4, proizveden 1959 godine u četvrtom kvartalu. Ponosni vlasnik je @adams. Mislim da smo obojica sa nestrpljenjem čekali da dođe do realizacije ovog projekta. Kako je @adams i objasnio, mozak operacije je bio @Игор В, koji se svojski trudio da pronađe odličan primerak, sada već teško dostupnog i retkog brijača na svetskoj berzi.Stanje brijača, kada je dospeo u moje ruke, može se slobodno reći dobro mada nedovoljno održavan. A u smislu podmazivanja i osnovnog održavanja. Ja pod tim podrazumevam povremeno pranje brijača blagim deterdžentom/sapunom da bi se skinule naslage od brijanja i dlake. Kao i većina metala, hrom kao završni sloj na ovom brijaču, su podložni oksidaciji odnosno henijskoj reakciji vazduha sa materijalom. Nedovoljno osušen ili mokar brijač, ranije će oksidirati nego da se blagovremeno održava i čisti. Ali eto tu ja stupam na scenu, da dam sve od sebe i vratim sjaj ovoj brijačkoj relikviji.Slede slike brijača pre čišćenja, poliranja i farbanja dial-a.Proces se sastojao od tople kupke, da se masnoća i dugogodišnje naslage smekšaju i uklone sa brijača. Poliranje se odvijalo u tri koraka, gde sam koristio pastu srednje granulacije, meku pastu, i na kraju krem pastu najfinije granulacije koja daje finiš i skida eventualne svirlove i "pegla" prethodne dve ruke. Nakon toga se brijač podmazuje i otklanja škripa i disfunkcionalnost rada svih pokretnih delova. Pažnja se usmerava na donji knob gde je opruga i gornji dial sa ciframa ispod koga se nalazi opruga koja drži poziciju ugla žileta i određuje agresivnost/umerenost brijača. Nakon toga se brijač ponovo pere i čisti alkoholnim sredstvom da bi se otklonile masnoće sa brijača. Završnica je farbanje dial-a sa crnom akrilnom auto bojom na bazi nitroa. To je važno da vremenom farba ne otpada i gubi sjaj.Slede slike brijača nakon tretmana.Adams, sada kada poseduješ FAT BOY pravi si BAD BOY i možeš da kreneš u uništavanje ketridža