Author Topic: Iskovao sam nož  (Read 732 times)

Offline gpopac

  • Majstor brijanja
  • ****
  • Posts: 73
  • Thanked: 28 times
Iskovao sam nož
« on: October 10, 2020, 10:59:03 PM »
Negde na proleće sam imao par slobodnih dana i rešio da se malo poigram sa kovanjem noževa od starih turpija, koje su su pokazale kao ekstra materijal. I uspelo je! Prosto mi je neverovatno kako su dobri karbonski noževi iz ovakve priručne, kućne radinosti. Bukvalno sam penzionisao sve ostale noževe u kući.

Uspeo sam i da polomim par komada prilikom kaljenja (pošto sam tvrdoglavo to želeo da to napravim u vodi a ne u ulju), ali nećemo o tome :icon_bofh:


 
The following users thanked this post: hordak

Offline alekRe_11080

  • Majstor brijanja
  • ****
  • Location: Zemun
  • Posts: 135
  • Thanked: 43 times
    • Email
Re: Iskovao sam nož
« Reply #1 on: October 10, 2020, 11:07:00 PM »
Zanimljivo :)
 

Offline gpopac

  • Majstor brijanja
  • ****
  • Posts: 73
  • Thanked: 28 times
Re: Iskovao sam nož
« Reply #2 on: October 10, 2020, 11:11:54 PM »
Evo kako izgleda na kraju. Nažalost, slikao sam telefonom, može to i bolje da me nije mrzelo :D
 
The following users thanked this post: YUGO BOSS, hordak

Offline M73

  • Doktor za brijanje
  • ******
  • Location: BG
  • Posts: 919
  • Thanked: 112 times
    • Email
Re: Iskovao sam nož
« Reply #3 on: October 12, 2020, 12:42:04 PM »
 :shocked: Svaka čast, vrlo lepo, malo si tajanstven sa podatcima, lepo si odradio i drške koje drvo ? Imas li predstavu koju tvrdoću si postigao kaljenjem ?? Širina ? Težina noža ? Debljina kičme pri dršci ? Balans ? 
Ostrim i sredjujem britve... 064/1585688
 

Offline zare

  • Doktor za brijanje
  • ******
  • Location: Kragujevac
  • Posts: 330
  • Thanked: 82 times
Re: Iskovao sam nož
« Reply #4 on: October 12, 2020, 08:58:38 PM »
Bas si hteo noz u santoku fazonu ili je tako bilo lakse zbog oblika turpije  ;)?
 

Offline gpopac

  • Majstor brijanja
  • ****
  • Posts: 73
  • Thanked: 28 times
Re: Iskovao sam nož
« Reply #5 on: October 13, 2020, 01:49:55 AM »
Dosta vremena provodim po kuhinji i skontao sam da mi santoku najviše odgovara. Imam i jednog santoku japanca (laminirani visoko-nisko karbonski čelik), pa sam probao da napravim nešto slično na relaciji santoku-nakiri.

Kao što vidite, sve je rađeno u kućnoj varijanti štapom i kanapom, tako da ne znam niti mogu da proverim kolika je tvrdoća. Ali kaljena je samo oštrica u vodi i veoma malo otpušten čelik, tako da verujem da je blizu 60. Ako ništa drugo, sporije se tupe od nerđajućih nemaca :) Trudio sam se da ih iskovem što tanje, tako da je veliki nož negde od 3-4 mm kod drške, pa do 1,5 na vrhu. Ispao je čak i lepo izbalansiran, negde odmah gde počinje sečivo. Mada, meni za kuhinjske poslove balans ne igra toliku ulogu.

Drška je kombinacija šljiva, topola i trešnja. Bez lakiranja, samo premazana uljem za održavanje kuhinjskih površina i daski. Bilo bi dobro zameniti topolu nekim tvrđim drvetom, ali to sam imao na lageru :D

Inače, uspeo sam nešto slično da napravim i od gibnja. Samo u tom slučaju mora kaljenje u ulju. Drugačiji je čelik i puca u vodi čak i uz sav oprez... Nadam se da ću srediti i to pa postavljam.

PS. Sad ostaje samo da se bacim na kovalje britve :)
 

Offline M73

  • Doktor za brijanje
  • ******
  • Location: BG
  • Posts: 919
  • Thanked: 112 times
    • Email
Re: Iskovao sam nož
« Reply #6 on: October 13, 2020, 05:35:58 AM »
Postoje jeftini ispitivaci tvrdoce u obliku tankih turpija (mislim da ih ima i na aliexpres-u) . Dali zagrevas vodu - ulje pre kaljenja... Mozda pomogne.

Poslato sa STK-LX1 pomoću Tapatoka

Ostrim i sredjujem britve... 064/1585688
 

Offline gpopac

  • Majstor brijanja
  • ****
  • Posts: 73
  • Thanked: 28 times
Re: Iskovao sam nož
« Reply #7 on: October 21, 2020, 01:32:59 AM »
Nisam znao za to! Moraću da nabavim :) Sličan, prost test koji sam napravio je da sam nož koji se vodi kao 56 rokvela bez problema ogrebao mojim.

Da, grejao sam vodu i ulje. Ali je ključno i koji je čelik u pitanju. Od turpija je obično čistiji karbonski čelik i može da ide u vodu. Od gibnjeva je sa dodacima i uvek ide u ulje, mada sam video da veštiji od mene okale samo ivicu iz nekoliko prolaza vrhom čelika po vodi.
 

Offline inemet

  • Administrator
  • Doktor za brijanje
  • *****
  • Location: Novi Sad
  • Posts: 809
  • Thanked: 144 times
    • Email
Re: Iskovao sam nož
« Reply #8 on: October 22, 2020, 12:44:09 AM »
Prvo da kažem: "Do jaja!"
Do sada sam gledao samo klipove od stranaca koji to rade - respect

A sada oprostite na neznanju, par pitanja:
Zar moraju tako da budu crni (garavi)?
Drške mi deluju četvrtasto, nekako mislim da je lakše za korišćenje ako su više oble?
I gde je čuveni test  oštrine sečenja papira :)

 

 

Najnovije:

Users Online
Users: 1
Guests: 28
Total: 29