Author Topic: AC Brijači Poglavlje I - istorija  (Read 505 times)

Offline Duskos

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Location: Niksic
 • Posts: 422
 • Thanked: 379 times
AC Brijači Poglavlje I - istorija
« on: April 02, 2021, 09:49:27 PM »
iliti kako su brijadžije budžile đuntu
„Aaaaaa, pa to ne može, ne mooože, to ne pasuje, ne mooože, ovo je đunta sa sitnim nutom!“
„Jeste Žile, a rekli su mi, može se ubudži!“
„A jesu ti tako rekli? E pa dobro, onda neka ti ubudži ko ti je to rek’o!  Ja ne umem!“


Ostalo je misterija da li je prvi “pronalazač” odlučio da Feather artist club nožić “nabudži” kako bi stao u vintidž injektor u nedostatku originalnih nožića ili je želja bila da se nekima od ekstremno oštrih i kvalitetnih Fetaher-ovih sječiva (Feather Artist super pro) izvuku “dodatne konjske snage” iz indžektorskih brijača. Šta god da je bilo, očito je rezultat bio interesantan jer su “drugari iz razreda” krenuli da prepisuju. Rezultat je bila prva velika novina u SE svijetu još od Indžektora – AC brijači. Budući da se o njima na forumu maltene i nije detaljnije pisalo, iz meni zaista nepoznatih razloga, jer su zaista mnogo interesantna i sada već široko prihvaćena  porodica brijača, pokušaću da ih malo pribliližim široj publici, a prvenstveno novim članovima koji kreću u nabavku prvih brijača.
Šta su to AC brijači? AC brijači su Single edge brijači (brijači koji koriste nožić sa jednom oštricom) koji koriste nožiće namijenjene Feather šavetama (artist club blades). Odmah da napomenem da uz Feather ova sječiva proizvodi i drugi japanski proizvođač Khai. Ipak, kako je Feather glavni igrač i kako su njegovi nožići i bili inicijalna kapisla to se za ovu porodicu nametnulo ime AC brijači (artist club).
Počeli su 2005 kao maltene zanesenjački koncept projekat, a danas su brojna i itekako poštovana porodica brijača.
Prvi AC brijač bio je Cobra Classic.Odmah ću biti sasvim ličan. Premda u ovoj klasi ne manjka zanatskih i dizajnerskih remek djela i da zaista, kao u malo kojoj u AC porodici ima predivnih brijača, Cobra classic i dalje mi je jedan od najljepših brijača sa kojima sam imao priliku da se sretnem. Izgledom me neodoljivo podjeća na (po meni) neprikosnoveno najljepši indžektor Schick type F. Linije su mu bukvalno kao studija perfektnosti oblika, zaista uvijek kada ga vidim predstavlja mi odmor za oči. Jednan primjerak Classic Cobre sam imao priliku da sretnem davno na njenom proputovanju do jednog mog prijatelja. Radi se o brijaču koji bih opisao kao “britva na dršci”. Sad da li je to bilo do sječiva (iskreno ni ne znam sa ove distance koji je nožić bio) ali, radi se o izuzetno efikasnom i temeljnom brijaču.
Classic cobra je jednodjelni brijač napravljen od mesinga i presvučen hromom. Teži 93 grama, glava je duga 2 incha (5.08 cm), a ukupna dužina brijača je 4 inča (10.16 cm). Puni se tako što se rotira poluga ispod glave i spusti se “baseplate” iliti donja ploča glave. Ergonomija mu je naprosto - savršena. Drška je trouglastog poprečnog presjeka, ugao se nalazi bukvalno momentalno. U ruci leži, u najkraćem, kao prirodni produžetak šake. Dizajnerski masterclass kada su brijači u pitanju. Koliko je ovo “loš” brijač najbolje govori činjenica da se na BST sekcijama kada se pojave bukvalno odmah i prodaju. Cijena je rijetko ispod 300 usd.
Koji su minusi Cobre?
- Nema varijabli sa težinom. Ona ima fiksnu dršku. Tako da kome se oblik drške i težina ne dopadaju nema izbora.
- Cobra nema (a što su kasniji modeli raznih proizvođača ponudili) izbor između open comb i closed comb varijante. Sad da li je to minus ili ne, možda sam i prestrog, ali Cobra je definitivno poprilično zatvoren sistem
- Ono što svi podvlače kao još jednu potencijalno slabu tačku je specifičan način otvaranja brijača za smještaj sječiva gdje poluga kojom se glava otvara može da vremenom popusti.
Kobru je naslijedio King Cobra.


 Okrugla drška koja se demontira je očito pokušaj da se najveća primjedba korisnika na adaptilnost riješi. Ostalo je isto,ali King Cobra (meni barem) uopšte nema magiju Cobre. Nešto kao kad jedan pored drugog stanu moderni jaguar i legendarna J serija. Moje mišljenje o Cobri? Pa Classic Cobra mi je neizostavna na listi želja. Eto to je možda najjasnije.
Nakon Cobre došao je Mungos.

Ne, ime nije slučajno. Dvojica prijatelja su zapazili oavj brijač i porazmislili kako se taj koncept može unaprijediti. Rezultat je bio skroz-naskroz drugačije remek djelo. Kobra i Mungos dijele isti nožić, sve ostalo je različito.
Mugos se sklapa kao klasični DE i na njega pasuje bilo koja ručka standardog navoja.
Rađen jeod čelika i Aluminijuma u nekoliko finiša (čelik u bright i satin, a alu u crnoj boji i svijetloj varijanti) te u ful sajz (AC) varijanti ali i Minigoose varijanti za indžektorski nožić. Kod Mungosa se vidi da je concept već poprilično razvijen. Ovo je po meni mnogo kompletniji i dorađeniji brijač od Cobre, brijač koji je nastojao da pokrije što više uglova.O njemu budući da ga posjedujem slijedi detaljniji post.
Slijedilo je još jedno dizajnersko remek djelo. Blacland Vector.
Ako Mungos može da joj na crtu izađe brijački Blaclandov prelijepi brijač je jedan od rijetkih uopšte koji na polju estetike može da parira Classic Cobri. Bukvalno je PRELIJEP. Tanka glava se svud “zavuče”. Lagan (ovo je najlakši AC brijač u čeličnoj verziji) i ergonomski brutalan, a o kvalitetu izrade najbolje govori činjenica da je toBlacklandov brijač. Pitati koliko je kvalitetan bilo bi kao da za kvalitet pitate Filip Patek. Blackland sebi ne dozvoljava prosječnost, ime su, na kraju, i izgradili na tome.Što se tipa glave tiče tiče nudi se u CC i OC varijanti dok od materijala na raspolaganju stoji samo čelik u dva viniša machined i polished. Moguće ga je kastomizovati drškom po izboru.
Težina vektora je 77g,
Težina glave je nevjerobvatnih: 17g
Dužina drške je 92mm
Mana? Pa sem cijene ne znam zaista.to što je samo čelični pada u vodu pred takom lakoćom, praktično je samo aluminijumski ATT laksi od njega.
Above the tie je 2016 godine u ovaj segment izbacio SE1 i SE2. Radi se o AC glavi sa closed com (SE1) i open comb safety barom (S2).


ATT je svoj brijač ponudila u aluminijskoj i čeličnoj verziji sa gomilom ručki za izbor.
Težina glave u alu verziji je nevjerovatnih 16.5 grama, dok je ukupna težina brijača sa drškom oko 35 grama.
Čelična glava teži 48 grama dok je težina sa ručkom oko 104 grama.
Mane? Pa ne znam,ovdje već može jedino ukus da presudi. Zaista je SE1 i Se2 kompletan proizvod namijenjen da svako nadje šta mu srcu prija.
Ideja o stvaranju sledećeg brijača je i dovela do stvaranje jedne zanimljive i sada već nadaleko prepoznatljive manufacture. Colonial Razors.Colonial razors  su 2016. godine u Američkoj državi Pensilvaniji osnovali jednojajčani blizanci Kirk i Kajl Evans (Kirk and Kyle Evans). Inspiracija za brend potiče iz američke istorije 18. vijeka, a cilj braće Evans je da kako kažu "svojim dizajnom i konceptima vrate to prošlo doba u savremeni svijet.“
Iste godine pojavilo se njihovo prvo čedo - AC brijač karakterističnog imena – General.Sam brijač je sličan ATT SE1 pa se postavilo pitanje prepisivanja. Ispostavilose da je Colonial prototip nastao ranije, iako je ATT finalni proizvod izbacio prvi. Ipak, uprkos spoljašnjim sličnostima konstrukcije nisu iste, a svi koji su imali prilike da ih probaju tvrde da se radi o dva sasvim različita brijača.
General je rađen u mesinganoj, aluinijumskoj i čeličnoj veriziji sa samo jednim tipom glave. Trenutno je u ponudi samo čelična verzija.
Moj drug Pjer kaže da je Alu general možda i naj AC brijač. Vjerujem mu na neviđeno. Znam daje užasno teško doći do jednog jer se više ne rade,ali da je riječ o brijaču sa jakom hemijom najbolje govore slike ispod.
Drška Generala je priča za sebe. Dizajn najnovije drške, (koja se više ne proizvodi), inspirisan je oblikom klasičnog topa i jedinstveno je ukrašen uzorkom prstenova, krugova i kanala. Brijač je tako nazvan u čast Henrija Knoksa (Henry Knox), koji je prvi put služio kao glavni artiljerijski oficir kontinentalne vojske tokom revolucionarnog rata (američki rat za nezavisnost 1775–1783). Razvijan je dug i pažljivo sa stalnim unapređenjima između serija od 2016 do 2018
Težina Generala  je44 grama u Aluminijskoj veriziji,130g u veriji od mesinga, i 89.9 gr u čeličnoj verziji.
Težina glave je 56 gr za mesinganu verziju, 33,3 gr u čeličnoj verziji i 19 grama,  u aluminijumskoj verziji
Dužina drške je 93 mm
Mane – ne mogu da dodjem do aluminijumskog i vidim je li Pjer u pravu?  :D

Na kraju dva brijača koja su na samom vrhu u kategorijama estetike, ergonomije, zanatske perfekcije, i hrabrosti da se ovakvo nešto uopšte ponudi tržištu.
Asylum RX SE i Paradigm SE
Lansiran 2017 Asylum RX SE je napravljen specijalno za Bullgoose – online prodavca brijačke opreme i sa cijenom od 230 usd koliko je koštao bio je među najskupljima. Potpuno čelični brijač odlikovala je izuzetna minucioznost u projektovanju i izradi. Vodilo se pažnje o najsitnijim detaljima.


Ukupno težak 112 gr od čega na glavu otpada 52.9g dok 58.9g otpada na ručku. Glava pomalo podsjeća na miks Cobre i klasičnih injektora dok ručka neodoljivo podsjeća na Tradere. Za razilku od Asylum DE omaža Darwinu koji sam probao i koji me nije oduševio za ovaj brijač sem cijene svi koji su ga probali nisu mogli da nađu zamjerku.
Odma da kažem zašto mi se nije dopao Evolution. Ne volim omaže. Ili skini 1/1 ili unaprijedi ovdje se nije desilo ni jedno ni drugo. Nema onog duha i neponovljivosti Darwina a ni njegove učinkovitosti. Osnovna ploča mi je između Feather ASd-2 –beskrvno i EJ89 - do bola prosječno.  Ja nisam nikako fan toga kako brije Feather AS D-2. Prosto mi je beskrvan, i džaba mu izuzetan kvalitet izrade kad prosto – ne brije kako volim. To je predivan i prekvalitetno urađen brijač ali NE VOLIM KAKO BRIJE. On je dobar brijač za svaki danali ništa više, dakle ako nešto nije kako treba džaba mu artizam u izvedbi. Za EJ89 sam rekao sto puta, ko idiot aparat - napuni i udri. Isto je isa Evolutionom, koji je između AS D-2 i EJ89. Druga ploča mu daje na garesivnosti ali to meni i dalje nije to. E ovaj SE brijač je kući Asylum osvjetlao obraz ne samo kao firmi koja pravi kvalitetne već i brijače koji izvanredno briju. Nažalost ne pravi se više
Paradigm SE.teško je pričati, slike govore same za sebe.
Titamijumsko remek djelo. Ko hoće ultimativan kvalitet na svakom polju, ovo je to.
80 grama titanijuma obrađenog do ultimativnog perfekcionizma.
mane: nemogućnost izbora drške. Cijena, mada iskreno ovo definitvno nije roba široke potrošnje i komentarisati njegovu cijenu jednako je umjesno kao komentarisati cijenu Lamborginija.
Sad malo nešto novije:
Za razliku od prethodnika koji su cjenovno i izvedbom u razredu highend artisan brijača Razorock Hawk je pošao od ideje “hajde da damo nešto za šire narodne mase” jeftiniji brijač, kom neće hvaliti kvaliteta, konstrukcijskog i brijačkog ali koji zahvlajujući uštedama na high end ručnoj doradi i većim serijama, neće biti pusta želja većine brijadžija.


I nije išlo ni tako lako, tek je V3 došao na željenu kotu. Moji drugari koji su ga probali kažu da je dobar. Da zaostaje za prethodnicima po finesi, udobnosti, kompletnom ugođaju, ali da daje dobro brijanje na kraju.Po svm njima Hawk nije briljatan kao Mabma ili pogotovu Gamechanger koji su u svojoj klasi napravili jednu malu revoluciju, (Gamechanger je već dobio naslov poor mans Wolfman). Očito je pokušaj stvaranja autentičnog AC brijača ipak bio veći izazov.
Hawk se nudi u open comb i closed comb varijanti od čelika i aluminijuma, i sa standarnim gapom i u Hawk “A” varijanti sa većim gapom. Dakle zaista su otišl najdalje u tome da ponude obilje varijeteta.
Težina čeličnog Hawk-a sa drškom je 88 grama dok alu verzija teži 39.68 grama.
Prednost, svakako cijena i neupitna pouzdanost i kvalitet razorock proizvoda.
Mane. Estetika. Nije mi lijep. Od svih mi je najmanje lijep. Ima on oslonac u nekim tradiocionalnim SE dizajnima ali definitvno na tom polju (meni lično) zaostaje. To i nedostatak finesse. Ebg. Ne volim utješne nagrade. Biti drugi znači biti samo prvi u dugom nizu gubitnika.
Šalu na stranu. Milsim da ima prostora za V4 koji će još malo “umiti” i „ispeglati“ jer se svo korisnici žale da mu fali još jedna nota udobnosti.
I Yaqi se skoro oprobao u izradi AC brijača. Tako da sada ima za svakog po nešto. Eto ovo je bila vremenska linija Artist Club brijača. 
do sledeće javljanja ostajte mi zdravo.


 
The following users thanked this post: hordak, Limoozina, Babadzonka, vlados, milostdr, Lasloni, savovuk, Estariol

Offline milostdr

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Location: Beograd
 • Posts: 368
 • Thanked: 206 times
  • Email
Re: AC Brijači Poglavlje I - istorija
« Reply #1 on: April 02, 2021, 10:24:11 PM »
Bravo Dule, kao i što se očekuje od tebe! Sada kada sam već zaokružio opremu, počeškao si mi mozak sa paradigm SE. Hvala :police:
Poliranje i čišćenje brijoopreme - kontakt na PP
 

Offline Игор В.

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 730
 • Thanked: 311 times
  • Email
Re: AC Brijači Poglavlje I - istorija
« Reply #2 on: April 02, 2021, 10:48:59 PM »
Уффф, који најпре гледати и желети у својој колекцији?
Некако бих се водио твојим редоследом - Кобра, Вектор, Asylum RX SE...
Естетика, практика, уживање на свим нивоима, тако ми ова прича делује.
Хвала на исцрпном приказу AC бријача, задовољство је читати о њима, поготово што су нам мање доступни.
 

Offline michurin

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Location: Skopje,R.Makedonija
 • Posts: 606
 • Thanked: 295 times
  • Email
Re: AC Brijači Poglavlje I - istorija
« Reply #3 on: April 03, 2021, 02:30:13 PM »
Odlichan tekst kao i uvek.
Vredi pogledati i ovo:
https://supply.co/products/the-single-edge-razor


Sent from my Mi A2 using Tapatalk

A man who works with his hands is a laborer; a man who works with his hands and his brain is a craftsman; but a man who works with his hands and his brain and his heart is an artist. ~Louis Nizer (1902–1994)
 

Offline pj3r

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 631
 • Thanked: 211 times
  • Email
Re: AC Brijači Poglavlje I - istorija
« Reply #4 on: April 03, 2021, 03:14:18 PM »
@Duskos Kao i obično, vrlo dobar rad! Nr smijem te previše hvaliti da se ne pokvariš.

Ako mogu nadodati par stvari.

Prva Cobra koja se pojavila bila je baš čudo! Kasnije serije su je ipak pokvarile, jer je glad za novcem ipak bila veća. Ako tražite Cobru, tražite samo prve serije. I da, Cobra i Paradigm su zapravo svjetovi za sebe. Nešto totalno drugačije.

General je za mene, uz Vector, definitivno najbolji AC brijač. I to ona prva, alu verzija. Ni brass nije loš, ali pretežak za moj ukus. To što se gotovo ne pojavljuju u BST sekcijama foruma, dovoljno govori! I da, naravno da sam ga odmah izvukao danas!

Tu sam pisao moju usporedbu 3 AC brijača - http://savrsenobrijanje.com/forum/index.php?topic=1580.0Poslano sa mog YAL-L21 koristeći Tapatalk

 
The following users thanked this post: Babadzonka

Offline pj3r

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 631
 • Thanked: 211 times
  • Email
Re: AC Brijači Poglavlje I - istorija
« Reply #5 on: April 03, 2021, 03:15:19 PM »
Odlichan tekst kao i uvek.
Vredi pogledati i ovo:
https://supply.co/products/the-single-edge-razor


Sent from my Mi A2 using Tapatalk
Ovo je injector. I da... Dobar je. Jako. Ali nije injector

Poslano sa mog YAL-L21 koristeći Tapatalk

 

Offline rsso

 • Majstor brijanja
 • ****
 • Posts: 136
 • Thanked: 27 times
  • Email
Re: AC Brijači Poglavlje I - istorija
« Reply #6 on: April 06, 2021, 09:39:59 PM »
kako ovaj @Duskos smara

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

 

Offline Duskos

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Location: Niksic
 • Posts: 422
 • Thanked: 379 times
Re: AC Brijači Poglavlje I - istorija
« Reply #7 on: April 06, 2021, 09:48:45 PM »
CEKK. Ili Je neko drpio nik il si ZIV JEBOTE!!!
« Last Edit: April 06, 2021, 09:55:09 PM by Duskos »
 

 

Najnovije:

Users Online
Users: 1
Guests: 13
Total: 14