Savršeno brijanje
Sa pastom za zube, vrlo cesto ne mozete ni da ispolirate .Dodace malo sjaja ali nece skinuti ogrebotine koje u stvari i jesu problem.
Унапред се извињавам на објави са превише слика, али мислим да свака вреди. На Купујем-продајем сам нашао Gillete old type, viena vest pocket (1921-1928). Бријач је био у поприлично лошем стању: трагови сапунице, каменца, скинута оплата, накривљена два зуба, није имао кутијицу. Али видела се лепота испод свих ових наслага времена и коришћења. Посебно када је бријач састављен. "И занесен том лепотом" сам се одлучио на цео пројекат. Хвала господину Митру (који можда постане члан форума) што је због стања спустио цену. Бријач сам прво одкувао у ферију и орибао пастом за зубе. Већ тада сам знао да нисам погрешио. Ставио сам и жилет у њега и схватио да се искривљени зуб налази ван оштрице. Мало сам се конслутовао са Душкосом и схатио да ако желим да га користим, а желим, требало би да се врати оплата, наравно оригинални никл. А и продужиће му век, није ово млад бријач. Прво сам рибао пастом за метал, не знам којом позајмљена. У главном раније сам њоме чистио месинге и одлично је радила. Из Галванотехника су ми потврдили да сав стари никл морада буде скинут. Доњи део бејсплејта ми је био мало проблематичан, радила је шмиргла: 800 па 3000. Проблем су ми биле гравуре (Gillette знак и Made in USA) и зуби, чуо сам се и са Гораном, коментарисали смо доњу страну његовог бријача. Одлучио сам се ипак да наставим ручно. Имао сам још пасте, чачкалица пресавијена шмиргла. На крају је сијао као да је златан, Искрено жао ми је било да му мењам ову боју, чак сам размишљао да га позлатим. Све је трајало 3-4 вечери.На глави је имао дубоке огреботине, нисам хтео то да уклањам, да носим на машинско полирање, ипак је ово бријач од 90 година. Нека му их ти јуначки ожиљци. У Галванотихник однесе, из Галванотехника враћен. Отишла девојка по њега па јој нису ни наплатили. Хвала лепо. Плашио сам се да не одпадне један зуб који је више заломљен, али десило се супротно, никл је мало попунио рупу. Задовољан сам и презадовољан, буквално је као нов. Капа је као што сам и очекивао, а бејзплејт много бољи, лепо се виде слова, а на горњој страни се не виде трагови шмиргле. Дршка је тек одлично испала.Још један мали фото сешн са тамном позадином.Како се понаша у бријању у неком другом посту. Кад га испробам детаљније.
Odličan rad, svaka čast. Slažem se da je šteta što i glava nije dovedena do savršenstva ali je pitanje koliko bi moralo da se skine materijala. Nije naplaćeno ali koliko inače košta ovakvo niklovanje?
Na ovom brijaču je oplata već bila potpuno spala sa drške. Interesuje me, u slučaju da se oplata drži (noviji brijač npr.) kako je skinuti pored svih onih "šara" na dršci? Ako se šmirgla skinuće se i šare.