Author Topic: Sapuni i osecaj posle brijanja  (Read 591 times)

Offline pepe

 • Majstor brijanja
 • ***
 • Posts: 118
 • Thanked: 3 times
Sapuni i osecaj posle brijanja
« on: February 01, 2019, 10:53:35 PM »
Iz moga ugla cela poenta price oko klasicnog brijanja je zapravo osecaj na kraju(u ovom slucaju pre upotrebe losiona/balzama za posle brijanja). Naravno da je bitno i to kako tece ceo postupak, ali ako je osecaj po zavrsetku brijanja dobar/odlican/vrhunski, onda se i eventualne prethodne muke koje vode ovom osecaju lako zaborave i zanemare.

E sad, za krajnji osecaj su 'krivi' svi parametri, i priprema i proizvodi koji se koriste pre brijanja, i krema/sapun za brijanje, i brijaci(britve), i zileti, kao i sama tehnika brijanja. Ja bih zeleo ovde da se fokusiramo na sapun i to kako on doprinosi tom konacnom osecaju.

Za mene je bitno da mi koza na kraju bude hidrirana i meka, a od svih sapuna koje sam do sada koristio, ubedljivo najbolji osecaj na kraju brijanja imam kada koristim Razorock MF. Napominjem da sam probao i brijao se cesce ili redje sa sledecim sapunima(arko, palmira,tabac, palmolive stick, wilkinson stick, tobs, d.r. harris, mwf, l'occitane cade, haslinger).

Na kraju dva pitanja: koji sapuni vama daju najbolju hidriranost i mekocu na kraju brijanja? Da li je moguce identifikovati sastojke u sapunu koji doprinose ovom osecaju?
Ne znam da li je u mom slucaju to blato sa Sicilije glavni razlog.

Razumem da je, kao i sve vezano za brijanje, i ovo takodje vrlo subjektivno pitanje i da nekome mozda hidriranost i mekoca nisu ono sto se zeli(vec mozda izvesna zategnutost koze).
« Last Edit: February 01, 2019, 11:02:00 PM by pepe »


 

Offline Gile

 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Podgorica
 • Posts: 329
 • Thanked: 114 times
Re: Sapuni i osecaj posle brijanja
« Reply #1 on: February 02, 2019, 12:20:11 AM »
Kratko da odgovorim. Najbolji mi je OSP za njim su odma barrister, Stirling, Wickham, dendi.

Sent from my HTC Desire 825 using Tapatalk

 

Offline adams

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Zemun
 • Posts: 1637
 • Thanked: 323 times
Re: Sapuni i osecaj posle brijanja
« Reply #2 on: February 02, 2019, 08:09:10 AM »
Морам да признам, да је ово веома шкакљива тема, у том смислу што је тај завршни да кажем "гланц" бријања искључиво индивидуалан осећај. И не само да је ствар у осећају, већ и у типу и да кажем "квалитету" коже лица.
Међутим, мислим да најобјективније могу одговорити наши великани сапунџије Даринка и Горан!
Без обзира колико сапун био природан он ипак садржи мање или више хемије, која опет мање или више прија нашој кожи.
Заправо ради се о пост шејв ефекту, који је код неких сапуна више, а опет код неких мање изражен.
И ја сам одушевљен Razor Rock сапуном, а посебно пост шејв ефектом овога сапуна.
Међутим шта је главни узрок тог пост шејв ефекта!??
Да ли је то хемија?
И да ли значи, да када се баш толико и изразито добро осећамо, односно када нам је кожа толико мекана и да кажем влажна после сапун, да ли то значи да смо на кожу самим тим ставили хемију?
Навешћу пример: писао сам о Van Yulau "Soap of The Gods" сапунима!
И даље су то по мени сапуни са најбољим пост шејв ефектом. Дакле до те мере је добар, да лосион после бријања уопште није ни потребан.
Међутим некима овај сапун итекако изазива алергију, што значи да је ту стављено много хемије.
Код C&E, D.R. Harris, TOBS, се такође да осетити пост шејв ефекат, али у мањој мери, односно кожа је свежа, влажна. Такође и код наших Врето и Денди сапуна у мањој мери (у односу на Van Yulau сапун), али они уопште не изазивају алергију.
Ја се питам, да без обзира што моје лице трпи хемију, и што немам алергију на сапун Van Yulay и сличне којима је знатно израженији тај пост ефекат, да ли то добро што их користим??
Зато што, ипак стављам на лице неку хемију, која у знатној мери некима смета.
Или је боље држати се Денди, Врето, и већ старих добрих TOBS, C&E, D.R. Harris....који ипак имају мање те хемије, која нам поклања или "поклања" овај пост шејв ефекат??
Не знам!
Најбитније је да имамо избор.
« Last Edit: February 02, 2019, 08:13:42 AM by adams »
 
The following users thanked this post: pepe, Dragce

Online Goran.v

 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Location: Land Far Far Away
 • Posts: 418
 • Thanked: 121 times
  • Email
Re: Sapuni i osecaj posle brijanja
« Reply #3 on: February 02, 2019, 10:24:02 AM »
Као што колега Адамс каже веома шкакљива тема и ако ја могу да додам веома комплексна. Реакција поједница на сапун је максимално 50% одређена самим сапуном остало је у припреми, избору бријачког прибора, стању коже појединца у датом  тренутку и сл. Е сад до постоје више путева којим сапунџије покушавају да дођу до најбољег ефекта.
- Први је приступ Даринке и мене где биљним и животињским уљима и восковима мучно балансирамо иначе агресивну природу сапуна - најчистији али најчупавији за постизање жељених резлутата.
- Други је балансирање уљима из малу помоћ Силикона ( Soap of the Gods kонкретно) који формира филм на кожи и физички не дозвољава влази да прође, који има додатну предност у осећају под прстима јер при провери појединца додирује се тај слој сликона а не кожа испод њега. На овај приступ не треба гледати као на стављање најлонске кесе на главу и гушење зарад влаге но мени самом се не свиђа употреба силикона на кожи која иако није конкретно штетна и даље ( по мени) предстаља фокусирање на последице а не узрок и опасније омогућава скривање и симулацију доброг осећаја хидрираности где исити неби баш био присутан. Што код квалитетнијих сапуна попут Божијег није случај но код формула мањег калибра итекако јесте.
- Трећи ( Faustov  Pakt) синтетички воскови и минерална уља који дају фантастичну клизавост и опасан осећај на кожи после бријања
но био флора коже на тај приступ реагује попут суруге која на вратима гледа мужа са флашом вискија у себи.
« Last Edit: February 02, 2019, 12:33:40 PM by Goran.v »
Everybody falls down, what one does afterwards is what separates the few from the bunch!
 
The following users thanked this post: Wetshaver, adams, pepe, Dragce, Shavenovich, Babadzonka

Offline Игор В.

 • Veliki Majstor brijanja
 • ****
 • Location: Belgrade, Serbia
 • Posts: 273
 • Thanked: 97 times
  • Email
Re: Sapuni i osecaj posle brijanja
« Reply #4 on: February 05, 2019, 01:07:37 AM »
Јављам свој утисак - прича је индивидуална и код мене је, за сада, најбољу исхрањеност коже дала Палмира, па Мичелс Вул Фет, али све више почињем да сматрам да је посао сапуна да нам заправо пружи што угодније бријање као примарни задатак, а ако садржи још и састојке који потпомогну одржавање коже лица да је то велики плус, само по себи. Али, заправо сам задовољан добрим послом који сапун обави - клизавост, припрема (опуштање) длаке и врста пене коју из њега добијем (кремаста, богата пена, ретка пена) а што је, опет, индивидуално допадљиво. Овде иде и напомена да по неком потпуно лаичком осећају верујем да је за мекоћу коју имам на кожи лица након употребе Палмире добрим делом заслужан лој који би требало да она садржи, ако сам ја то све добро схватио.
Ваља посветити, по мени, пажњу и производима након бријања јер има веома добрих крема и осталих препарата који помажу одржавању коже и значе много за мекоћу лица.
Оно што сам, пак, дознао јесте да заправо можемо бурно и алергијски реаговати и на природне састојке које сапуни и креме за након бријања садрже, па сам у разговору са Даром сазнао да би она желела да избегне, рецимо, камилицу у справљању неке погодне креме за употребу након бријања за мене, јер спада у фамилију травки блиских амброзији, на коју сам алергичан. А камилица ми, иначе, као чај подоста прија.
Елем, некако нагињем што природнијој причи, кад већ имам могућност да је и приуштим, али не бежим ни од неке "пријатељске" хемије.


Послато са Redmi Note 4 уз помоћ Тапатока
« Last Edit: February 05, 2019, 01:11:35 AM by Игор В. »
 
The following users thanked this post: adams

 

Najnovije:

Users Online
Users: 5
Guests: 43
Total: 48