Google oglasi:

Najnovije sa foruma:

Members
Stats
 • Total Posts: 47674
 • Total Topics: 1714
 • Online Today: 23
 • Online Ever: 45
 • (December 17, 2014, 09:25:06 PM)
Users Online
Users: 2
Guests: 34
Total: 36
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

February 27, 2024, 11:50:59 AM

Login with username, password and session length

Kontakt

Poštovani posetioci,

Ukoliko imate problema sa registracijom, prijavom i sl. možete to prijaviti na ovu email adesu:

admin@savrsenobrijanje.com

Poll

Да ли носите ручни сат (?):

Да
33 (80.5%)
Не
3 (7.3%)
Понекад
3 (7.3%)
Не, али овај Восток се мора имати!
1 (2.4%)
Ово је бријачки форум, какво је сад па ово мангупирање!? Оставке!
1 (2.4%)

Total Members Voted: 39

Author Topic: Восток - Командирские и Амфибија  (Read 35599 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Neša

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 701
Reply #15 on: March 03, 2018, 06:22:04 PM
Kako god izgledali ovi satovi, u suštini su veoma kvalitetni. Postoje dva slična modela, a to su Komandirskie i Amfibija. Ovaj prvi je nešto češći kod nas, a i dan-danas ga ima po oglasima i vredi više nego što je nekada koštao. Amfibija je nešto kvalitetnija, premda su i jedan i drugi sličnog oblika i izgleda. Jeftinije varijante imaju hromirano kućište, koje može lakše da se ošteti, ali mnogi korišćeni primerci na oglasima povrđuju da se to ne dešava toliko često. Bilo je i nekih pozlaćenih (mada u slučaju SSSR-a pozlata je rastegljiva kategorija), a najbolje kućište je svakako od nerđajućeg čelika, koje je tipično za amfibiju.

U sve ove satove stavljaju se relativno slični mehanizmi, koji su se pokazali kao izdržljive mrcine otporne na sve i svašta, pa je redovan servis sasvim dovoljan da produži trajanje sata, pri čemu servis uglavnom podrazumeva čišćenje i nanošenje ulja. Imao sam prilike da gledam kako časovničar vraća u život mehanizam star preko 30 godina upravo klasičnim servisom, a u kolekciji posedujem više satova oba modela i dobro znam šta govorim.

Kod oba modela je karakteristično da imaju krunicu na ušrafljivanje, tj. potrebno ju je prvo odvrnuti pa je onda povući da bi se podesilo vreme ili da bi se sat navio. Ipak, mora se priznati da i danas uglavnom satovi idu sa lošim narukvicama, što je svakako minus, ali se bar za mali novac može lako rešiti.

Na prvi pogled se Komandirski i Amfibija mogu relativno lako razlikovati, budući da Komandirski uglavnom na brojčaniku ima neke vojne motive, dok su kod Amfibije neutralni. Amfibija je nešto kvalitetnija i bolje urađena, a sa novim modelima se bez problema može sportski roniti. I stare amfibije su se pristojno ponašale u vodenom okruženju, ali po nekom nepisanom pravilu, nijedan stariji sat ne bih izlagao ekstremnim uslovima jer su mi bitniji od novca koji se za njih može dati.

Evo koliko može da izdrži „slabiji” Komandirski:
http://www.svetsatova.com/forum/f66/test-na-komandirskom-satu-ekstremni-uslovi-6027.html

Ukratko, sat ne samo da je izdržao da bude potopljen u vodu, već mu ni zamrzavanje nije ni najmanje smetalo. Kolegu koji je ovo uradio znam godinama, sat je i dalje živ i zdrav, nije još servisiran, a ovaj test je rađen 2012. godine.

Volim kada brijanje predstavlja uživanje.
 
The following users thanked this post: nuur


Offline Neša

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 701
Reply #16 on: March 03, 2018, 07:13:06 PM
Auh, Adamse, pa ti si praktično citirao moj potpis sa foruma Svet satova, koji glasi ovako: „Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.”

Jeste da imam i ove 'na struju', ali volim ove sa klasičnim mehanizmima i nekako mi idu uz ovu vrstu brijanja koje praktikujemo na forumu.

Što se tiče bilo kojih satova, teško je reći da su satovi iz zemlje X bolji od onih iz zemlje Y, ali je neosporno da ruski satovi većinom imaju izdržljive mehanizme, estetika je ionako stvar lične percepcije, dok ukoliko se porede po klasama i nameni (npr. Darwil i Poljot koji se nose uz odelo, ne i Rolex), nema neke toliko velike i suštinske razlike u kvalitetu. Uostalom, i japanski proizvođači, u prvom redu Seiko kod mehaničkih, dokazali su da umeju da sasvim dobro pariraju, što ću objasniti uskoro. Izuzetak su satovi koji imaju tzv. COSC sertifikat koji garantuje preciznost.

Kada je u pitanju oznaka Swiss Made, ona se može lako demistifikovati uz pomoć švajcarskog zakona koji je reguliše:
https://www.admin.ch/opc/de/classified-compilation/19710361/index.html

Ukratko, da bi sat imao oznaku Swiss Made, potrebno je da mehanizam bude švajcarski (o ovome nešto kasnije, jer tu je glavna caka), da se u Švajcarskoj postavi u kućište i da proizvođač izvrši konačnu kontrolu kvaliteta u Švajcarskoj. Ovo reguliše član 1 a.

Glavna caka je definicija švajcarskog mehanizma, gde stoji da on treba da bude sklopljen u Švajcarskoj, da ga je prekontrolisao proizvođač u Švajcarskoj i da švajcarske komponente mehanizma imaju bar 50% od vrednosti, izuzimajući troškove sklapanja. Ovaj deo je regulisan u članu 2 dokumenta koji sam linkovao.

U boldovanom je sadržana cela suština. Ako jedan zupčanik košta 50 evra, a ceo mehanizam bez njega košta 49, onda je stvar jasna. Naravno, ne kažem da koriste ovaj štos, već samo ilustrujem kako se računa.

Tipičan primer loših satova koji imaju oznaku Swiss Made mogu da budu satovi Nivada, koji su se prodavali kod nas, a oni iz druge polovine osamdesetih su često završavali kod časovničara još u garantnom roku. I mom ocu se potrefio jedan takav primerak, koji je bio tako loše podešen da je dnevno žurio čak pet minuta, a kada ga je odneo kod časovničara, ovaj je samo zakolutao očima i promrsio nešto u stilu „O ne, opet Nivada.”

Osim toga, postoje i brendovi koji nisu švajcarski, ali imaju oznaku Swiss Made, što se odnosi na mehanizam. Sector je bio italijanska kompanija, preselio se u Švajcarsku.

Kvalitet mnogih drugih mehanizama se sasvim dovoljno približio švajcarskim, a Seiko je tu najljući konkurent. Ne znam koliko je ovde poznato, ali Seiko poseduje i tzv. Grand Seiko, čije su cene (i kvalitet) da se smrzneš:
https://www.chrono24.com/seiko/grand-seiko--mod839.htm

Iako mnogi modeli liče na jeftin Seiko 5 koji nov košta košta stotinak evra, ovo u Japanu ima ugled otprilike kao Rolex u Evropi, premda su cene ipak niže od Rolexa.

Da se vratimo švajcarskim mehanizmima i satovima - gotovo sve što se tamo proizvodi, a naročito ove poznate, otkupila je grupacija Swatch, tako da poseduju Certinu, Omegu, Longines, Tissot, Calvin Klein itd. U mnogim satovima se nalazi mehanizam koji pravi i potpisuje ETA, dok su tzv. in-house mehanizmi, tj. koji se prave tamo gde i sat, sada uglavnom stvar prošlosti, osim kod onih skupih satova. Tako se dešava da npr. isti mehanizam mogu imati i Omega i Sector, iako je ovaj prvi proizvođač mnogo poznatiji i ugledniji.

Uopšte mi nije čudno ovo što piše za Swatch, jer to su jeftini satovi koji su vrlo često konstruisani tako da im se samo može zameniti baterija, a kada ode mehanizam, i sat se može baciti. U kategoriji jeftinih satova je najisplativiji Casio, koji ume da bude izuzetno trajan, a lako dostupni modeli G-Shock se čak i koriste u vojnim jedinicama širom sveta.
« Last Edit: March 04, 2018, 12:45:34 AM by Neša »

Volim kada brijanje predstavlja uživanje.
 
The following users thanked this post: nuur, Britva, Bojko


Savršeno brijanje

Re: Восток - Командирские и Амфибија
« Reply #16 on: March 03, 2018, 07:13:06 PM »

Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 4239
 • Moj duh budi tvoje demone.
Reply #17 on: March 04, 2018, 01:02:39 PM
Видео о ономе што је Неша писао у вези навијања, тј. позиције где круница треба да буде ''климава'', подешавање казаљки на тачно време, и ту је и фора са 3 х бржим подешавањем датумара:


- Добра дела не смеју остати некажњена.
 


Offline Neša

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 701
Reply #18 on: March 04, 2018, 04:38:51 PM
Samo da dodam nešto u vezi sa krunicom. Mnogi modeli satova imaju krunicu koja se ušrafljuje, a to je veoma zgodno da zaštiti sat. Naime, voda odnosno vlaga najlakše tuda mogu da prodru u sat, pa ukoliko imate krunicu na ušrafljivanje, gledajte da bude zavrnuta do kraja jer se i kod običnog pranja ruku može desiti da voda prodre ukoliko je sat loše zadihtovan. Ukoliko vlaga prodre mogu propasti i brojčanik i mehanizam. Brojčanik se teško čisti i restaurira, pa je često jedini lek kupovnina novog.

Ukoliko se desi da se staklo sata zamagli treba odmah otići kod časovničara jer to znači da je vlaga prodrla u sat.

Što se tiče podešavanja datuma, isti princip se koristi kod svih satova koji nemaju tzv. brzu promenu datuma, a jedina razlika je što je kod nekih dovoljno vratiti satnu kazaljku na 11, kod nekih na 10 itd.

Volim kada brijanje predstavlja uživanje.
 


Offline vlaja

 • Veliki Majstor brijanja
 • *****
 • Posts: 292
  • Email
Reply #19 on: March 04, 2018, 07:05:26 PM
Kao dete, negde u drugom razredu, bio sam opčinjen digitalnim satovima sa kalkulatorom. Želju sam preneo roditeljima i jednog dana sam dobio takav: Casio.
O kakva sreća je to bila... A imao je čak i neku jednostavnu igricu sa brojevima.
Ukratko, zavoleo sam satove i sa godinama menjao stil - završio na klasici.
Posedujem dva Seika 5. Manji, za sva godišna doba: SNK803 i veći, isključivo za leto: SNZG07.

Vostok ima puno izuzetnih modela, praktično za svakoga ponešto. Nisam pre otvaranja ove teme bio upoznat sa njima. Sada bih želeo bar jedan da kupim ali se uzdržavam.
Svideli su mi se Komandirskie K-34 Automatic modeli i to dva sa krem ciferom. Na ebayu se mogu naći, kao što je nuur napisao, po boljoj ceni nego u navedenoj prodavnici.
Satove nosim isklučivo na Nato,Zulu kaiševima i što bi neko rekao kakva ironija - ruski sat na nato kaišu..
 
The following users thanked this post: nuur, Dragce


Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 4239
 • Moj duh budi tvoje demone.
Reply #20 on: March 07, 2018, 12:28:18 AM

- Добра дела не смеју остати некажњена.
 


Offline markony

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 596
Reply #21 on: March 08, 2018, 08:59:24 PM
Moze ova tema da bude generalno za satove,ne samo za jednu marku posebno.
Imam pitanje koje nema veze ni sa brijanjem ni sa satovima.
STA SE DESAVA SA FORUMOM???
Ne mogu ni pola slika ni pola tekstova da vidim,cak vise nece ni da mi otvori kada kliknem na "quote".
Bas mi ide na zivce,ne znam da li I vi imate taj problem?

 


Offline feston

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 538
Reply #22 on: March 08, 2018, 09:16:13 PM
Imam i ja taj problem već neko vreme.

 


Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 4239
 • Moj duh budi tvoje demone.
Reply #23 on: March 08, 2018, 09:21:37 PM
Слободно отворите генералну сајџијску тему, ваљало би и други сатови да имају свој кутак, пуна подршка!

- Добра дела не смеју остати некажњена.
 


Offline markony

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 596
Reply #24 on: March 08, 2018, 10:19:03 PM
Hajde onda da bude neka tema za sve I svasta...licno sam veliki zaljubljenik u satove,nozeve,alate generalno kao I "multi tool" alate...neki kutak na forumu gde bi se pisalo o tome I razmenjivala iskustva.
I jos jednom molba za adminstratore,ako moze da se srede ovi bagovi na forumu.

 


hordak

 • Guest
Reply #25 on: March 08, 2018, 10:24:17 PM
Hajde onda da bude neka tema za sve I svasta...licno sam veliki zaljubljenik u satove,nozeve,alate generalno kao I "multi tool" alate...neki kutak na forumu gde bi se pisalo o tome I razmenjivala iskustva.
I jos jednom molba za adminstratore,ako moze da se srede ovi bagovi na forumu.

http://savrsenobrijanje.com/forum/index.php?board=34.0

Možeš da otvoriš temu koju ti duša ište. :laugh:

 


Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 4239
 • Moj duh budi tvoje demone.
Reply #26 on: March 10, 2018, 10:06:46 AM
Змија пресвукла кожу:
- Добра дела не смеју остати некажњена.
 


Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 4239
 • Moj duh budi tvoje demone.
Reply #27 on: March 10, 2018, 10:27:13 AM
 :grin:

И са овом фацом:

- Добра дела не смеју остати некажњена.
 


Offline Aleksandar

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 404
 • Панонски морнар
Reply #28 on: March 10, 2018, 02:00:03 PM
Evo ga i moj, sdelan u SSSR:Vrlo zahvalne mašine, samo ih treba redovno servisirati i dugo će da služe.Poslato uz pomoć Gillette New Deluxe
« Last Edit: March 10, 2018, 02:38:01 PM by Aleksandar »

 
The following users thanked this post: nuur


Offline Gordak

 • Majstor brijanja
 • ****
 • Posts: 146
Reply #29 on: March 10, 2018, 04:20:45 PM
Змија пресвукла кожу:
Odličan kaiš, neki domaći majstor ili od preko? Ili je DIY?

Послато са Redmi Note 3 уз помоћ Тапатока