Google oglasi:

Najnovije sa foruma:

Members
Stats
 • Total Posts: 47593
 • Total Topics: 1713
 • Online Today: 23
 • Online Ever: 45
 • (December 17, 2014, 09:25:06 PM)
Users Online
Users: 2
Guests: 70
Total: 72
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

February 22, 2024, 02:08:37 AM

Login with username, password and session length

Kontakt

Poštovani posetioci,

Ukoliko imate problema sa registracijom, prijavom i sl. možete to prijaviti na ovu email adesu:

admin@savrsenobrijanje.com

Author Topic: Инџектори / Injector razors (најстроже чувана тајна савршеног бријања - 1. део)  (Read 87367 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 4229
 • Moj duh budi tvoje demone.
То има смисла. Твинџектор:Треба благи бријач да претвори у ефикаснију макину.

- Добра дела не смеју остати некажњена.
 


Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 4229
 • Moj duh budi tvoje demone.
Eh kako sam ja tebi zahvalan što si mi oči otvorio sa ovim Schick injektorom. Ja sam posle onog prvog brijanja hteo da ga posadim u neku fioku da skuplja prašinu ali si mi ti rekao da ga probam za na lobanju i rodila se ljubav između moje lobanje i Schick-a i sad idu zajedno na večeru. Malo malo neko cveće kolači ovo-ono.

Sent from my Redmi Note 5 using TapatalkА загрљај у биоскопу кад се угаси светло?  :D

То је то, и за мене ништа боље нема за лобању од Шик инџектора. Замо забезекнутост квалитетом и нетакнутошћу/неизрањаваном кожом + брзином бријања.

- Добра дела не смеју остати некажњена.
 


Savršeno brijanje


Offline Gile

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 1330
Mislim da je naslov ove teme pogođen 110%. Mnoge brijadžije sa naših prostora a boga mi i stranjski na šik gledaju sa nekim prezirom i nepovjerenjem. Kao to liči na sistem, DE je zakon, to plastika, to lagano, samo vintage i slične floskule. Lično nisam naišao na tako dobar DE brijač do sada koji me odvojio od ostatka brijača više od 10 dana. Šik sam ekskluzivno koristio mjesec i po dana. Ljudi nisu dovoljno otvoreni ka toj ideji jedne oštrice u formi indžektora. Mislim da su svi oni na velikom gubitku jer nemaju ni najmanju ideju šta propuštaju.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk


 
The following users thanked this post: nuur


Offline pj3r

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 594
  • Email
Moj kratki vodić kroz svijet injectora...

Napisao za Brijačnicu, a nisam tu postao, a možda će se dobro uklopiti u priču.Neka vas nikako ne zavara pomalo jeftin, plastični izgled večine injectora. Riječ je o punokrvnim brijačima, oštrih lamica, laganim i lako manevarbilnim, koji će vam osigurati neka od najboljih brijanja u životu! Uostalom, zar bi se Bond, James Bond brijao Schick Type L1 da je to bezvezni brijač? Naravno da ne bi! ;)Iako se najpoznatiji i najveći proizvođač injectorskih brijača zove prema pukovniku Jacobu Schicku, on zapravo i nema veze sa injectorima. Sada se pitate kako to? Njega je naime živciralo da se mora petljati sa lamicama i riskirati da se poreže pa je mislio kako i što napraviti da lamicu prije stavljanja u brijač ne trebate dirati rukama. Pa je pukovnik Schick, kao vojnik, osmislio način kako da, slično kako metak repetiranjem ulazi u cijev, repetiranjem laimca sjedne u glavu brijaču. I tako je nastao Schick Repeating Razor iz 1926. tzv. Schick Type A. Uskoro je pukovnik Schick izbacio i Type B i Type C a onda se zastio brijača i otišao. Ali ostavio je dobar temelj, na osnovu kojega je 1935. Izašao Type D, koji se smatra prvim pravim injectorskim brijačem. Upravo je sa ovim modelom izašao i prvi spremnik sa prepoznatljivim ključem koji gurnete u brijač i onda jednostavno gurnete lamicu na svoje mjesto.I ostalo je zapravo povijest. I to povijest koja se nije mnogo mijenjala. Princip je ostao isti i tu se ništa bitno nije mijenjalo. Najočitija promjena je bila samo u izgledu ručke. Lamice iz 1935. bez ikakvog problema možete koristiti u bilo kojem sljedećem injector brijaču sve do najnovijeg – Supplyeva Single Edga. Kao i lamice iz prva tri modela!Schick je tijekom svojeg postojanja postao i ostao sinonim za injectorske brijače. Iako su injectore proizvodili i Gillette, Pal, Personna i Feather, Schick je jednostavno ostao pojam za injectore! Neki kažu da je i to bio razlog što drugi proizvođači nisu uspijeli. U svijesti korisnika postojao je jednostavno znak jednakosti između Schicka i injectora. Kolika je ta veza jaka, potvrđuje i činjenica da su se različiti vlasnici kompanije htjeli riješiti imena Schick i progurati ime Eversharp u različitim kombinacijama, ali u tome nisu uspijeli. Schick tako postoji i dan danas. I dalje je sinonim za injectorske brijače.
I ne samo da su Schickovi sinonim za injectorske brijače, oni, barem tako kažu znalci, su potpuno drugačiji od svih ostalih injectora. Drugi mogu biti bolji ili gori, ali brijanje sa Schikovim injectorima je drugačije.
Zapravo brijanje sa svim injectorima je drugačije. Ono što ćete odmah na početju pimjetiti jest da je kut potpuno drugačiji. I da... Trebat će vam vremena da se naviknete. Zato nemojte odustati odmah ako sve nije sjelo na svoje mjesto. Druga stvar je da su svi lagani. Ali ta njihova laganost ih čini ih jako manevarbilnima pa ćete se s njima lagano „prošetati“ preko vašeg lica i vrata. A nakon te „šetnje“ lice će vam biti – savršeno obrijano!
Prije nego krenemo malo kroz povijest ali sadašnjost injecktorskih brijača, idemo baciti oko na – lamice.

INJECTORSKE LAMICE
Kao i sa većinom SE brijača i kod injectora jedan od najvećih problema su – lamice ili točnije njihova ograničenost. Dok kod DE lamica imate ogroman izbor različitih lamica, kod SE njihov je izbor ograničen – kako kod GEM i AC tako i kod injectorskih lamica. Iako nije neki izbor injectorskih lamica, one su izvrsne i jako oštre. Zato budite oprezni.
Schick Injector a.k.a Chicks lamice prepoznatljive su po svom žutom pakiranju. Izuzetno oštre i uglađene, smatraju se najboljim injector lamicama trenutno dostupnim na tržištu. Do nedavno su se mogle nabaviti preko Connaught Shavinga, ali na žalost, više ih nemaju, tako da nam preostaje samo traženje preko ebaya i sl. BTW. ako znate gdje se  mogu nabaviti – javite!
Personna Injector lamice nešto su jeftinije i dolaze u bijelom, neoznačenom plastičnom spremniku i mogu se nabaviti od različitih prodavača (Ted Pella, Supply...). Za razliku Chicksa, nisu toliko cijenjene i ipak su nešto lošije. Zanimljivo, upravo ove lamice su mi se pokazale puno, puno bolje u Supplyevu TheSingleEdgeu nego hvaljene Chicks. To možda i ne mora čuditi, jer je TheSingleEdge dizajniran upravo za njih. Najjednstavnije ih je nabaviti preko Connaught Shavinga - http://www.connaughtshaving.com/injectorblades.htmlSchick Twin lamice posebna su priča. Zapravo Twin lamice su dvije obične injectorske lamice (neki kažu nešto malo tanje) spojene u jednu. Kažu da su izrsne (posebice NOS primjerci) ali ih je moguće nabaviti samo preko Japana odnosno ebaya. Kažu da jejaipfe pouzdan prodavač pa ako koga zanima - https://www.ebay.co.uk/itm/Schick-Japan-Razor-Blade-Refill-Injector-10P-JAIP-/371925222399?hash=item56987883ff
I budite oprezni! Ne prima svaki injector brijač ove lamice! Ove lamice ulaze u svaki brijač nakon Schick Type G a koji nema Rinsing Lever Function odnosno Hydro-Magic Function može primiti ove lamice. Zato budite oprezni!
U injectorske brijače možete stavljati i Schick Proline B-20 lamice. Problem s njima je što na svojem spremniku nemaju ključ za ubacivanje lamica u brijač, pa ćete ih morati ručno ubaciti u odgovarajući spremnik. Ali nije teško. Njih je najbolje nabaviti preko Rakutena ili nešto skuplje preko Connaught Shavinga.
Naravno, postoji i cijeli niz vintage injectorskih lamica koje su, za divno čudo, još uvijek i te kako upotrebljive! Mislim (ovo dakle uzmite s ogromnom rezervom) da je razlog što su deblje i što se na njima (obično)nalazi i jedan fini, masni sloj koji ih štiti i ujedno pomaže da lakše izađu iz svojeg spremnika. Svojevrsni Sveti Gral među tim lamicama su Personna 74 Injector lamice. Napravljene su od Tungsten Steela, nevjerojatno oštre, uglađene i jako, jako, jako dugotrajne. Toliko dugotrajne, da su ih neki izvlačili iz svojih injector brijača jer su im dosadile!Naravno, u injectore, uz malo modifikacije tj. rezanja i skraćivanja, možete staviti i AC lamice i dobiti tzv. Featherjector

SCHICK INJECTORI
I napokon smo došli do samih brijača! Uobičajila se podjela Schickovih injectora prema slovima abecede, od Type A iz 1926. Pa do Type O koji se u Japano počeo proizvoditi 1999. To nije službena podjela, koja zapravo i ne postoji (ili nije poznata široj javnosti), ali ću je se i ja držati. Usprkos nekim manjkavostima. Dobro je još znati da su stariji modeli bili agresivniji, tj. da što je brijač noviji to je nježniji! U ovom pregledu neću pisati o baš svakom modelu, nego ću samo izdvojiti neke zanimljivije.
Prva tri modela – Type A, B i C, su kao što sam već ranije rekao bili repetirajući brijači a ne pravi injectori. Spremnik sa lamicama se stavljao u dršku brijača, a kada je trebalo staviti novu lamicu, glava bi se okrenulaza 90 stupnjeva, ručka povukla / repetirala i... Nova lamica sjela bi u glavu!Prvi pravi injectorski model bio je Type D iz 1935. Iako izgleda kao večina ostalih injectora, ipak je imao nekoliko posebnosti. Imao je metalnu dršku i otvarao se poput škara, da olakša čišćenje samog brijača.Nakon njega dolazi jedan od najpopularnijih i najdugoviječnijih modela – Type E, koji se proizvodio od 1935. do 1945. i to u čak 5 različitih verzija. Type E prepoznatljiv je po svojoj žučkastoj, bakelitnoj dršci u Art-Decco stilu.
Njegov život bio bi možda ipak ktraći da je Type F zaživio. Ovaj model spada među najrijeđe modele, a prodavao se svega nekoliko mjeseci oko Božića 1940. A nije zaživio iz zanimljivog razloga – sav je bio od metala, a metal je, zbog ulaska SADa u II. sv. rat postao materijal koji se nije samo tako mogao nabaviti, jer je sve išlo za ratne potrebe!
Među zanimljivijim modelima svakako je i gospodična Hussy odnosno Type H ili još točnije Schick-Eversharp Fashion Razor  (1947.-1953.). Riječ je o modelu namijenjenom ženema, a slično kao i sa Gillette Lady modelima, wetshaveri koji su je probali kažu da je – izvrstan brijač! Moram priznati da bi ja jako volio imati jednu sexy gospodičnu Hussy!Kada spominjemo „ženske“ brijače, Schik je imao još jedan takav model - Lady Eversharp Beauty Razor odnosno Type K. Riječ je o modelu koji svoju glavu dijeli sa modelima Type I i J.
Izdvojio bi još i Type I jer je u varijanti I2 na njemu prvi put predstavljen Hydro-Magic. Riječ je o ručici čijim se pomicanjem glava brijača otvarala te su se tako lamica i sam brijač mogli lakše i bolje očistiti bez izvlačenje i diranja same lamice.
Svakako treba izdvojiti i Type M (1965. – 1972.). Bio je to prvi i jedini adjustable model iz Schicka. Prodavao se pod imenima Schick Dial (M1), Adjustable by Schick (M2) i Adjustable Razor (M3).Posljednji model, Type O, proizvodio se i prodavao samo u Japanu od 1999. sve negdje tamo do sredine dvijetisućitih, iako o tome, nažalost, nemam točne podatke.
Više o svim Schick injector modelima potražite na slijedećim linkovima- http://www.safetyrazors.net/schick/schicktech.htm odnosno na http://www.razors.click/injectors/. Ovaj drugi link je još u nastajanju, ali vjerujem da će Andreas to riješiti kroz neko vrijeme i da će po mnogočemu biti bolji od prvoga!

PAL INJECTORI
Kako su neki Schikovi patenti istjecali, tako su svoj dio tržišta injectorskih brijača pokušali uzeti i drugi veliki igrači. Prvi koji je to pokušao bio je – Pal, tamo negdje 50ih i 60ih. Nisu uspijeli u SADu, jer je tamo Schick i dalje bio pojam za injectore, ali su puno bolje rezultate imali u Europi. Uptavo zato i danas ćete Palove injectore prije pronaći u Europi nego u SADu.
Pal je radio dva modela – PAL InjectoMatic i PAL Adjustable.
PAL InjectoMatic postoji u dvije verzije, američkoj i engleskoj. Engleska varijanta se smatra nešto boljom. Riječ o ugodnom i jako efikasnom brijaču ali potpuno drugačiji od Schikova.PAL Adjustable jedan je od lijepših injectora (nešto kasnije će ga Personna „kopirati“ i napraviti još ljepšim!). Ima 5 različitih pozicija, gumiranu donju stranu drške, dok je gornja od brušenog stainless čelika. Odlično izbalansiran i dobro leži u ruci. Proizvodili su ga tijekom 1962.PERSONNA INJECTORI
Kada ASR nije uspio sa PALom pokoriti injectorsko tržište, tijekom 60ih pokušala je to učiniti sa Personnom i sa jednim od od najljepših brijača ikada. Riječ je Personninom injectoru koji se popularno naziva i The Star Trek razor.
Sam brijač je napravljen u kombinaciji brušenog stainless čelika (gornji dio) i plastike (donji dio). Kažu da je "medium aggressive" i da će vam osigurati nevjerojatno brijanje.
Personna je proizvodila i Personna Floating Head injector, u kojeg su ulazile Twin lamice. Ime Floating Head nije slučajno odabrano. Naime dizajniran je tako da je trebao spriječiti slučajni preveliki pritisak.Glava je bila pomična i u slučaju prevelikog pritiska jednostavno bi se digla!
Proizvodio se vrlo kratko, svega nekoliko mjeseci početkom 1970ih. A onda je Gillette spojio 2 i 2, iskopirao ideju i preplavio tržište sa cartridge brijačima sa pomičnim glavama. Ostatak znate...GILLETTE INJECTORS
Svoj dio tržišta, naravno, pokušao je ugrabiti i Gillette. Sa samo jednim modelom - Gillette Twinjector. Iako podsjeća na prvi ikad cartridge brijač Trac II (dijele gotovo istu dršku) riječ o injectoru koji prima Twin lamice. No Gillette je brzo shvatio da će puno bolje proći sa svojim cartridge modelima pa je uskoro odustao od injectora. I DE bijača.DRUGI PROIZVOĐAČI
Osim velikih igrača, još su neki pokušali ući na tržište injectora, ali su to uspijeli samo – lokalno. U španjolskoj se tako proizvodio Filomatic Injetor F2, a u Japanu je to bio Feather. Riječ o rijetkim brijačima koje ćete teško naći, a i cijene će vjerojatno biti više nego visoke. To se osobito odnosi na Featherov injector.MODERNI INJECTORI
Iako se činilo da su injectori izgubili rat i da će postati dio povijesti, ipak nije tako. Ili u potpunosti nije tako. Jer i u novim tisućljeću ima novih injectorskih brijača.

Ebarbershop – Type O klon
Prvi se na tržištu pojavio Ebarbershop sa svojim klonom Schickovog Type O brijača. Oni koji imaju oba brijača, kažu da je riječ o potpuno istim brijačima i da nema neke velike razlike među njima. Možete ga nabaviti na - https://www.ebarbershop.com/ebarbershop-schick-type-injector-razor-handle.html

Bunny by Tom White
Tom White je jedan super tip! I voli SE brijače. Pače obožava ih! A i spretan je. Jako. Pa je napravio ograničenu seriju podesivog injectora koji se popularno nazvao – Bunny. Sretnici koji ga imaju kažu da je to najbolji injector ikada! Inače, Tom je napravio i podesivi GEM brijač, Igor (čitaj – Aj-Gor)Supply TheSingleEdge
Supplyev TheSingleEdge je sve ono što injector nije. A opet, jedan je od najboljih. On je prekrasno dizajniran (a znamo tko mu je bio uzor), podesiv (ima tri base platea – Sensitive, Classic i Aggressive, ali su svi zapravo blagi), težak, ali dobro sjedi u ruci i ne toliko manevarbilan kao stariji rođaci. Ja s njim imam love-hate odnos, ali rječ je o stvarno izvrsnom injectoru. Sa pravom lamiciom (za mene je to Schick Proline B-20) shvatit ćete da je ovo izvrstan brijač. Možda će vam za to trebati puno više vremena, ali u ovom slučaju, strpljivost se isplati! Detaljniju recezenziju, možete pronaći ovdje – http://www.brijacnica.com/viewtopic.php?f=61&t=3374I tako došli smo do kraja. Nadam se da sam vas makar malo zainteresirao za ove izvrsne brijače i da ćete, možda, i vi uživati u njima!


Poslano sa mog EVA-L19 koristeći Tapatalk


 
The following users thanked this post: nuur, vlaja, Ki30, Limoozina, Gile, floyd, Shavenovich, Babadzonka


Offline Shavenovich

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 359
 • shave is meditation,not iritation
  • Email
Moj kratki vodić kroz svijet injectora...

Napisao za Brijačnicu, a nisam tu postao, a možda će se dobro uklopiti u priču.Neka vas nikako ne zavara pomalo jeftin, plastični izgled večine injectora. Riječ je o punokrvnim brijačima, oštrih lamica, laganim i lako manevarbilnim, koji će vam osigurati neka od najboljih brijanja u životu! Uostalom, zar bi se Bond, James Bond brijao Schick Type L1 da je to bezvezni brijač? Naravno da ne bi! ;)Iako se najpoznatiji i najveći proizvođač injectorskih brijača zove prema pukovniku Jacobu Schicku, on zapravo i nema veze sa injectorima. Sada se pitate kako to? Njega je naime živciralo da se mora petljati sa lamicama i riskirati da se poreže pa je mislio kako i što napraviti da lamicu prije stavljanja u brijač ne trebate dirati rukama. Pa je pukovnik Schick, kao vojnik, osmislio način kako da, slično kako metak repetiranjem ulazi u cijev, repetiranjem laimca sjedne u glavu brijaču. I tako je nastao Schick Repeating Razor iz 1926. tzv. Schick Type A. Uskoro je pukovnik Schick izbacio i Type B i Type C a onda se zastio brijača i otišao. Ali ostavio je dobar temelj, na osnovu kojega je 1935. Izašao Type D, koji se smatra prvim pravim injectorskim brijačem. Upravo je sa ovim modelom izašao i prvi spremnik sa prepoznatljivim ključem koji gurnete u brijač i onda jednostavno gurnete lamicu na svoje mjesto.I ostalo je zapravo povijest. I to povijest koja se nije mnogo mijenjala. Princip je ostao isti i tu se ništa bitno nije mijenjalo. Najočitija promjena je bila samo u izgledu ručke. Lamice iz 1935. bez ikakvog problema možete koristiti u bilo kojem sljedećem injector brijaču sve do najnovijeg – Supplyeva Single Edga. Kao i lamice iz prva tri modela!Schick je tijekom svojeg postojanja postao i ostao sinonim za injectorske brijače. Iako su injectore proizvodili i Gillette, Pal, Personna i Feather, Schick je jednostavno ostao pojam za injectore! Neki kažu da je i to bio razlog što drugi proizvođači nisu uspijeli. U svijesti korisnika postojao je jednostavno znak jednakosti između Schicka i injectora. Kolika je ta veza jaka, potvrđuje i činjenica da su se različiti vlasnici kompanije htjeli riješiti imena Schick i progurati ime Eversharp u različitim kombinacijama, ali u tome nisu uspijeli. Schick tako postoji i dan danas. I dalje je sinonim za injectorske brijače.
I ne samo da su Schickovi sinonim za injectorske brijače, oni, barem tako kažu znalci, su potpuno drugačiji od svih ostalih injectora. Drugi mogu biti bolji ili gori, ali brijanje sa Schikovim injectorima je drugačije.
Zapravo brijanje sa svim injectorima je drugačije. Ono što ćete odmah na početju pimjetiti jest da je kut potpuno drugačiji. I da... Trebat će vam vremena da se naviknete. Zato nemojte odustati odmah ako sve nije sjelo na svoje mjesto. Druga stvar je da su svi lagani. Ali ta njihova laganost ih čini ih jako manevarbilnima pa ćete se s njima lagano „prošetati“ preko vašeg lica i vrata. A nakon te „šetnje“ lice će vam biti – savršeno obrijano!
Prije nego krenemo malo kroz povijest ali sadašnjost injecktorskih brijača, idemo baciti oko na – lamice.

INJECTORSKE LAMICE
Kao i sa većinom SE brijača i kod injectora jedan od najvećih problema su – lamice ili točnije njihova ograničenost. Dok kod DE lamica imate ogroman izbor različitih lamica, kod SE njihov je izbor ograničen – kako kod GEM i AC tako i kod injectorskih lamica. Iako nije neki izbor injectorskih lamica, one su izvrsne i jako oštre. Zato budite oprezni.
Schick Injector a.k.a Chicks lamice prepoznatljive su po svom žutom pakiranju. Izuzetno oštre i uglađene, smatraju se najboljim injector lamicama trenutno dostupnim na tržištu. Do nedavno su se mogle nabaviti preko Connaught Shavinga, ali na žalost, više ih nemaju, tako da nam preostaje samo traženje preko ebaya i sl. BTW. ako znate gdje se  mogu nabaviti – javite!
Personna Injector lamice nešto su jeftinije i dolaze u bijelom, neoznačenom plastičnom spremniku i mogu se nabaviti od različitih prodavača (Ted Pella, Supply...). Za razliku Chicksa, nisu toliko cijenjene i ipak su nešto lošije. Zanimljivo, upravo ove lamice su mi se pokazale puno, puno bolje u Supplyevu TheSingleEdgeu nego hvaljene Chicks. To možda i ne mora čuditi, jer je TheSingleEdge dizajniran upravo za njih. Najjednstavnije ih je nabaviti preko Connaught Shavinga - http://www.connaughtshaving.com/injectorblades.htmlSchick Twin lamice posebna su priča. Zapravo Twin lamice su dvije obične injectorske lamice (neki kažu nešto malo tanje) spojene u jednu. Kažu da su izrsne (posebice NOS primjerci) ali ih je moguće nabaviti samo preko Japana odnosno ebaya. Kažu da jejaipfe pouzdan prodavač pa ako koga zanima - https://www.ebay.co.uk/itm/Schick-Japan-Razor-Blade-Refill-Injector-10P-JAIP-/371925222399?hash=item56987883ff
I budite oprezni! Ne prima svaki injector brijač ove lamice! Ove lamice ulaze u svaki brijač nakon Schick Type G a koji nema Rinsing Lever Function odnosno Hydro-Magic Function može primiti ove lamice. Zato budite oprezni!
U injectorske brijače možete stavljati i Schick Proline B-20 lamice. Problem s njima je što na svojem spremniku nemaju ključ za ubacivanje lamica u brijač, pa ćete ih morati ručno ubaciti u odgovarajući spremnik. Ali nije teško. Njih je najbolje nabaviti preko Rakutena ili nešto skuplje preko Connaught Shavinga.
Naravno, postoji i cijeli niz vintage injectorskih lamica koje su, za divno čudo, još uvijek i te kako upotrebljive! Mislim (ovo dakle uzmite s ogromnom rezervom) da je razlog što su deblje i što se na njima (obično)nalazi i jedan fini, masni sloj koji ih štiti i ujedno pomaže da lakše izađu iz svojeg spremnika. Svojevrsni Sveti Gral među tim lamicama su Personna 74 Injector lamice. Napravljene su od Tungsten Steela, nevjerojatno oštre, uglađene i jako, jako, jako dugotrajne. Toliko dugotrajne, da su ih neki izvlačili iz svojih injector brijača jer su im dosadile!Naravno, u injectore, uz malo modifikacije tj. rezanja i skraćivanja, možete staviti i AC lamice i dobiti tzv. Featherjector

SCHICK INJECTORI
I napokon smo došli do samih brijača! Uobičajila se podjela Schickovih injectora prema slovima abecede, od Type A iz 1926. Pa do Type O koji se u Japano počeo proizvoditi 1999. To nije službena podjela, koja zapravo i ne postoji (ili nije poznata široj javnosti), ali ću je se i ja držati. Usprkos nekim manjkavostima. Dobro je još znati da su stariji modeli bili agresivniji, tj. da što je brijač noviji to je nježniji! U ovom pregledu neću pisati o baš svakom modelu, nego ću samo izdvojiti neke zanimljivije.
Prva tri modela – Type A, B i C, su kao što sam već ranije rekao bili repetirajući brijači a ne pravi injectori. Spremnik sa lamicama se stavljao u dršku brijača, a kada je trebalo staviti novu lamicu, glava bi se okrenulaza 90 stupnjeva, ručka povukla / repetirala i... Nova lamica sjela bi u glavu!Prvi pravi injectorski model bio je Type D iz 1935. Iako izgleda kao večina ostalih injectora, ipak je imao nekoliko posebnosti. Imao je metalnu dršku i otvarao se poput škara, da olakša čišćenje samog brijača.Nakon njega dolazi jedan od najpopularnijih i najdugoviječnijih modela – Type E, koji se proizvodio od 1935. do 1945. i to u čak 5 različitih verzija. Type E prepoznatljiv je po svojoj žučkastoj, bakelitnoj dršci u Art-Decco stilu.
Njegov život bio bi možda ipak ktraći da je Type F zaživio. Ovaj model spada među najrijeđe modele, a prodavao se svega nekoliko mjeseci oko Božića 1940. A nije zaživio iz zanimljivog razloga – sav je bio od metala, a metal je, zbog ulaska SADa u II. sv. rat postao materijal koji se nije samo tako mogao nabaviti, jer je sve išlo za ratne potrebe!
Među zanimljivijim modelima svakako je i gospodična Hussy odnosno Type H ili još točnije Schick-Eversharp Fashion Razor  (1947.-1953.). Riječ je o modelu namijenjenom ženema, a slično kao i sa Gillette Lady modelima, wetshaveri koji su je probali kažu da je – izvrstan brijač! Moram priznati da bi ja jako volio imati jednu sexy gospodičnu Hussy!Kada spominjemo „ženske“ brijače, Schik je imao još jedan takav model - Lady Eversharp Beauty Razor odnosno Type K. Riječ je o modelu koji svoju glavu dijeli sa modelima Type I i J.
Izdvojio bi još i Type I jer je u varijanti I2 na njemu prvi put predstavljen Hydro-Magic. Riječ je o ručici čijim se pomicanjem glava brijača otvarala te su se tako lamica i sam brijač mogli lakše i bolje očistiti bez izvlačenje i diranja same lamice.
Svakako treba izdvojiti i Type M (1965. – 1972.). Bio je to prvi i jedini adjustable model iz Schicka. Prodavao se pod imenima Schick Dial (M1), Adjustable by Schick (M2) i Adjustable Razor (M3).Posljednji model, Type O, proizvodio se i prodavao samo u Japanu od 1999. sve negdje tamo do sredine dvijetisućitih, iako o tome, nažalost, nemam točne podatke.
Više o svim Schick injector modelima potražite na slijedećim linkovima- http://www.safetyrazors.net/schick/schicktech.htm odnosno na http://www.razors.click/injectors/. Ovaj drugi link je još u nastajanju, ali vjerujem da će Andreas to riješiti kroz neko vrijeme i da će po mnogočemu biti bolji od prvoga!

PAL INJECTORI
Kako su neki Schikovi patenti istjecali, tako su svoj dio tržišta injectorskih brijača pokušali uzeti i drugi veliki igrači. Prvi koji je to pokušao bio je – Pal, tamo negdje 50ih i 60ih. Nisu uspijeli u SADu, jer je tamo Schick i dalje bio pojam za injectore, ali su puno bolje rezultate imali u Europi. Uptavo zato i danas ćete Palove injectore prije pronaći u Europi nego u SADu.
Pal je radio dva modela – PAL InjectoMatic i PAL Adjustable.
PAL InjectoMatic postoji u dvije verzije, američkoj i engleskoj. Engleska varijanta se smatra nešto boljom. Riječ o ugodnom i jako efikasnom brijaču ali potpuno drugačiji od Schikova.PAL Adjustable jedan je od lijepših injectora (nešto kasnije će ga Personna „kopirati“ i napraviti još ljepšim!). Ima 5 različitih pozicija, gumiranu donju stranu drške, dok je gornja od brušenog stainless čelika. Odlično izbalansiran i dobro leži u ruci. Proizvodili su ga tijekom 1962.PERSONNA INJECTORI
Kada ASR nije uspio sa PALom pokoriti injectorsko tržište, tijekom 60ih pokušala je to učiniti sa Personnom i sa jednim od od najljepših brijača ikada. Riječ je Personninom injectoru koji se popularno naziva i The Star Trek razor.
Sam brijač je napravljen u kombinaciji brušenog stainless čelika (gornji dio) i plastike (donji dio). Kažu da je "medium aggressive" i da će vam osigurati nevjerojatno brijanje.
Personna je proizvodila i Personna Floating Head injector, u kojeg su ulazile Twin lamice. Ime Floating Head nije slučajno odabrano. Naime dizajniran je tako da je trebao spriječiti slučajni preveliki pritisak.Glava je bila pomična i u slučaju prevelikog pritiska jednostavno bi se digla!
Proizvodio se vrlo kratko, svega nekoliko mjeseci početkom 1970ih. A onda je Gillette spojio 2 i 2, iskopirao ideju i preplavio tržište sa cartridge brijačima sa pomičnim glavama. Ostatak znate...GILLETTE INJECTORS
Svoj dio tržišta, naravno, pokušao je ugrabiti i Gillette. Sa samo jednim modelom - Gillette Twinjector. Iako podsjeća na prvi ikad cartridge brijač Trac II (dijele gotovo istu dršku) riječ o injectoru koji prima Twin lamice. No Gillette je brzo shvatio da će puno bolje proći sa svojim cartridge modelima pa je uskoro odustao od injectora. I DE bijača.DRUGI PROIZVOĐAČI
Osim velikih igrača, još su neki pokušali ući na tržište injectora, ali su to uspijeli samo – lokalno. U španjolskoj se tako proizvodio Filomatic Injetor F2, a u Japanu je to bio Feather. Riječ o rijetkim brijačima koje ćete teško naći, a i cijene će vjerojatno biti više nego visoke. To se osobito odnosi na Featherov injector.MODERNI INJECTORI
Iako se činilo da su injectori izgubili rat i da će postati dio povijesti, ipak nije tako. Ili u potpunosti nije tako. Jer i u novim tisućljeću ima novih injectorskih brijača.

Ebarbershop – Type O klon
Prvi se na tržištu pojavio Ebarbershop sa svojim klonom Schickovog Type O brijača. Oni koji imaju oba brijača, kažu da je riječ o potpuno istim brijačima i da nema neke velike razlike među njima. Možete ga nabaviti na - https://www.ebarbershop.com/ebarbershop-schick-type-injector-razor-handle.html

Bunny by Tom White
Tom White je jedan super tip! I voli SE brijače. Pače obožava ih! A i spretan je. Jako. Pa je napravio ograničenu seriju podesivog injectora koji se popularno nazvao – Bunny. Sretnici koji ga imaju kažu da je to najbolji injector ikada! Inače, Tom je napravio i podesivi GEM brijač, Igor (čitaj – Aj-Gor)Supply TheSingleEdge
Supplyev TheSingleEdge je sve ono što injector nije. A opet, jedan je od najboljih. On je prekrasno dizajniran (a znamo tko mu je bio uzor), podesiv (ima tri base platea – Sensitive, Classic i Aggressive, ali su svi zapravo blagi), težak, ali dobro sjedi u ruci i ne toliko manevarbilan kao stariji rođaci. Ja s njim imam love-hate odnos, ali rječ je o stvarno izvrsnom injectoru. Sa pravom lamiciom (za mene je to Schick Proline B-20) shvatit ćete da je ovo izvrstan brijač. Možda će vam za to trebati puno više vremena, ali u ovom slučaju, strpljivost se isplati! Detaljniju recezenziju, možete pronaći ovdje – http://www.brijacnica.com/viewtopic.php?f=61&t=3374I tako došli smo do kraja. Nadam se da sam vas makar malo zainteresirao za ove izvrsne brijače i da ćete, možda, i vi uživati u njima!


Poslano sa mog EVA-L19 koristeći Tapatalk
Dragi Pjer,oborio si me na patos ! Vec mjesec dana korisim samo injectore: dial,hydro magic i lady (HVALA NUUR !) i odlucio sam da ocidtim DE i vrnem ih u ormar te da do kraja zivota uzivam u injectorisanju.Pojedini sa liste su vec na putu ka meni a tu cu da skupim jos i jos i jos toga pa bih mogao da ostavim koju rijec na forum.Hvala ti puno,mnogo mi je draze kad naucim nesto od tebe nego od strejdzersa (tetka mi kaze da se ne druzim sa nepoznatim  8) )

 


Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 4229
 • Moj duh budi tvoje demone.
pj3r, супер ти је инџектороприказ! Имаш инџекторе у пар потеза првог прелаза тј. на језику нормалних људи - имаш их у малом прсту.
Елем, јеси пробао тип Г?

- Добра дела не смеју остати некажњена.
 


Offline pj3r

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 594
  • Email
Hvala dečki.

Trenutno sam u no-buy fazi (do kraja godine), a onda imam namjeru nabaviti PAL Injectomatic, po mogućnosti englesku verziju. Tu mislim stati. Ako odgovara, naravno.

Ja sam zapravo iskušao samo J2 i Supplya. Ali su mi toliko pogođeni, da zapravo i nemam neku preveliku potrebu za isprobavanjem drugih. Ovo mi je aman-taman!Poslano sa mog EVA-L19 koristeći Tapatalk


 
The following users thanked this post: Shavenovich


Offline Shavenovich

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 359
 • shave is meditation,not iritation
  • Email
Hvala dečki.

Trenutno sam u no-buy fazi (do kraja godine), a onda imam namjeru nabaviti PAL Injectomatic, po mogućnosti englesku verziju. Tu mislim stati. Ako odgovara, naravno.

Ja sam zapravo iskušao samo J2 i Supplya. Ali su mi toliko pogođeni, da zapravo i nemam neku preveliku potrebu za isprobavanjem drugih. Ovo mi je aman-taman!Poslano sa mog EVA-L19 koristeći Tapatalk
Na mom putu je onaj sa crnom drskom i ,,zlatnom” glavom (pal),koja je to verzija i zasto je nesto rijdja od klasicne verzije (bijela drska i ,,mesing” glava)

 


Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 4229
 • Moj duh budi tvoje demone.

Prvi pravi injectorski model bio je Type D iz 1935. Iako izgleda kao večina ostalih injectora, ipak je imao nekoliko posebnosti. Imao je metalnu dršku i otvarao se poput škara, da olakša čišćenje samog brijača.


D је лудило, генијалан бријач:
- Добра дела не смеју остати некажњена.
 


Offline bela plomba

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 537
  • Email
Schick injector tipa G. Savrsenstvo bez mane, deo brijackih snova. Sa razlogom nosi oznaku G, jer znalacki dodiruje brijacku G tacku perfektnim brijanjem. Nisam ocekivao mnogo od ovog modela, ali mi cak i vise prija od klasicnog SE, usudicu se reci, bilo kog! Od samog procesa ubacivanja nozica, do besumnog klizenja preko koze sve se odvija neverovatnom preciznoscu. Ugao se nalazi bez problema, i maltene bez pritiska ostrica klizi po kozi i brije do temelja! U dva poteza se obrijah dosad dva puta, koristeci Schick platinum nozic, i primecuje se osetna razlika u glatkoci lica nakon brijanja ovim brijacem i suparnikom iz DE tabora, Raketom HD500, naravno u korist Schick injectora. Lako se manevrise oko uglova vilice i onog dvomilimetarskog prostora ispod surle sa kojim uvek imam problema. Jedino sto bih zamerio je nedostatak tezine u drskici, ali nista dramaticno, lako se i brzo navikne na tezinu. Ucenice, hvala!

Sent from mTalk

 
The following users thanked this post: nuur


Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 4229
 • Moj duh budi tvoje demone.
Требао си исфоткати профи Џ-иару ради делотворније инџектопропаганде!
Добродошао у Шикове сведоке.

- Добра дела не смеју остати некажњена.
 


Offline bela plomba

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 537
  • Email
Odma' ćemo ispraviti grešku!

Malo sam ga iZpolirao pastom za zube, i Schick se sepuri pred ostalim brijacima u punom sjaju!

 
The following users thanked this post: nuur


Offline pj3r

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 594
  • Email
Hvala dečki.

Trenutno sam u no-buy fazi (do kraja godine), a onda imam namjeru nabaviti PAL Injectomatic, po mogućnosti englesku verziju. Tu mislim stati. Ako odgovara, naravno.

Ja sam zapravo iskušao samo J2 i Supplya. Ali su mi toliko pogođeni, da zapravo i nemam neku preveliku potrebu za isprobavanjem drugih. Ovo mi je aman-taman!Poslano sa mog EVA-L19 koristeći Tapatalk
Na mom putu je onaj sa crnom drskom i ,,zlatnom” glavom (pal),koja je to verzija i zasto je nesto rijdja od klasicne verzije (bijela drska i ,,mesing” glava)
Misliš na ovaj koji mi je upravo stigao?

Poslano sa mog EVA-L19 koristeći Tapatalk


 


Offline Shavenovich

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 359
 • shave is meditation,not iritation
  • Email

Offline pj3r

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 594
  • Email
Pjer usvoji me
He he! Javim dojmove za dan ili dva.

Neki kažu i da je možda najbolji injector, drugi da je koma. Vidjet ćemo.

Došao je  u NOS stanju. Još  u sebi ima crvenu dummy blade

Poslano sa mog SM-A600FN koristeći Tapatalk


 
The following users thanked this post: Shavenovich