Najnovije sa foruma:

Members
Stats
 • Total Posts: 48599
 • Total Topics: 1744
 • Online Today: 23
 • Online Ever: 45
 • (December 17, 2014, 09:25:06 PM)
Users Online
Users: 2
Guests: 764
Total: 766
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

July 18, 2024, 06:11:39 AM

Login with username, password and session length

Kontakt

Poštovani posetioci,

Ukoliko imate problema sa registracijom, prijavom i sl. možete to prijaviti na ovu email adesu:

admin@savrsenobrijanje.com

Poll

СЕ бријачи:

Бричим се СЕ бријачем - нема боље, реално!
17 (26.6%)
Нисам пробао - али волео бих!
37 (57.8%)
Интересантно, али ко да се цима за бријач, ножиће...
10 (15.6%)

Total Members Voted: 60

Author Topic: Класични СЕ бријачи (најстроже чувана тајна савршеног бријања / 2. део)  (Read 149455 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pj3r

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 594
  • Email
Kako vam se svidio moj kratki vodić kroz injectore, eto i kratkog vodića kroz svijet GEM brijača...

Uživajte! (Nadam se da ne davim)

Prošle su se godine na tržištu, nakon nekih četrdesetak godina, pojavili novi brijači koji koriste GEM lamice. Pojava novih brijača nekako je iz zaborava izvukla i stare GEM brijače i pojačala interes za njih. Iako, realno, interes nikad nije ni presatao. Uostalom, to dokazuje i činjenica da GEM lamice u SADu možete nabaviti u gotovo svakom dućanu. I upravo zato, eto jednog malog preglada GEM brijača.

Za početak samo nešto kratko o GEM lamicama. GEM lamice imaju rezni brid iste veličine kao i DE lamice, ali su puno deblje i čvršće. Mislim da im upravo to (slično kao i kod AC tipa lamica) daje prednost u odnosu na DE lamice. Nisu oštre poput AC lamica, ali su i te kako oštre i (barem meni) ugodne. I bolje od DE lamica.

Svaki korisnik DE briača zna da postoji cijeli niz različitih DE lamica, ali kod GEM lamica situacija je drugačija. Postoje dvije vrste GEM lamica – SS i karbonske, ali one su nabavljive samo u SADu.

SS lamice najjednostavnije je u Europi nabaviti preko Connaught Shavinga (http://www.connaughtshaving.com/gemss.html) ili preko jednog njemačkog site, a zabortavio sam kojeg. Hebiga... Oštra, uglađena i postojana, to je najkraći opis ovih lamica.

Što se tiče arbonskih, nabavljive su samo u SADu. American Safety Razor Co. / Personna je zapravo najveći i (čini mi se) jedini proizvođač ovih lamica. Proizvode Treet, Gem Blue Star, CVS i PAL lamice, a mnogi misle da je zapravo riječ o jednim te istim lamicama koje su samo drugačije označene. Karbonske lamice mogle bi lako zahrđati ako ih ne upotrebljavate stalno pa ih je zato dobro nakon korištenja namazati npr. Baby uljem. Karbonske lamice (barem CVS koje imam) su možda i malo oštrije od SS, ali zanemarivo.

Budite oprezni, jer na Ebayu ili Amaznu možete pronaći jako povoljne GEM lamice koje imaju samo jedn problem – nisu namjenjenje brijanju! Ako tražite lamice za brijanje one moraju biti označene sa 009 RD – 009 označava njihovu debljinu u inchima, a RD označava Regular Duty.

I da... GEM lamice možete upotrebljavati i u cijelom nizu wedge brijača, starim lather catcherima... No to je druga priča.

Ok... Dosta o lamicama. Idemo na brijače. Podijelit ću priču o njima u tri zasebne kategorije:

1.   RANIJI MODELI - do 2. svjetskog rata
2.   KASNIJI MODELI - nakon 2. svjetskog rata
3.   NAJNOVIJI MODELI - moderni brijači

Razloga za ovu podijelu je nekoliko. Prvi razlog su lamice. Naime prve GEM lamice bile su nešto deblje od danas postojećih i prvi GEM brijači su dizajnirani za njih. Neki zato kažu da bi ih bilo dobro shimati, dok drugi kažu da to uopće ne utječe na razliku tijekom brijanja. Jedini izuzetak je možda 1924. model koji se shimanjem pretvara iz jednog agresivca u pitomu macu koja prede i osigurava jako, jako ugodno brijanje. Modeli nastali nakon 2. svjetskog rata dizajnirani su za GEM lamice koje i danas koristimo tako da tu nema potrebe za shimanjem. Moderni GEM brijači se pak razlikuje od svojih prethodnika po konstrukciji. Vintage GEM brijači su svi od reda bili jednodjelni dok su moderni – trodjelni, po uzoru na DE brijače, a i omogućuju laku izmjenu drški.

RANIJI MODELI1912.

Naravno da ću pregled započeti sa legendarnim modelom 1912. Za njega kažu da je možda najbolje dizajniran brijač ikada! I da... ima nešto u tome. Zanimljivo je da ovdje nije riječ o jednom jedinom brijaču, nego o cijelom nizu brijača koji su se prodavali pod brendovima GEM, Ever Ready, Star, Radio... Svi su oni vrlo slični, ali i različiti. Počeo se proizvoditi 1912. a proizvdnja je trajala negdje do 50ih godina 20. stoljeća.
Tu je GEM Damaskeen, model iz kojeg su proizašli svi ostali 1912. modeli. Radio se u OC i CC varijanti. Zatim tu je cijeli niz Ever Redy modela, što američkih, što engleskih (zanimljivo, engleski se smatraju boljim i nešto agresivnijim od američkih rođaka), različitih GEM i Star modela...
Svi se oni razlikuju po tipu drške, kakav im poklopac tj. top cape, kakav im je comb... Ima užasno puno varijanti i naravno, svaki daje nešto različito brijanje. Ako ste probali jedan model 1912. nema razloga da probate neki drugi, jer ćete se zasigurno iznenaditi koliko su različiti.
No ono što je sigurno, jest da je riječ o jako ugodnim brijačima, koji nisu previše agresivni ali su i te kako efikasni i zapravo su dobar uvod u svijet GEM brijača.1914.
Ever Ready 1914. ili Little Lather Catcher još je jedan ivrstan GEM brijač. Nešto agresivniji od 1912. modela, ali i dalje je to jako daleko od onoga što podrazumijevamo pod agresivnim u DE svijetu. Lako se prepoznaje po natpisu „Lift Here“ koji se nalazi sa svake strane top cape.
Nažalost, njega nisam imao priliku koristiti pa ne mogu puno o njemu reći. Model 1914. proizvodio se samo pod brandom Ever Ready, kako u SADu tako i u Engleskoj.1924.
Ever Ready 1924. ili Shovel Head donosi lagani odmak od dizajna 1912. i 1914. a prepoznatljiv je po otvaranja i obliku glave. Naime on se, za razliku od svih ostalih GEM brijača otvara prema combu, a ne od njega. Također, glava je puno tanjeg dizajna pa je s njom lakše doći do nekih „nezgodnijih“ mjesta. Zbog oblika glava dobio je i nadimak Shovel Head. On je, po meni, malo problematičan brijač. Traži malo navikavanje na kut koji je drugačiji od večine drugih GEM brijača. Također imao sam sjećaj da u njemu lamica puno brže otiđe nego u 1912. modelu. Također, pomalo mi je neobično što je kod njega taktilni feedback vrlo slab, za razliku od ostalih GEM brijača kod kojih je taj taktilni feedback odličan! Razlog za to, možda,  leži u tome što bi njega ipak trebalo shimati. Shim ga, iz jednog agresivca, kako sam rekao, pretvara u ugodan brijač. Međutim, nisam se igrao time, tako da...Tu su, redom: Gem 1912, a Gem Junior (varijacija na 1912), Ever Ready 1914, i Ever Ready 1924.
OBITELJ MICROMATICObitelj Micromatica, koje je proizvodio GEM, čine tri izvrsna brijača – MM Open Comb (proizvodio se od 1933. do 1949.), MM Clog Pruf (od 1940. do 1949.)  te MM Flying Wing  / Bullet Tip (od 1947. do 1949). Riječ o twist-to-open brijačima (čini mi se prvim takve vrste, dakle i u ovome su pretekli Gillette) od kojih je legendarni MMOC najagresivniji a Flying Wing najblaži. Riječ je o odličnim brijačima, izrazito robustne građe, koji su naprvljeni da traju.

Imam MMOC i da on je nešto agresivniji, ali to zapravo znači da samo malo trebate pripaziti. Naghradit će vas sa izvrsnim brijanjem, tako da se trud isplati!EVER READY STREAMLINE
ER Streamline jedan je od najljepših ako ne i najljepši SE brijač. Ujedno je i među najboljima. Dolazio je u nekoliko različitih pakiranja, sa i bez stropera. Odlično napravljen, robustan i elegantan istovremeno ovo je jedan od najpoželjnijih vintage GEM brijača. Glasan i jako uglađen tijekom brijanja, svoju agresivnu i pomalo neugodnu stranu, otkriva tek kad nanesete alhoholni AS na lice. Ali ta agresivnost mu tako dobro stoji! Ako želite pravi SE brijač onda je ovo taj!
Dolazio je u dvije verzije, ranija i kasnija, a razlikovali su se samo po veličini rupa za odvod pjene.KASNIJI MODELI
Kada govorimo o kasnijim modelima, dakle onim nastalim nakon 2. svjetskog rata, situacija se malo komplicira. Zašto? Zbog imena. Imate potpuno iste brijače koje se proizvode pod brendovima GEM i Ever Ready, ali se isti modeli različito zovu, odnosno različiti modeli s isto zovu. Pa krenimo...GEM HEAVY FLAT TOP (HFT) aka G-BAR / EVER READY NATURAL ANGLE aka E-BAR aka HFT
Isti brijač, različita imena. No ono što je sigurno, barem meni, jest da riječ o meni definitivno najdražem GEM brijaču! I uz Streamline – najljepši! Istovremeno je nevjerojatno blag i ugodan ali uopće nije izgubio na efikasnosti. Odlično izbalansiran, težak, izvrsnog držanja u ruci! Moj apsolutni favorit! Ovaj brijač, zajedno sa Push Buttonom i FW dijeli potpuno istu glavu, ali za razliku od FW zbog svoje težine, ipak radi bolji posao! Lako ćete ga prepoznati po karakterističnoj dršci. Vjerujte mi, ova drška ima i tekakvog smisla!GEM FEATHERWEIGHT / EVER READY NATURAL ANGLE
U SADu se prodavao kao GEM FW, dok je u Europi službeno bio ER Natural Angle. Najprepoznatljiviji je po plastičnoj dršci neobičnog izgleda no zapravo je riječ o vrlo ergonomskoj dršci. Ugodan i efikasan brijač, ali ne kao G-Bar / E-Bar.

GEM PUSHBUTTON
Slična priča kao i sa prethodna dva brijača, iako, čini mi se prema pisanjima drugih, da ipak zaostaje za njima.

GEM CONTOUR I &II
Contour su posljednja dva GEM brijača koja su proizvedena i to krajem 70ih. Riječ je o blagim brijačima, koji lagano podsjećaju na svoje prethodnike, sa ponešto modernijim izgledom.NAJNOVIJI MODELI
Prošle godine, GEM brijači su se vratili na velika vrata. Veliki dečki zaigrali su na njih i... Pa čini se da su napravili solidan posao. Njihov najveći problem je cijena. Dok klasike možete pronaći vrlo povoljno po forumima i Ebayu, novi modeli drže visoke cijene.
S druge strane, bez obzira na hvale ili kuđenja, većina onih koji koriste vintage GEM modele  se pita isplati li se ulagati u nove GEM brijače po toj cijeni, jer jednostavno novi modeli jednostavno nisu toliko bolji. Ono što kažu – omjer uloženo-dobiveno i nie neki.

Najbolji posao, čini mi se da je napravio Blackland Razors sa svojim Sabreom. Toliko dobar, da je ubrzo nakon prvog modela izbacio i tzv. Level Two, odnosno drugi base plate.
Level One ima blade gap od 0.6mm i preporuča se za one sa osjetljivijom kožom, laganijom bradom, odnosno onima koji vole nježnije brijače. Level Two ima blade gap od 0.9mm i kraći safety bar.

Više o njemu na - https://www.blacklandrazors.com/sabre/
Cijena je od 185 USD.ATT također je predstavio svog GEM brijača – G1. Nekako mi se čini da je ekipa iz Blacklanda ipak napravila nešto bolji posao. Štoviše, čini mi se da su, barem premanekim komentarima, zapravo malčice podbacili s ovim modelom.
Više o njemu na - https://www.abovethetie.com/collections/gem-safety-razors

Turski Rocnel ima svog SE-G. Izdvaja se svojim ipak malo drugačijim izgledom ali i cijenom. Kažu da je poprilično agresivan.

Više na - https://bullgooseshaving.com/blogs/news/a-modern-gem-style-razor-the-rocnel-se-g

Douglas iz Phoenix Shavinga upravo je ovih dana izbacio nove detalje o svom GEM brijaču. Zvat će se Starling, bit će izrađen od 7075 aluminija i dolazit će sa dva botom capa – A je plavi, dok je Beta naranđasto-zlatni, a ostatak brijača bit će u gun metal sivoj boji. Cijena će biti 39,95 USD.

Prvu najavu dali su i dečki iz Colonial Razorsa. Nakon što su odradili odličan posao sa tri verzije The Generala (onom aluminijskom i onom prekrasnom brass verzijom  i najnovijom SS), najavili su da imaju namjeru izbaciti brijač koji će koristiti klasičnu GEM lamcu. Za sada nema ništa više osim te jedne, jedine, sramežljive najave.

Krajem predprošle godine, Turski Barbaros razor je najavio da radi na zanimljivom projektu. Naime dečki rade na brijaču koji bi mogao koristiti i GEM i injector lamice! Morate priznati da zvuči i te kako zanimljivo.
Za sada se pojavilo nekoliko animacija i slika prototipa glave. Sve za sada drže još u relativnoj tajnosti. Prema tadašnjim najavama trebao se pojaviti u prodaji krajem prošle godine, ali očito je sve odgođeno do daljnjega.
Poslano sa mog EVA-L19 koristeći Tapatalk


 
The following users thanked this post: nuur, vlaja, Limoozina, Gile, floyd, mark0, Sparki, Babadzonka


Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 4335
 • Moj duh budi tvoje demone.
Читам ове ваше постове, мораћу да пробам неки СЕ бријач...

Sent from mTalk

Захваљујући нашем Влаји СЕлитачевићу, постоји 1 примерак Ever Ready 1914 који ће бити на мисији бријачког школског средства, тј. - ко буде хтео да искуси СЕ бричење, моћи ће да се изгости користећи га.

Он је тренутно, после последњег бријачког скупа елите, у тој мисији премијерно код г-дина Бојка.

Уз бријач ће сваки бријаџија добијити наравно и ножиће.

Они који су заинтересовани могу ми се јавити и приватно, а и овде, па да се направи евентуални редослед ако постоји интересовање за такву авантуру...

Тај модел спада у натпросечно агресивне тј. ефикасне и доноси изванредно бријање:
Само да се вратим на ово...

И даље сви добронамерни, нормални и радознали форумаши ( са рецимо ~50+ уписа) имају могућност да испробају класично СЕ бријање са овим бријачем на слици, 1914. Евер редијем, једном од најбољих макиница те врсте, расе и усмерења.

Све што треба да урадите је да се јавите и да се договоримо око преузимања.

- Добра дела не смеју остати некажњена.
 
The following users thanked this post: BabadzonkaOffline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 4335
 • Moj duh budi tvoje demone.
Јок и немаш, имаш Posts: 65 .
Наравно да постоји рефлекторски заслепљујући сноп стварности од могућности да испробаш Евередару четрнајстицу.
Дговарићемо се лако.

- Добра дела не смеју остати некажњена.
 


Offline Sparki

 • Iskusni brijač
 • ***
 • Posts: 41
Hvala svim poznavaocima tematike na ovim odlicnim opisima.

Posle Shick injector modela L1 dodjoh u posed GEM G-Bar (valjda sam pogodio model). Posle prvog brijanja sam se setio zasto volim SE brijace i tvrdje zilete ;)
Bojazljivo krenuo sa brijanjem dok nisam video kako to lepo skida. Onda se okurazio i krenuo brzinski da obrijem vrat i eto belaja, tackica tamo tackica vamo i "lepo se proveo". Samo sa jednim potezom sam dobio sasvim zadovoljavajuce brijanje, iskreno posle onoliko ranjavanja nisam imao srca da prodjem i drugi put. Tako da je niz dlaku bilo dovoljno za probu. Na par mesta, malo ispod nosa sam se super obrijao, citaj dubinsko ciscenje sa malo peckanja ali sa "izbrijanim izgledom" mada je bilo niz dlaku...

Aj vidi budala kako to lepo skida pa krene i glavu da brije. Mogu reci da se sam glavu mnogo bolje obrijao, bez greske, i totalno temeljno i to opet samo sa jednom potezom i malo poparavki.

Nastavljam sa GEM brijacem dok zilet ne otupi, a sad koliko ce to da traje ko zna. Nadam se da bar desetak brijanja dobijem, toliko obicno izvucem sa injectorom mada sam jedan terao i 16 brijanja.

 


Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 4335
 • Moj duh budi tvoje demone.
Аххх, толико добрих макиница! Почињу да се испреплићу уписи са инџекторима и класичним СЕ макинама у истим уписима!
Ватре су се распламсале, нема те репресије, рестрикције нити ватрогасца који може зауставити пожар бријачке револуције!

То је тај - 1914. Евер Реди Игоре. Пренеси утисак ако будеш користио Бруклина, да ли има неке разлике у бријању, који ти је бољи, итд. ...


Можете се пријавити ако желите да га тестирате и даље, то је стална акција, тај бријач је наставно форумско средство. Значи после Игора, биће слободан за некога ко жели да се опроба у том бријању. Природодао сам му у пакету и 1912 Бруклин главу (само је ставите на дршкицу од 1914), тако да су то два опака бријача у просветитељској форумашкој бријомисији.

- Добра дела не смеју остати некажњена.
 


Offline Gile

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 1446
Jutros se baš latih ever ready 1912 mašinice. Zaista vrhunski brijač, lakoća kojom dlake nestaju sa lica je nevjerovatna a osjećaj nekako brijačko-elitistički kakav i treba da bude nedeljom ujutru.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk


 


Offline Gile

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 1446
Jutros se baš latih ever ready 1912 mašinice. Zaista vrhunski brijač, lakoća kojom dlake nestaju sa lica je nevjerovatna a osjećaj nekako brijačko-elitistički kakav i treba da bude nedeljom ujutru.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Гиле, драго ми је да имамо сличан утисак, дефинитивно ћу један прибавити за сталну употребу.

Послато са Redmi Note 4 уз помоћ Тапатока
Jedini problem da ga tako nazovem je to što mi brada jako malo poraste do sjutra kad koristim single edge. Nekako nije da me obrije najbliže tj nije taj osjećaj blizine kao kad koristim r41 recimo ali dlake opet ne porastu dovoljno da se i sjutra lagano brijem.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk


 


Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 4335
 • Moj duh budi tvoje demone.
Нема на чему, надам се да ћеш из прве успети у намери да дођеш до неког лепог примерка ових непревазиђених макиница. И даље се могу јефтино наћи, јер - људи не знају.  :laugh:

п.с. Ако има заинтересованих да тестирају Евер Реди 1914 или Џемару 1912 Бруклинскога - позивам, да не ћуте...
« Last Edit: December 09, 2018, 10:29:57 PM by nuur »

- Добра дела не смеју остати некажњена.
 


Offline markofill

 • Majstor brijanja
 • ****
 • Posts: 82
  • Email
Čitam ovde neke postove. I svi pričate o 1912 pa nadalje. Jel se proizvode i danas ovi brijači??

Послато са Razer Phone уз помоћ Тапатока


 


Offline Shavenovich

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 359
 • shave is meditation,not iritation
  • Email
Čitam ovde neke postove. I svi pričate o 1912 pa nadalje. Jel se proizvode i danas ovi brijači??

Послато са Razer Phone уз помоћ Тапатока
Ne,kao sto znas od vintage brijaca feather,merkur i fatip su jedini koji su opstali tj. nisu otisli u penziju...

 


Offline markofill

 • Majstor brijanja
 • ****
 • Posts: 82
  • Email
Samo tri firme u celom svetu ostali sve ovo plastikaneri... Bedak

Послато са Razer Phone уз помоћ Тапатока


 


Offline Gile

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 1446
Samo tri firme u celom svetu ostali sve ovo plastikaneri... Bedak

Послато са Razer Phone уз помоћ Тапатока
1912 se može naći za neku pristojnu cifru od 10-20 eura po eBay-u ili stranim forumima.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk


 


Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 4335
 • Moj duh budi tvoje demone.
Опа! То је било брзо друже, синоћ ти тек предах бријаче.  :laugh:

И шта кажеш, толико су добри да су као нека најстроже чувана тајна савршеног бријања...  8)


- Добра дела не смеју остати некажњена.
 
The following users thanked this post: Limoozina


Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 4335
 • Moj duh budi tvoje demone.
То је то и код мене - 3 прелаза са благим СЕ бријачима, тј. баш са њима које си користио и лако савршено бријање је ту.

- Добра дела не смеју остати некажњена.
 


Offline macak No1

 • Veliki Majstor brijanja
 • *****
 • Posts: 208
U tom slucaju, da se obavezno probaju i ostali SE asovi kao Shick i Pal injectori.

Ali obavezno....Sent from my iPhone using Tapatalk

 
The following users thanked this post: Limoozina