Google oglasi:

Najnovije sa foruma:

Members
 • Total Members: 812
 • Latest: engine
Stats
 • Total Posts: 43028
 • Total Topics: 1594
 • Online Today: 23
 • Online Ever: 45
 • (December 17, 2014, 09:25:06 PM)
Users Online
Users: 4
Guests: 77
Total: 81
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

September 26, 2022, 08:13:57 AM

Login with username, password and session length

Kontakt

Poštovani posetioci,

Ukoliko imate problema sa registracijom, prijavom i sl. možete to prijaviti na ovu email adesu:

admin@savrsenobrijanje.com

Author Topic: Razlika između Merkur i Gillette brijača  (Read 8964 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Mr.Gentleman

 • Tapatalk_users
 • *
 • Posts: 2
on: May 14, 2010, 11:46:12 PM
Onaj tko je tražio kvalitetan DE brijač, sigurno se susreo sa Merkurima i starim Gilletteima, a upravo prema stranim forumima, ljudi se dijele uglavnom na fanove Merkura i fanove Gillettea.

No koja je zapravo priča?

Gillette je prvi počeo sa DE brijačima i ruku na srce, tko prvi njegova djevojka. Zauzeli su veći dio tržišta i zarađivali na svakome danu, jer svakoga dana muškarci trebaju brijanje! Po tome se nisu promijenili do današnjega dana, jer nekad i danas cilj im je bio izvući što više novca od glatkih-obraza-željnih muškaraca. Nekada je glavna zarada bila u prodaji brijača, dok je danas zarada u patronama, no patrone su druga priča. Upravo brijači, koji su bili temelj zarade Gillettea, danas su jako traženi među ljubiteljima mokrog brijanja.

Sada ste sigurno pomislili da ću podvući crtu i početi usporedbu Merkura i Gillettea, no još nismo niti blizu! :)

Gillette je, kao što je već spomenuto, znao izvlačiti novac od svojih korisnika... No, kako je to činio?
Kroz godine je Gillette izbacivao brojne modele. Da ne lutamo previše, krenuti ću od 1940ih (iako je do onda bilo proizvedeno već mnogo modela), kako bih pojasnio neke stvari. U četrdesetima je glavna proizvodnja Gillette-a bila bazirana na brijačima Tech - trodijelnim, jeftinim brijačima i Superspeed - jednodijelnim, twist-to-open (TTO), skupljim i ekskluzivnijim brijačima. Kasnije, 1950ih, nastavlja se proizvodnja Techa, no Superspeed dobiva tri inačice (ova verzija se naziva i flare zbog oblika drške u donjem dijelu) - Blue tip (najmanje agresivan brijač), Silver tip (srednje agresivan brijač) i Red tip (vrlo agresivan brijač). U 60im godinama se nastavlja proizvodnja Techa i Superspeeda, no tu bih stao, jer su modeli iz 40ih i 50ih najpopularniji.

Merkur je proizvodio brijače dugo u povijesti, no kako nisu bili prvi u tome poslu, nikad nisu zauzeli veći dio tržišta. Njihova ponuda bazira se na dvodijelnim i trodijelnim brijačima.


Krenimo sa usporedbom:
Gillette Superspeed 1940 - relativno blagi, ali uravnotežen i učinkovit brijač, usporediv s Merkurom HD. Fanovi vole jedne, odnosno druge zbog oblika glave, kojima Gillette, odnosno Merkur više odgovara.

Gillette Superspeed 1950 Blue tip - poprilično blagi brijač, lagan i aluminijski...nekako mu ne nalazim pandana kod Merkura. Bio je za osobe nježnije brade, no nije nešto popularan danas.

Gillette Superspeed 1950 Silver tip - ponovno bih ga usporedio s Merkurom HD, jer je nekako najneutralniji.

Gillette Superspeed 1950 Red tip - agresivac, usporediv sa Merkurom Slantom. Njegova je prednost što ima simetričnu glavu, naspram Slanta, tako da ne treba nikakva posebna tehnika prilikom brijanja, što kod Slanta treba. Oba brijača imaju svoje pro et contra fanove...

Gillette Tech - usporedimo ga s Merkurom 1904 (42C). Jeftin i efektivan! :D

Činjenica koju treba uvažiti je da Merkur u ponudi ima safety bar (puna donja pločica-držač žileta), open comb (sa zubima) i slant (mislim da je svako pojašnjenje suvišno). To su uglavnom jedine razlike kod Merkura, a kut svih glava (osim Slanta je podjednak). Gillette je imao različite oblike i kuteve glava, kao i comb (zubati :)) i klasični oblik pločice, tako da je vrlo nezgodno uspoređivati ta dva brenda. Zakomplicirajmo, pa kažimo da je Gillette imao različite agresivnosti ovisno o tržištu...Britanske verzije Superspeeda - Rocketi, kao i njemačka verzija Superspeeda - Parat bili su agresivniji od originala. No ne zbunjujmo se previše.

Gillette i Merkur usporedio bih, na kraju, s BMW-om i Mercedesom. Koji je bolji? Sve leži u osobnim preferencijama! Najvažnije je da nađete ono što vam odgovara. Dulja ili kraća drška, jednodjelni, dvodijelni, trodijelni brijač, teži, lakši, kromirani, pozlaćeni, niklani... Sve to za odabrati, a još nismo ni do žileta došli... :D

p.s. spomenimo da Merkur ima također jednodjelni brijač - Vision, koji je uz Futur i Progress podesivi, adjustable, a upravo ti brijači mogu biti pandan Gilletteovim Slim Adjustableu i Fatboy Adjustableu.

p.p.s. Volio bih kada bismo ovu temu iskoristili kao radnu temu za detaljno obrađivanje sličnosti i razlika brijača, smještanje istih u klase, te razradili ovo sve gore napisano.... 
The following users thanked this post: nuur


Offline inemet

 • Administrator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 862
  • Email
Reply #1 on: May 15, 2010, 02:48:00 PM
Interesantan post  :)
Naravno da je upotreba brijača subjektivna stvar, gde moramo uzeti u obzir i iskustvo korisnika. Možda mu u početku više odgovaraju jedni, a posle drugi modeli.
Ja nažalost nemam veliko iskustvo u korišćenju raznih brijača  :-[.
Do sada sam koristio
1. no name
2. Wilkinson dvodelni (onaj sa plastičnim poklopcem koji i sada može da se kupi u raznim mrketima)
3. Merkur Slant  bar
4. Gillette Rocket (od nedavno :), evo koristim priliku da se zahvalim prijatelju što mi ga je poslao )
_______________________________________________________________________________

2. Wilkinson: u našim prodavnicama je u nekoj beloj ambalaži:

Nije za preporuku. ja sam čak pokušavao da glavu koja steže žilet malo otpustim (znači ne zavrnem ga skroz do kraja), nebili mu povećao agresivnost ali nisam bio zadovoljan.

3. Merkur Slant  bar:

O  njemu ne bi mnogo pričao jer sam dosta već rekao na blogu  Priprema pred brijanje i Slant bar brijač, samo da naglasim da je brijač jako dobar, dosta agresivan i zahteva dosta pažljivo korišćenje i po meni najbolj rezultate daje sa jako oštrim žiletima (npr. Father)

4. Gillette Rocket, evo koristim priliku da se zahvalim prijatelju što mi ga je poslao ;)


Nekoliko puta sam se obrijo sa njim i mogu reći da je u odnosu na Slant, mnogo manje agresivan, ali da mi kako se sada čini, glava od Merkura više odgovara (možda je u pitanju navika :))
Druga stvar je da se TTO Gillette teže čisti.
U svakom slučaju treba određen brijač koristiti makar mesec dana da bi imao neki realniji sud o njemu tj. dati mu više šanse od 1-2 brijanja.

Znam da Gillette Rocket i Merkur Slant i nisu baš za međusobno poređenje, ali eto to su moja iskustva sa njima.


Quote
.. Sve to za odabrati, a još nismo ni do žileta došli...
Slažem se i stvarno je priča o razvoju žileta, t.j. o tome kao se Gillette trudio da zadrži poziciju na tržištu menjajući oblik žileta, jako zanimljiva. :). Kada prikupim više informacija pisaću i o tome  8)

« Last Edit: May 15, 2010, 02:58:54 PM by inemet »

 


Savršeno brijanje

Re: Razlika između Merkur i Gillette brijača
« Reply #1 on: May 15, 2010, 02:48:00 PM »