Google oglasi:

Najnovije sa foruma:

Members
 • Total Members: 812
 • Latest: igy81
Stats
 • Total Posts: 43118
 • Total Topics: 1596
 • Online Today: 23
 • Online Ever: 45
 • (December 17, 2014, 09:25:06 PM)
Users Online
Users: 4
Guests: 41
Total: 45
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

October 06, 2022, 06:11:38 PM

Login with username, password and session length

Kontakt

Poštovani posetioci,

Ukoliko imate problema sa registracijom, prijavom i sl. možete to prijaviti na ovu email adesu:

admin@savrsenobrijanje.com

Author Topic: SCHICK Krona DE safety razor  (Read 2920 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline michurin

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 698
  • Email
on: November 23, 2020, 04:31:29 PM
Pukovnik Jacob SCHICK 1877-1937
Sada daleke 1921 godine, pukovnik Jacob Schick kao oficir od kariere u Americkoj vojsci, a u zeljii  da unapredi higijenu odnosno sami cin brijanja, pre svega u rovovima i uopste na terenu , izumeo je t.z. suvi brijac ili kako ga je on nazvao “repetirajuci brijac iz spavace sobe”, dok je 1923 patentirao svoj izum.
Da to je bio brijac sa jednostranim ziletom.
Ideju za ovaj brijac uzeo je od repetirajuce puske, i uistinu prvi modeli imali su magazine sa dvadesetak zileta smestenih u samoj drsci brijaca.
Tako je nastao bezvremenski SCHICK injector E-type u Artdeco stilu.
Zajedno sa izjavom,
“Zilet ili kako su ih tada zvali patrone, treba da izlazi istom brzinom kao patron iz automatske pushke”.
Sve je to bilo vojni koncept, josh jedan od niza proizvoda za svakodnevnu upotrebu koji su nastali za potrebe vojske.
Ali kako uvek biva, svaki brilijantni pronalazac, kada ustroji industrisku proizvodnju svoga pronalaska on se jednostavno umori od svega.Tako je bilo i ovaj put, a godina je bila 1928, to je godina kada je prodao svoja prava od patenta kompaniji "The American Chain and Cable Co.", i dobijeni novac od prodaje ulozio je u elektricne brijace, ali to je tema za neku drugu pricu, koja ima i jednu pikanteriju: Svoje bogatstvo preselio je na Bahamima ( pretpostavite zashto), i zbog toga je bio pod istragom u USA, i morao je da emigrira i obliznjoj Kanadi, al i to je tema za neku drugu pricu.
No da se vratimo na nashu temu, godina je 1946 kada je "Eversharp Inc." preuzeo "The American Chain and Cable Co." i promenio ime u "Schick Safety Razor Co", i nastavio sa proizvodnjom ovih brijaca, koji su bili iskqucivo sa jednostranim ziletima, zbog patentnih prava koje je imala iskljuchivo kompanija “Gillette”.
Tako je bilo sve do kraja pedesetih godina proshloga veka, kada su istekla prava na njihove brijache, tako da se shezdesetih godina pojavio SCHICK  TTO DE razor.I to ovim redosledom:
-    1964-65 pojavio se originalni dizajn, sa kratkim metalnim dugmetom za otvaranje i zatvaranje vratanca od brijaca, dvodelnim centralnim razdelnikom (central bar), kodiran sa M-5 (vrlo upitno), i sa vratancima na kojima nema nikakve oznake, na dnu je logo koji se sastoji od trougla i imena SCHICK.Tezina brijacha je 55 grama.
-    1966 redizajniran sa malo duzhim metalnim dugmetom za otvaranje i zatvaranje vratanca od brijacha, dvodelnim centralnim razdelnikom, kodiran sa 6-M (vrlo upitno), i sa vratancima na kojima nema nikakve oznake, na dnu je isti logo, trougao i ime SCHICK.Tezhine oko 50 grama.
-    1966 paralelno sa Schick - om, pojavio se i kao Eversharp isti dizajn, jedino je drshka sive boje i na dnu je logo orla.
-    1967-1968 redizajniran, metalno dugme zamenjeno je sa plastichnim dugmetom, ima jednodelni razdelnik (central bar),kodiran je sa 1-M, plus "PATENTS PENDING" sa donje strane osnovne ploche, dok na vratancima ugravirano je "Schick - Schick" ili "Schick - Krona" ili na jednoj je ugravirano "Schick – a na drugoj nema nishta ugravirano.Tezhine 38 grama.
-    1968 pa nadalje, isti je dizajn samo su oznake razlichite.Naravno te oznake nisu iste kao one kod Gillette - a, tako da na raznim forumima josh uvek traje polemika shta te oznake ustvari znache.
-    1964-1965 pojavio se i pozlachena verzija ovoj brijacha.
-    Verzija ovog brijacha pod imenom D-80 prodavala se i u Japanu.
-    U Maju mesecu  1970 godine "Eversharp Inc." prodao je svoj brend kompaniji “Warner Lambert Pharmaceutical”.
-    1977 je godina u kojoj je najverojatnije prestala proizvodnja.
-   Mislim da je dovoljno istorije,ko zheli mozhe da nadopuni.
Prema istorijatu u period od 13-14 godina proizvedeno je velik broj od ovih brijacha, tako da oni sada spadaju u kategoriji starovremskih - vitage, ali ne i u kategoriji retkih - rare.
Mogu se nachi i kupiti na internetu vrlo pristojni primerci, po vrlo pristupachnim cenama.
Moj primerak od ovog brijacha, kupio sam na E-bay.
E sad, zashto sam ga kupio?
Kad imam neke druge novije brijache sa kojima sam zadovoljan.A i nisam kolekcionar.
Pa vrlo jednostavno, privukao me je dizajn, Art deco, visheugaona vratanca, drshka koja potsecha na stubove, i to je to.Brijach je stigao za neko razumno vreme, ipak kupio sam ga iz Amerike.Mada je pisalo da je dezinfikovan, ipak josh jedna dezinfekcija, novi Gillette platinum, i brijanje mozhe da pochne.
Trebalo mi je malo vremena da se priviknem na visheugaoni oblik vratanca, i upravo taj deo dizajna doprinosi da se stvori onaj osechaj agresivnosti, mada je razmak od zhileta do branika(blade gap) nekih 0,53 mm.Ali svakako brije efikasno.
Agresivniji i pre svega efikasniji je od recimo: Merkura 42C, Rokvela #3, Merkura 23C, iskreno negde je u rangu Fatipa grande-a, ili sa Gillette SS flare type, ili Gillette black beauty na podeoku 6.To je ono shto mogu da uporedim sa nekim mojim skromnim iskustvom.Ko mozhe da podnese ovaj tip agresivnosti, brijach od izbora.Ja ga lichno koristim kad imam trodnevnu bradu.
A man who works with his hands is a laborer; a man who works with his hands and his brain is a craftsman; but a man who works with his hands and his brain and his heart is an artist. ~Louis Nizer (1902–1994)
 
The following users thanked this post: nuur, Limoozina, floyd


Offline michurin

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 698
  • Email
Reply #1 on: November 23, 2020, 05:33:50 PM
Da, mene briju veoma slichno, ovo znam poshto imam oba dva.Nechete da pogreshite.

Sent from my Mi A2 using Tapatalk


A man who works with his hands is a laborer; a man who works with his hands and his brain is a craftsman; but a man who works with his hands and his brain and his heart is an artist. ~Louis Nizer (1902–1994)
 


Savršeno brijanje

Re: SCHICK Krona DE safety razor
« Reply #1 on: November 23, 2020, 05:33:50 PM »

Offline michurin

 • Doktor za brijanje
 • ******
 • Posts: 698
  • Email
Reply #2 on: November 23, 2020, 05:49:38 PM
Poshtovani kolega, shto se tiche usporedbe sa Gillette-ovim podesivim brijachem, to nemojte da uzmete zdravo za gotovo.Ja imam taj brijach (hvala Limoozina), koji je mozhda konstrukciski bash takav.Ipak tu se radi o 49 godina starom brijachu.Ne verujem da je video servisiranje.U svakom sluchaju ako ste u prilici nabavite si jedan primerak,lako se pronalaze na eBay.

Sent from my Mi A2 using Tapatalk


A man who works with his hands is a laborer; a man who works with his hands and his brain is a craftsman; but a man who works with his hands and his brain and his heart is an artist. ~Louis Nizer (1902–1994)
 


Offline nuur

 • Global Moderator
 • Doktor za brijanje
 • *****
 • Posts: 3900
 • Moj duh budi tvoje demone.
Reply #3 on: November 23, 2020, 08:47:50 PM
michurin-e, хвала на извештају.  ;)
Крона је легенда по белобријосветском форумљу - легенда за оне који је поседују, тј. - листом је хвале у бријању.
Изненађен сам колико је лаган.
Више ми се свиђа верзија са металним делом за одвртање.
Пазите сад ово, и колика је штета што овај прототип није ушао у производњу :-*  :

worthpoint.com- Добра дела не смеју остати некажњена.